Beter | BNR

Openheid over fouten: zorgverleners vinden het belangrijk (maar geven het vaak niet)

Beter | BNR
23-11-2021

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZeneca

Het heeft veel voordelen als er openheid van zaken wordt gegeven. Patiënten kunnen de tegenslag beter verwerken en houdt vertrouwen in de zorgverlener en de zorg. Ook is het goed voor de zorgverlener zelf: die kan de gebeurtenissen beter achter zich laten.
Onze gast Hans Brölmann, auteur Handboek Openheid na Incidenten in de zorg, hoogleraar gyneacologie, mede-oprichter van de Stichting Openheid na Incidenten.
In de wet (Wkkgz) is vastgelegheid dat openheid moet worden gegeven. Maar hoewel iedereen het belangrijk zegt te vinden, is het vaak (nog) geen vaste waarde binnen een zorgorganisatie. Dat is ook de conclusie van Brölmann, die jarenlang als getuige-deskundige heeft opgetreden in tuchtzaken en civielrechterlijke claims.
Zorgvernieuwers De Hartstichting investeert 1.9 miljoen euro aan de ontwikkeling van slimme horloges, die een hartstilstand signaleren en dan hulpdiensten inschakelen.
Zo'n 17.000 mensen krijgen jaarlijks een hartstilstand buiten het ziekenhuis, en in meer dan de helft van de gevallen is daar niemand bij. Als zo'n smartwatch hulp inschakelt, gaan er minder kostbare minuten verloren en dat kan levensreddend zijn.
See omnystudio.com/listener for privacy information.