Beter | BNR

'Niels Schuddeboom wilde het zorgsysteem opschudden'

Beter | BNR
16-11-2021

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZeneca

Niels Schuddebooms leven begon met tegenslag. Hij werd veel te vroeg geboren op 8 augustus 1982. Hij ontwikkelde zich desondanks goed, maar kreeg door geelzucht zuurstoftekort. Daarna bleek hij spastisch. Niels was nog maar net een puber toen hij zijn moeder aan kanker verloor. Zijn moeder bleek een zeldzaam gendefect te hebben, dat een heel hoog risico op kanker veroorzaakt.
Toch liet hij zich daardoor niet tegenhouden. Hij kreeg een baan, ging zelfstandig wonen en werd adviseur voor het Ministerie van Gezondheidszaken.
Onze gasten Maarten den Braber, betrokken bij de Shakingtree Award, vriend van Niels.
Mijke Ulrich, winnaar Award 2021 met haar project 'Open je Hart' voor mensen met afasie.
Mijke moest zich, nadat ze op 29-jarige leeftijd een hersenbloeding kreeg, weer volledig terugvechten om weer te worden wie ze ooit was. Fysiek kreeg ze hierbij uiteindelijk, via een revalidatiecentrum, de hulp bij om dit voor elkaar te krijgen maar nergens leerde ze hoe ze weer moest gaan leven. Dit inspireerde haar om het project 'Open je hart' op te zetten voor mensen met afasie om zichzelf én hun passie weer terug te vinden. Naast trainer van de cursus 'Herstellen doe je zelf', geeft Mijke sinds 5 jaar rondleidingen voor mensen met afasie in het Van Abbemuseum. Ze wijst in haar lezingen voor zorgprofessionals op het belang van gelijkwaardigheid en autonomie in de zorg.
Zorgvernieuwers Een app waarin basisschoolleerlingen en -leerkrachten mindfulness-vaardigheden leren, dat klinkt misschien een beetje zweverig maar het bestaat en werkt volgens de initiatiefnemers: Het Centrum voor Urban Mental Health (UMH) van de Universiteit Amsterdam en Stichting Super Chill.
De app bevat klassikale oefeningen die gebaseerd zijn op mindfulness- en yogatechnieken zodat kinderen beter leren omgaan met stress binnen en buiten de school.
De app is ontwikkeld in samenwerking met meer dan 100 leerkrachten, zodat deze aansluit op de lesdag en weinig tijd vraagt. Inmiddels wordt die al door ruim 2.000 leerkrachten door heel Nederland gebruikt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.