Ben van der Burg

De Opportunistische Dierlijk Eiwit Minimalist

Ben van der Burg
10-01-2020

Je hebt mensen die een ezelsoor maken bij een fysiek boek en mensen die een boekenlegger gebruiken. We kennen de introvert en de extravert, de denker en de gevoelsmatige, de intuïtieve en de waarnemende persoon. Je hebt gevers en nemers. Republikeinen en Democraten; rechts en links. Er zijn mensen die het bovenstaande onzin vinden en mensen die het zinnig vinden.
Luister ook | It giet oan
Afgelopen week hoorde ik een interessante tweedeling. Het was in een gesprek over onze toekomst met de techdenkers Kevin Kelly en Marc Andreessen. Het discussiepunt was of we economisch moeten blijven groeien of juist een stapje terug moeten doen, omdat onze ongebreidelde consumentisme niet houdbaar is. Zo heb je dus mensen die zeggen: groei en je hebt mensen die zeggen: we moeten minderen, woon in Tiny house, eet minder vlees, kijk minder op je telefoon, snack minder nieuws, belast het milieu minder, trek geitenwollen sokken aan.
Game changers Ik zit daar zó tussen. Zo besloot ik vanaf 1 januari na het kijken van de documentaire The Game Changers over veganisme op Netflix DEM te worden (trailer). Dat is een Dierlijk Eiwit Minimalist. Na twee dagen veranderde ik dat in een ODEM: en Opportunistische Dierlijk Eiwit Minimalist. Je hebt halfslachtigen en je hebt ze niet.
Luister ook | Ask Me Anything over Veganisme

Andreessen gaf aan dat de onderliggende tweedeling van groei zit in het wereldbeeld dat je hebt. Geloof je in een Zero Sum Game: de winst van de één, is het verlies van de ander, want uiteindelijk moet je op nul uitkomen. Of geloof je in een Postive Game: we zijn uiteindelijk allemaal beter af. Bij een Zero Sum Game wint bijvoorbeeld de consument maar verliest onze leefomgeving. Bij een Positive game winnen we alle twee. De consument kijkt het nieuws op zijn smartphone; de boom kan blijven staan, papier is niet nodig. Opvallend gegeven: de meeste rijke landen gebruikten het laatste decennium minder grondstoffen dan voorheen. Terwijl we economische hoogtijdagen mochten beleven.
Wenselijk De conclusie: groei is wenselijk. Waarbij ik nog wel de kanttekening wil maken dat we wel slim moeten groeien. Er zijn namelijk goede groeiers en slechte groeiers. Goede groeiers kopen bijvoorbeeld Ebooks. Slechte groeiers kopen Chinese achenebbisj-troep bij Ali-Express en bij dat soort mensen wil je al helemaal niet horen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.