Podcast Zoeker

BNR Mobility | BNR

BNR Mobility | BNR

Ontspanning  |  117 afleveringen

Nieuws, achtergronden en opinie over mobiliteit met Meindert Schut en Noud Broekhof. Elke maandag live om 15:30 uur, en altijd on demand als podcast.

Greenwheels groeit in coronatijdLuister  

Hoe doorstond deelautobedrijf Greenwheels het afgelopen coronajaar? De directeur deelt de jaarcijfers. En verder hoor je de vierde kanshebber op de 'Spitsbreker van het Jaar'-award.

Update | 'Elektrische deelvoertuigen minder groen dan gedacht'Luister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met aandacht voor een onderzoek naar elektrische deelvoertuigen, nieuwe ongevalcijfers en de gestegen import van occasions.

Mobiliteitsplannen Rutte IV onder de loepLuister  

Het nieuwe kabinet gaat aan de slag. Zijn de ambities op het gebied van mobiliteit haalbaar? Verder hoor je de derde kanshebber op de 'Spitsbreker van het Jaar'-award.

Update | Grote bedrijven moeten uitstoot personeel gaan rapporterenLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met aandacht voor een nieuwe klimaatmaatregel voor bedrijven, de registratie van leaseauto's en een pleidooi van Rover.

Waarom 2022 het jaar van OVpay wordtLuister  

2022 wordt het jaar van de uitrol van OVpay, de nieuwe vormen van betalen in het openbaar vervoer. Verder hoor je de tweede kanshebber op de 'Spitsbreker van het Jaar'-award.

Update | Hier werd het vaakst geflitst in 2021Luister  

Waar werd dit jaar het vaakst geflitst? En welke file zorgde voor de meeste vertraging? Flitsmeister geeft antwoord!

Toekomst OV minder somber dan je denktLuister  

Hoewel de coronapandemie het openbaar vervoer hard raakt, ziet de toekomst voor de OV-sector er rooskleurig uit. Met die boodschap neemt Pedro Peters deze week afscheid bij OV-NL. Verder hoor je de eerste kanshebber op de 'Spitsbreker van het Jaar'-award.

Update | 'OV heeft langer steun nodig'Luister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met aandacht voor overheidssteun voor het OV, OVpay en Ebusco.

Overal 30 binnen de bebouwde kom?Luister  

Wordt 30 het nieuwe 50? Steeds meer steden willen de maximumsnelheid op alle wegen binnen de bebouwde kom verlagen naar 30 kilometer per uur. Is dat een goed idee?

Update | Brussel wil Europees spoornetwerk fors uitbreidenLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met aandacht voor het uitbreiden van het Europees spoornetwerk, de NS Reisplanner en 30 in de bebouwde kom.

Het geheim van de tienminutentreinLuister  

Welke bedrijven maken kans op de 'Spitsbreker van het Jaar'-award? Er is een nieuwe dienstregeling. ProRail moest het spoor aanpassen voor nieuwe tienminutentreinen. En BP Pulse opent zijn eerste snellaadplein in Nederland.

Update | Voertuigdiefstal bijna terug op niveauLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met aandacht voor voertuigdiefstal, Carver en de Hyperloop.

Vliegende auto weer een stap dichterbijLuister  

Op de campus van de TU Delft ligt vanaf nu het intelligentste fietspad van Nederland. Sensoren leveren een schat aan informatie op. En PAL-V, het bedrijf achter de vliegende auto, zet deze week een belangrijke nieuwe stap.

Update | Grote steden willen 30 in hele bebouwde komLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met aandacht voor een brandbrief van de vier grote steden, de prijs aan de pomp en verdere uitbreiding van GO Sharing.

E-steps nog lang niet legaal in NederlandLuister  

Het aantal verkeersslachtoffers is gedaald, maar nog lang niet genoeg. Verder aandacht voor de nieuwe modellen van het Chinese NIU. En waarom kunnen e-steps nog steeds niet legaal de weg op?

