Alledaagse Vragen

Alledaagse Vragen

Maatschappij & Cultuur  |  249 afleveringen

Elke werkdag beantwoorden we één alledaagse vraag van een luisteraar. Deze komen voort uit het nieuws, de socials of worden bedacht onder de douche of in de kroeg. We serveren je unieke nieuwsfeitjes om mee te pronken bij je volgende lunch of borrel. Heb jij ook een vraag? DM ons via Instagram (https://www.instagram.com/alledaagsevragen/) of mail alledaagsevragen@bnnvara.nl en wij zoeken het voor je uit!  De makers: Merel Wielaert en Aron de Jong.

Verras mij  


#20 - Kan een verkeersboete worden kwijtgescholden door overmacht? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  27-01-2023

Stel je begaat per ongeluk een verkeersovertreding door een bijzondere situatie. Is dat dan overmacht en hoef je geen boete te betalen, of heb je pech en moet je alsnog betalen? In deze aflevering vertellen we je hoe het zit!


#19 - Hoe werkt het algoritme van Spotify? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  26-01-2023

Luister je op Spotify muziek dan heb je door de app vast wel eens een nieuw nummer ontdekt. Maar hoe weet Spotify wat jij leuk vindt? In deze aflevering zoeken we het uit.


#18 - Hoe wordt bepaald waar cameratoezicht is op straat? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  25-01-2023

*deze aflevering bevat een aanpassing die later is toegevoegd* Samen met Eileen van de Autoriteit Persoonsgegeven duiken we in de richtlijnen voor cameratoezicht! Word je 24 uur per dag gefilmd bijvoorbeeld? check het hier!


#17 - Waarom kokhals je van vies eten? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  24-01-2023

Wanneer iets écht niet te nassen valt, begin je als mens als snel te kokhalzen. Waarom doen we dat?


#16 - Wat is thuiskopieheffing en waarom betaal ik het? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  23-01-2023

Bij het afrekenen van een nieuwe telefoon betaal je een altijd een paar euro voor de thuiskopieheffing, maar wat is dat? Samen met hoogleraar Bernt Hugenholtz leggen we het je uit.


#15 - Welke gek bedacht schimmelkaas? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  20-01-2023

You hate it or you love it, schimmelkaas! Maar wie heeft er nou ooit bedacht om op een stuk schimmel te gaan knagen? Culinair historicus Lizet Kruyff praat je in deze aflevering bij


#14 - Hoe lang leef je nog na een onthoofding? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  19-01-2023

Wanneer iemand vroeger ter dood werd veroordeeld, gebeurde dat regelmatig met een onthoofding. Maar leef je na die onthoofding nog een aantal seconden door? In deze aflevering zoeken we het voor je uit.


#13 - Krijgt een schrijver geld als ik een boek uit de bieb leen? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  18-01-2023

Afgezien van je abonnenmentskosten betaal je niks voor het lenen van een boek bij de bieb. Maar levert dat lenen eigenlijk nog wat op voor de auteur? 


#12 - Waarom is George W. Bush niet voor de Irakoorlog vervolgd? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  17-01-2023

Bij de Irakoorlog in 2003 overtrad de de Verenigde Staten tal van internationale regels. Toch is de Amerikaanse president George Bush hier nooit voor vervolgd. Onderzoeker internationaal strafrecht Marieke de Hoon en Maarten van Rossem leggen uit waarom.


#11 - Waarom lijkt het vaak alsof er maar één neusgat verstopt zit? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  16-01-2023

Wanneer je een verkoudheid te pakken hebt, lijkt het vaak alsof maar één neusgat verstopt zit. Hoe kan dat? In deze aflevering zoeken we het voor je uit.


#10 - Waarom hangt de verjaardagskalender op de WC? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  13-01-2023

Weinig dingen zijn meer Nederlands dan een verjaardagskalender op het toilet? Maar waarom hangt die daar? We bellen met onderzoeker Irene Stengs van het Meertens Instituut voor een antwoord.


#9 - Waarom is mijn huur geen bewijs voor een hypotheek? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  12-01-2023

Ben jij ook zo'n trouwe huurder met hogere lasten dan je vrienden die een hypotheek hebben? Dan heb je je vast wel eens afgevraagd waarom jij geen hypotheek kan krijgen, maar wel die hoge huur mag ophoesten. Om erachter te komen hoe dat zit kan je deze aflevering luisteren!


#8 - Waarom is het water in Nederland minder blauw dan op vakantie? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  11-01-2023

Wanneer je naar de Middellandse zee op vakantie gaat, is het water helderblauw. Tegelijkertijd moeten we in Nederland genoegen nemen met een bruine Noordzee. Hoe kan dit? Zeegeoloog Henko de Stigter legt uit hoe dit komt.


#7 - Is elektrisch rijden echt zo duurzaam? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  10-01-2023

Elektrisch rijden is de toekomst, maar is het écht zo duurzaam als men zegt? Hoe zit het bijvoorbeeld met de productie ervan? Mobiliteitsexpert Tom Huyskens legt uit!


#6 - Waarom wordt een terrorist zwaarder bestraft? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  09-01-2023

Wanneer pleeg je eigenlijk een terroristische daad in plaats van "gewoon" een ernstig misdrijf? En hebben we internationaal een zelfde idee over wat terrorisme is? Samen met strafrechtdeskundige en advocaat Geert-Jan Knoops, duiken we in deze materie. 


#5 - Hoe krijgen we bier in de horeca weer goedkoper? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  06-01-2023

Wie  aan Dry January meedoet, hoeft zich in ieder geval één maandje geen zorgen te maken over de opnieuw gestegen bierprijzen. Luisteraar Bas vraagt af of ze ooit nog naar beneden gaan. In deze aflevering zoeken we het met econoom Edin Mujagic voor je uit.


#4 - Wordt de aarde lichter door het winnen van grondstoffen? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  05-01-2023

Als mensheid trekken we allerlei soorten grondstoffen uit de aarde om producten van te maken. Maar betekent dat ook dat de aarde in gewicht afneemt? En hoe zit het met bevolkingsgroei; wordt de aarde daardoor zwaarder? Govert Schilling legt het ons uit.


#3 - Kunnen we een mammoet weer tot leven wekken? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  04-01-2023

De wolharige mammoet kennen we vooral van films en exposities, maar zou het ook mogelijk zijn deze opnieuw in het wild te hebben rondlopen? Voor een antwoord hierop bellen we met Naturalis wetenschapper Steven van der Mije.


#2 - Hoe komt een ontwerp op een postzegel? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  03-01-2023

Wist je dat er jaarlijks nieuwe postzegels uitkomen? Die zegels worden onder andere beoordeeld door Sacha van Hoorn. Zij legt in deze podcast uit wat er allemaal komt kijken bij het kiezen van de plaatjes. 


#1 - Hoe werkt deodorant? (S05)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  02-01-2023

Ook zoveel keuzestress bij het kiezen van een deodorant? Misschien kan cosmetisch chemicus Marjolein Keijzer je geruststellen. 


#129 - Het beste van Alledaagse vragen! (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  30-12-2022

Lijstjes, lijstjes, lijstjes! Gek genoeg is dat een ding aan het einde van het jaar en wij doen er lekker aan mee. Bij deze de top 3 best beluisterde vragen van deze podcastreeks! En we bellen ook nog even met 'Mister Willem Wever' Jochem van Gelder (toch een beetje onze oudoom).


#128 - Hoe krijg je figuurtjes in vuurwerk? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  29-12-2022

Los van de mooie regen aan kleuren zie je soms ook een hartje in de lucht, maar hoe werkt dat nou? Pyrotechnicus Jeroen Cafferata weet er alles over. Hoor het hier!


#127 - Waarom kent Nederland een oudejaarsconference? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  28-12-2022

Dolf Jansen en media historicus Huub Wijfjes nemen je mee in een reis door het heden en de geschiedenis van de grootste conference van het land! 


#126 - Hoe maak je een kunstijsbaan? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  27-12-2022

De mood is duidelijk 'winter' bij luisteraar Daan! Gelukkig legt Wim van den Berg kort maar krachtig uit, hoe je nou zo'n kunstijsbaan in leven roept. Een combibaan om precies te zijn. 


#125 - Is Die Hard nou een kerstfilm of niet? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  23-12-2022

Deze discussie is al jaren een online en offline fenomeen. De filmklassieker uit de jaren '80 houdt velen van ons elk jaar weer bezig. Samen met filmjournalist Thijs Schrik en podcastmaker Cesar Majorana doen óók wij een duit in het zakje van dit eeuwig durende gesprek. 


#124 - Waarom gourmetten we tijdens kerst? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  22-12-2022

Nederland is dol op gourmetten, maar waar komt dat nou eigenlijk vandaan? We duiken de gourmet-geschiedenis in met culinair historicus Lizet Kruyff. Geniet ervan!


#123 - Hoe wordt de hoogte van een verkeersboete bepaald? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  21-12-2022

Mobiliteitsexpert Tom Huyskens is de man die alles weet over verkeer en meer! Vandaar dat Tom ook in deze aflevering een belangrijke rol speelt. Check het antwoord hier :) 


#122 - Mag je je woning houden als je in de gevangenis zit? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  20-12-2022

Stel je moet de gevangenis in, wat moet je dan doen met je huis? In deze aflevering geven we er samen met huurrecht advocaat Tanja de Groot antwoord op. 


#121 - Heeft vergaderen nou eigenlijk zin? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  19-12-2022

Iedereen kent het wel; de vergadering! Voor sommigen mensen de hel op aarde en anderen zweren er juist bij. Organisatiepsycholoog Lennard Toma praat je bij over de zin en onzin van vergaderen. 


#120 - Waarom worden voetballers voor het WK naar de tandarts gestuurd? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  16-12-2022

Voor de aftrap van het WK werd bekend dat de gehele Nederlandse selectie naar de tandarts werd gestuurd. Waarom deden ze dat? We zoeken het deze aflevering voor je uit!


#119 - Wat is het echte originele kaartspel? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  15-12-2022

52 prachtige kaarten in het welbekende kaartendek. Inmiddels kan je ermee pokeren, bridgen, klaverjassen enzovoort...Maar waar komt het kaartspel eigenlijk vandaan? En is het wel de bedoeling dat we er zoveel verschillende dingen mee doen. Samen met Jef Suykerbuyk van het grote spellenarchief in Bru...


#118 - Waarom heeft je fietslampje een knipperfunctie? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  14-12-2022

Als je een paar keer op de aanknop van je fietslampje drukt, kom je vanzelf uit bij de knipperfunctie. Maar waarom zit deze er eigenlijk op? In deze aflevering zoeken we het voor je uit.


#117 - Hoe wordt de waarde van een kunstwerk bepaald? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  13-12-2022

Kunstwerken kunnen nogal in prijs verschillen. Het schilderij van je hobby-oom zal waarschijnlijk niet hetzelfde opbrengen als een van Vincent van Gogh. Maar hoe wordt dan nou bepaald? In deze aflevering gaan we helemaal tussen Kunst en Kitch 


#116 - Waarom krijg je rode wangetjes van de kou? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  12-12-2022

Een heerlijke winterse look die rode neus en rode wangetjes, maar waar heb je die nou aan te danken? Stijn Kouwenhoven is dermatoloog en praat je bij 


#115 - Wanneer verklaar je een land failliet? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  09-12-2022

Wanneer een bedrijf het financieel niet meer redt, wordt er faillisement aangevraagd. Maar hoe zit het wanneer een land de rekeningen niet meer kan betalen? Econoom Jasper Lukkezen legt uit.


#114 - Waarom moet je van cafeïne zo vaak plassen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  08-12-2022

Wie regelmatig wat kopjes koffie wegtikt, komt het vast niet onbekend voor dat een toiletbezoek snel volgt. Hoe kan dat toch? We bellen met Wieke van het Voedingscentrum voor een antwoord!


#113 - Wat gebeurt er met voetbalvaantjes na een wedstrijd? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  07-12-2022

Is het je ooit opgevallen dat bij een voetbalwedstrijd de twee aanvoerders een vaantje uitwisselen bij de aftrap? Wat gebeurt daar eigenlijk na de wedstrijd mee? We bellen met de KNVB voor een antwoord!


