Podcast Zoeker

Bij ons thuis

Bij ons thuis

Kinderen & Familie  |  44 afleveringen

Een wekelijkse podcast over christelijke opvoeding. In het tweede seizoen praat redacteur Mariska Dijkstra met tal van interessante gasten over verschillende aspecten van het opvoeden. Luister hieronder naar de beschikbare afleveringen en abonneer je op Bij ons thuis.

Is mijn kind een beelddenkker? Lenne Vergunst geeft er beeld bijLuister  

De één houdt meer van taal, de ander is beter in rekenen. Dat had je als basisschoolkind snel in de gaten. Het kind dat makkelijk een tekst doorgrondde en voor Begrijpend lezen een hoog cijfer haalde, viel soms bij rekenen uit. Of andersom. Sommige kinderen blijken echter op een heel eigen manier …

Zoon Cor heeft het syndroom van DownLuister  

Cor is een levenslustige jongen met het Syndroom van Down. Vertederend, bijvoorbeeld als hij de dominee via een filmpje ‘Gods zegen’ wenst op zijn verjaardag. Er zijn echter ook momenten dat het uitdagend is.

Gewoon bloot? Wietske Kruyswijk reageertLuister  

‘Een programma waarin een groep kinderen onder leiding van presentator Edson da Graça vijf doodgewone mensen het hemd van het lijf vraagt. Letterlijk! Want de gasten zijn poedelnaakt.’ Met deze wervende tekst zette NTR het kinderprogramma Gewoon. Bloot online. Gericht op kinderen van 9-12 jaar.…

Hoe praat je in het gezin over geloof?Luister  

Praten over het geloof met onze kinderen. We willen het allemaal en doen er geregeld ons best voor. Maar eerlijk gezegd valt het niet altijd mee. Peuters en kleine kinderen krijgen via hun ouders zicht op de werkelijkheid. Dus ook ten aanzien van God en geloof.

Eline Zandee – Kranendonk over verlies, verdriet en verwachtingLuister  

Soms geven de omstandigheden je weinig keus. Je moet door de pijn heen. Eline Zandee-Kranendonk verloor op jonge leeftijd haar man Niek. Door ervaring heen, leerde zij het uithouden met verdriet.

Marjolein Haazebroek: de kinderen weer naar school!Luister  

Hoe laad je weer op na de lockdown? En welke dingen zou je graag vasthouden? Mariska Dijkstra bespreekt met Marjolein Haazebroek lockdownperikelen. Samen kijken ze vooruit, waarbij ze tips delen voor gezin, school en kerkelijke gemeente.

Annemarie ten Brinke: wees mild voor jezelf in lockdownLuister  

Je kind is niet volmaakt. Jij als moeder evenmin. Dat weet Annemarie ten Brinke – van den Berg als geen ander. Toch is ze klaar met het perfecte plaatje. Van haar mag het allemaal wat minder opgepoetst en afgelakt.

Arien van Ginkel als startende vaderLuister  

’s Nachts drie keer uit bed. Waarbij rond een uur of vier ook nog eens blijkt dat alles nat is. Daar sta je dan in het holst van de nacht je baby te verschonen. Met een liefdevolle glimlach natuurlijk. Of wordt het ook Arien soms even te veel?

Barbera Bakker: ‘Mijn zoon krijgt voorlopig geen smartphone’Luister  

Haar tiener heeft geen smartphone en is niet zielig, stelt Barbera Bakker-Lodder. In de afgelopen jaren gaf Barbera aan honderden jongeren en opvoeders voorlichting over de onlinewereld. Ze is de naïviteit als het gaat om internetgebruik voorbij.

Hoe houd je alle ballen in de lucht? Teunie Luijk geeft adviesLuister  

Als moeder van een groot gezin, kom je handen tekort. Daar weet Teunie Luijk alles van, toch maakt zij geen gehaaste indruk. Een bedrijvige moeder, die praktische levenservaring deelt met haar volgers. Waarbij blijkt dat deze drukke moeder dagelijks ruimte maakt voor stille tijd.

