Beter | BNR

Slapen maar toch vermoeid wakker worden? Denk eens aan slaapapneu.

Beter | BNR
26-05-2021

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZeneca

Onze gasten: Nico de Vries, KNO-arts verbonden aan het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, met speciale interesse in de behandeling van slaapapneu.
En Gerjan Heuver, waarnemend voorzitter van de Apneuvereniging.
Slaapmaskers, slaapbeugels, een pacemaker voor de tong; er zijn allerlei manier om slaapapneu te verhelpen. Maar dan moet de patiënt wel de weg naar de arts weten te vinden.
Veel mensen die aan deze nachtelijke ademstops lijden, komen pas in een medisch traject terecht als de partner klaagt over het aanhoudende gesnurk.
Vermoeidheid en concentatieklachten kunnen aanwijzingen zijn, want door de ademstops valt iemand nooit in een echt diepe slaap. Toch duurt het vaak lang voordat, vanaf het moment dat iemand met klachten bij de huisarts komt, er wordt ontdekt dat slaapapneu de oorzaak is van de klachten.
En dat terwijl een chronisch tekort aan slaap hart- en vaatziekten, herseninfarcten en kanker kan veroorzaken.
Via bijvoorbeeld het invullen van een vragenlijst of het laten meten van de ademhaling en zuurstofgehalte tijdens het slapen, kun je erachter komen of je mogelijk slaapapneu hebt.

Zorgvernieuwers Veel mensen schrikken als ze ergens in hun lichaam een bultje ontdekken. Met het blote oog is niet waar te nemen of het om een goedaardig of kwaadaardig gezwel gaat, ook voor medici niet. Een algoritme maakt het stellen van de diagnose nu een stuk sneller en eenvoudiger. Daardoor hoeft er niet bij alle patiënten nog een biopt te worden genomen, vertelt radioloog Jan-Jaap Visser, tevens universitair docent bij het Erasmus MC.
See omnystudio.com/listener for privacy information.