#112 - Waarom is de mannenafdeling altijd op de eerste etage? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  06-12-2022

Wanneer je in een kledingwinkel een nieuwe outfit wil scoren, moet je als man vaak naar de eerste verdieping. Waarom zit de vrouwenafdeling eigenlijk op de begane grond en die van de mannen niet? In deze aflevering zoeken we het voor je uit.


#111 - Wanneer word je heilig verklaard? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  05-12-2022

Sinterklaas stuurde ons deze vraag, hij was namelijk te druk om zelf aan de mensen uit te leggen waarom hij een heilige is. Samen met cultuur-theoloog Frank Bosman geven we antwoord op deze mooie vraag op de perfecte dag!


#110 - Hoe werken herstelbetalingen na excuses voor het slavernij verleden? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  02-12-2022

Vandaag is het de internationale dag van de afschaffing van de slavernij. Een onderwerp wat Nederland zeker niet vreemd is. Ons kabinet gaat binnenkort op 8 verschillende plekken excuses maken voor ons aandeel in de slavernij, maar hoe werkt het nou eigenlijk met excuses aanbieden? En wie of wat moe...


#109 - Hoezo is ontsnappen uit de gevangenis niet strafbaar? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  01-12-2022

Genoeg boeken en films te bedenken die gaan over ontsnappingen, maar hoe zit het nou eigenlijk in het echt? Strafrecht advocaat Zahra Boufadiss praat je helemaal bij in deze aflevering 


#108 - Hoe komt een lijnbus aan zijn nummer? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  30-11-2022

Lijnbussen hebben vrijwel altijd een nummer, maar hoe wordt dit eigenlijk bepaald? We bellen met OV-bedrijf GVB voor een antwoord!


#107 - Hoe worden kijkcijfers gemeten? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  29-11-2022

Wanneer een programma veel bekeken wordt, spreken we van 'hoge kijkcijfers' - maar hoe meten ze dat eigenlijk? Sjoerd Pennekamp van Stichting Kijkonderzoek legt het ons uit.


#106 - Is sekswerk het oudste beroep ter wereld? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  28-11-2022

Je hebt het vast iemand wel eens horen zeggen... "Prostitie is het oudst van alle beroepen!". De schrijver van het boek 'Seks voor geld, een geschiedenis van prostitutie in België' is professor geschiedenis Magaly Rodriguez Garcia. En zij weet enorm veel over het onderwerp sekswerk all over the wor...


#105 - Wanneer is het chiptekort opgelost? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  25-11-2022

Wie een nieuwe auto, spelcomputer of cv-ketel wil, moet al een lange tijd flink geduld hebben. Het chiptekort sleept maar voort en een definitief einde lijkt nog niet in zicht. Hoe lang gaat dit nog duren? We bellen met hoogleraar Kofi Makinwa van de TU Delft voor een antwoord!


#104 - Hoe werkt pinnen in een vliegtuig? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  24-11-2022

Pinnen op aarde is de normaalste zaak van de wereld, maar in de lucht spreekt het toch tot de verbeelding. Jan Fieten is Product Strategy Manager bij KLM en vertelt je alles over pinnen en WiFi aan boord. pin, pin,pin 


#103 - Kan je een trauma krijgen van je nachtmerrie? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  23-11-2022

Dromen kunnen super heftig zijn, maar kan het zo heftig zijn dat je er een trauma aan overhoudt? Christa van der Hijden werkt op het slaap- en geheugenlab van de UVA en weet alles over slaap en trauma. Zij praat je in deze podcast bij!


#102 - Hoe weten we welk geluid dinosauriërs maakten? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  22-11-2022

In Jurassic Park brullen de dinosauriërs er lustig op los, maar hoe weten we eigenlijk of ze dat geluid maakten? Paleontoloog Anne Schulp geeft antwoord op de vraag!


#101 - Waarom sta je altijd in de verkeerde rij? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  21-11-2022

Patrick Wessels is consumentenpsycholoog en staat zelf ook regelmatig in de verkeerde rij, tenminste dat denk ik, want dat denken we allemaal. Hij geeft je antwoord op deze prangende vraag, zodat het nooit meer fout gaat!


#100 - Wie betaalt de wederopbouw van Oekraïne? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  18-11-2022

De Wereldbank becijferde dat voor de wederopbouw van Oekraïne zo'n 350 miljard euro nodig is. Waar gaat dat geld vandaan komen? Econoom Sweder van Wijnbergen legt uit!


#99 - Hoe bouw je een tunnel onder water? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  17-11-2022

Mocht je tunnelangst hebben, dan kan deze aflevering je geruststellen. Er is heus goed over nagedacht! Remko van den Wijngaart is ingenieur en weet alles over bruggen bouwen, hij legt het je dan ook met liefde uit. 


#98 - Waarom krijg je kippenvel van muziek? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  16-11-2022

Mark Mieras is wetenschapsjournalist & natuurkundige, gespecialiseerd in hersenontwikkeling. Hij geeft je samen met een aantal Nederlandse radio DJ's antwoord op de vraag. Heb je altijd al willen weten waar Wilfred Genee of Morad El Ouakili nou kippenvel van krijgen? Luister dan vooral naar deze afl...


#97 - Waarom zijn er zoveel volkstuintjes langs het spoor? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  15-11-2022

Wanneer je in de trein zit en uit het raam kijkt, zie je ze regelmatig: volkstuintjes. Waarom staan deze zo vaak langs het spoor? We bellen met Peter-Paul de Winter van Het Spoorwegmuseum voor een antwoord!


#96 - Welke taakstraffen bestaan er eigenlijk? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  14-11-2022

Glennis Grace kreeg vorige week een taakstraf van 200 uur opgelegd. Wat ze inhoudelijk moet gaan doen, dat weten we niet, maar zij is in iedergeval niet de enige die wel eens te horen krijgt dat het tijd is voor een taakstraf. Khalid Kasem, presentator en oud advocaat vertelt je alles wat je wilt we...


#95 - Wat doet een Prins Carnaval? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  11-11-2022

Het is de elfde van de elfde, en dat betekent dat op veel plekken in Nederland een Prins Carnaval wordt gekozen. Maar wat doet zo'n Prins precies? In deze aflevering zoeken we het voor je uit.


#94 - Waarom zijn in de Verenigde Staten maar twee grote partijen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  10-11-2022

Wanneer in de Verenigde Staten verkiezingen zijn gaat het altijd tussen de Democraten en de Republikeinen: maar waarom is dat zo? In deze aflevering leggen Amerikanisten Manon Portos Minett en Maarten van Rossem uit waarom!


#93 - Mogen volwassen broers/zussen legaal seks hebben? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  09-11-2022

Misschien niet de meest alledaagse vraag, maar wel iets wat bij luisteraar Robin door z'n hoofd is geschoten. Op de populaire porno kanalen kan je regelmatig kiezen voor de optie 'stephmom' of 'stephsister', maar hoe zit dat in het echte leven eigenlijk? En wat nou als je echt een bloedband hebt? We...


#92 - Hoe wordt het Sinterklaasjournaal geheimgehouden? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  08-11-2022

Het Sinterklaasjournaal is weer begonnen! Over de opnames van het programma wordt altijd erg weinig bekendgemaakt, maar hoe weet het Sinterklaasjournaal dit zo goed geheimgehouden? We gingen langs de NTR voor een antwoord.


#91 - Kan je fast fashion niet gewoon stoppen met een wet? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  07-11-2022

Fast fashion, de woorden zeggen het al: het gaat snel. Elk seizoen kan je nieuwe collecties kopen voor een prikkie, maar dat is voor heel veel zaken helemaal niet goed. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsomstandigheden, mensenrechten maar ook de natuur en het klimaat. Kan je die industrie niet gewoon aan...


#90 - Waarom is de trein zo duur? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  04-11-2022

De NS verhoogt volgend jaar opnieuw de prijzen voor treinkaartjes? Hoe komt deze prijs tot stand en is het in Nederland écht zo duur als we denken? Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee geeft antwoord!


#89 - Kan je huisdier ook een burn-out krijgen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  03-11-2022

Een burn-out is voor de meeste mensen geen onbekend begrip, maar hoe zit dat bij dieren? Dierenkenner Gabs Wildebras en universitair docente/gedragstherapeute voor dieren Ineke van Herwijnen staan ons in deze podcast bij!


#88 - Waar zitten de meeste vitamines in fruit? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  02-11-2022

De meeste vitamines zitten onder de schil van een stuk fruit: feit of fabel? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier legt uit waar we in fruit de meeste vitamines kunnen vinden.


#87 - Waarom zijn de verkiezingen niet op zondag, zoals in het buitenland? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  01-11-2022

Vandaag, dinsdag 1 november, zijn de nationale verkiezingen in Denemarken. En dat is bijzonder, want binnen West-Europa worden bijna alle verkiezingen op zondag gehouden. Alleen Nederland, Denemarken en het VK organiseren het doordeweeks. Waarom is dat?


#86 - Verdient een artiest aan zijn muziek op social media? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  31-10-2022

Op Instagram en TikTok staan tal van video's met een liedje eronder. Maar verdient de artiest van het nummer wel iets wanneer je zijn of haar muziek gebruikt? In deze aflevering zoeken we het voor je uit!


#85 - Leven we in de juiste tijdzone? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  28-10-2022

Deze zondag zetten we de klok weer naar de wintertijd. Maar leven we als Nederlanders eigenlijk wel in de juiste tijdzone? We bellen met chronobioloog Roelof Hut voor een antwoord.


#84 - Hoe stook je het efficiëntst? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  27-10-2022

We proberen allemaal in huis minder energie te verbruiken om de rekening zo laag mogelijk te houden. En daarbij komt deze vraag goed van pas. We hebben van alle kanten tips verzamelt van experts en leggen uit hoe je nu het meest efficient stookt in huis.


#83 - Waarom zijn er in NL 99 mannen op elke 100 vrouwen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  26-10-2022

In tegenstelling tot andere landen is de gelachtsverhouding tussen man en vrouw bijna gelijk in Nederland. Waarom is dat zo en hoe heeft de natuur dat zo geregeld? Bioloog Manon de Visser legt uit.


#82 - Welke plek in de auto en trein is het meest veilig? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  25-10-2022

De meeste verkeersongelukken vinden plaats met een auto. Mocht je in een aanrijding belanden, welke plek is dan het veiligste in de auto? We bellen met onze mobiliteitsexpert Tom Huyskens voor een antwoord!


#81 - Worden er wereldwijd nog eerste vaccinaties gezet? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  24-10-2022

In Nederland kan iedereen nu een herhaalprik tegen corona halen, maar zijn er landen waar de eerste prik nog niet gezet is? Of is de hele wereld, voor iedereen die wil, gevaccineerd? Viroloog Marc van Ranst geeft antwoord.


#80 - Wordt er meer gestolen sinds de zelfscankassa? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  21-10-2022

In steeds meer supermarkten zie je zelfscankassa's. Voor de consument lekker makkelijk en snel, maar wordt er zonder het toezicht van een caissière ook meer gestolen? In deze aflevering zoeken we het voor je uit!


#79 - Moet een non haar studieschuld afbetalen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  20-10-2022

DUO heeft deze week aangekondigd (https://nos.nl/artikel/2448853-studenten-moeten-weer-rente-betalen-over-studielening-studentenbonden-ontevreden) de rente op de studieschuld te gaan verhogen. De rente gaat van nul naar 0,46 of 1,78 procent. Het leek de makers daarom goed om Sabine's vraag uit te zo...


#78 - Is groente die langs de snelweg groeit ongezond? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  19-10-2022

Langs een aantal snelwegen in Nederland worden gewassen verbouwd, maar zijn deze met alle uitlaatgassen eigenlijk wel gezond voor je? We bellen met Maarten Krol van Wageningen University voor een antwoord.


#77 - Wat is de procedure als je 112 belt? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  18-10-2022

Bij een noodgeval bel je 112, maar wat komt er precies bij kijken als je het noodnummer draait? In deze aflevering zoeken we het met spoed voor je uit!