Verdieping in de vader-zoon relatie bij het vuur van Karel PostLuister  

Sommige vaders hebben heldere doelen voor hun zonen. Zo’n vader houdt zijn jongen graag bij de hand en doet alles voor. Maar wellicht ontnemen vaders hun zoons hierdoor ook groeimogelijkheden? Karel Post begeleidt jongens met hun ouders.

Peter van Olst: Jongeren stellen andere vragenLuister  

In een gevoelscultuur is ‘waarheid’ een lastig begrip. Dat merken jongeren, maar ook hun opvoeders. Peter van Olst worstelt met de cultuur anno nu. Hij merkt dat jongeren andere vragen stellen dan vroeger.

Elise Pater-Mauritz over stille tijd als moeder: ‘Minder willen moeten’Luister  

De kinderen vragen continu aandacht, de vloer ligt bezaaid met speelgoed en de vaat staat nog op het aanrecht. In je achterhoofd klinkt een alarmbel: ‘Ik moet nog stille tijd houden!’ Hoe kom ik toe aan bezinning, vraag jij je af. Mariska Dijkstra spreekt daarover met Elise Pater-Mauritz, initi…

Jacobien van Willigen over gedoe met schoolLuister  

Soms zie je het aan hun gezicht als ze thuiskomen. Er komt gedoe met school. Je zoon of dochter voelt zich onrechtvaardig behandelt en dat komt eruit. Als een stortvloed. Even later belt een docent, die heeft een heel andere visie op wat er die schooldag gebeurde. Wie geloof je?

Jenneke Wolvers: Als één kind ‘iets’ heeft, hebben ze er allemaal mee te makenLuister  

Hoe ga je als ouders om met de verschillende kinderen in je gezin, als er één is die bijzondere aandacht vraagt? Hoe maak je tijd vrij en wat doe je om energie te sparen, zodat ook de ‘brussen’ échte aandacht krijgen? Mariska Dijkstra spreekt erover met Jenneke Wolvers.

Marleen Vos over bidden met kinderenLuister  

‘Ik ga slapen, ik ben moe. Ik sluit mijn beide oogjes toe.’ Duizenden christelijke kinderen leerden dit kindergebed. De kleine handjes gevouwen op de dekens, of in de vertrouwde handen van vader of moeder. Vertederend, de overgave van een kind. Waarom is bidden met kinderen belangrijk?

Jan Bouw: Opvoeden doe je samenLuister  

Als vader van negen kinderen en opvoeder van een aantal pleegkinderen, weet Jan Bouw waar hij over praat. In een nieuwe aflevering van de podcastserie ‘Bij ons thuis’ zet hij in op luisteren, luisteren, luisteren.

Ds. F. van Binsbergen: openhartig over echtheid in de opvoedingLuister  

Mariska Dijkstra spreekt met ds. F. van Binsbergen over echtheid in de opvoeding. Als vader van vijf opgroeiende kinderen laat hij zich in het hart kijken.

Hoe praat je met je kind? Henrieke Hoogendijk geeft adviesLuister  

Hoe ga je het gesprek aan met je kind over lastige opvoedingsvragen? Wat is een goede houding? Daarover gaat deze vijfentwintigste en tevens laatste aflevering van Bij ons thuis. Pak pen en papier, want Henrieke Hoogendijk geeft veel adviezen!

Je kind voorbereiden op een seculiere samenleving - Met Jan KloostermanLuister  

Vaak groeien kinderen in reformatorische kring nogal beschermd op. Ze gaan naar zogeheten eigen scholen en in de kerk en in het gezin krijgen ze hetzelfde te horen. Maar hoe bereid je ze als opvoeder voor op een onchristelijke samenleving? Host Evert Barten praat erover met Jan Kloosterman van de RM…

Rieneke de Jong over haar leven als slechtziende moederLuister  

In deze 23e aflevering van Bij ons thuis vertelt Rieneke de Jong hoe het is om als ouder met een beperking kinderen op te voeden. Waar moet je rekening mee houden? En hoe gaan de kinderen met hun ouder(s) om? Een persoonlijk verhaal van een slechtziende moeder.

