Podcast Zoeker

Bach tot op het bot

Bach tot op het bot

Muziek  |  18 afleveringen

Waar zijn de beenderen van Bach gebleven? En wat komt er allemaal boven tafel als je ernaar op zoek gaat? Bert Natter, schrijver van de roman Goldberg, volgt het spoor in een serie van vijftien podcasts, Bach tot op het bot. Hij komt tot verrassende ontdekkingen over het gebeente van Johann Sebastian. Ook doet hij een poging om uit te zoeken hoe Bach tegenover leven en dood stond, waarbij hij stuit op onbekende verhalen over de grootste componist aller tijden.

BonusLuister  

Bonus

Verwijderde sceneLuister  

Verwijderde scene

Aflevering 15: Een mausoleum voor BachLuister  

In de DDR werden pogingen gedaan Bach op pompeuze wijze te vereren door een mausoleum voor hem te bouwen. Deze botcast eindigt niet in Leipzig, maar in de polder van Eemnes, op nog geen kilometer afstand van het huis van schrijver Bert Natter.

Aflevering 14: Het Reichs - Bach - FestLuister  

De nazi’s probeerden de dode Bach voor hun karretje te spannen - deze veertiende botcast vertelt over de manieren waarop dat gebeurde.

Aflevering 13: Waar is Bach?Luister  

Eind negentiende eeuw werd het gebeente van Bach opgegraven op de begraafplaats bij de Johanniskirche in Leipzig. Dit macabere verhaal staat centraal in de dertiende botcast.

Aflevering 12: Schumann zoekt het graf van BachLuister  

De twaalfde botcast laat Robert Schumann aan het woord, die in 1836 op zoek ging naar het graf van Bach.

Aflevering 11: Kunst of kitsch?Luister  

In de elfde botcast maakt schrijver Bert Natter de balans op over het karakter en het werk van Bach en eindigt hij met de prikkelende vraag of de Matthäus Passion niet ook een beetje kitsch is.

Aflevering 10: Op zes passen van de deurLuister  

Ook aan het leven van Bach kwam een eind. In deze tiende botcast gaat Bert Natter dieper in op Bachs gezondheid, sterven en uitvaart.

Aflevering 9: Dit is uw levenLuister  

Het leven van Bach stond in het teken van de dood. In de negende botcast geeft Bert Natter een chronologisch overzicht van geboorte en sterfte in Bachs leven.

Aflevering 8: ExecuterenLuister  

Eén van de taken van Bach in Leipzig was het verzorgen van muziek bij openbare gelegenheden. Ook bij de voltrekking van de doodstraf, blijkt uit deze achtste botcast.

Aflevering 7: SolliciterenLuister  

In 1723 deed Bach auditie voor de functie van Thomascantor in Leipzig - uiteraard werd hij aangenomen, maar hij was derde keus.

Aflevering 6: SlaapkamertjeLuister  

In deze zesde botcast staan twee grote koren uit de Matthäus- en de Johannes-Passion centraal die betrekking hebben op het menselijk gebeente.

Trailer: Bach tot op het botLuister  

Geen beschrijving opgegeven.

Aflevering 5: JankgatLuister  

De dood stond centraal in het leven van Bach en zijn tijd. In deze vijfde botcast neemt Bert Natter een cantate van Telemann om meer te weten te komen over hoe men het sterfelijke lichaam beschouwde.

Aflevering 4: Het hemelorkestLuister  

In de tijd van Bach bestond er een heus theologisch en musicologisch dispuut over: het hemelorkest. Aan de hand van Bachs tijdgenoot Johann Mattheson gaat Bert Natter in de vierde botcast op onderzoek uit.

Aflevering 3: Daar hoorden zij engelen zingenLuister  

Bach was zich al vroeg bewust van zijn sterfelijkheid en maakte zich van jongs af aan op voor de hemel, waar de engelen zouden zingen — in deze derde botcast gaat het onder meer over de vraag: hoe klinken die eigenlijk?

Aflevering 2: Geen wonderkindLuister  

Bach was de grootste componist aller tijden, daar zijn de meeste kenners het over eens, maar zijn talent kwam pas laat aan het licht — hij was bepaald geen wonderkind, blijkt uit deze tweede botcast.

Aflevering 1: De stilte van de wereld voor BachLuister  

In deze eerste botcast vraagt schrijver Bert Natter (1968) zich naar aanleiding van een beroemd gedicht af hoe stil de wereld was voor de grootste componist aller tijden, Johann Sebastian Bach (1685-1750), werd geboren.