Podcast Zoeker

Bij nader inzien | BNR

Bij nader inzien | BNR

Zakelijk  |  7 afleveringen

Michiel Bicker Caarten gaat op zoek naar het antwoord op grote vragen. Hij komt tot conclusies die hij zelf nooit had kunnen voorspellen.

Op Trump stemmen?Luister  

Hoe breng je jezelf ertoe om op iemand te stemmen die mensen schoffeert, beledigt en kwetst; die aantoonbare feiten wegwuift als nepnieuws, en dus een redelijk debat onmogelijk maakt? Luister naar een poging van Michiel Bicker Caarten om een antwoord te vinden op deze vraag.

Dit kan niet goed gaan | Bonusaflevering: Interview Hans HoogervorstLuister  

Hans Hoogervorst is de aanstichter dit hele onderzoek begon nadat Bicker Caarten hem had gelezen in de Volkskrant- deze zomer. In deze bonusaflevering een interview met hem.

Dit kan niet goed gaan | 1. InleidingLuister  

Snel groeiende staatsschulden, mede mogelijk gemaakt door de Europese Centrale Bank die de rente laag houdt dat moet toch ooit in tranen eindigen? Michiel Bicker Caarten gaat op zoek naar het antwoord, geholpen door zes economen. Hij komt tot conclusies die hij zelf nooit had kunnen voorspellen.

Dit kan niet goed gaan | 2. Waar blijft de inflatie?Luister  

Een bankencrisis leidde tot een economische crisis en die leidde tot een politieke crisis. Deflatie lag op de loer, en deflatie is doodeng. De overheden strooiden met geld maar is dat zo? Hoeveel geld hebben we het nou over? Is dat heul veul! Of best wel redelijk ...? En waarom leidt die geldpers n…

Dit kan niet goed gaan | 3. Is Japan ons voorland?Luister  

Japan leent zich al 20 jaar suf en heeft nog steeds geen inflatie - Hoe kan dat? Is dat ons voorland? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Japan en Europa? Biedt Modern Monetary Theory (MMT) uitkomst? Apekool, zegt Wim Boonstra. En niet alleen hij.

Dit kan niet goed gaan | 4. Hoe het fout kan gaanLuister  

Wat bedoelen we met fout gaan? Inflatie? Dat duurt nog jaaaren. En als er inflatie komt, dan gebeurt nog jaren helemaal niks. Enkele onthutsende tussenconclusies.

Dit kan niet goed gaan | 5. This Time Is Different?Luister  

Is inflatie onvermijdelijk? Misschien niet. Wil je daar op gokken, vraagt Lex Hoogduin .... De onvermijdelijke botsing tussen ECB en eurolanden. Hoe het fout kan gaan. En nog een manier waarop het fout kan gaan. Hoe we dat kunnen voorkomen. Dat is pijnlijk voor iedereen. Maar er is altijd nog de Har…