Ben van der Burg

Opinie | 'Barbie' beweegt IT-budget

Ben van der Burg
30-04-2021

In het tijdschrift Medisch Contact vertelt vicevoorzitter van de AP Monique Verdier over AVG-boetes in de zorg. Een quote: Als je je geld aan andere dingen hebt uitgegeven, dan loop je een risico. Ze vindt dat het geen rol speelt dat zon boete ten koste gaat van het zorggeld. Minder geld voor de patiënt is er niet, want goed zorgen voor de patiënt is ook goed zorgen voor zijn gegevens. Als je dat goed had gedaan, had je dat geld kunnen uitgeven aan andere dingen.
Luister terug | Ben van der Burg | Een Zoom-onderkin
Een ziekenhuis dient zich te houden aan de AVG; maar als je primair je budget wilt gebruiken voor de zorg van mensen en niet aan IT, dan gaat het schuren. Daarnaast weet ik niet of jullie neuzen in de jaarverslagen van ziekenhuizen, maar ik kan jullie vertellen dat het geld niet tegen de plinten klotst, dus begrijpelijk dat er misstanden ontstaan.
Apart geregistreerd Een ander voorbeeld deed zich deze week voor. In Enschede kreeg de gemeente een boete van 600.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens. Er waren meetkastjes geplaatst die de wifi-signalen opvingen uit de mobiele telefoons van passerende mensen. Iedere telefoon werd apart geregistreerd, met een unieke code. Door de telefoons te tellen weet je hoe druk het ergens is. Houd je echter lange tijd bij welke telefoon ergens langsloopt, dan volg je mensen. Monique Verdier op Nu.nl: Het is niet de bedoeling dat je van iemand kunt volgen welke winkel, arts, kerk of moskee die bezoekt. Wat we allemaal onderstrepen.
Luister terug | Ben van der Burg | De ayahuasca-heksenketel
Tegelijkertijd denk ik aan de budgetten van een gemeente, wat altijd passen en meten is. Enschede kan het geld namelijk ook gebruiken voor jeugdzorg, de Wmo of milieubeheer. Je kan het ook gebruiken om de IT-systemen op orde te brengen of digitaal vaardiger te worden. Want keer op keer zie je dat bij gemeenten IT een sluitpost is en dan krijg je misstanden.
Beboete partijen De boetes van de AP verdwijnen in de schatkist en uiteindelijk komt het weer via een omweg bij een ziekenhuis of gemeente terecht. Vanwege die omslachtigheid verandert er niets door de beboete partijen, want de budgetverdelers blijven zo beknibbelen op technologie. Daarom zou de boete verplicht ingezet moeten worden voor het verbeteren van de IT-systemen en de kennis daarover. Kijk dan maar eens hoe snel het beter wordt.
Over Ben van der Burg
IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.
See omnystudio.com/listener for privacy information.