#76 - Waarom maken we geen gebruik van Europese gasvelden? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  17-10-2022

Naast het Groninger aardgasveld zijn er meerdere gasvelden in Europa te vinden, zoals in Duitsland en Frankrijk. Want nu Europa onafhankelijk van Russisch gas wil zijn moeten er nieuwe opties bedacht worden. Julius vraagt zich daarom af: is het mogelijk om binnen het Europees continent aan de gasbeh...


#75 - Waarom word je kaal op je kruin(tje)? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  14-10-2022

Veel mannen worden met het ouder worden kaal, maar waarom precies op de kruin en bij de zogenoemde inhammen? We bellen met dermatoloog Tristan van Dongen voor een antwoord!


#74 - Hoe werkt Flitsmeister? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  13-10-2022

Dagelijks maken miljoenen automobilisten gebruik van Flitsmeister, Waze of Google Maps. In die apps worden flitspalen, auto-ongelukken en stilstaande voertuigen gemeld, maar hoe komen deze apps aan hun actuele informatie? Mobiliteitsexpert Tom Huyskens geeft antwoord.


#73 - Kun je een regenbui laten stoppen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  12-10-2022

De herfst heeft officieel zijn intrede gedaan en luisteraar Eva is, nu al, klaar met de regenbuien. Zij vroeg zich daarom af: kunnen we die buien anno 2022 ook stoppen? Weervrouw Helga van Leur geeft antwoord.


#72 - Waarom moet de economie altijd groeien? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  11-10-2022

Een groeiende economie wordt vaak als goed nieuws gebracht. Maar waarom willen we altijd zo graag dat de economie groeit? In deze aflevering bellen we met onderzoeksjournalist en historicus Sander Heijne voor een antwoord.


#71 - Is het aantal daklozen dit jaar toegenomen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  10-10-2022

De inflatie is op een recordhoogte, de energierekening rijst de pan uit en de woningmarkt is nog altijd oververhit: dit alles klinkt als een ultieme cocktail om in geldnood te komen. Maar, is dat ook zo? In deze aflevering zoeken we het voor je uit!


#70 - Waarom is Oktoberfest in september? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  07-10-2022

NOMINEER ONS VOOR DE DUTCH PODCAST AWARDS: https://podcastawards.nl/nomineren (https://podcastawards.nl/nomineren) Dit jaar vond Oktoberfest van zaterdag 17 september t/m 3 oktober plaats. Maar waarom is dit event grotendeels in september, terwijl het Oktoberfest heet?


#69 - Waarom hoef je geen gordel om in het OV? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  06-10-2022

In de auto moet je verplicht een gordel dragen, maar in het OV doen we dat maar zelden: hoe zit dat? In deze aflevering bellen we met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid voor een antwoord!


#68 - Welke beroepen hebben een 'licence to kill'? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  05-10-2022

James Bond viert vandaag zijn zestigste verjaardag op het witte doek. De superspion heeft in talloze films de wereld gered en schuwt daarbij geen geweld, maar welke beroepen hebben in Nederland een 'licence to kill'? Voor een antwoord bellen we met defensie specialist Peter Wijninga voor een antwoor...


#67 - Wie controleert dierenleed op de socials? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  04-10-2022

Dieren gaan heel vaak viral op de socials! Maar bijna alle geneugden in het leven kennen ook een keerzijde, want op socialmedia gebeuren ook zaken met dieren die niet door de beugel kunnen. Maar wie controleert dat nou eigenlijk?


#66 - Is het aantal online gokverslaafden toegenomen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  03-10-2022

Het is een jaar geleden dat online gokken legaal werd in Nederland. Tien bedrijven kregen een vergunning om online aan de slag te gaan. Is het aantal online-gokverslaafden daardoor ook toegenomen? We zoeken het uit.


#65 - Waarom vinden we smakken zo vies? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  30-09-2022

Smakken tijdens het eten: het is voor veel Nederlanders een enorme ergernis. Maar waarom irriteren we ons kapot aan deze geluiden? We bellen in deze aflevering met etiquette-expert Beatrijs Ritsema voor een antwoord


#64 - Wordt de gemiddelde Nederlander rijker als hij meer werkt? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  29-09-2022

Sinds Prinsjesdag is er veel te doen rondom de inkomstenbelasting. De Telegraaf kopte zelfs 'Extra werken levert niks op'. Maar klopt dat wel? Ilan zoekt het voor je uit.


#63 - Als je een dubbel paspoort hebt, waar telt je dienstplicht? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  28-09-2022

Stel je hebt twee nationaliteiten en er breekt uitgerekend tussen deze twee landen oorlog uit: waar moet je je dan melden bij een verplichte dienstplicht? In deze aflevering zoeken we het uit!


#62 - Komt buitenlandse afvallozing ook bij ons terecht? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  27-09-2022

Deze maand werd bekend dat de waterkwaliteit in Nederland ver onder de maat is. Volgens de Europese Unie voldoet slechts 0,3 procent van alle oppervlaktewaterlichamen aan de ecologische doelen van de Kaderrichtlijn Water. Maar komt deze verontreiniging alleen door Nederland, of ook door afvallozing...


#61 - Wanneer mag een rechter anticonceptie verplichten? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  26-09-2022

Hannah van Kolfschooten LLM, verdiept zich al een hele tijd in het onderwerp verplichte anticonceptie. Zij praat je bij over wat er nou mag en niet mag en hoe dit proces in z'n werk gaat. 


#60 - Word je slimmer van bepaalde muziek? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  23-09-2022

Dat muziek íets met ons doet als mens is vrij helder. Het kan ons in beroering brengen, het kan ons laten zwelgen in herinneringen en het kan onze stemming veranderen of versterken. Maar maakt het ons ook slimmer als we naar bepaalde muziek luisteren? Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder beant...


#59 - Waarom komt de voedselbank zo moeilijk aan eten? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  22-09-2022

Meer en meer mensen kloppen aan bij de voedselbank en de organisatie maakt zich zorgen om een tekort aan eten. Tegelijkertijd wordt er ook heel veel eten weggegooid, dus hoe kan het dat de voedselbank niet genoeg eten heeft? In deze aflevering zoeken we het voor je uit!


#58 - Hoe komt een valuta aan zijn naam? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  21-09-2022

De euro, roebel, dollar en roepie: over de gehele wereld zijn tal van valuta's, maar hoe komen deze nu aan hun naam? We zochten het uit en belden met conservator Paul Beliën van De Nederlandsche Bank voor een antwoord!


#57 - Hoe oud is het koffertje op Prinsjesdag? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  20-09-2022

Op Prinsjesdag wordt traditiegetrouw de rijksbegroting door de minister van Financiën aangeboden aan de Tweede Kamer in het meest bekende koffertje van Nederland. Maar hoe oud is het koffertje op Prinsjesdag? We belden met Bert van der Braak voor een antwoord!


#56 - Waar blijven al de condoleanceboekjes voor Elizabeth II? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  19-09-2022

Op vele manieren kan jij de Britse Koninklijke familie sterkte wensen met hun verlies. Je kan een kaartje sturen of iets opschrijven in een condoleanceregister bij de Britse ambassade. Maar wordt dat allemaal wel bewaard? 


#55 - Ga je beter werken van flexplekken? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  16-09-2022

Het was de afgelopen jaren dé hype in de kantoortuin: de flexplek. Maar heeft het wel een positieve invloed op ons werk? Voor een antwoord belden we met Stefan van der Stigchel, hoogleraar Cognitieve Pyschologie aan de Universiteit van Utrecht.


#54 - Werken antidepressiva eigenlijk wel? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  15-09-2022

Deze week werd bekend dat het gebruik van antidepressiva onder jonge vrouwen in coronatijd flink is toegenomen. De toename begon in de eerste maanden van 2021 en de stijging bleef begin dit jaar doorgaan. Luisteraar Sabine vroeg zich bij het lezen van dit bericht af of die middelen eigenlijk wel hel...


#53 - Wat doet een vakbond nou écht voor je? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  14-09-2022

De stakingen van het NS-personeel domineerden afgelopen weken het nieuws. Regelmatig viel daarbij ook de term 'vakbond', maar wat doet zo'n instantie nu precies voor je? We belden met Yasmin Ait Abderrahman van FNV Young & United voor een antwoord!


#52 - Is er écht zoiets als Jip-en-Janneketaal? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  13-09-2022

70 jaar geleden verscheen het duo 'Jip en Janneke' voor het eerst in Het Parool. Sinsdien zijn de twee niet meer weg te denken uit ons collectieve geheugen. Zéker over de schrijfstijl van Annie M.G Schmidt is een hoop gezegd. Is er echt zoiets als Jip-en-Janneketaal? Hoogleraar Ted Sanders praat je...


#51 - Hoeveel winst maak je als je een relatie krijgt? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  12-09-2022

Het is algemeen bekend dat je als single relatief vaak duurder uit bent dan een koppel dat met zijn tweeën leeft. Maar hoeveel ben je nu echt goedkoper uit als je je financiële lasten met een ander kan delen? In deze aflevering bellen we met Arjen van geldblog Moneymeister voor een antwoord!


#50 - Worden woordpuzzels door computers gemaakt? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  09-09-2022

Je kan ze kennen uit de krant of uit je vakantieboekje: de woordpuzzel! Soms zitten er in zo'n boekje wel meer dan 100 van die uitdagingen. Maar wie - of moet ik zeggen wat, maakt al deze pagina's vol woordspelletjes? Aron zegt overigens altijd puuzel! Hij had beloofd dit deze keer niet te doen, maa...


#49 - Waarom passen we de namen van buitenlandse steden aan? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  08-09-2022

De hoofdstad van Tsjechië kennen wij als Praag, maar in het land zelf zeggen ze Praha. Waarom geven we de namen van buitenlandse steden soms een andere naam? Voor een antwoord belden we met taalkundige Marten van der Meulen van de Radboud Universiteit!


#48 - Moet je rijden in het automerk waarvoor je werkt? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  07-09-2022

De autoverkoop in Nederland zit sinds kort eindelijk weer in de lift. Maar stel dat je bij een autobedrijf werkt: kan de baas je dan verplichten om in een bepaalde auto te rijden? Voor een antwoord bellen we met mobiliteitsexpert Tom Huyskens!


#47 - Wat kan je allemaal uit een haar aflezen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  06-09-2022

Als jij denkt nog stiekem te kunnen drinken, vergeet het maar! Nouja het zou kunnen, maar dan moet je niet je haren laten slingeren in de buurt van een toxicologisch onderzoeker. Wat je nog meer allemaal terug kan vinden in jouw prachtige dos, hoor je in deze aflevering!


#46 - Kunnen blinde mensen overal een opleiding volgen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  05-09-2022

Het nieuwe schooljaar is begonnen en dat betekent dat tal van nieuwe studenten aan een opleiding beginnen. Maar stel je bent blind: kun je dan ook overal een opleiding volgen? We zoeken het in deze aflevering uit!


#45 - Hebben vliegen pijn als ze tegen het raam botsen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  02-09-2022

Bij het Rotterdamse Heijplaat is er zoveel overlast van vliegjes dat er zelfs een rechtszaak loopt tegen het bedrijf waarvan men denkt dat die de overlast veroorzaakt. Wij mensen vinden vliegen vaak onprettig, maar wat vindt de vlieg eigenlijk? Heeft deze wel eens pijn?


#44 - Hoeveel CO2 komt bij bosbranden vrij? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  01-09-2022

Europa werd deze zomer opnieuw geconfronteerd met fikse bosbranden. In Spanje werd zelfs gesproken van het meest verwoestende bosbrand jaar ooit. Maar hoeveel CO2 komt er wereldwijd bij bosbranden eigenlijk vrij? We belden met fysisch geograaf Guido van der Werf voor een antwoord.


#43 - Wanneer komt Artsen zonder Grenzen in actie? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  31-08-2022

Voor het eerst in de geschiedenis is hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in actie gekomen in Nederland. De situatie bij Ter Apel is zo schrijnend dat de organisatie zich genoodzaakt zag noodhulp te verlenen. Hoe erg moet het zijn voordat Artsen zonder Grenzen in actie komt? 


