Podcast Zoeker

BNR In Bedrijf | BNR

BNR In Bedrijf | BNR

Zakelijk  |  72 afleveringen

Bij BNR In Bedrijf krijg je een kijkje achter de schermen bij ondernemers en kom je te weten hoe het er backstage écht aan toe gaat.

Flora Holland: steunpakket onvoldoendeLuister  

Het steunpakket voor ondernemers is absoluut onvoldoende voor de sierteeltsector, zegt Steven van Schilfgaarde, CEO van Royal Flora Holland in BNR In Bedrijf.

NIEUW: In Bedrijf BlijvenLuister  

Hoe zorg je als organisatie in tijden van de Corona-Crisis dat je in bedrijf blijft? Maarten Bouwhuis gaat in een nieuwe rubriek op zoek naar bedrijven die innovatieve en vernieuwende manieren bedenken om hun organisatie draaiende te houden.

Hoe blijven ondernemers in bedrijf?Luister  

Hoe gaan ondernemers om met deze onbekende en onvoorspelbare tijd. En hoe zorgen ze er juist nu voor dat ze ook in bedrijf blijven.

In het brein van de klantLuister  

Deze week zijn we bij Lamers High Tech Systems in Nijmegen. Een toeleverancier voor chipmachinebouwers. Een sector waarin ontwikkelingen razendsnel gaan en hoogwaardige technologie een cruciale rol speelt.

Hoe blijft Picnic de pionier in de markt?Luister  

In supermarkt Nederland staat het bedrijf nu op de kaart en wordt het nauwlettend door de grote ketens in de gaten gehouden. Wat zijn de plannen van de pionier, die het graag anders mag doen, nu verder?

Vol onder de grondLuister  

Glasvezel, water, warmtenet, elektra voor je laadpaal. Het wordt vol onder de grond. Hoe gaan we dat op een slimme manier reguleren en op elkaar afstemmen. Met zo min mogelijk impact op de omgeving. Dat wordt innoveren, schoppen tegen heilige huisjes en als bedrijf in boortechnieken kun je daar ook …

Een vakgebied groot makenLuister  

Deze week zijn we bij Bureau voor Beeldzaken in Zeist. Een bedrijf dat niet persé wil groeien in omvang, maar wil bijdragen aan het vakgebied van beeldtaal.

Twijfels rondom franchisewetLuister  

Deze week zijn we bij Fortune Coffee in Zoetermeer. Het bedrijf maakt en levert koffieautomaten voor op de werkvloer. En dat doen ze door heel het land. Niet meer als groothandelsorganisatie, maar als franchiseformule. Met angst en beven kijken ze naar de nieuwe franchisewet die nu op tafel ligt.

Innoveren in een kippenstalLuister  

BNR In Bedrijf reist af naar Eersel. Vencomatic levert innovatieve systemen in stallen voor pluimveehouders. Het bedrijf is constant bezig met vernieuwingen in een sector, die geteisterd werd door de fipronilcrisis en een antwoord moet vinden op het stikstofverhaal.

Van producent naar onderaannemerLuister  

Trappenfabrikant Vios is van traditioneel productiebedrijf omgeschakeld naar het leveren van kant-en-klare trappen aan de consument. Een compleet andere aanpak voor het bedrijf en het personeel. Er moet nu ook gedeald worden met de eisen en wensen van de klant. En de vraag is natuurlijk: Is dit een …

Sneller van het gas afLuister  

We weten het inmiddels allemaal: Nederland moet van het gas af. Sinds 1 januari vorig jaar is er een gasverbod voor nieuwbouwwoningen. Maar het werk zit vooral ook in het omzetten van bestaande woningen. Inventum, producent van warmtepompen, wil een actievere rol gaan spelen in dit verduurzamingspro…

Niet alleen bierbrouwer, ook energiefabriekLuister  

Brouwerij De Leckere in Utrecht maakt al sinds 1997 biologisch bier, maar heeft de duurzaamheid nog verder heeft doorgevoerd toen het bedrijf vorig jaar in een nieuwe brouwerij terecht kwam. Zonnepanelen op het dak, restwarmte en restkou hergebruiken, en van het gas af. De brouwerij is een soort ene…

Kleine verandering, grote innovatieLuister  

Zelfs in iets kleins als een zakje bloemenvoeding kan een flinke innovatie zitten. Vaselife in Amstelveen doet die voeding tegenwoordig niet meer in een plastic zakje, maar in papier of composteerbare zakjes. Want juist bij bloemen verwacht de consument een groen product.