Update | Mogelijk toeslag voor reizen naar Schiphol vanaf 2036Luister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met aandacht voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol, IONITY en de winteroefening van de spoorsector.

Pakketbezorging moet véél efficiënterLuister  

Het verlies aan reistijd neemt de komende jaren flink toe ondanks het thuiswerken. Verder aandacht voor de drukke tijd die aanbreekt voor pakketbezorgers. En de Vereniging Zakelijke Rijders komt met een oplossing voor te laat geleverde elektrische auto's.

Update | OV krijgt nieuwe klapLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met aandacht voor de impact van de nieuwe coronamaatregelen op het openbaar vervoer, Kamervragen over het 'Klimaticket' en hybride werken.

Grote stappen nodig om mobiliteit verder te vergroenenLuister  

Steven van Weyenberg, demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, is terug van de klimaattop in Glasgow, waar hij een akkoord sloot over de elektrificatie van vrachtwagens en bussen. Verder spreken we met hem over thuiswerken, elektrisch rijden en het OV.

Update | Vrachtwagens en bussen moeten per 2040 uitstootvrij zijnLuister  

Op initiatief van Nederland hebben elf landen op de klimaattop in Glasgow afgesproken dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen uitstootvrij moeten zijn. Ook Turkije, Uruguay, Oostenrijk, Canada, Chili, Denemarken, Finland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk doen mee.

Betere doorstroming dankzij meer slimme verkeerslichtenLuister  

Steeds meer verkeerslichten in Nederland zijn slim, maar wat levert dat op? En maak kennis met Fulpra, fabrikant van elektrische vrachtfietsen. De eerste exemplaren gaan de weg op.

Update | Thuiswerkadvies toch weer verscherptLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met aandacht voor nieuwe coronamaatregelen, het nijpend tekort aan verkeersleiders bij ProRail en een brandbrief van 63 fietsorganisaties.

Hoe Ebusco de bus opnieuw uitvindtLuister  

Ebusco, fabrikant van elektrische bussen, heeft een fabriekshal geopend waar de gloednieuwe lichtgewicht '3.0' van de band rolt. En verder aandacht voor deelauto's. Het aantal stijgt, maar het gebruik valt nog steeds tegen.

Update | 'Overheid moet geen extra eisen aan e-step stellen'Luister  

De Nederlandse overheid moet geen extra eisen stellen aan elektrische steps. Die oproep doet de Nederlandse Coalitie voor Micro Mobiliteit (NMMC).

NS mist vooral zakelijke reizigerLuister  

In de Vervoerregio Amsterdam is nog veel winst te behalen met het spreiden van reizigers in de spits. En de NS doet er alles aan om de zakelijk reiziger weer terug de trein in te krijgen, maar hoe?

Update | Fors meer ongevallen in avondspitsLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met aandacht voor het toegenomen aantal ongevallen in de avondspits, nieuwe CityHubs van DHL en mobiliteitsapp glimble.

Nachttrein gaat concurrentie aan met vliegtuigLuister  

De Mobiliteitsalliantie vraagt om meer geld voor infrastructuur. De Fietsersbond ziet niks in de supersnelle elektrische fiets die VanMoof heeft aangekondigd. En kan de nachttrein concurreren met het vliegtuig voor reizen binnen Europa?

Update | VanMoof onthult 'hyperbike' als alternatief voor de autoLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor het nieuwe model van VanMoof en de vrachtdrone van Volocopter.

Deze innovaties moeten parkeren makkelijker makenLuister  

Pon wordt de grootste fietsenproducent van de wereld. Aandacht voor de innovaties van parkeerbedrijf EasyPark. En XBUS komt naar Nederland. We spreken de Nederlandse importeur van het bijzondere voertuig.

Update | VvE's krijgen subsidie voor laadpalen in garagesLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de drukke ochtendspits, het plaatsen van laadpalen in garages en een stijging van het aantal verkeersboetes.

Doorbraak truck platooning dichterbij dan ooitLuister  

Zwolle is de 'Beste Fietsstad ter wereld'. Verder aandacht voor de lancering van de landelijke mobiliteitsapp Amaze Mobility. En de doorbraak van truck platooning lijkt nabij.