#42 - Hoe lang wordt er gezocht naar vermiste mensen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  30-08-2022

Jaarlijks worden zo'n 40.000 mensen als vermist opgegeven. Maar hoe lang zoekt de politie eigenlijk actief naar vermiste mensen? Voor een antwoord belden we met Izanne de Wit, coördinator vermissingen van de politie


#41 - Is een katoenplant circulair? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  29-08-2022

Wie zijn kledingkast opentrekt heeft er hoogstwaarschijnlijk een broek of shirt van katoen in hangen. Ongeveer veertig procent van alle kleding wordt namelijk gemaakt met dit product. Maar is de plant waar deze kleding vandaan komt eigenlijk wel circulair? Wij hebben het voor je uitgezocht! 


#40 - Mag een kindacteur zijn eigen horrorfilm zien? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  26-08-2022

In een goede horrorfilm kan een kind met een enge pop niet ontbreken. Maar hoe zit dat met zo'n kindacteur? Mag die zelf bij de premiere aanwezig zijn? En hoe werkt dat op een griezelige set? Loopt het kind geen trauma op? Luisteraar Jaap vraagt het zich af en filmmaker Martin Koolhoven geeft antwoo...


#39 - Wanneer kunnen we op vakantie naar de maan? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  25-08-2022

Op vakantie naar de maan: het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar een aantal bedrijven zijn er al mee bezig! In deze aflevering spreken we met ruimtevaartdeskundige Rob van der Berg voor een antwoord. En Anco van Hal van de podcast Sterrenstof vertelt over andere ruimtevakanties...


#38 - Hoeveel snoep wordt er bij de Jamin gestolen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  24-08-2022

Als kind heb je misschien wel eens een snoepje bij de Jamin gestolen, maar hoe vaak gebeurt dat nou echt? We belden met Jamin-directeur Maarten Steinkamp voor een antwoord en vroegen hygiëne expert Rob Geus hoe vies die schepbakken eigenlijk zijn...


#37 - Is het Dark Web bezoeken strafbaar? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  23-08-2022

Je kan er van alles vinden: drugs, wapens en zelfs huurmoordenaars... We hebben het in dit geval over het Dark Web, maar is het eigenlijk ook verboden om daar wat op rond te snuffelen? In deze aflevering bellen we met strafrechtadvocaat Michael Berndsen voor een antwoord!


#36 - Waarom is de staat als enige aandeelhouder van de NS? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  22-08-2022

Vanaf woensdag zullen er verdeeld over het land stakingen zijn van het NS personeel. Tijd voor een echte spoor-vraag dus!  


#35 - Dronk Lange Frans echt 22 Baco op één avond? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  19-08-2022

Eigenlijk spookt deze vraag wel degelijk door het hoofd van elke millennial. Vandaag dan eindelijk het antwoord! En natuurlijk wordt dit jouw openingszin om indruk te maken op Lowlands. 


#34 - Is het verboden om een stoplicht te omzeilen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  18-08-2022

Stel je komt bij een drukke kruising en moet minuten wachten voor het stoplicht eindelijk op groen springt. Is het dan verboden om dertig meter verder over te steken en het stoplicht zo te omzeilen? In deze aflevering zoeken we het voor je uit!


#33 - Zit er corona in een scheetje? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  17-08-2022

Er zijn tal van vragen die gesteld worden rondom het coronavirus. Waar komt het virus vandaan? Is het dragen van een mondkapje verstandig? Maar af en toe zitten er ook nogal bijzondere vragen tussen. Wij kregen namelijk de volgende vraag binnen: zit er corona in een scheetje? Wij hebben het voor je...


#32 - Hoe tolkt een tolk tussen wereldleiders? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  16-08-2022

Wereldleiders die elkaars taal niet spreken kunnen er niet zonder: tolken! Maar hoe gaat een tolk nou precies te werk? In deze aflevering zoeken we het voor je uit. We bellen met Sybelle van Hal die onder andere al jaren voor de Nederlandse minister-president tolkt wanneer deze praat met een Spaanse...


#31 - Hoeveel mensen werken er voor NPO Radio 1? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  15-08-2022

Presentatoren tellen dat lukt misschien nog wel, maar er werken natuurlijk ook heel veel mensen achter de schermen. NPO Radio 1 is een plek waar veel omroepen samen komen, dus het was even speuren. Crossmediale nieuwscoördinator NPO Radio 1 Remco te Kloese, heeft een rondje gemaakt langs de omroepe...


#30 - Waarom zijn peuters gefascineerd door voertuigen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  12-08-2022

“Auto, auto, auto!” Het is een welbekende spreuk van een gemiddelde Nederlandse peuter. Ook het neefje van luisteraar Jauke heeft een fascinatie voor voertuigen, maar waar komt dat eigenlijk vandaan? Samen met klinisch psycholoog en psychotherapeut Yael Meijer zoeken we het uit.


#29 - Had men vroeger meer huidkanker dan nu? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  11-08-2022

Nederland maakt zich op voor een nieuwe hittegolf en dermatologen adviseren iedereen om zich goed in te smeren. Maar hoe deden mensen dat vroeger toen er nog geen zonnebrand was? Kreeg men toen ook meer huidkanker? In deze aflevering hebben we het voor je uitgezocht!


#28 - Kunnen we kernafval de ruimte inschieten? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  10-08-2022

Als het aan het kabinet ligt krijgen we er in Nederland twee nieuwe kerncentrales bij. Maar wat doen we met dat lastige kernafval? Kan het niet de ruimte in? Om hier een antwoord op te krijgen bellen we met ruimtevaartdeskundige Rob van der Berg.


#27 - Hoe win je een rechtszaak als kraker? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  09-08-2022

Sinds 2010 is kraken illegaal en een strafbaar feit. Toch komt het soms voor dat krakers hun rechtszaak winnen en niet vervolgd worden. Hoe kan dat? Wij hebben het voor je uitgezocht! 


#26 - Waar staat mijn CO2-compensatie boom? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  08-08-2022

Er zijn veel bedrijven die claimen duurzaam te zijn. En sommige van deze bedrijven zeggen duurzaam te zijn door te investeren in 'CO2-compensatie bomen'. Onder andere bij vliegreizen kan je vaak kiezen voor de optie: 'inclusief compensatie-boom'. Maar waar staan die bomen dan eigenlijk? En hoe serie...


#25 - Is werken in een parfumwinkel gezond? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  05-08-2022

Voor sommigen kan de geur van een parfumwinkel nogal overweldigend zijn (zoals voor Ilan). Anderen kunnen er niet genoeg van krijgen (zoals Elif). Maar belangrijk; is het eigenlijk wel gezond om de hele dag in die geur te werken? Jelke vroeg het zich af en we zochten het voor haar uit.


#24 - Wat is een partnerstad?! (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  04-08-2022

Als je een gemeente inrijdt zie je best regelmatig een bordje met de naam van die gemeente en een plaatsnaam van een plek in het buitenland. Dan staat er vaak bij dat deze 2 gemeentes bevriend met elkaar zijn of een partnerschap hebben, maar wat betekent dat nou eigenlijk? In deze aflevering zoeken...


#23 - Zijn er nog Nederlandse homogenezers? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  03-08-2022

De Tweede Kamer wil een verbod op homogenezing. Hoe zit het daarmee en zijn er eigenlijk nog homogenezers actief in Nederland? In deze aflevering hebben wij het voor je uitgezocht. 


#22 - Krijgt Rutte zijn overuren uitbetaald? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  02-08-2022

Mark Rutte is sinds vandaag de langst zittende premier van Nederland. In aflevering #5 (https://open.spotify.com/episode/36ByXhAm1zPOxDO7f8xKgN?si=5ef8adaa743a44d1) hebben we geleerd dat Rutte 70 uur in de week werkt. Dat zijn flink wat (over)uren, maar krijgt hij die ook uitbetaald? Luisteraar Stef...


#21 - Waarom betalen toeristen geen tol in Nederland? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  01-08-2022

Zwarte zaterdag is weer achter de rug en daarmee is er in het buitenland weer een hoop tol betaald. Behalve in Nederland. Daar hoeven toeristen niks aan wegenbelasting te betalen. Waarom is dat zo? Hendrik vraagt het zich af en wij hebben het voor hem uitgezocht.  


#20 - Blijf ik even schoon bij 2 keer per week douchen? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  29-07-2022

In Nederland stijgen de prijzen ongekend hard. Zo betaal je ook steeds meer voor je dagelijkse douchebeurt. Mocht je de kosten willen drukken, dan zou je ervoor kunnen kiezen om minder vaak te douchen. Maar blijf je even schoon bij tweemaal douchen in de week in plaats van iedere dag? Wij hebben het...


#19 - Bestaat die corona vleermuizenmarkt nog? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  28-07-2022

Het coronavirus is, zo goed als zeker, ontstaan op de vleermuizenmarkt in Wuhan, blijkt uit onderzoek (https://nos.nl/artikel/2438437-wetenschappers-corona-ontstond-op-dierenmarkt-in-wuhan) deze week. Maar bestaat die markt eigenlijk nog? En is de regelgeving omtrent verkoop van (wilde) dieren inmid...


#18 - Maakt de overheid winst op mijn paspoort? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  27-07-2022

Anno 2022 kost een paspoort  €75,82 euro. In Nederland betaald iedereen boven de achttien jaar dit bedrag. Dit bedrag komt tot stand door geld dat gaat naar dienstverlening, administratie, materialen enzovoort gaat. Maar maakt de overheid winst op paspoorten? Wij hebben het voor je uitgezocht! 


#17 - Komt het horecapersoneel óóit nog terug? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  26-07-2022

De bordjes op de terrassen met ‘personeel gezocht’ maakt het tekort aan horecapersoneel wel heel pijnlijk duidelijk. Daarom vraagt luisteraar Horace Cohen zich af: Waar is het personeel gebleven? En wat gaat de branche eraan doen om hen terug te krijgen? Het antwoord hoor je in deze aflevering.


#16 - Waarom is er zó veel sport op TV? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  25-07-2022

Het WK Atletiek, de Tour de France en het EK voetbal voor vrouwen. Er is op het moment qua sport genoeg te zien bij de publieke omroep. We vertellen je in deze aflevering hoeveel sport er daadwerkelijk uitgezonden wordt bij de NPO en wat de overweging is om een bepaalde sport uit te zenden.


#15 - Worden er nog postduiven gebruikt? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  22-07-2022

Tijdens WO2 werd er massaal gebruik gemaakt van de postduif. Maar hoe zit dat anno 2022? Worden postduiven tegenwoordig nog voor iets nuttigs gebruikt? Luisteraar Katja vraagt het zich af en wij zoeken het voor haar uit.


#14 - Hoe lang gaat de mens worden? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  21-07-2022

170 jaar geleden was de Nederlander gemiddeld 22 centimeter kleiner dan nu. We groeien sindsdien één millimeter per jaar. Als we zo doorgaan is de Nederlandse man over 200 jaar gemiddeld 2 meter 2. Is dat ook de verwachting? We leggen het je uit.


#13 - Wat is die geur na een zomerse regenbui? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  20-07-2022

In Nederland zijn er een aantal uitzonderlijk warme dagen geweest, met temperaturen ruim boven de dertig graden. Maar als we de weerberichten mogen geloven zal het zomerse weer vandaag ruimte maken voor forse regenbuien. Na een periode van droogte gaan deze regenbuien gepaard met één bepaalde geur...


#12 - Schendt WeTransfer de privacywet? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  19-07-2022

We delen ons leven via internet, maar wie kijkt er mee? Je hebt er vast wel eens van gehoord 'WeTransfer'. Een dienst die ervoor zorgt dat jij bestanden uit kan wisselen. Maar kan jij er van op aan dat niemand mee kijkt? En hoe zorgt WeTransfer ervoor dat er geen illegale dingen worden verstuurd? Sa...