Van oude mijnindustrie naar circulaire economieLuister  

Ooit begon EMMA Safety Footwear in Kerkrade als werkplaats voor invalide mijnwerkers. Nu stapt het bedrijf vol in de circulaire economie door veiligheidsschoenen te maken die je weer uit elkaar kan halen en kan hergebruiken.

Het gevoel van XS4all in een nieuw bedrijfLuister  

Binnen drie dagen had Freedom Internet, de 'opvolger' van XS4all, 2,5 miljoen euro binnen via crowdfunding. Nu wordt er hard gewerkt om in 2020 ook echt internet te kunnen aanbieden.

Een tegendraadse bedrijfscultuurLuister  

Hoe doorbreek je als ondernemer de standaard bedrijfscultuur in je sector? Bij reclamebureau Heldergroen doen ze dat met een krachtig ritueel: aan het eind van de dag worden de bureaus omhoog getakeld.

De toekomst van de boekhandelLuister  

Heeft de boekhandel nog toekomst nu we in Nederland steeds minder lezen? Ad Peek, directeur van boekhandel Van der Velde vindt van wel. Hij kijkt met een innovatieve blik naar het boekenvak en ziet de bibliotheek niet als concurrent, maar als belangrijke partner.

Lessen van een faillissementLuister  

Twee jaar na de start ging telecombedrijf Youfone in 2010 failliet. Maar ondernemer Valentijn Rensing trok er lessen uit, en ging het na een doorstart helemaal anders doen. Nu is Youfone een belangrijke en succesvolle speler in de markt van mobiele telefonie en internet.

PODCAST | BNR In Bedrijf@home #12: Marcel MensLuister  

In de twaalfde podcast van BNR In Bedrijf@Home gaat Maarten Bouwhuis langs bij ondernemer Marcel Mens in Almere. Marcel is mede-eigenaar van het AtHand. Een bedrijf dat ooit begon als activatiebureau, maar zich nu helemaal toelegt op gamification.

Ommezwaai naar ChinaLuister  

Eigenlijk is ze continu bezig met het opnieuw uitvinden van haar bedrijf, en nu kiest ze echt voor een radicale afslag. Het bedrijf Doets Reizen van Elske Doets stond jarenlang bekend als Amerika- en Canada-specialist. Nu is Amerika niet meer het beloofde land, maar China.

Transparantie als ultieme doelLuister  

Welke opdrachten zijn er de laatste tijd binnengehaald? Wat wordt ermee verdiend? Wie zijn de klanten? En ook: wat is ieders salaris? Bij consultancybureau Prowareness zijn al deze gegevens te vinden op de Wall of Transparency. Letterlijk een muur in het bedrijf, zichtbaar voor alle medewerkers en k…

Radicale focus is de reddingLuister  

Het Amsterdamse bedrijf AtHand was jarenlang een activatiebureau dat events organiseerde om merken op de kaart te zetten. Maar ze hadden een zwakke plek: hun grootste klant. Dat was namelijk Blackberry, en toen dat bedrijf in de problemen kwam, ging ook AtHand langs de afgrond.

Van oud ambacht naar belevingLuister  

BNR In Bedrijf is te gast bij het ruim honderd jaar oude familiebedrijf De Oesterij in het Zeeuwse Yerseke. Zij houden zich niet meer alleen bezig met het oude ambacht van oesters kweken, maar hebben aan een natuurproduct beleving toegevoegd.

Geen managers, iedereen de baasLuister  

Kun je een bedrijf runnen zonder dat iemand echt de leiding heeft? BNR In Bedrijf is deze week te gast bij Bord&Stift in Amsterdam, waar ze werken met een 'horizontale bedrijfsstructuur.' Oftewel: er zijn geen managers, niemand is de baas, zelfs de eigenaar niet.

Van beursbedrijf naar familiebedrijfLuister  

Het ondernemersavontuur van Eric van Schagen van Simac is een bumpy ride geweest. Hij ging van megasucces naar bijna failliet en haalde zijn bedrijf uiteindelijk zelfs weer van de beurs.

PODCAST | BNR In Bedrijf@home #11: Weite OldenzielLuister  

In de elfde podcast van BNR In Bedrijf@Home gaat Maarten Bouwhuis langs bij ondernemer Weite Oldenziel in het Drentse Grolloo. Weite is directeur-eigenaar van Ofichem Groep. Het bedrijf maakt bestanddelen voor medicijnen voor fabrikanten over de hele wereld.

