Betrouwbare Bronnen

146 - Amerikaanse presidentsverkiezingen: de machtsoverdracht

Betrouwbare Bronnen
09-11-2020

In de loop van zaterdag 7 november was het dan zo ver. De stemmen uit de steden en suburbs van Pennsylvania zorgden ervoor dat Joe Biden niet meer in te halen was. Hij werd ‘president-elect’, met vice-president-elect Kamala Harris aan zijn zijde.
Daar in Wisconsin, Michigan en in steden als Pittsburgh en Philadelphia gebeurde precies wat Pirmin Olde Weghuis en PG Kroeger in Betrouwbare Bronnen editie 142 (27 oktober) in hun tips voor de verkiezingsnacht hadden meegegeven. Alle reden voor Jaap Jansen om hen te vragen in deze aflevering hun licht te laten schijnen op de vraag: wat gaat er nu vervolgens gebeuren?
De komende negen weken vormen de meest eigenaardige periode in de Amerikaanse politiek: ‘the transition’. De oude president is nog volledig bevoegd en ‘in charge’ en tegelijkertijd kijkt iedereen naar de opvolger die een nieuw team, nieuw beleid en nieuwe politieke realiteiten creëert. Alles wat in die weken gebeurt, achterwege blijft, slaagt of flopt heeft vaak grote consequenties voor de nieuwe presidentiële periode.
PG en Pirmin analyseren deze fase vanuit de actualiteit van nu en de kleurrijke geschiedenis van de Verenigde Staten. Een van de allereerste transities zorgde meteen al voor politieke intriges, tot in de ochtend dat President John Adams zijn bureau moest opruimen. Dit leidde ertoe dat het Hooggerechtshof uiteindelijk een salomonsoordeel velde dat tot op de dag van vandaag de constitutionele verhoudingen bepaalt. En de overgang van 1933 was zo vijandig en chaotisch, dat de nieuwe president daarna doordrukte dat het zó nooit meer mocht gaan. Zelfs het moment van de formele inauguratie van het nieuwe staatshoofd werd toen nar voren gehaald.
Het werd vaak pijnlijk onaangenaam tussen de politieke kampen. Gelukkig is er ook een soort ‘gouden standaard’ van de perfecte, respectvolle machtsoverdracht. Dat is die van George W Bush naar Barack Obama. Deze schreef op allerlei manieren geschiedenis en leidde tot een van de meest opmerkelijke vriendschappen in de recente geschiedenis.
Heel anders ging het bij het aantreden van Donald Trump. De chaos van toen blijkt achteraf een vingeroefening te zijn geweest voor zijn hele termijn als president. Ook de onderlinge afrekeningen tussen de familie van Trump en zijn adviseurs werden toen al ijskoud geserveerd.
Pirmin Olde Weghuis en PG Kroeger kijken ook vooruit. Wie zullen nu de beslissende mensen zijn rond Biden? Wat kan Europa van hen verwachten? Wie zouden weleens sleutelministers kunnen worden in Bidens kabinet?
En gaat de vertrekkende president op de valreep nog ‘presidential pardons’ uitdelen aan corrupte medewerkers?
***
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Weee Nederland en door donaties van luisteraars via de site Vriend van de Show
***
Verder lezen
Twitteraccount transitieteam
Twitteraccount Donald J. Trump
***
Verder kijken
Campaign 2020: Joe Biden and Kamala Harris Victory Speeches
Franklin Roosevelt 1933 Inauguration
U.S. Presidents Lunch at the White House
Michelle Obama addresses current political climate: 'Fear is not a proper motivator'
Former President Clinton reads note left by George H.W. Bush
***
Verder luisteren
142 - De smerigste verkiezingscampagnes in de Amerikaanse geschiedenis
90 - Opmerkelijke voorverkiezingen in de Amerikaanse historie
44 - Amerika Special: Michael Wolff over Donald J. Trump ** PG over Franklin D. Roosevelt
36 – Donald Trump en het Eurovisie Songfestival
***
Tijdlijn
00:00:00 – Deel 1
01:03:51 – Deel 2
01:54:04 - Uitro
01:5513 – Einde 
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.