#11 - Wat voor pokken zijn apenpokken? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  18-07-2022

Op 14 juli waren er rond de 550 mensen in Nederland die de apenpokken hebben. Of ‘Monkeypox’, zoals het RIVM zegt. Maar wat voor pokken zijn het nou precies? En hoe besmettelijk is het? Kunnen we het vergelijken met het coronavirus? Viroloog Marc van Ranst geeft antwoord.


#10 - Draait een bioscoopfilm bij geen kaartverkoop? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  15-07-2022

Stel er worden geen kaarten verkocht voor een bioscoopfilm. Draait de film dan alsnog in de zaal? 3FM-dj Mark van der Molen vraagt het zich af. We hebben de drie grootste bioscoopketens in Nederland, Pathé, Kinepolis en Vue, gevraagd hoe dat precies zit.


#9 - Hoeveel mensen hebben persoonsbeveiliging? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  14-07-2022

Naast politici krijgen journalisten en betrokkenen bij rechtszaken steeds vaker persoonsbeveiliging. Maar om hoeveel mensen gaat het nu precies? Om hier een antwoord op te krijgen bellen we in deze aflevering met de politie én beveiligingsexpert Rico Briedjal.


#8 - Hoeveel langzamer was de Tour 30 jaar geleden? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  13-07-2022

Dit wil je weten bij je volgende pubquiz! Gio Lippens en Daan van den Berg zijn wielerkenners pur sang, samen met hen geven we je antwoord op bovenstaande vraag! Maar we hebben het natuurlijk ook over doping, het nieuwste materiaal en wat nu de snelste tour ooit was. 


#7 - Raakt ons drinkwater op? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  12-07-2022

Er komt tijdelijk geen drinkwater uit de Maas, omdat er een onbekende stof in het water is gevonden. En in Italië en Zuid-Frankrijk hebben ze nu te maken met de droogste periode in zeventig jaar tijd. Daarom vroeg Hijlco Span (https://www.nporadio5.nl/programmas/volgspot) zich af: hoe zit het eigen...


#6 - Wanneer kunnen we de 18 miljoenste Nederlander verwachten? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  11-07-2022

In deze aflevering leren we o.a. dat door een rekenfout van het CBS we nu deels in een wooncrisis zitten. De 18 miljoenste Nederlander komt namelijk sneller dan eerder gedacht. Ook waarschuwt Jan Latten, voormalig demograaf bij het CBS, voor sociale spanningen binnen onze maatschappij: "hoe dichter...


#5 - Is Mark Rutte ooit vrij? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  08-07-2022

De Tweede Kamer gaat vandaag met zomerreces, maar betekent dat ook dat onze premier kan genieten van wat vrije tijd? Om dit uit te zoeken bellen we met Petra de Koning, politiek verslaggever bij NRC, en Rutte's goede vriend Jort Kelder.


#4 - Hoeveel boerderijen bestaan er nog? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  07-07-2022

Door de boerenprotesten staat de boer volop in de schijnwerpers. Maar hoeveel boerderijen zijn er eigenlijk in Nederland? En hoeveel zijn er de afgelopen vijf jaar verdwenen? In deze aflevering geven we daar samen met Petra Berkhout, agrarisch econoom bij Wageningen Economic Research, antwoord (http...


#3 - Waarom bestaat het zwijgrecht eigenlijk? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  06-07-2022

Ook in de zaak tegen de verdachten op de moord van Peter R. de Vries valt het woord 'zwijgrecht' vaak, maar waarom bestaat het zwijgrecht eigenlijk? In deze podcast geven we er samen met strafrecht advocaat Zahra Boufadiss en hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff antwoord op. Check het hier!


#2 - Waarom wordt er meer cash geld gedrukt? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  05-07-2022

We pinnen met zijn allen steeds meer, maar betekent dat ook dat er minder cash geld wordt gedrukt? Volgens De Nederlandsche Bank is dit juist niet het geval. In deze aflevering zoeken we uit waarom en financieel expert Simon Lelieveldt legt uit waarom we juist méér contante betalingen moeten doen....


#1 - Zijn uitvaartcentra voorbereid op een nieuwe sterftepiek? (S04)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  04-07-2022

Het aantal coronabesmettingen zit weer flink in de lift. De sterfgevallen blijven momenteel nog laag, maar mochten deze ook weer stijgen, zijn uitvaartcentra dan nu wel voorbereid op een nieuwe sterftepiek?  Om hier een antwoord op te krijgen spreken we met Veronique Klaassen van de Brancheverenigi...


#21 - Zijn we preutser geworden? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  02-06-2022

De Twee Kanten van Alicante met presentatrice Dieuwertje Blok en televisiemaker Michiel Romeyn. Elke eerste aflevering van de maand nodigen we twee 60+'ers uit in onze studio. We voeren een gesprek tussen twee generaties aan de hand van één thema. Dit keer vragen we ons af: zijn we preutser geword...


#20 - Zijn topsporters egocentrisch? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  26-05-2022

Topsporters fascineren ons allemaal. Van het ultieme doorzettingsvermogen tot het weergaloze talent, de gouden medailles en de eventuele roem. Om daar te komen, moet je alleen wel alles op alles zetten. Dat betekent: goed eten, genoeg rusten en heel veel trainen. Heb je dan wel tijd voor een sociaal...


#19 - Waarom is tweedehands kleding zo duur? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  19-05-2022

De verkoop van tweedehands kleding gaat sinds een aantal door het dak. Door de populariteit verschijnen er meer en meer winkelketens waar de tweehands kleding tegen een fikse prijs wordt verkocht. In veel gevallen is een vintage kledingstuk duurder dan een nieuw kledingstuk: hoe zit dat nou precies?...


#18 - Hoe kan het dat jonge meisjes in de ban raken van ‘pro-ana’? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  12-05-2022

Let op! Deze podcast gaat over eetstoornissen en seksueel overschrijdend gedrag. Dit kan triggeregd werken als je hiermee te maken hebt, of te maken hebt gehad. Voor hulp kun je altijd terecht bij Slachtofferhulp Nederland, Chat met Fier, Proud2beme en GGZ Rivierduinen.  Al meer dan 20 jaar bestaan...


#17 - Was de popmuziek vroeger beter dan die van nu? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  05-05-2022

De Twee Kanten van Alicante met zangeres Imca Marina en zanger, muziekproducent en oud radio-DJ Henk Westbroek. Elke eerste aflevering van de maand nodigen we twee 60+'ers uit in onze studio. We voeren een gesprek tussen twee generaties aan de hand van één thema. Het festivalseizoen staat voor de...


#16 - Moeten we af van de dierentuin? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  28-04-2022

Likkend aan je ijsje staren naar de tijgers in een dierentuin, als kind waarschijnlijk een van de leukste dingen die je kon bedenken! Maar is de dierentuin nog wel van deze tijd? Als je het aan de meeste critici vraagt niet. Immers zijn de dieren opgesloten, hebben ze geen keuze vrijheid en leven ze...


#15 - Waar zijn de bankrovers gebleven? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  21-04-2022

In 2022 is het vijftig jaar geleden dat Aage Meinesz 600.000 gulden uit de Middenstandsbank in Helmond roofde. De charismatische bankrover verwierf met zijn acties veel faam en werd binnen de kortste keren een Bekende Nederlander. Tegenwoordig hoor je vrijwel nooit meer over een bankoverval. Waar zi...


#14 - Wat is het gevaar van lifecoaches? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  14-04-2022

In de afgelopen jaren is het aantal lifecoaches explosief gestegen. Maar is deze toename wel een goede ontwikkeling? En wat is het gevaar van deze lifecoaches? We spreken in deze aflevering onder andere met Laura. 1,5 jaar geleden besloot ze om naar een lifecoach te gaan maar dit eindigde voor haar...


#13 - Zitten we in een Koude Oorlog 2.0? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  07-04-2022

De Twee Kanten van Alicante met schrijver Jessica Durlacher en luitenant-generaal van de Koninklijke Landmacht Mart de Kruif. Elke eerste aflevering van de maand nodigen we twee 60+'ers uit in onze studio. We voeren een gesprek tussen twee generaties aan de hand van één thema. Deze keer over de pi...


#12 - Kan je in Nederland grappen maken over de oorlog in Oekraïne? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  31-03-2022

Naast het nieuws, de kranten en actualiteitenprogramma's, gaat het ook op andere plekken over de oorlog in Oekraïne. Wat dacht je van jouw favoriete meme-account, je lievelings Late Night Show of TikTok. 'Grappige' filmpjes komen samen met je dagelijkse dosis 'plaatjes van het internet' veelvuldig...


#11 - Waarom is er zoveel hype voor de Metaverse? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  24-03-2022

De grote techreuzen lijken het zeker te weten: over een aantal jaren brengen we als mensheid een groot gedeelte van onze tijd door in de metaverse. Wat gaat deze opvolging van het internet ons brengen en waarom is er zoveel hype voor? In deze Alicante aflevering zoeken we het voor je uit!  Check hi...


#10 - Hoe is het om uit een sekte te stappen? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  17-03-2022

Uit een sekte stappen of er uitgezet worden is niet gemakkelijk en er blijkt in Nederland ook geen vangnet meer te zijn voor deze mensen. Waar lopen deze voormalige sekteleden tegenaan en hoe kunnen ze hun draai weer vinden in de maatschappij? We spreken Angie, die besloot om op 30-jarige leeftijd u...


#9 - Moet een gekozen BN’er de gemeenteraad in? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  10-03-2022

Bekende Nederlanders inzetten om meer zetels te halen: het is een middel dat meerdere partijen inzetten. Zo staan Maarten van Rossem en Erica Meiland deze gemeenteraadsverkiezingen als lijstduwers op een kieslijst. Maar moeten we dat wel willen als ze er alleen maar voor de vorm op staan en niet éc...


#8 - Worden we wel vertegenwoordigd door de politiek? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  03-03-2022

De Twee Kanten van Alicante met Gerdi Verbeet en Kees Boonman. Elke eerste aflevering van de maand nodigen we twee 60+'ers uit in onze studio. We voeren een gesprek tussen twee generaties aan de hand van één thema. Deze keer hebben we het over de politiek. Want op 16 maart mogen we weer stemmen vo...


#7 - Worden influencers van kleur minder uitbetaald? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  24-02-2022

In de VS blijkt er een loonkloof te bestaan tussen witte en gekleurde influencers. We hebben uitgezocht of dit ook in Nederland het geval is. Na verschillende verhalen van influencers van kleur te horen komen we erachter dat ook zij onderbetaald worden. Twee bedrijven die hier schuldig aan zijn hebb...


#6 - Is kraken verleden tijd? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  17-02-2022

Kraken is sinds 2010 illegaal in Nederland. Maar ondertussen blijft de woningnood stijgen en ook de leegstand is groot. Op onder anderen social media platformen als Instagram duiken steeds weer nieuwe Instagram-pagina’s op waar jonge krakers van zich laten horen. Is kraken verleden tijd of komt er...


#5 - Is gezelligheid een basisbehoefte? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  10-02-2022

Onderzoeken van het CBS, de GGZ en psychologen tonen aan dat jongeren meer en meer last hebben van stress, depressie en gevoelens van uitzichtloosheid. Het gebrek aan sociaal contact laat na twee jaar zijn sporen na. Is het punt gekomen dat we ons realiseren dat gezelligheid een basisbehoefte is? In...


#4 - Moeten we nog 'U' zeggen? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  03-02-2022

De Twee Kanten van Alicante met Annemarie Jorritsma en Herman Pleij. Een nieuwe rubriek van Alicante! Elke eerste aflevering van de maand nodigen we twee 60+’ers uit in onze studio. We voeren een gesprek tussen twee generaties aan de hand van één thema. Te beginnen met de Nederlandse taal.. Want...


#3 - Is Nederland opnieuw aan het verzuilen? (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  27-01-2022

Omroep Zwart en Ongehoord Nederland maken sinds deze maand officieel deel uit van het Publieke Omroepbestel. Luiden de twee zenders in een toch al gepolariseerde samenleving een nieuwe verzuiling in? In deze aflevering besteden we aandacht aan deze vraag.


