Ben van der Burg

Ongure types aan de deur

Ben van der Burg
21-04-2017

Ik woon in een levensgevaarlijke wijk. Een overbuurvrouw werd op klaarlichte dag overvallen met een wapen tegen haar hoofd. Een zeer nare ervaring die invloed heeft op de hele straat. Een paar weken geleden werden jongens opgepakt die om half drie s nachts een straatrace hielden. Vele huizen zijn omringd met hekken en videobeveiliging. De gemeente waarschuwt met een groot bord dat we 112 moeten bellen als we iets verdachts ontdekken.
Gelukkig beschermen we ons goed. We beschikken over een buurtpreventie-Whatsappgroep. Bij menig geparkeerd wit busje of donkergetinte man met rugzak, wijzen buren op gevaar. Na een paar uur verdwijnt het busje en verdwijnen de teksten als 'ja, ik heb hem ook zien staan'. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.
Na Mohammed met baardje, liep de Whatsapp-groep weer vol. Mensen maakten melding van iemand van Ziggo die aan de deur kwam en een verhaal had over storing op tv en over een nieuw kastje. De persoon liet Mohammed niet binnen en Ziggo weet van niets. We moeten opletten. 'Goed dat we waarschuwen, we blijven alert', lees ik vervolgens. Ook anderen maakten melding in de buurtpreventie app over iemand aan de deur.
Toen kwam het laatste bericht. Het ontkrachtte alles. Een straatbewoner heeft een topaanbieding gehad, drie maanden Ziggo op proef zonder verplichting, plus de monteur. Het kastje is inmiddels door PostNL gebracht. 'Dus dat zit wel goed'. De criminaliteit cijfers schijnen al jaren af te nemen. Toch kun je plaatselijk last hebben van ongure types die onze samenleving onveilig maken. Daar moet je alert op blijven. Je kunt ook doorslaan.
Dankzij Whatsapp, Facebook, Twitter, Instagram staat de communicatie over wat je beleeft, voelt of vindt voorop. Inschatten, een mens aankijken en het gesprek aangaan hoort er niet meer bij. Het delen met de wereld vinden we het belangrijkst. Vooral na een heftige gebeurtenis, zoals een overval, zie je alles wat afwijkt van de norm als gevaar, zonder de norm of de afwijking te doorgronden.
Ik moet denken aan de wijsheid van Thomas À Kempis uit de vijftiende eeuw: 'Niemand spreekt zonder gevaar, als hij niet op tijd weet te zwijgen.' Dat geldt zeker voor Whatsappgroepen als je Mohammed ontmoet.
See omnystudio.com/listener for privacy information.