Beter | BNR

'Zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken steeds gecompliceerder'

Beter | BNR
27-01-2021

Mede mogelijk gemaakt door: AstraZeneca

Gerritsen houdt zich bezig met de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen in de langdurige zorg. Ze onderzoekt onder meer hoe je die kwaliteit, het welbevinden, kunt meten en optimaliseren.
Onze gast: Debby Gerritsen bekleedt sinds vorig jaar de bijzondere leerstoel Ouderengeneeskunde, ingesteld vanuit het UKON (de academische werkplaats van instellingen voor langdurige zorg) verbonden aan het Radboudumc.
Welbevinden omvat vijf elementen: comfort, stimulatie, affectie, gedragsbevestiging en status.
In de verpleeghuiszorg is veel aandacht voor comfort, veiligheid en stimulatie, maar iemand status geven en erbij laten horen zijn volgens Gerritsen net zo belangrijk.
Dat vraagt vaak ook om een andere denk- en werkwijze van zorgpersoneel. Daarvoor worden onder meer zorgprogramma's ontwikkeld voor specifieke doelgroepen, zoals cliënten met Huntington, Korsakov en jongdementen.

Zorgvernieuwers Een nieuwe vorm van neurostimulatie helpt mensen met langdurige pijnklachten, rugklachten, de pijn te verminderen.
Zie het als een soort pacemaker in de bil, die de signalen van de zenuwen 'leest' en daarop reageert door het geven van stroomstootjes. Pijnspecialist Lars Elzinga van het Bravis Ziekenhuis legt uit hoe het werkt.

See omnystudio.com/listener for privacy information.