Ben van der Burg

Wijs met geld

Ben van der Burg
29-03-2019

In de auto overlegde hij met zijn assistent. Hij moest bij Goedemorgen Nederland praten over de Week van het geld. Wijzer in geldzaken, een initiatief van het Ministerie van Financiën, organiseert ieder jaar de Week van het geld. Wijzer in geldzaken vindt het namelijk belangrijk dat kinderen al jong leren omgaan met geld, zodat zij daarmee een basis leggen voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.
Klinkt goed. Het is niet goed.
Ik denk aan schaatsers uit mijn jeugd die hard wilden rijden, want dan mochten ze op kosten van de bond naar het buitenland. Ik denk aan sporters die goed willen voetballen want dan kunnen ze een Mercedes AMG kopen, zoals ik onlangs in een documentaire zag. Die schaatsers mislukten, die voetballers zijn op een zijspoor beland. Ze hebben de verkeerde motivatie. Het is treurig om in herhaling te vervallen. Echter, een buitenlandse reis of die Mercedes AMG is een gevolg van je activiteit; het moet geen doel zijn, want dan creëer je geen juiste focus. De juiste focus is: je activiteit optimaliseren, als je dat goed doet, dan volgen de knikkers.
Denk je nu echt dat ik mijn dochter ooit met een specifiek programma geleerd heb wijs met geld om te gaan? Natuurlijk niet. Ja, de basis. Geld kun je krijgen als je waarde toevoegt, je kunt niet meer uitgeven dan je binnenkrijgt en lenen moet je niet doen. Moeilijker is het voor kinderen niet.
Je helpt kinderen door ze te laten ontdekken wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. Want als ze inzicht in hun ervaringen hebben, dan zullen ze ook zorgvuldig met hun databundel omgaan, grenzen stellen bij het kopen van virtuele goederen of accepteren dat een wens soms niet in vervulling gaat.
Door zon Wijzer met geldzaken zorg je bij kinderen voor de verkeerde focus. Ze zijn niet bezig met het ontdekken van de wereld. Ze zijn bezig met sparen, budgetteren en uiteindelijk iets kopen, want dat is het ultieme doel van onze consumptiemaatschappij. Kopen, kopen, kopen. Terwijl zoveel activiteiten gratis zijn.
Mijn superleuke vrolijke buurmeisje van negen komt twee keer per week met Jan spelen. Ze heeft een toptijd met mijn hond. Kost niets. Mijn vader geeft geen geld uit. Hij wandelt graag. Kost niets. Haal eens diep adem en geniet. Kost niets.
See omnystudio.com/listener for privacy information.