Ben van der Burg

Zuckerberg versus Stiglitz

Ben van der Burg
11-01-2019

Vorig jaar werd alles anders. De donkere kant van Facebook kwam steeds meer naar boven drijven. Zuckerberg koos ervoor de problemen rond pricacy, filterbubbels en nepnieuws onder controle te krijgen. Dat mislukte. Het sentiment rondom Facebook is argwanender dan ooit. Deze week maakte Zuckerberg zijn doel voor 2019 bekend. Hij wil om de paar weken openbare debatten organiseren over de rol van technologie in de samenleving. Wat zijn de de kansen, uitdagingen, hoop en angsten?
Kansloos zeggen de criticasters. Facebook is het kwaad. Ze exploiteren gebruikers. Ze dragen bij aan de polarisatie in onze samenleving. Ze beïnvloeden verkiezingen. Daarom zullen de debatten slechts als Content Marketing voor Facebook dienstdoen. De echte kwesties zullen met een pr-sausje overdekt worden. Zuckerberg zal internetrechten activist Aral Balkan, om maar iemand te noemen, niet vragen om in debat met hem te gaan. We zullen ook geen gesprek zien tussen Zuckerberg en mede-oprichter van Whatsapp Brian Acton. Acton twitterde vorig jaar de hashtag delete facebook, terwijl hij miljardair werd dankzij Facebook.
De onverschilligen en dat zijn veel mensen, maar wel steeds minder, halen hun schouders op. Ze genieten van hun timeline.
De gelovigen, het aantal daalt, denken dat hij inderdaad het gebroken internet gaat repareren. Dat is naïef. Een internet waarbij de privacy en data van gebruikers gerespecteerd worden ondermijnt het businessmodel van Facebook. Dus Zuckerberg zal een onafhankelijk, betrouwbaar en veilig internet in woord verkondigen. Hij zal betogen dat hij een bijdrage wil leveren mensen met elkaar te verbinden. Maar of hij dat in daden omzet?
Nu staan regelgevers lijnrecht tegenover dataverzamelaar Facebook. Door de publieke bijeenkomsten suggereert Zuckerberg een vorm van zelfregulering toe te gaan passen. Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz noemt zelfregulering een oxymoron, zoiets als een vierkante cirkel of een gezellig bloedbad. Toch heeft Stiglitz daar maar ten dele gelijk in. Op particuliere gebieden zoals het poetsen van je tanden ben je prima in staat tot zelfregulering. Bij openbare zaken is regulering gewenst.
Ik zie uit naar de debatten. Ik ben nieuwsgierig in hoeverre Facebook/Zuckerberg zichzelf kan reguleren. Misschien is Zuckerberg wel in staat tot een transformatie. Wat ik overigens niet geloof, maar je moet mensen nooit onderschatten.
See omnystudio.com/listener for privacy information.