Update | Merendeel weggebruikers gebruikt nog steeds telefoon in verkeerLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor telefoongebruik achter het stuur, wachttijden bij het CBR en het OV raakt een deel van de zakelijke reizigers structureel kwijt.

Deze ambitie heeft nieuwkomer TIER in NederlandLuister  

De Spitsbrekers-competitie is terug! Verder aandacht voor TIER Mobility. De mobiliteitsaanbieder start deze week in twee Nederlandse steden. En in Rotterdam is het Future Mobility Park, een testlocatie voor nieuwe mobiliteitsoplossingen, geopend.

Update | 'Meer geld nodig voor onderhoud infrastructuur'Luister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor infrastructuur en verkeersveiligheid, de thuiswerkvergoeding en bizarre beelden van een bijna-aanrijding.

Terug naar kantoor? Terug in de auto...Luister  

We mogen weer meer naar kantoor, maar gaan we ook op een andere manier reizen? En ons wagenpark vergrijst. Onderzoeksinstituut TNO doet aanbevelingen voor het aanpassen van het autobelastingsysteem.

Update | Thuiswerkadvies klein beetje versoepeldLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de versoepeling van het thuiswerkadvies, de Europese roadshow van Arrival en de langste road trip voor een elektrische auto.

Brekr wil vanuit de Achterhoek Europa veroverenLuister  

Blijft het mondkapje verplicht in het OV? En wat gebeurt er met het thuiswerkadvies? Verder aandacht voor de elektrische brommers van Brekr. Het bedrijf uit de Achterhoek wil Europa veroveren. En deelmobiliteit wint terrein, maar wat lost het op?

Update | Minder snorfietsen, meer brommers verkochtLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de verkoop van snorfietsen en brommers, Swapfiets en mobiliteitsbeurs IAA in München.

Dit is waarom Arriva transformeert tot mobiliteitsaanbiederLuister  

Vervoerder Arriva wil transformeren tot mobiliteitsaanbieder. De directeur legt in BNR Mobility uit waarom. En de eerste HydroCargo, een bakfiets die rijdt op waterstof, werd vandaag gepresenteerd.

Update | VanMoof haalt ruim 100 miljoen euro opLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor e-bikemaker VanMoof, laadpalen van Shell en Rijkswaterstaat vult de voorraad strooizout aan.

Waarom investeren in verkeersveiligheid dubbel en dwars loontLuister  

De komende jaren moet fors meer geïnvesteerd worden in verkeersveiligheid, want dat loont volgens scheidend SWOV-directeur Peter van der Knaap 'dubbel en dwars'. Hij deelt in BNR Mobility drie belangrijke speerpunten voor het toekomstig beleid.

Update | Waymo breidt autonome taxidienst uitLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor Waymo, elektrisch vliegen en de mondkapjesplicht in het OV.

Onze infrastructuur piept en kraaktLuister  

De problemen met de Haringvlietbrug maken pijnlijk duidelijk dat onze infrastructuur veroudert en daar moet snel iets aan gebeuren. En de TU Delft deed onderzoek naar het reisgedrag van Uber-gebruikers en de impact op het openbaar vervoer.

Update | Heijmans vervangt verkeerssystemen RijkswaterstaatLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de mondkapjesplicht in het OV, een nieuwe opdracht voor Heijmans en een upgrade van Apple Maps.

Hoe Bolt concurrent Uber voorbij wil streven in NederlandLuister  

Tijdens de zomer hoor je het beste van BNR Mobility met vandaag aandacht voor het stimuleren van de leasefiets en de ambities van Uber-concurrent Bolt in Nederland.

Update | 'Rechter lokt telefoon op schoot tijdens rijden uit'Luister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor een omstreden uitspraak van het het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, Swapfiets en de nieuwe fietstag van de NS.

Waarom de politie steeds vaker op de fiets staptLuister  

Tijdens de zomer hoor je het beste van BNR Mobility met vandaag aandacht voor de manier waarop drones onze mobiliteit gaan veranderen en je komt meer te weten over het fietsplan van de politie.

