Annie's Groene Vingers

06 - Vlierbes

Annie's Groene Vingers
15-08-2021

Dikke trossen vlierbessen hangen nu in mijn tuin aan de vlierbessenboom. Ze zijn donkerrood, bijna zwart en dat is goed want de groene bessen kun je niet eten, ze zijn giftig. Je krijgt er buikpijn van en je kunt er van gaan kotsen. Eet de vlierbes nooit rauw. Als je vlierbessen wilt gebruiken bv om er sap van te maken moet je de rijpe bessen eerst eerst koken om de giftige stof te verwijderen. Pluk een kilo vlierbessen doe ze in een pan met een beetje water en kook ze 20 minuten, filter het sap met een keukendoek. Zet de vlierbessen dan nog een keer op het vuur maar laat het niet koken, vervolgens vul je er een paar schone flessen mee. De smaak is stevig, je moet er van houden maar het is super gezond.   Vroeger was men erg bijgelovig en de vlier werd vaak gebruikt om heksen buiten de deur te houden. Maar voor de wijze heksen was de vlier een heilige boom die niet verbrand mocht worden.  'Vlier is de boom van de Vrouwe, verbrand haar niet of je wordt vervloekt.' --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/annie-jan/message