#2 - Dus je hebt baarschaamte: 'Kinderen krijgen in deze tijd is onverantwoord' (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  20-01-2022

We gaan het hebben over een opkomend fenomeen. Want wist je dat er naast vlieg-, vlees- en andere soorten klimaatschaamte nu ook baarschaamte bestaat? Steeds vaker kiezen jongeren ervoor om geen kinderen te willen vanwege de klimaatcrisis. In deze aflevering spreken wij onder andere met Sander. Hij...


#1 - Dus je ontwikkelt Tourette-achtige tics door TikTok (S03)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  13-01-2022

In slechts een paar uur ernstige tics ontwikkelen terwijl je er nooit eerder last van hebt gehad. Kinderartsen wereldwijd hebben ontdekt dat tieners Tourette-achtige tics kunnen ontwikkelen door het kijken naar TikTok-filmpjes van jongeren met Gilles de la Tourette. Shayno Numansen onderzoekt wat er...


#44 - De juicy Alicante-details van 2021????: 'Ik heb wel even onder het rokje gevoeld' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  30-12-2021

Het jaar zit erop. Wat waren de dieptunten en wat waren de nóg diepere punten? Ilan verraadt ouwe snoeperd Aron. Elif droomt nogal merkwaardig en Shayno bendrukt de redactionele conflicten. Maar uiteindelijk houdt iedereen van elkaar ❤️????   


#43 - Dus je bent 33 en hebt een euthanasiewens: "De politiek maakt het mij moeilijk door het taboe erop te houden" (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  23-12-2021

We gaan het hebben over een lastig onderwerp. Namelijk euthanasie. Zelfs zó lastig dat het nieuwe kabinet zijn vingers er niet aan durft te branden. En dat sentiment dat Den Haag uitstraalt klinkt door bij artsen, vertelt de 33-jarige Iris die een euthanasiewens heeft. Euthanasie lijkt opnieuw een...


#42 - Dus Alicante maakt een kersthit met de TikTok-formule: “Maak het catchy met zelfspot en humor"?? (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  03-12-2021

Luisteraar Vivian vroeg ons: Is de belevenis van muziek anders geworden door TikTok? Om dat uit te zoeken, en hoe de muziekindustrie veranderd is door TikTok, besloten we zélf een kerstnummer uit te brengen ?⛄. De hele aflevering door voeren we je langs het maakproces van het kerstnummer en verte...


#41 - Dus je wordt uitgebuit tijdens Black Friday: ‘Dit is de ergste ervaring uit mijn leven’ (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  25-11-2021

Black Friday staat voor de deur wat betekent dat de koopgekte een kookpunt bereikt. Met fikse korting een nieuwe tv kopen of voor een habbekrats een nieuwe winterjas op de kop tikken. We consumeren er flink op los, maar welke prijs betalen we nou écht voor deze korting? In deze aflevering duiken we...


#40 - Dus je mag op kosten van de EU interrailen: ‘Dit is niet aan hun om dit te doen’ (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  18-11-2021

Deze zomer mogen 60.000 Europese jongeren gratis met de trein reizen. De Europese Unie betaalt; 26 miljoen euro??. Het idee is om de Europese identiteit onder jongeren te stimuleren. Maar wat is die identiteit? En is dit wel de taak van de EU?  


#39 - Dus je belegt niet in aandelen maar speelgoed: 'Toen ik begon zeiden mensen dit gaat nooit lopen’ (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  11-11-2021

Beleg jij al in bijzondere objecten? Want naast Pokémonkaarten en Rolexhorloges zijn nu ook Funko Pops meer waard dan je spaarrekening. Spaargeld stijgt door de lage rente nog maar amper en daarom kiezen veel jongeren ervoor om (een deel) van dat geld te beleggen. Maar naast cryptomunten of aandele...


#38 - Dus je hebt een hechte relatie met een robot: ‘Praten met hem gaf me hoop’ (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  04-11-2021

Bevriend raken met een robot: voor veel mensen klinkt het nog als toekomstmuziek, maar feit is dat Artificial Intelligence een steeds grotere rol in onze maatschappij gaat spelen. In deze Alicante-aflevering zoeken we uit wat de relatie tussen mens en robot is  en hoe dit zich verder ontwikkelt.


#37 - Dus je werkt bij de GGD en fraudeert met QR-codes: 'Voor 400 euro kun je binnen een uurtje inloggen' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  28-10-2021

Steeds meer GGD-medewerkers maken op aanvraag valse vaccinatieregistraties met onterechte QR-codes. In deze aflevering gaat Shayno Numansen undercover in gesprek met dealers en GGD-medewerkers om dit tot op de bodem uit te zoeken. 


#36 - Dus je gelooft in de helende werking van kristallen: ‘Hierdoor kan ik reizen naar verschillende dimensies’. (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  21-10-2021

Door social media zijn kristallen populairder dan ooit. Van meer concentratie tot zelfliefde of weerbaarheid: voor alles is tegenwoordig een speciale steen te vinden. Naar schatting gaan er miljarden euro’s in deze kristallenindustrie om, maar waar komt deze hype vandaan en werken deze stenen éch...


#35 - Dus je bent een 23-jarige mensenhandelaar: 'Ik heb loopjongens van 12 jaar geronseld' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  14-10-2021

De afgelopen jaren worden mensenhandelaren steeds jonger. Een groot deel van de daders is jonger dan 23 jaar. Veel slachtoffers willen geen melding maken vanwege angst of schaamte. De cijfers vertellen daarom maar de helft van het verhaal. In deze aflevering probeert Shayno het onzichtbare in de me...


#34 - Dus je sluit je vrijwillig op in huis: ‘De wereld is te groot voor mij’ (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  07-10-2021

In Japan sluiten jongeren zichzelf op, omdat ze de (sociale) druk van de maatschappij niet meer aankunnen. Dit fenomeen, hikikomori genoemd, waait nu ook naar Nederland over. We spreken een Nederlandse hikikomori en vragen ons af waarom onze generatie zich zo eenzaam voelt. Spoiler alert: corona is...


#33 - Dus je bent een jonge Hongaar: 'Onze premier wil dat we zigeuners haten' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  30-09-2021

Het aantal Hongaren dat sinds het premierschap van Viktor Orbán het land verlaat, is in recente jaren sterk toegenomen. Met name jongeren behoren tot de vertrekkende groep. Wat motiveert deze jonge Hongaren om hun thuis achter te laten en op een andere plek een toekomst te bouwen? 


#32 - Dus je bent een lucide dromer: 'Die ene droom heeft mijn leven compleet veranderd' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  23-09-2021

Vliegen als een vogel of de hoofdrol spelen in jouw favoriete superheldenfilm. Het klinkt onwerkelijk maar het zou mogelijk zijn door de nieuwste Tik-Tok trend. Jongeren testen op dit platform massaal het Remee Lucide droommasker. Met dit slaapmasker zou je, jezelf bewust worden van het feit dat je...


#31 - Dus je bent dikker dan de rest: ‘Iedere keer als ik in de spiegel keek, deed ik uit walging een handdoek om me heen' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  16-09-2021

Body Positivity: een term waarmee je on- en offline om de oren wordt geslagen. Deze movement is ontstaan als een beweging die zich richt op het idee dat alle lichamen gezien mogen worden. Een boodschap die steeds breder gehoord en gedragen wordt, maar een deel keert zich ook tegen deze trend. En daa...


#30 - Dus je bent liefhebber van schrijver W. F. Hermans: 'Onbegrijpelijk dat je hem niet kent' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  01-09-2021

Schrijver Willem Frederik Hermans zou vandaag zijn honderdste verjaardag vieren. Door velen wordt hij beschouwd als één van de beste schrijvers die Nederland ooit heeft voortgebracht. Zo ook door radiolegende Frits Spits en redacteur van De Nieuws BV Wim van Klaveren. Maar is de jongere generatie...


#29 - Dus je bent teleurgesteld: 'Hugo gaf ons te hoge verwachtingen' ? (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  12-08-2021

Het is weer teleurstelling na teleurstelling deze zomer... Dat vindt Ilan althans en neemt Shayno en Elif daarin mee. Wéér geen festivals en wéér geen clubavonden. Wat doet dat met je? En zit er aan een teleurstelling ook positieve kanten? Psycholoog Thijs zegt van wel. Ook belt Ilan met het RIV...


#28 - Dus je bent duizenden euro's kwijt aan FIFA: 'Het is naaierij eerste klas' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  05-08-2021

Je ideale elftal samenstellen in FIFA Ultimate Team. Voor veel jongeren is het een populair tijdverdrijf, maar de game modus is niet zonder controverse. Momenteel loopt er een rechtszaak tussen de Nederlandse Kansspelautoriteit en Electronic Arts, de maker van FIFA. In Ultimate Team zouden gokelemen...


#27 - Dus je bent uitgehuwelijkt: ‘Het was de bedoeling dat ik op vakantie ging’ (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  29-07-2021

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat er weer honderden jongeren slachtoffer dreigen te worden van huwelijksdwang. Hierbij worden jongeren onder valse voorwendselen meegenomen naar het buitenland, waar zij vervolgens worden gedwongen met een ander te trouwen. Elif heeft uitgezocht...


#26 - Dus je bent een online bedelaar: ‘Ik was 18, hoogzwanger, en sliep op straat’   (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  22-07-2021

In steeds meer steden geldt een bedelverbod. Vorige maand zagen we in de media hoe anti-bedelcampagnes van gemeente Leiden en Almere in het verkeerde keelgat van inwoners schoot. Maar hoe zit het nou, is het wel of niet verstandig om geld te geven aan een bedelaar? In deze podcast ontdekt Shayno dat...


#25 - Dus je bent extreme porno gaan kijken: 'Het is niet erg om te fantaseren over verkrachting' ? (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  15-07-2021

Uit statistieken van verschillende pornowebsites blijkt dat verwijzingen naar incest of seksueel geweld steeds vaker worden aangeklikt. Jamaal ziet titels als 'Dronken Europese student wordt hard geneukt' of 'Tiener pijpt haar stiefbroer' vaak voorbijkomen op populaire pornowebsites. Hij vraagt zich...


#24 - Dus je bent een Gen Z'er: 'Wij doen kapot veel en jullie verkloten de aarde' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  08-07-2021

Gen Z'ers zijn brutaal, nieuwsjunkies, hun eigen merk, maar ook een activistische generatie. Zo starten ze steeds meer klimaatrechtszaken over de hele wereld. En met succes. Maar hoe zijn die Gen Z'ers tot deze personen geworden? En waar komt dat activisme vandaan? Ilan (een millennial) zoekt het ui...


#23 - Dus je bent een lovergirl: 'Ik moest met haar opa naar bed' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  01-07-2021

Het klassieke beeld van de loverboy verandert. Steeds vaker verplaatsen de praktijken naar online en ook vrouwen kunnen in de rol van de loverboy stappen, ook wel de lovergirl genoemd. Lovergirl is een groeiend fenomeen maar er is weinig voorlichting over in vergelijking met de loverboy. Elif zoekt...


#22 - Dus je bent een verkeerd labeltje: 'Mijn Oostblok psychiater was niet eens te verstaan' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  24-06-2021

Wat voor label heb jij? ?️ Tegenwoordig heeft iedereen wel een labeltje. Is het geen ADHD, dan heb je wel dyslexie, smetvrees, ben je hypergonder of hoogsensitief. Het lijkt wel alsof psychiaters alles in hokjes willen stoppen, er etiketten op te plakken of aan labels willen hangen. Maar in hoever...


#21 - Dus je bent ontslagen: 'Ik verzorgde mensen met Down die helmpjes met pruiken droegen en kon niet stoppen met lachen' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  17-06-2021

Een receptioniste die naar urine ruikt, een supermarktmedewerker die sloffen sigaretten jat of downies uitlachen op je stageplek. Elke keer als iemand ontslagen wordt of ontslag neemt, ontstaat er een verhaal. Bij Alicante hebben we de mooiste, bizarste en grappigste verhalen in deze aflevering verz...


