Podcast Zoeker

Artsen Podcast

Artsen Podcast

Gezondheid & Fitness  |  12 afleveringen

Luister naar gesprekken over de actualiteit die het artsenvak raken. Host: Paul Laseur.

#12 Omgaan met incidentenLuister  

Van een misverstand tussen arts en patient tot een incident bij een operatie. Elke arts heeft er in zijn carriere te maken. Hoe bespreek je dit met je patient? En waarom is het belangrijk om dit open te bespreken met collegas op de afdeling?

#11 Kwetsbaar OuderschapLuister  

Soms twijfel je als arts of een patiënt met een kinderwens een verstandige keuze maakt door (nu) zwanger te worden. Bijvoorbeeld wanneer patiënten sterke medicatie gebruiken, psychische problemen hebben of een verstandelijke beperking. Of als er tijdelijke factoren zijn die zorgen voor kwetsbaar o…

#10 Joodse artsen en de HolocaustLuister  

Ook Joodse artsen en medische studenten hebben als slachtoffers van Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog een plek gekregen op het Holocaust monument dat recent in Amsterdam is onthuld. Ter nagedachtenis aan hen heeft de KNMG een reizende tentoonstelling gemaakt.

#9 De impact van een tuchtklachtLuister  

Een tuchtklacht voelt voor artsen vaak als een brevet van onvermogen. Toch is er vaker wat fout gegaan dan fout gedaan.

#8 Slimme manieren om met stress om te gaanLuister  

Veel artsen hebben te maken met werkstress. Gedeeltelijk hoort dit bij het werk. Bij de één leidt dit tot een kort lontje, de ander gaat bij grote spanning juist nog meer en harder werken.

#7 Wanneer doorbreek je het medisch beroepsgeheim?Luister  

Patienten moeten zich veilig voelen om in vertrouwen alles te kunnen delen met hun arts. Daarom bestaat er het medisch beroepsgeheim. Artsen krijgen bij de toepassing daarvan regelmatig te maken met lastige situaties.

#6 Vaccinaties (2): Wie is verantwoordelijk voor de publieke gezondheid?Luister  

Wie is er verantwoordelijk voor onze gezondheid? Die vraag is actueler dan ooit nu we met een massaal vaccinatieprogramma de coronacrisis willen bedwingen.

#5 Het corona-vaccinatieprogrammaLuister  

Volgend jaar wacht ons een ongekend vaccinatieprogramma. Miljoenen doses coronavaccins komen naar Nederland en dat betekent dat er grote vragen moeten worden beantwoord.

#4 Geneeskundestudent in coronatijdLuister  

Terwijl de eerste golf van de coronacrisis leidde tot topdrukte bij artsen en verpleegkundigen, zaten geneeskundestudenten vooral thuis. Coschappen werden stopgezet en colleges moesten razendsnel online worden georganiseerd.

#3 Hoe begin je over stoppen met roken?Luister  

Nog altijd rookt nog meer dan één op de vijf volwassenen. Als arts zie je het liefst dat elke patiënt gezond leeft. Maar wanneer heb je het met een roker over zijn verslaving? En hoe voer je dat gesprek?

#2 Hebben ouderen recht op hulp bij zelfdoding?Luister  

Wanneer je zelf vindt dat je genoeg hebt geleefd, heb je dan recht op hulp bij zelfdoding? Als het wetsvoorstel Voltooid Leven wordt aangenomen, kunnen ouderen met hulp van een levenseindebegeleider op een zelfgekozen moment hun leven beëindigen. Biedt dit wetsvoorstel een oplossing of creëert het…

#1 Als je als arts moet kiezen tussen leven en doodLuister  

Wat doe je als bijna alle bedden op de intensive care vol liggen? Wie laat je dan nog toe en wie niet? Luister naar de eerste editie van de Artsen Podcast van KNMG.