Update | Verzet tegen werkzaamheden Haringvlietbrug groeitLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug, de elektrische vliegtuigen van DHL en de e-bike van Harley-Davidson.

Zo wil Segway Europa veroveren met nieuwe voertuigenLuister  

Tijdens de zomer hoor je het beste van BNR Mobility met vandaag aandacht voor het verduurzamen van het personenwagenpark en we spreken de Europese baas van Segway.

Update | Flinke boete voor laadkabel over de stoepLuister  

In Almere heeft een autobezitter 259 euro boete gekregen, omdat hij zijn elektrische voertuig met een kabel over de stoep oplaadt. Hij stelt wel alles in het werk om overlast te voorkomen.

Stappen we massaal in autonoom vervoer?Luister  

Tijdens de zomer hoor je het beste van BNR Mobility met vandaag de zelfrijdende minibus waarmee de gemeente Helmond experimenteert. Stappen we in de toekomst massaal in autonoom vervoer?

Update | Elektrische 'Toyota-bussen' naar NederlandLuister  

Toyota-importeur Louwman gaat emissieloze stadsbussen leveren aan Nederland, die vanaf 2022 met subsidie aangeschaft kunnen worden.

Hoe dringen we het hoge aantal fietsdoden terug?Luister  

Deze zomer hoor je het beste van BNR Mobility met vandaag: VanMoof, de e-bikemaker groeit als kool in binnen- en buitenland. En hoe kunnen we het aantal fietsdoden terugdringen?

Update | Motorfietsen nu extra populair bij jongerenLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de gestegen verkoop van motorfietsen, de voorgestelde verplichting op dagrijverlichting en autoruithersteller Carglass.

Gaan hubs onze mobiliteitsproblemen oplossen?Luister  

Tijdens de zomer hoor je het beste van BNR Mobility met vandaag Pier Eringa, voorzitter van NGinfra, over de toekomst van onze infrastructuur. En mobiliteitshubs zijn bezig aan een opmars, maar wat lossen ze op?

Update | Minder nieuwe leaseauto's geregistreerdLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de autoleasemarkt, de verkeersveiligheidsprognose van de SWOV en de nieuwe elektrische motorscooter van BMW.

Meerderheid bedrijven doet niets met de fietsLuister  

Een meerderheid van de werkgevers doet niets om personeel op de fiets te krijgen. Verder aandacht voor Bolt. Het taxiplatform breidt uit binnen Nederland en wil volgend jaar elektrische steps gaan aanbieden. En Rotterdam stimuleert deelvervoer.

Update | Minder gereisd, veel meer gewandeldLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor nieuwe mobiliteitscijfers van het CBS, thuiswerken en de vrachtwagenheffing.

Waarom Go Sharing ook e-bikes en auto's gaat aanbiedenLuister  

We mogen weer naar kantoor, maar bedrijven zijn terughoudend. Aandacht voor het verlengen van de OV-steun. En we spreken de baas van Go Sharing. Bekend van de elektrische deelscooters, maar binnenkort wordt het aanbod 'multimodaal'.

Update | OV-sector start 'Het OV is OK'-campagneLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de 'Het OV is OK'-campagne, flitsers bij overwegen en een mobiliteitsoplossing van Lancia.

Hoe blockchain onze mobiliteit verbetertLuister  

Thuiswerken is vanaf komend weekend niet meer de norm. Verder aandacht voor Greenwheels. Het autodeelbedrijf introduceert nieuwe duurzame modellen. En welke kansen biedt de blockchain-technologie voor de mobiliteitssector?

Update | NS wil nog geen einde aan mondkapjes in treinLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de mondkapjesplicht in de trein, een opvallend pleidooi van de PvdA en de leeftijd van Nederlandse e-bike rijders.

Zo gaat de NS reizigers terugwinnenLuister  

Vanaf vandaag laat de NS weer bijna alle treinen rijden. Keren reizigers terug? En het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft twee nieuwe trendprognoses vrijgegeven. Wat zijn de verwachtingen voor het wegverkeer en het openbaar vervoer?