#20 - Dus je bent klaar met lelijke nieuwbouw: ‘Liever een donker steegje dan een tochtig plein’ (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  10-06-2021

Nieuwbouw is lelijk ? ?  Dat is de snobistische mening van Ilan. In deze aflevering zoekt 'ie uit hoe dat komt en of hij de enige is (spoiler: dat is 'ie niet). Er zijn zelfs verschillende studenteninitiatieven gestart om de lelijkheid tegen te gaan! Maar voor het zover is confronteert hij een arch...


#19 - Dus je bent niet gay genoeg voor Nederland: 'Ik ben toch het ultieme bewijs?!' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  03-06-2021

In de afgelopen maanden zijn er opnieuw petities en rapporten verschenen waaruit blijkt dat homoseksuele vluchtelingen vaak slachtoffer zijn van ons Nederlandse asielbeleid. Het is voor hen vaak een onmogelijke taak om te bewijzen dat zij homoseksueel zijn. In deze aflevering onderzoekt de redactie...


#18 - Dus je bent overleden aan producten van AliExpress: ‘Fatburners gaven mij hartkloppingen en angstaanvallen’ (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  27-05-2021

Pillen, poeders of een drankje waar jouw droomlichaam in verstopt zou zitten. Dankzij geweldige marketing met influencers die dagelijks dit soort supplementen promoten, zijn mensen geneigd om fatburners te proberen. Shayno zoekt uit of dit wel zo verstandig is en spreekt fitness goeroes Joel Beuker...


#17 - Dus je bent verslaafd aan datingapps: 'Daten, apps, seks en drugs, daar was ik mee bezig' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  20-05-2021

Door datingapps zoals Tinder of Grindr is contact leggen makkelijker dan ooit tevoren. De apps werken verslavend. In deze aflevering onderzoekt de redactie van Alicante hoe seksverslaving, datingapps en verslaafd zijn aan je telefoon allemaal met elkaar te maken hebben. Joris vertelt hoe zijn seksve...


#16 - Dus je bent een jonge jager: 'Ik bewijs het dier een dienst door het te slachten' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  13-05-2021

Er zijn steeds meer jonge jagers in Nederland. ?? Best raar, als je het vergelijkt met de opkomst van vegetariërs. Emile is opgegroeid met jagen en kent de jachtcultuur als geen ander. Hij nam Arda mee op jacht om zijn kijk op vlees te veranderen. 


#15 - Dus je bent geterroriseerd door je nazi-buurvrouw: 'Ze heeft een spuitbus insecticide leeg gespoten in ons trappenhuis' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  04-05-2021

De dodenherdenking is voor steeds meer jonge mensen een ver-van-je-bed-show. Maar wat nou als we de herdenking héél dicht bij huis halen. Letterlijk. Want hoe zag de oorlog eruit in jouw eigen straat? Shayno en Ilan zoeken dat voor hun straat uit. Waardoor ze emotionele verhalen te horen krijgen.


#14 - Dus je bent alleycat-racer: 'Onderweg zaten gasten aan de cocaïne' ✉️??? (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  29-04-2021

Nog nooit zijn er zoveel fietsen in één jaar tijd verkocht in Nederland, maar alleycat-racers zijn niet zomaar fietsers. Het zijn waaghalzen, op zoek naar avontuur en vrijheid. Ze rijden vaak op fixies zonder rem. Hun trappers draaien mee met het wiel en verkeersregels lappen ze aan hun laars. De...


#13 - Dus je bent homo en lid van 't Corps: 'Waarom is hier niemand openlijk bi of gay?' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  22-04-2021

Hoe zit het met de homo-acceptatie bij het studentencorps? ?️‍?? Dat is wat Ilan zich afvroeg toen hij zijn oude verenigingsbestuur tegenkwam in de Reguliersdwarsstraat. Daaropvolgend nodigde hij de rector van Vindicat uit samen met een tweedejaarslid van het Utrechte Corps. Beiden 'snoepen van...


#12 - Dus je bent als klein jochie besneden: 'Ik had wel willen weten hoe het voelde' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  15-04-2021

Arda is besneden op 7-jarige leeftijd. ?? Hij kan de dag nog tot in de details herinneren: een stinkende arts, basketbal en een échte man worden. Alleen heeft hij er nooit zelf over mogen beslissen. In deze nieuwe podcast van Alicante gaat de redactie in gesprek over alle aspecten van een besnijden...


#11 - Dus je bent naar traumatische filmpjes gaan kijken: ‘Ik krijg er nu nog steeds rillingen van’ (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  08-04-2021

Uit de serie 'Kijken naar' ?  Horrorbeelden: Erop klikken of negeren? ?‍♀️ ? ?‍♂️ ?  Wat doe jij als je een linkje doorgestuurd krijgt met verontrustende beelden? Klik je erop of negeer je dit? Hoewel je zou denken dat we nare dingen proberen te vermijden, voelt een groot deel van de m...


#10 - Dus je bent fan van puistenvideo's: ‘Ik ervaar pure euforie als ik een massieve puist uitgedrukt zie worden' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  01-04-2021

Uit de serie 'Kijken naar' ?  Puisten uitknijpen: Walgelijk of genieten? Puisten die op je beeldscherm uit elkaar spatten, je moet er maar van houden. Toch hebben veel mensen de neiging om uren naar dit soort filmpjes te kijken, zo ook Shayno en Teske de Schepper. Arda en Ilan zijn minder fan maar...


#9 - Dus je bent een micro-junk: ‘LSD is illegaal, dus de vraag is wanneer ik word opgepakt’ (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  25-03-2021

Met magische truffels op naar je werk: een Instagram-filter voor de ziel? ? ? Stel je voor: je staat ’s ochtends op en je meet direct 0,9 gram magische truffels af om die vervolgens op te eten. Dan ben je aan het ‘microdoseren’. Gebruikers zweren erbij. Ze worden er productiever en creatiever...


#8 - Dus je bent een gevangene en kan niet stemmen: ‘Zien we deze mensen als gevangenen of als burgers?’ (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  15-03-2021

Stemmen in de bajes: 'Technisch onmogelijk' ? ❌ ✏️ Waarom wordt het uitoefenen van je stemrecht in de gevangenis zo lastig gemaakt? En hoe kan dit proces verbeterd worden? Arda gaat hiervoor langs bij een ex-gedetineerde en belt met een oud-gevangenisdirecteur. We vragen de mensen in Almere op...


#7 - Dus je bent Selma Omari: 'Toen ik haat kreeg vanuit allerlei vieze hoeken ging ik er wel aan onderdoor' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  11-03-2021

Een Alicante-special over Selma Omari ✨  Verslaggever Shayno Numansen heeft een maand lang exclusief toegang gekregen tot het artiesten leven van Selma Omari, een heel controversieel persoon in de muziekwereld. Ze werkt hard voor haar carrière, ze staat in de trending lijsten en haar tracks hebb...


#6 - Dus je bent klaar met de avondklok, maar komt niet in opstand: 'We zijn een slappe hap-generatie' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  01-03-2021

Hoezo zeg jij niet: 'fok de avondklok?!' ? ❌ ? ❌ ? Het is een feit: de jongeren zijn grootste getroffen groep tijdens de lockdown. Alleen lijkt daar een collectieve opstand nog lang niet het geval. Onze ouders, oftewel de boomers, gingen voor het minste of geringste al de straat op. Waarom wij d...


#5 - Dus je vindt je zus via een WhatsAppgroep: 'Dit heeft mijn leven veranderd' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  22-02-2021

Hoera! De WhatsAppgroep bestaat 10 jaar ? Zonder dat we er stil bij staan heeft de groepsapp ons na één decennium veel gebracht. Alicante vertelt je verschillende verhalen rondom de appgroep. Zo zoeken we uit in welke appgroepjes Mark Rutte zit. Spreken we Stijn, Jelle en Thijs die in een appgroep...


#4 - Dus je bent the only queer in the village: 'Ik adem nog, ik draag nog steeds nagellak en glitters' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  09-02-2021

Alicante-redacteur Berdan Kaplan kan je alles vertellen over hoe het is om als queer op te groeien in de provincie ?️‍? ?‍? In Bergen op Zoom kon hij zich vaak niet herkennen in de mensen om zich heen op het gebied van seksualiteit, huidskleur en culturele achtergrond. In deze aflevering is Be...


#3 - Dus je bent een vintage tassen-handelaar: ‘Vintage tassen zijn het nieuwe goud’ (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  29-01-2021

€3.000 voor een tas?! ? ? Het wordt dagelijks betaald. Vintage designertassen zijn het nieuwe goud. Tassenhandelaren kopen tassen in en verkopen ze met flinke winst. Ze verdienen er soms duizenden euro’s per maand mee. De handel in vintage designertassen is hot, vooral nu influencers op hun kana...


#2 - Dus je bent een kech van Big Tech: ‘Iedereen wordt gecensureerd’ (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  21-01-2021

Alternatieve social media-platformen, ook wel bekend als 'fringe platformen' zijn bezig met een inhaalslag om op te boksen tegen grote spelers als Facebook, Twitter en Google. Arda en Berdan gaan in gesprek met Evelyn Austin, directeur van Bits of Freedom, een beweging voor internetvrijheid, en Bren...


#1 - Dus je bent een ghost-influencer: 'de allergrootste influencers zijn helemaal klaar met Instagram' (S02)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  12-01-2021

Ilan ontdekt dat veel Insta-influencers dagelijks op elkaars foto reageren met een ❤️ of ?. Maar waar haalt een BN’er de tijd vandaan om dagelijks tientallen van zulk soort reacties te posten? Elif en Ilan zoeken het uit en komen erachter dat er heuse 'ghost-influencers' actief zijn. Cesar Maj...


#29 - 2020 van alle kanten: 'Ik krijg wéér kippenvel als ik hier naar luister' (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  30-12-2020

Weemoedig kijken we terug op het eerste jaar van Alicante. Wat waren de hoogtepunten? En wat waren de nóg hogere punten? Thijs en Ilan verbazen zich over de ontwikkelingen in het klooster (aflevering #3). Elif en Berdan pinken nog een traantje weg van de afleveringen 'Wie ben je nou echt' (afleveri...


#28 - De Mysterybox van het Darkweb: 'Hoe kom je aan 15 tanden?!' (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  21-12-2020

Hoewel het Darkweb bekend staat als een plek waar criminelen schimmige dingen doen, is het ook erg populair onder YouTubers. Deze vloggers beweren honderden dollars te betalen om 'mysteryboxes' te bestellen en het op YouTube te ‘unboxen’. Dozen gevuld met bebloede schroevendraaiers, organen, ges...


#27 - Wil jij mijn Tindervrind zijn? (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  07-12-2020

Op verschillende platformen worden massaal groepen opgericht door vrouwen die online op zoek zijn naar een nieuwe vriendin. Er is dus geen enkele reden meer om naar buiten te gaan, want ook vriendinnen worden nu online aangeboden. Is het mooi dat deze initiatieven bestaan? Of zijn we in 2020 zo lui...


#26 - Geen leven zonder nacht: ‘Ik mis lam van de ket in de taxi kruipen’ (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  26-11-2020

Uitgaan zit er al een tijdje niet meer in. Naast dat veel jonge mensen het slecht trekken gezien ze geen uitlaatklep meer hebben, gaat ook de sector eraan ten onder. Onze gasten Thomas van Kooten en Shirin Mirachor werken in het nachtleven en vertellen over het effect dat de coronacrisis heeft op on...


#25 - Comedy in coronatijd: 'Ik speelde in een leeggepompt zwembad met drie opblaasflamingo's' (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  16-11-2020

Samen met comedians Pieter Jouke, Kiki Schippers en Sezgin Güleç praten we over comedy in coronatijd. Het publiek zit anderhalve meter uit elkaar en drinkt niet. Kortom: de beleving in de zaal is veranderd en dat heeft gevolgen voor comedians op het podium. Valt er nog wat te lachen in coronatijd?


#24 - Een Hollandse G en een Brabantse R met Patrick Laureij (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  03-11-2020

Je praat waar je vandaan komt. Want de Twentse Shayno klinkt weer anders dan de Rotterdamse cabaretier Patrick Laureij en de Brabantse Thijs klinkt ook weer anders. Samen bespreken we hoe je taal je identiteit is en hoe dialecten en accenten veranderen en verdwijnen. Ook testen Thijs en Ilan of deze...