Met je kind praten over orgaandonatie: Rineke Heij geeft adviesLuister  

Je zou het door de coronacrisis bijna vergeten, maar op 1 juli 2020 is de nieuwe donorwet een feit. Kort gezegd komt het hierop neer, dat je automatisch donor bent als je geen keuze maakt. Hoe ga je hierover het gesprek aan met je kind? Rineke Heij van de NPV geeft advies.

Je huis openzetten voor een ander - Berthine Bronkhorst over pleegzorgLuister  

Kinderen hebben behoefte aan veiligheid. Maar als die er niet is, kan pleegzorg uitkomst bieden. Maar ja, zet je zomaar je huis open voor het kind van een ander? En als je dat doet, wat komt er dan allemaal op jou en je gezin af? Host Evert Barten praat erover met Berthine Bronkhorst die ruime ervar…

Als je kind verslingerd is aan games - met Jan PostLuister  

Jongeren die virtueel een eiland proberen te veroveren, een doelpunt scoren in de finale van de Champions League of soldaat zijn in de Tweede Wereldoorlog: hoe ga je daar als opvoeder mee om? Met Jan Post van het LCJ duikt host Evert Barten in de wereld van de games.

Arjen Derksen over alcohol en drugs bij jongerenLuister  

Wat is er mis met een biertje? Gezellig man, kan toch geen kwaad? Nou, daar kijkt Arjen Derksen van stichting Chris en Voorkom iets anders tegenaan. En of er drugs wordt gebruikt op reformatorische scholen? Reken maar...

Steef de Bruijn over opvoeden in een beeldcultuurLuister  

Hoe komt het dat reformatorische christenen de televisie buiten de deur hielden maar nu alsnog overspoeld wordt door beelden? Hoe sta je daar als opvoeders in? Host Evert Barten gaat in gesprek met RD-hoofdredacteur Steef de Bruijn.

Als je kind ADHD of autisme heeft - met Gerdien van WijkLuister  

Wat als je kind autisme of ADHD heeft? De invloed op de rest van het gezin is vaak enorm. Hoe daarmee om te gaan? Host Evert Barten praat erover met Gerdien van Wijk van begeleidingscentrum Deviaa.

Anton Bongiovanni over (hoog)begaafde kinderenLuister  

Wat als je kind hoogbegaafd is? Hoe ga je daarmee om in de opvoeding? Host Evert Barten praat erover met specialist Anton Bongiovanni. Zullen we het maar hebben over begaafde kinderen?

Als veiligheid in huis ver te zoeken is door geweld en misbruikLuister  

Wat als er geweld in huis is door een ouder die zijn of haar handen niet thuis kan houden? Als er stress, ruzie en spanning is waardoor de sfeer wordt verziekt? Gertrude van den Belt van KOC diensten komt het in de praktijk maar wat vaak tegen. Hoe hiermee om te gaan?

Marlies van der Staaij over opvoeden en adoptieLuister  

Hoe is het om adoptiekinderen op te voeden? Waar loop je tegenaan? Marlies van der Staaij vertelt erover in deze veertiende aflevering van Bij ons thuis.

Goede muziek in huis, dat is nog eens een uitdagingLuister  

Het ene kind loopt de hele dag te zingen, het andere taalt niet naar muziek maken. Wat is de waarde van muziek in het gezin? Lydia van Ginkel is jeugdwerkadviseur en gezinstoeruster bij het LCJ en moeder van twee kinderen. Ze is te gast in deze dertiende aflevering. En ze heeft pas nog een prachtig …

Kerkverlating: wat als je kind de kerk de rug toekeert?Luister  

Als een kind besluit om de kerk de rug toe te keren, is dat voor ouders vaak een onbegrepen en pijnlijke weg. Hoe hiermee om te gaan? En nog belangrijker? Hoe is dit te voorkomen? Redacteur Evert Barten praat erover met Sjaak Jacobse in deze twaalfde aflevering van Bij ons thuis.