Update | 'Jongeren de dupe van thuiswerken na corona'Luister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor thuiswerkende jongeren, de populariteit van de leaseauto en de nieuwe truck van DAF.

Waarom Nederland vooroploopt met de hyperloopLuister  

De ontwikkeling van de hyperloop in Nederland gaat een volgende fase in. Deze week wordt een nieuw prototype gepresenteerd. En de Dutch Grand Prix-organisatie heeft het vernieuwde mobiliteitsplan vrijgegeven. Hoe wordt Zandvoort bereikbaar?

Update | We 'Zoomen' er nog steeds lustig op losLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor Zoom, de reiskostenvergoeding en een grote overname in de parkeermarkt.

Staan we straks weer massaal in de file?Luister  

De landelijke helmplicht voor snorfietsen heeft grote gevolgen voor aanbieders van deelscooters. Verder aandacht voor een onderzoek van Capgemini naar Mobility as a Service (MaaS). En het wordt steeds drukker op de weg. Is een verkeerschaos te voorkomen?

Update | Bedrijfswagens gaan als warme broodjesLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de Europese verkoop van bedrijfswagens, de vliegende auto en het Mobiliteitsonderzoek Zuidas.

Hoe drones onze mobiliteit gaan veranderenLuister  

De Nederlandse dronefabrikant Avy timmert hard aan de weg in binnen- en buitenland. Op welke manier gaan drones onze mobiliteit veranderen? Verder aandacht voor de fietsambities van de politie. We spreken de man achter het ambitieuze fietsplan.

Update | Google Maps adviseert veilige routesLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor een update van Google Maps, niet-noodzakelijke OV-reizen en het belastingtarief voor mobiliteitsbudgetten.

Is een kaalslag in het OV nog te voorkomen?Luister  

Onderzoeksbureau Multiscope brengt deze week de Smart Mobility-monitor uit. We bespreken de resultaten. Verder aandacht voor het OV. Reizigersorganisatie Rover maakt zich zorgen en stuurde vandaag een brandbrief naar provincies en de Tweede Kamer.

Update | Brede coalitie wil kilometerheffingLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor een nieuw autobelastingplan, de kortingsactie van de NS en verdere uitbreiding van Uber.

Hoe Swapfiets Europa wil veroverenLuister  

Swapfiets breidt steeds verder uit, zowel binnen als buiten Nederland. Marc de Vries is de nieuwe CEO van het bedrijf en vertelt over zijn eerste honderd dagen. En waterstof is nog steeds een niche in de mobiliteitssector. Gaat daar verandering in komen?

Update | Autogebruik stijgt, ook na coronaLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor het gestegen autogebruik in coronatijd, de hoge benzineprijs en Eindhoven wil de fiets ruim baan gaan geven.

De toekomst van onze infrastructuur volgens Pier EringaLuister  

De NS schaalt de dienstregeling op en voegt een nieuwe functie toe in de app. Met NGinfra-voorzitter Pier Eringa praten we over de toekomst van de infrastructuur. En de Universiteit Twente onderzoekt het nut van mobiliteitshubs.

Update | Kantoormedewerker wil 2 dagen blijven thuiswerkenLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de toekomst van thuiswerken, een goed jaar voor de autoleasesector en de bedenker van de OV-fiets is in het zonnetje gezet.

Zo doorstaat het GVB de coronacrisisLuister  

Middenin de coronacrisis werd Claudia Zuiderwijk directeur van het GVB. Wat zijn haar grootste uitdagingen en welke ambities heeft ze? En verder aandacht voor het 'wonderasfalt' dat bouwbedrijf Heijmans op de Polderbaan van Schiphol heeft aangelegd.

Update | Inhaalslag theorie-examens start 28 aprilLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de inhaalslag die het CBR moet maken, het aantal verkeersdoden in Europa en de eerste elektrische bluswagen.