#23 - Erdoğans speeltje, voetbalclub Basaksehir (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  20-10-2020

Na het kampioenschap van afgelopen seizoen heeft Istanbul Basaksehir een ticket bemachtigd voor de Champions League. Ondanks de successen van het team heeft de club nauwelijks supporters en is menig voetbalfan in Turkije niet te spreken over de succesvolle ploeg uit Istanbul, maar waarom? Het politi...


#22 - OnlyFans: betalen voor een tietfloep of keiharde porno (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  08-10-2020

Tijdens de coronacrisis is het platform OnlyFans sky high gegaan. Meer dan 30 miljoen gebruikers wereldwijd plaatsen foto's en filmpjes, vaak met een erotisch tintje. De content verschilt van een 'nipslip' tot keiharde porno. Geïnteresseerden kunnen zich abonneren op hun favoriete pagina voor een p...


#21 - De bizarre online wereld van Flight Simulator: 'Dit is geen hobby, maar een tweede baan' (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  17-09-2020

Veel hobby's kun je op recreatief niveau uitoefenen. Een voetballer kan in de zesde klasse voetballen en enkel leven voor de derde helft. Iemand die van puzzelen houdt, komt ermee weg als hij of zij slechts één puzzel per half jaar afmaakt. Maar zo werkt dat niet bij Flight Simulator. In deze gesi...


#20 - De Andere Krant vs. de mainstream media: 'Iemand die denkt dat hij de waarheid weet is eng' (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  03-09-2020

De afgelopen tijd is de redactie van Alicante veelvoudig bij demonstraties geweest. Tijdens deze demonstraties werd er geprotesteerd tegen de coronamaatregelen en werd er een gratis krant uitgedeeld, genaamd De Andere Krant. Wat valt er zoal te lezen in deze Andere Krant? En wie maken deze krant? Al...


#19 - Kinderen van complotdenkers: 'Misschien moet ze maar corona krijgen om het te begrijpen' (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  17-08-2020

Wat moet je precies als je vader of moeder maar niet uitgepraat raakt over complotten rondom 5G, Rutte of Corona? Linus, Fenna en een anonieme dochter vertellen erover.


#18 - De Alternatieve Zomervakantie - De Hondencamping (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  13-08-2020

Thijs heeft een fenomeen ontdekt waar veel meer Nederlanders weet van moet hebben. Namelijk de hondencamping. De naam zegt het al, niet meer, niet minder.


#18 - De Alternatieve Zomervakantie - Antalya aan de Amstel (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  10-08-2020

Ook deze vakantie zouden er duizenden Nederlanders naar Spanje, Egypte of Turkije afreizen om te genieten van hun all-inclusive vakantie. Helaas gaat dat niet door, maar er is gelukkig een alternatief! Thijs en Ilan gaan all inclusive in Badhoevedorp.


#18 - De Alternatieve Zomervakantie - Drenthe, het Europa van Nederland (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  07-08-2020

De provincie Drenthe is bij uitstek een gebied waar je goed kan toeven als vakantieganger. Maar, nu we worden afgeraden om te reizen, is het ook een goed alternatief voor je interrail-vakantie? Ilan en Thijs zoeken het, wederom, voor je uit.


#18 - De Alternatieve Zomervakantie - File op het Pieterpad (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  05-08-2020

Ilan en Thijs kregen te horen dat alle hotels en campings langs het Pieterpad stijf uitverkocht zijn. Of dat ook daadwerkelijk waar is en hoe leuk zo'n wandelroute van 500 kilometer is, zoeken de heren voor je uit.


#17 - Down met TikTok: Is je beperking een versterking?! (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  16-07-2020

'Hoi hoi iedereen', het zijn de bekende openingswoorden van Nicky, beter bekend als @Reishard20 op TikTok. Nicky heeft autisme en is onwijs populair op TikTok met zo'n 24.000 volgers. Ook broers Kars & Ties zijn lekker bezig. Ze hebben inmiddels meer dan 180.000 volgers op TikTok en met de komst van...


#16 - Wie ben je nou echt? - Sef & Mano Bouzamour (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  11-07-2020

‘Wie ben je nou echt?’ Over je identiteit vinden binnen de Nederlandse samenleving. Het drieluik is gemaakt door Arda Kaya en Elif Kan. In drie afleveringen spreken zij muzikant Youssef Gnaoui & schrijver Mano Bouzamour, Youtuber Ismail Ilgun & actrice Toprak Yalciner, en presentator en comedian...


#16 - Wie ben je nou echt? - Ismail Ilgün & Toprak Yalciner (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  10-07-2020

‘Wie ben je nou echt?’ Over je identiteit vinden binnen de Nederlandse samenleving. Het drieluik is gemaakt door Arda Kaya en Elif Kan. In drie afleveringen spreken zij muzikant Youssef Gnaoui & schrijver Mano Bouzamour, Youtuber Ismail Ilgun & actrice Toprak Yalciner, en presentator en comedian...


#16 - Wie ben je nou echt? - Roziena Salihu & Ta Joela (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  09-07-2020

‘Wie ben je nou echt?’ Over je identiteit vinden binnen de Nederlandse samenleving. Het drieluik is gemaakt door Arda Kaya en Elif Kan. In drie afleveringen spreken zij muzikant Youssef Gnaoui & schrijver Mano Bouzamour, Youtuber Ismail Ilgun & actrice Toprak Yalciner, en presentator en comedian...


#15 - De studiestop-struggle: ‘Ik heb twee ton studieschuld, maar geen spijt’ (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  25-06-2020

Stap met Arda en Thijs mee in de studie-struggle-schuit. In een reis over de wereld spreekt kapitein Thijs met verschillende studenten. Een piloot met twee ton schuld, Bas die spijt heeft van z'n studiestop en Mick die als digital nomad zonder hbo-diploma de wereld rondreist. Stap met Arda mee in de...


#14 - Genocidetrauma erven: 'Ik ben altijd op mijn hoede' (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  18-06-2020

Verslaggever Shayno Numansen is kleinkind van genocide overlevenden. Twee jaar geleden onderzocht ze in de documentaire ‘Genocide in Twente’ haar familiegeschiedenis. Haar voorouders hebben als een van de weinigen de genocide op christenen in 1915 in het Ottomaanse rijk overleefd. Hoewel Shayno...


#13 - Racistische Whatsappstickers, een snuivende Anne Frank en een boze boomer (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  09-06-2020

‘Kinker, kanker, konker, in Afrika is iedereen donker’ Samen met een snuivende Anne Frank en een sticker van iemand met Down gaan deze stickers rond in een hoop Whatsappgroepen. Er is geen discussie dat deze stickers extreem en racistisch zijn, maar wél of deze stickers een vorm van humor zijn....


#12 - Wat voor geluid maakt jouw hoofd? (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  29-05-2020

Iedereen beleeft de wereld op z’n eigen manier. Zeker nu. Maar lukt het ons om elkaars belevingswereld te begrijpen? Geluid is een fijn hulpmiddel om te snappen hoe een ander de wereld beleeft. Hoe klinkt jouw hoofd op dit moment? En is dat geluid veranderd sinds de wereld op z'n kop staat? Let op...


#11 - Filterverslaving: met je gefilterde selfie naar de cosmetisch chirurg (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  21-05-2020

Dit keer duiken we in de wondere wereld van Instagram- en Snapchatfilters. Want wat blijkt: cosmetische chirurgen zien steeds meer mensen bij hen aankloppen die op een filter willen lijken. Instagram is een filteroorlog begonnen, maar die is moeilijk te winnen...


#10 - Instagram in de cel met gesmokkelde telefoon (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  07-05-2020

Een Amerikaanse gevangene gaat doodleuk live op Instagram en is razend populair onder Nederlandse vrouwen. Live gaan vanuit de gevangenis, hartstikke verboden, maar gebeurt dat ook in Nederland? Shayno en Arda zoeken het uit. En Thijs, die ziet bejaarden nu als een soort gevangen in deze coronatijd....


#9 - 5G-masten in de fik, een coronapraatgroep en een illegale kapper (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  09-04-2020

Waarom worden er 5G-masten in de fik gestoken? Hoe zou dat helpen tegen het verspreiden van het coronavirus? We bespreken het met complotkenner Alfred van de Wege. Ook is er binnen de redactie van Alicante wat onenigheid ontstaan. Ilan en Thijs interpreteren namelijk de coronamaatregelen verschillen...


#8 - Gedoe in Lockdown Peru: 'Wij Waren Het Kwaad Uit Europa' (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  02-04-2020

Ilan ging een maand backpacken in Peru, maar halverwege zijn reis ging het land volledig in lockdown door het coronavirus. Voor bijna twee weken zat hij vast in zijn hotel. Hij ontmoette een ratjetoe van mensen uit verschillende continenten, kwam erachter dat de Nederlandse ambassade niet de beste o...


#7 - 'Ik had veel geld, maar God was niet in mijn leven' (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  26-03-2020

Na decennia van criminaliteit, gevangenisstraffen en niet naar school gaan, willen Twentse Roma-jongeren een beter leven. Ze stoppen met stelen en nemen hun traditionele Roma-ouders mee in een nieuw bestaan. Honderden zigeuners in Twente vinden heil in het christendom en dus in God. Hoe kan dat?


#6 - Coronapaniek: een speurtocht naar een fake news hamstervideo (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  19-03-2020

Als een filmpje van ruziënde, hamsterende supermarktbezoekers viraal gaat op internet, zijn er veel vragen. Is dit echt of nep? Waarom delen we dit zo gretig? Waar staat de supermarkt? Wie filmt dit? Waar begint zo'n Whatsapp-bosbrand? In deze aflevering speurt de redactie van Alicante naar de bron...


#5 - Urk: van vissersdorp tot trending topic (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  12-03-2020

Urk is hot. Urk heeft een eigen realityserie. Urk komt vaak in het nieuws. Heel vaak, kun je wel zeggen. Het dorp met dik 20.000 inwoners lijkt een cultstatus te hebben verworven. Precies een jaar geleden was het rellen geblazen op Urk. Een ruzie tussen Jan-Willem en Soufyan werd uitgevochten en het...


#4 - Er was eens... een coronavirus (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  05-03-2020

In deze aflevering behandelen we het coronavirus, maar dat doen we met een knipoog. Deze aflevering is gemaakt op 5 maart. Inmiddels zijn de maatregelen rond het virus een stuk ingrijpender dan toen. We praten met comedians, gaan op bezoek in een bruin café en bellen met de klantenservice van versc...


#3 - Steek je middelvinger op en wees gelukkig (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  27-02-2020

Het leven bestaat uit keuzes. Heel veel keuzes en dat wordt steeds lastiger aangezien het aanbod van bijna álles zich steeds meer uitbreidt. Denk aan alle producten in de supermarkt, maar bijvoorbeeld ook qua studies en banen. In deze aflevering spreken we twintigers die niet het gebaande carrière...


#2 - Ontvoerd, ontslagen en roem: Besloten facebookgroepen lopen uit de hand (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  21-02-2020

Shayno gaat undercover in de heftige wereld van besloten facebookgroepen. Sommige groepen tellen meer dan honderdduizend leden en hebben slechts een aantal moderators om de boel op orde te houden. De pagina's beginnen vaak onschuldig over thema's als mode en make-up, maar ontsporen al snel.


#1 - Het fenomeen WinterTinder (S01)

Luister  

Alledaagse Vragen  /  14-02-2020

Arda neemt ons mee in de wondere wereld van 'cuffing season', oftewel WinterTinder. Ondertussen ontdekken we ook hoe er racisme op de datingapps heerst en leren we hoe je Tindert terwijl je kanker hebt.


Alledaagse Vragen?!

Luister  

Alledaagse Vragen  /  11-02-2020

Elke werkdag beantwoorden we één alledaagse vraag van een luisteraar. Deze komen voort uit het nieuws, de socials of worden bedacht onder de douche of in de kroeg. We serveren je unieke nieuwsfeitjes om mee te pronken bij je volgende lunch of borrel. Heb jij ook een vraag? DM ons via Instagram (ht...