Met de leasefiets in de platformeconomieLuister  

In acht jaar tijd heeft ondernemer Daan van Renselaar een indrukwekkend imperium als fietsverkoper opgebouwd met Stella Fietsen. Hij is marktleider op het gebied van e-bikes, maar het is tijd voor de volgende stap. De leasemarkt wordt booming, dus begint Stella met een onafhankelijk platform voor le…

Open hiring, werk zonder sollicitatieLuister  

BNR In Bedrijf strijkt neer bij Chain Logistics in het Brabantse Uden. Een klassiek logistiek bedrijf, maar met een bijzondere manier om personeel te werven. Zij doen aan open hiring: geen sollicitatiegesprek, maar gewoon intekenen op een lijst.

Boon Edam: van draaideuren naar securityLuister  

Zo ongeveer elke draaideur in Nederland komt bij Boon Edam vandaan, en zelfs over de hele wereld kun je deuren van dit Noord-Hollandse bedrijf terugvinden. Maar draaideuren zijn allang niet meer hun core business, security is veel belangrijker geworden.

PODCAST | BNR In Bedrijf@home #10: Robert van BüseckLuister  

In de tiende podcast van BNR In Bedrijf@Home gaat Maarten Bouwhuis langs bij ondernemer Robert van Büseck. Hij is eigenaar van de Olijslager Groep. Van oorsprong een groothandel in verf, maar het bedrijf verschuift steeds verder naar vastgoedonderhoud en advies.

De wet van de remmende voorsprongLuister  

The VR Room is een enorme voorloper in de wereld van Virtual Reality. Maar het entertainmentbedrijf moet blijven vernieuwen om niet ingehaald te worden door andere VR-bedrijfjes die opkomen. Hoe ga je om met de wet van de remmende voorsprong?

Van groothandel naar adviseurLuister  

BNR IN Bedrijf is deze week te gast bij Olijslager in Emmen. Begonnen als verfgroothandel, maar door de overname van een stucadoor, een aannemer en een glasgroothandel is Olijslager nu zelfs uitgegroeid tot vastgoedadviseur.

PODCAST | BNR In Bedrijf@home #9: Anna van PuijenbroekLuister  

In de negende podcast van BNR In Bedrijf@Home gaat Maarten Bouwhuis langs bij ondernemer Anna van Puijenbroek. Anna is sinds twee jaar de directeur van het familiebedrijf Havep. Het meer dan 150 jaar oude bedrijf van de familie Van Puijenbroek, dat bedrijfskleding maakt.

Nieuw leven in de farmacieLuister  

Deze week zijn we bij Ofichem Groep in Ter Apel. Het bedrijf maakt bestanddelen voor medicijnen voor fabrikanten over de hele wereld.

Denk groot, denk in een eigen campusLuister  

Ooit was Sioux een klassiek softwarebedrijf, totdat de vraag van klanten ertoe leidde dat het een hightech onderneming werd. En dan denkt directeur Leon Giesen meteen groot. In Eindhoven bouwt hij nu aan een eigen campus, om personeel aan zich te binden en innovatie te versnellen. En ook voor BNR In…

Van blauwe overall naar circulair ruimtepakLuister  

Deze week bij Havep in Goirle. Het begon allemaal met een blauwe overall. Maar als het aan directeur Anna van Puijenbroek ligt, maken zij straks de kleding voor de eerste missie naar Mars.

PODCAST | BNR In Bedrijf@home #3: Bert van DamLuister  

In de derde podcast van BNR In Bedrijf@Home is Maarten Bouwhuis te gast bij ondernemer Bert van Dam. Hij is mede-eigenaar van MultiplyHappiness, dat als missie heeft om wereldwijd geluk te vermenigvuldigen.

PODCAST | BNR In Bedrijf@home #4: Greg KalfusLuister  

In de vierde podcast van BNR In Bedrijf@Home gaat Maarten Bouwhuis langs bij ondernemer Greg Kalfus. Kalfus is vitaliteitsarchitect bij Dilato. Hij houdt zich bezig met vitaliteit in organisaties. En is bedenker van methode Barabaz, een zogenoemd disruptief biomedisch meetsysteem.

PODCAST | BNR In Bedrijf@home #6: Marriël van der MostLuister  

In de zesde podcast van BNR In Bedrijf@Home gaat Maarten Bouwhuis langs bij Marriël van der Most. Ze is eigenaar en directeur van Koninklijke Van der Most, de grootste enveloppenproducent van Nederland. Hoe bepaalt zij haar koers in deze digitale wereld?