Zo wil e-bikemaker VanMoof nóg harder groeienLuister  

Nieuwe taxi's moeten in 2030 in heel Nederland uitstootvrij zijn. E-bikes van VanMoof zijn niet aan te slepen. Aandacht voor het aantal omgekomen fietsers in het verkeer. En Noud bekeek in Brabant een pilot die de fietsveiligheid moet verbeteren.

Update | Meer fietsers omgekomen in het verkeerLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor het aantal verkeersdoden, voorlopig geen theorie-examens en de Europese laadinfrastructuur loopt achter.

Keren reizigers weer massaal terug in het OV?Luister  

Wat zijn de grootste ergernissen in het verkeer? Allianz Direct deed onderzoek. Aandacht voor de toekomst van het openbaar vervoer. Keren reizigers weer massaal terug? En waar gaan we in de toekomst parkeren als er een miljoen woningen bij komen?

Een fossielvrij wagenpark in 2025?Luister  

Meer dan dertig grote bedrijven beloven een fossielvrij personenwagenpark in 2025. Verder aandacht voor nieuwe mobiliteitsoplossingen van Segway-Ninebot. En het nieuwe seizoen van Spitsbrekers gaat van start.

Update | Inschrijving Spitsbrekers geopend!Luister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor het derde seizoen van Spitsbrekers, de jaarcijfers van Fastned en extra maatregelen tegen spookrijden.

Moet de overheid deelmobiliteit beter faciliteren?Luister  

De regeling voor de onbelaste reiskostenvergoeding wordt weer verlengd. Verder aandacht voor Sixt. Waarom haalde het bedrijf alle deelauto's weg uit Rotterdam? En start up-programma Mobility Lab begint aan een nieuwe ronde.

Update | CBR overweegt drastische maatregelen tegen lange wachttijdenLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor de achterstanden bij het CBR, provincie Utrecht vreest zwart scenario voor OV en de NS lanceert een speciale app om volle treinen te voorkomen.

Is zelfrijdend vervoer een utopie?Luister  

Stappen we in de toekomst massaal in volledig zelfrijdend vervoer om van A naar B te gaan? Of is dat een utopie? BNR Mobility zoekt het uit in Helmond, waar een autonoom busje op de openbare weg rijdt.

Update | 'Herstel luchtvaart duurt nog jaren'Luister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor het herstel van de luchtvaart, Swapfiets en BNR Mobility reed mee in een zelfrijdende minibus in Helmond.

Moet mobiliteit eerlijker geprijsd worden?Luister  

De subsidieregeling voor elektrische bestelwagens is vanaf vandaag beschikbaar. Verder aandacht voor het MaaS Congres van deze week. En welke conclusies kunnen we trekken na een jaar thuiswerken?

Update | 'Rekeningrijden onontkoombaar'Luister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor rekeningrijden, de verkoop van e-bikes en Porsche heeft een leuk hebbeding gepresenteerd.

Heeft de fiets meer potentie dan we benutten?Luister  

Nog een paar maanden en dan neemt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat afscheid, maar eerst is ze te gast in BNR Mobility om te praten over het Nationaal Toekomstbeeld Fiets, de laadinfrastructuur en de toekomst van het OV.

Update | Onderzoek naar transparantie laadtarievenLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor transparantie van laadtarieven, Swapfiets en Volocopter.

Moet de baas appen in het verkeer ontmoedigen?Luister  

Hoe scoren politieke partijen op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid? Verder aandacht voor smartphonegebruik in het verkeer. Moeten werkgevers dat actief ontmoedigen? En Flitsmeister voegt een nieuwe feature toe.

Update | Mobiliteitssector blij met versoepeling coronaregelsLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor het versoepelen van de coronamaatregelen, bewoners van Ter Heijde zetten eigen OV-dienst op en Toyota bouwt eigen stad met mobiliteitsdiensten.

Gaat MaaS onze manier van reizen op z'n kop zetten?Luister  

Een groot deel van de fietsstroken in Nederland is te smal, blijkt uit onderzoek. Verder aandacht voor Mobility as a Service (MaaS). Gaat dat onze manier van reizen op z'n kop zetten? En we spreken de man achter het Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek (NZMO).

