Ben van der Burg

Buiten de lijntjes kleuren

Ben van der Burg
12-10-2017

Iets als: we zetten nu een stap om in 2030 naar Mars te gaan, een circulaire economie te hebben of minimaal vier Nobelprijswinnaars af te leveren. Onze leiders blijven echter binnen de lijntjes kleuren. Ze hebben waarschijnlijk op dezelfde basisschool gezeten als mijn dochter.
We hadden een voorlichtingsavond van groep 1. De juf vertelde vol trots dat de kinderen tot tien leerden tellen, geluiden leerden herkennen, kennis maakten met seizoenen, dagen van de week en vormen als driehoeken, vierkanten en cirkels. Ook deden ze aan het stimuleren van creativiteit. Kijk maar, zei ze, wijzend naar boven. Daar hing een touw met dertig tekeningen, die keurig binnen de lijntjes ingekleurd waren. Mijn vrouw reageerde geschrokken: Dat is toch geen creativiteit. Dat is eenheidsworst. Bij creatieve vorming mogen kleuters los gaan. Hun werkjes besmeuren of bekrassen. Het broeiende fantasierijke brein tot uiting laten komen.
Nu las ik in het regeerakkoord over getalletjes: het lage tarief omzetbelasting wordt verhoogd van zes procent naar negen procent. De Inkomstenbelasting zal in de toekomst uit twee schijven bestaan. Werk wordt minder belast, consumptie meer. Dankzij het nieuwe kabinetsbeleid stijgt de koopkracht tussen de 0,5 procent en 0,8 procent extra. Dat soort ongein. Trouwens, het techniekonderwijs op het VMBO krijgt er honderd miljoen euro bij. Huurders met huurtoeslag gaan er volgens R. Paping van de Woonbond honderd euro op achteruit. Het kabinet trekt structureel vijf miljoen euro extra uit ter ondersteuning van de organisatie van sportevenementen,waaronder EKs, WKs en multisportevenementen, blijft allemaal klein bier.
De klimaat- en energieparagraaf leent zich perfect voor een extreme ambitie. Omdat je zeker weet dat je met het klimaat in de toekomst iets moet doen. Ook hier blijft het veilig. 49 procent emissiereductie in 2030, met een slag om de arm, afhankelijk wat Brussel gaat doen, kan er een aanpassing komen. Emissieloze nieuwe autos worden verplicht vanaf 2030, waarom niet zoals in Noorwegen in 2025? Voor de financiering van de klimaat- en energietransitie is vier miljard euro beschikbaar. Waarom niet tien miljard euro? 18 megaton CO2 moeten we afvangen en opslaan. Dat getal is volgens de kenners al volstrekt onrealistisch. Daarom de vraag: waarom niet 36 megaton?
Natuurlijk leerde je ooit dat je realistische doelen moet stellen. Ik kom daar steeds meer van terug. Je moet voor grote problemen (geen uitdagingen alstublieft) absurde doelen stellen. Iedere dag zet je een stap in de gedroomde richting, waardoor je tot verrassende prestaties komt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.