PODCAST | BNR In Bedrijf@home #7: Sanneke MulderinkLuister  

In de zevende podcast van BNR In Bedrijf@Home gaat Maarten Bouwhuis langs bij ondernemer Sanneke Mulderink. Samen met haar haar compagnon zette ze het bedrijf Tranzer op, ook wel de Uber van het ov genoemd. Dat ging niet zonder slag of stoot.

PODCAST | BNR In Bedrijf@home #1: Marcel van WerschLuister  

In deze eerste podcast van BNR In Bedrijf@Home is Maarten Bouwhuis te gast bij ondernemer Marcel van Wersch. Hij is oprichter en eigenaar van Solid Professionals. Het is zijn persoonlijke missie om van dit bedrijf het mooiste mogelijke bedrijf te maken.

PODCAST | BNR In Bedrijf@home #8: Edwin RenzenLuister  

In de achtste podcast van BNR In Bedrijf@Home gaat Maarten Bouwhuis langs bij ondernemer Edwin Renzen. Bijna een jaar na het spoordrama in Oss gaat de Stint-ondernemer verder. Aan BNR vertelt hij zijn verhaal.

Bedrijf Stint werkt aan de toekomstLuister  

Deze week bij Stint Urban Mobility, het bedrijf achter de Stint. Bijna tien maanden na het spoorongeval in Oss is nog onduidelijk wat de oorzaak is en of het nieuwe voertuig daadwerkelijk weer de weg op mag van de minister. Maar het bedrijf gaat door.

In de schijnwerpersLuister  

Reputatieschade, jouw goede merknaam die ineens volop in de schijnwerpers staat op een negatieve manier. Hoe ga je daarmee om?

Jij bent groot en ik ben kleinLuister  

Deze week bij Cycloon post en fietskoeriers in Zwolle. Een bedrijf dat een positie zoekt in een markt met grote, gevestigde partijen. Maar van een Calimero-effect is eigenlijk nooit sprake geweest, want ze willen het anders doen en groeien hard.

Goud maken van dataLuister  

Het bedrijf Bright Cape in Eindhoven adviseert bedrijven hoe ze meer kunnen halen uit hun data. Tegelijkertijd zitten ze in de voorfase van een onderzoek naar wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor de werking en toepassing van algoritmes.

Ethisch ondernemen in de praktijkLuister  

BNR In Bedrijf bij MUD Jeans in Laren. Met het recyclen en leasen van spijkerbroeken willen ze op een verantwoorde manier een product in de markt zetten.

Op zoek naar de nieuwe envelopLuister  

BNR In Bedrijf is deze week bij Koninklijke Van der Most in Heerde. De grootste enveloppenproducent van de Benelux. De envelop is al meer dan honderd jaar hun belangrijkste product. Hoe gaat deze gevestigde naam nu verder in deze nieuwe, digitale tijden?

Ondernemen zonder regelsLuister  

Ondernemen zonder regels. Dat klinkt menig ondernemer wellicht als muziek in de oren. Maar hoe grillig is dat in de praktijk?

Massaal vertrek van je personeelLuister  

De mensen zijn je belangrijkste kapitaal in het bedrijf. Wat als je in één keer geconfronteerd wordt met een leegloop van het bedrijf? Het overkwam recruiter Page Personnel.

PODCAST | BNR In Bedrijf@home #5: Jochum JarigsmaLuister  

In de vijfde podcast van BNR In Bedrijf@Home gaat Maarten Bouwhuis langs bij investeerder Jochum Jarigsma. Een bezige bij, die van risico nemen zijn vak heeft gemaakt.

Hoe gaat veiligheid voor snelheidLuister  

BNR In Bedrijf is deze week te gast bij Van de Grijp in Papendrecht. Ze maken hier enorme stalen buizen en pijpleidingen voor de on- en offshore markt. Veiligheid op de werkvloer is er cruciaal.

Gehackt! En nu?Luister  

Deze week bij een training voor ondernemers met een ethisch hacker in Alblasserdam. Eén voor één je bestanden zien verdwijnen, alle servers leeg.

Vechten tegen de standaardLuister  

Altantis Handelshuis uit Den Helder combineert de twee grote sectoren uit de regio: agri en zorg. Ze leveren voedsel van lokale boeren aan de zorginstellingen in de buurt.

Frisse windLuister  

De energietransitie stelt Stedin stevig op de proef. Maar daaruit ontstaan ook weer slimme nieuwe ideeën.

Geen baan, maar een carrièreLuister  

Bij Mars Nederland heb je geen baan, maar een carrière. Bij het aannamebeleid kijken ze al heel specifiek naar de volgende rol, die je krijgt als je gesetteld bent bij het bedrijf.