Update | Dit is het gevaarlijkste wegvak van NederlandLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor het gevaarlijkste wegvak van Nederland, het doortrekken van de Noord-Zuidlijn en een semi-autonoom schip in België.

Is deelmobiliteit een hype?Luister  

Door het winterweer werd een gigantisch aantal treinen geschrapt afgelopen week. Verder aandacht voor deelmobiliteit. Is het een hype of niet? En elektrische steps zijn overal te koop, maar nog steeds niet legaal.

Update | Flinke schade aan wegen door vorstLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor vorstschade aan wegen, een subsidieregeling voor elektrische bestelwagens en de e-step van het Mercedes F1-team.

Meer asfalt voor de fiets en minder voor de auto?Luister  

Door het extreme weer ligt een groot deel van de mobiliteit in Nederland plat. Hoe kan dat toch? We fietsen meer, maar verdient de fiets daardoor ook meer ruimte op de weg? En Noud mocht als eerste de Carver Cargo testen.

Update | Nederlander wil langer thuiswerken na crisisLuister  

Een overzicht van het belangrijkste mobiliteitsnieuws met onder meer aandacht voor thuiswerken, de verdere uitbreiding van het Duitse laadnetwerk en Defensie gaat autodelen.

Wel of niet extra investeren in infrastructuur?Luister  

De verkoop van e-bikes stijgt dit jaar hoogstwaarschijnlijk naar recordhoogte. Verder aandacht voor het wel of niet extra investeren in infrastructuur. En de regeling voor de reiskostenvergoeding gaat op de schop, maar veel bedrijven worstelen daar nog mee.

Nieuw! BNR MobilityLuister  

BNR Nieuwsradio start maandag 1 februari om 15:30 uur met BNR Mobility. Meindert Schut en Noud Broekhof presenteren het nieuwe mobiliteitsprogramma. Verder is iedere woensdag (rond 8:50 uur) de Mobility Update te horen in De Ochtendspits van BNR en ook Spitsbrekers keert terug.

Spitsbrekers Finale-podcast (deel 1) | Arcadis, Feenstra en Duurzaambereikbaar HeijendaalLuister  

Nog een week en dan wordt de 'Spitsbreker van het jaar'-award uitgereikt. Acht finalisten maken kans op de prijs. Wat doen ze? En welk effect heeft corona? In de eerste Finale-podcast hoor je Arcadis, Feenstra en Duurzaambereikbaar Heijendaal.

Spitsbrekers Finale-podcast (deel 2) | Havenbedrijf Rotterdam, Flexxit en ABN AMROLuister  

Nog een week en dan wordt de 'Spitsbreker van het jaar'-award uitgereikt. Acht finalisten maken kans op de prijs. Wat doen ze? En welk effect heeft corona? In de eerste Finale-podcast hoor je Havenbedrijf Rotterdam, Flexxit en ABN AMRO.

Spitsbrekers Finale-podcast (deel 3) | Groningen Bereikbaar en Tauw NederlandLuister  

Nog een week en dan wordt de 'Spitsbreker van het jaar'-award uitgereikt. Acht finalisten maken kans op de prijs. Wat doen ze? En welk effect heeft corona? In de eerste Finale-podcast hoor je Groningen Bereikbaar en Tauw Nederland.

Breek de Spits | Verkeersminister pakt door met thuiswerkenLuister  

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen wil doorpakken met thuiswerken. Daarover maakt ze binnenkort afspraken met werkgevers. Dat kondigt ze aan in de Breek de Spits-podcast.

Breek de Spits | Zo blijft de Johan Cruijff ArenA bereikbaarLuister  

Met de auto, trein, metro of fiets naar de Johan Cruijf ArenA: het kan, maar om verkeersproblemen te voorkomen is samenwerking tussen de gemeente, politie en het stadion van essentieel belang.