Special: vragen van luisteraars én de antwoordenLuister  

In de afgelopen weken kreeg de redactie van het Reformatorisch Dagbad heel wat vragen naar aanleiding van de podcast Bij ons thuis. Over de zondagsschool, seksualiteit, de smartphone en nog veel meer. In deze speciale aflevering hoor je de antwoorden.

Zo belangrijk is het dat jongeren boeken lezenLuister  

Als je dacht dat boeken lezen niet zo belangrijk is voor kinderen en jongeren, dan heb je het volgens Janneke de Jong helemaal mis. In deze aflevering van Bij ons thuis hoor je er alles over.

Wat doet een scheiding met ouder en kind?Luister  

Een scheiding heeft een enorme impact op een gezin. Op de ouders én op de kinderen. Annelies Bos maakte het een aantal jaren zelf mee en begeleidt nu ouders die een scheiding achter de rug hebben. We gaan met haar in gesprek.

Wat als je kind het uiterlijk héél belangrijk vindt?Luister  

Wat doe je als je kind wel erg lang voor de spiegel staat? In deze achtste aflevering van Bij ons thuis praat redacteur Evert Barten met GZ-psycholoog Femke Hagoort. Ze hebben het over uiterlijk en verzorging.

Over de zin en onzin van sporten en bewegenLuister  

Hoe belangrijk is bewegen voor je kind? Laat je je zoon op voetbal gaan of niet? En zo ja, onder welke voorwaarden? In deze zevende aflevering is Martijn Kroon te gast. Hij is docent bewegingsonderwijs op het Van Lodenstein College in Barneveld.

Hoe verwerkt een kind het verlies van mama of papa?Luister  

Kinderen verwerken verlies van een geliefde anders dan ouderen. Edine van Ouwendorp maakte het zelf mee toen ze tien jaar was. Toen verloor plotseling haar vader. Welke lessen trekt ze uit deze ervaring?

Zakgeld enzo: financiële opvoeding met André van LuijkLuister  

Hoe leer je je kind omgaan met geld? Want al snel komen ze in aanraking met de financiële wereld. Denk aan zakgeld en een eigen betaalrekening. Redacteur Evert Barten gaat in gesprek met André van Luijk, hypotheekadviseur, columnist bij het RD en vader van een stel opgroeiende kinderen.

Spannend én nodig: seksuele vorming bij je kind I Met Elly van der GouweLuister  

Hoe expliciet moet je zijn over seksualiteit tegenover je kind? Wees gewoon open, zegt Elly van der Gouwe, adviseur seksuele vorming bij Driestar Educatief. En begin er vooral zo vroeg mogelijk mee en wacht niet op hét moment van de zogeheten seksuele voorlichting.

Opvoeden met of zonder smartphone? Met Steven MiddelkoopLuister  

In gesprek met Steven Middelkoop over de smartphone. De voordelen zijn groot, maar nadelen zijn er ook. Het apparaat drukt een behoorlijke stempel op de opvoeding.

Zo houd je huisgodsdienst interessant I Andrea van HartingsveldLuister  

In gesprek met Andrea van Hartingsveldt over huisgodsdienst. Hoe doe je dat op een goede manier? En hoe houd je zowel de draaiende kleuter als de niet zo geïnteresseerde puber bij de les?

Je kinderen gezond laten eten: Teunie Luijk geeft adviesLuister  

Hoe krijg je bij je kinderen voldoende gezond eten naar binnen? Teunie Luijk, bekend van haar blog over eenvoudig leven is te gast en heeft er zo haar eigen mening over.

Waarom RD een podcast over opvoeding maakt? Host Evert Barten legt het uitLuister  

Geloof en opvoeding zijn niet te scheiden, zegt presentator Evert Barten in deze vooraflevering van Bij ons thuis, een podcast van het RD over christelijke opvoeding. Hij vertelt je ook wat je de komende afleveringen kunt verwachten.