Hoe werkt diversiteit écht?Luister  

Bij Microsoft kun je aan de bak in een technische functie zonder technische papieren. Het aannamebeleid van het personeel ging hiervoor bewust op de schop.

Jong en oud in bedrijfLuister  

BNR In Bedrijf komt deze week vanaf de bloemenveiling in Aalsmeer. Jonge, technische mensen zijn hier hard nodig voor het ontwikkelen van het digitaal veilen. En Flora Holland kent een grote groep oudere werknemers in de logistiek. Hoe ga je om met die verschillende generaties?

Fit met pensioenLuister  

BNR In Bedrijf reist af naar Zuidoostbeemster. Daar zijn we te gast bij het funderingsbedrijf Van 't Hek Groep. Zij begeleiden oudere werknemers om fit en gezond hun pensioen te halen.

Wars van hiërarchieLuister  

BNR In bedrijf reist af naar Den Helder. Daar zijn we te gast bij het verpakkingsbedrijf Lightweight Containers. Een bedrijf dat wars is van hiërarchie.

De gaskraan gaat dicht, en nu?Luister  

Grote veranderingen staan op til in de energiesector. Dit vraagt om minder mensen én om andere kennis en vaardigheden van je personeel. Hoe speelt de Nederlandse Gasunie daar op in?

Vitaliteit meten is wetenLuister  

Bij woningcorporatie Accolade in Heerenveen gaan ze niet alleen voor een traditionele medische scan, maar meten ze ook het stressniveau van hun medewerkers.

Vergaderen in een skihutLuister  

Even rustig werken in een skigondel of spelen in een interactieve zandbak. Bij ict-bedrijf OGD in Delft kan het en geloven ze erin dat dit de werknemers gelukkiger en productiever maakt. Op die manier willen ze ook de war on talent in de ict-sector winnen.

Hoe maximaliseer je het werkgeluk van je medewerkers?Luister  

Die vraag staat centraal in de zevende uitzending van BNR In Bedrijf. We zijn hiervoor te gast bij Hutten Catering in Veghel, waar ze van werkgeluk een speerpunt hebben gemaakt.

Hoe maakt technologie je werk leuker?Luister  

Die vraag staat centraal in de zesde uitzending van BNR In Bedrijf. We nemen hiervoor een kijkje achter de schermen bij Donk Industries, waar ze werken met cobots.

Talent vinden begint al op basisschoolLuister  

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Hoppenbrouwers Techniek in Udenhout maakt technisch talent al op de basisschool warm voor het vak en hun bedrijf.

PODCAST | BNR In Bedrijf@home #2: Peter KuijperLuister  

In de tweede podcast van BNR In Bedrijf@Home schuift Maarten Bouwhuis aan bij ondernemer Peter Kuijper. Hij is oprichter en eigenaar van Mind&Health en directeur van stichting Barcode for Life.

Personeel Schiphol niet op automatische pilootLuister  

Deze week komt BNR In Bedrijf vanaf Schiphol. Door het personeel op de luchthaven continu te laten wisselen van functie, zorgt het bedrijf ervoor dat hun mensen scherp en alert blijven.

Iedereen hoort bij de clubLuister  

Deze week gaat Maarten Bouwhuis backstage bij ontwikkelingsbank FMO in Den Haag. Hier hoort iedereen bij de club. Ook de schoonmakers die extern worden ingehuurd. Hoe maak je externen tot je collega?

Is het niet tijd voor de concurrent?Luister  

In de tweede uitzending van BNR In Bedrijf spreekt Maarten Bouwhuis met ondernemer Kees Overbeek. Veel op pad en lange dagen. Echt nadenken over je carrière zit er bij chauffeurs niet in. Bij transportbedrijf Overbeek gaan ze hier toch bewust het gesprek over aan.

'Mijn personeel is mijn familie'Luister  

In de eerste uitzending van de nieuwe series BNR In Bedrijf spreekt Maarten Bouwhuis met ondernemer Marcel van Wersch. Zijn bedrijf groeide de afgelopen jaren als kool. Toch beweert hij zijn medewerkers nog steeds nét zo goed te kennen, als toen ze met een paar man begonnen.

Nieuw op BNR: BNR In Bedrijf gaat backstageLuister  

Ondernemers zijn vaak te druk om hun waardevolle ervaringen met elkaar te delen. Daarom zet Maarten Bouwhuis vanaf 9 januari elke week de deur open bij verschillende bedrijven.