Breek de Spits | Corona verandert mobiliteit in de stadLuister  

Looproutes, meer ruimte voor fietsers en minder plaats voor auto's. Steden experimenteren in coronatijd op verschillende manieren met mobiliteit. Gaat dat de stad blijvend veranderen?

Breek de Spits corona-editie | Mobiliteitsbeleid moet op de schopLuister  

Het mobiliteitsbeleid van veel bedrijven moet door de coronacrisis spoedig op de schop. De anderhalve meter-samenleving vergt een andere aanpak. 'Hoe we tot voor kort reisden, dat gaat echt niet meer', zegt Spitsbrekers-jurylid en mobiliteitsadviseur Jos Hollestelle.

Breek de Spits corona-editie | Files straks langer dan ooitLuister  

Er gaat een enorme verschuiving plaatsvinden op het gebied van woon-werkverkeer en het is goed mogelijk dat de files na de coronacrisis daardoor langer dan ooit worden. Daarvoor waarschuwt verkeerspsycholoog en Spitsbrekers-jurylid Gerard Tertoolen.

Breek de Spits corona-editie | Fileprobleem anders bestrijdenLuister  

Het fileprobleem zal ondanks de coronacrisis gewoon weer terugkeren. Dat beweert Spitsbrekers-jurylid en mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer. 'Maar we moeten er wel anders mee omgaan dan we altijd gedaan hebben', zegt hij in de Breek de Spits-podcast.

Breek de Spits corona-editie | Ook na corona meer thuiswerkenLuister  

Bedrijven moeten thuiswerken ook na de coronacrisis blijven stimuleren. 'Iedereen heeft gezien dat het werkt', zegt oud-verkeersminister en Spitsbrekers-jurylid Tineke Netelenbos.

Breek de Spits: SchipholLuister  

Met de auto, fiets of het openbaar vervoer naar Schiphol? Het kan allemaal. Het vliegveld is uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt, waar verschillende vervoersstromen bij elkaar komen. Maar hoe blijft Schiphol goed bereikbaar? Welke plannen heeft de luchthaven op dat gebied? En wordt de Noord/Zui…

Breek de Spits: MaaSLuister  

De doorbraak van MaaS, Mobility as a Service, lijkt nabij. Het is een mobiliteitsconcept waarbij reizigers gebruik kunnen maken van verschillende vervoersmiddelen via één abonnement. Maar hoe werkt het? Welke toekomst heeft het? En kun je met MaaS het fileprobleem oplossen? Dat en meer wordt bespr…

Breek de Spits: hyperloopLuister  

In no-time van Amsterdam naar Parijs of Berlijn reizen? Het kan in de toekomst mogelijk met de hyperloop. Bij start-up Hardt Hyperloop in Delft zijn ze druk bezig met het ontwikkelen van de techniek. Wordt dit de toekomst? Meindert en Noud gaan op onderzoek uit in deze aflevering van de Breek de Spi…

Breek de spits: de leasefietsLuister  

Het kabinet wil meer mensen op de fiets krijgen. Vanaf 1 januari veranderen daarom de regels voor de fiets van de zaak. Dan geldt precies dezelfde arbeidsvoorwaarde als voor een leaseauto. Gaan meer medewerkers op de fiets naar het werk? Laten ze de auto vaker staan? Meindert en Noud zoeken het uit …

Breek de spits: thuiswerkenLuister  

Het is je vast niet ontgaan: Spitsbrekers organiseerde 21 november de BNR Thuiswerkdag. Af en toe een dag thuiswerken kan een goed alternatief zijn om eens niet in de file te staan. Maar waarom werken we niet massaal een dag(deel) in de week thuis? Welke obstakels zijn er? Meindert en Noud duiken in…

Breek de spits: verkeersinformatieLuister  

Sinds jaar en dag gemeengoed op BNR Nieuwsradio: de verkeersinformatie van de ANWB. De filelezers proberen de luisteraars zo goed mogelijk op de hoogte te brengen van alle files in het land. Hoe doen ze dat? En gaat er in de toekomst veel veranderen op dat vlak? Meindert en Noud gaan in de derde afl…