Podcast Zoeker

BNR's Big Five | BNR

BNR's Big Five | BNR

Nieuws & Politiek  |  198 afleveringen

Diana Matroos en Art Rooijakkers in gesprek met de hoofdrolspelers van de belangrijkste dossiers in Nederland. #BNRBigFive

Duitsland | Margriet BrandsmaLuister  

Geen glitter en glamour, maar degelijk en betrouwbaar. Met die eigenschappen groeide Angela Merkel uit tot de machtigste vrouw van Europa. Voormalig NOS-correspondent en Duitslandkenner Margriet Brandsma schreef een boek over de bondskanselier.

Duitsland | Ton Nijhuis (Duitsland Instituut)Luister  

In de week voor de Duitse verkiezingen is het tijd om de balans op te maken. Hoe heeft Duitsland zich van gezworen vijand ontwikkeld tot trouwe bondgenoot? En: wat betekent de verkiezingsuitslag voor de relatie met ons buurland? Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut en hoogleraar aan de…

Duitsland | Dorothee de Nijs-BikLuister  

Door het afscheid van Angela Merkel en de nieuwe tijd die de verkiezingen aankondigen, is onze blik meer dan ooit op Duitsland gericht. Wat weten wij eigenlijk over de cultuur van onze oosterburen? Over kunst en literatuur uit Duitsland? Dorothee de Nijs-Bik van het Genootschap Nederland-Duitsland p…

Duitsland | Carsten Brzeski (ING)Luister  

Duitsland maakt zich op voor de Bondsdagverkiezingen op 26 september. Dat betekent dat er na 16 jaar een einde komt aan het tijdperk Merkel. Te gast is hoofdeconoom van ING Duitsland Carsten Brzeski, hij komt vertellen over hoe Merkel Duitsland economisch gezien achterlaat, waar het beleid van Merke…

Ondermijning | Cyrille FijnautLuister  

Na de moorden op de broer en de advocaat van Nabil B. werd ook de vertrouwensman van de kroongetuige deze zomer in koelen bloede omgelegd. Hoe kan Nederland de onstuitbaar lijkende geweldsgolf vanuit de georganiseerde misdaad een halt toe roepen? Dat bespreken we met criminoloog en emeritus hooglera…

Ondermijning | Sharon Dijksma (burgemeester Utrecht)Luister  

Burgemeester Sharon Dijksma komt met een strijdplan om de ontwrichting van Utrecht door drugscriminaliteit aan te pakken. Utrecht is geen brave provinciestad, maar een spil in de internationale cocaïnehandel.

Ondermijning | Peter PlasmanLuister  

Strafrechtadvocaat Peter Plasman zit al meer dan dertig jaar in het vak. Hoe heeft hij de georganiseerde misdaad zien veranderen en wat kunnen we volgens hem doen aan ondermijning?

Ondermijning | Pieter TopsLuister  

Dankzij lucratieve drugshandel wint de georganiseerde misdaad aan macht. Pieter Tops is bijzonder hoogleraar ondermijningsstudies en hij spreekt over een parallelle economie waarin miljarden worden witgewassen. Wat doet dat met de samenleving?

Ondermijning | Paul VugtsLuister  

De georganiseerde misdaad is steeds meer zichtbaar aanwezig in onze samenleving en op straat. Is er sprake van maffianisering? En hoe ver worden de grenzen van de drugsoorlog nog verlegd? We gaan in BNRs Big Five week van de Ondermijning in gesprek met misdaadjournalist Paul Vugts.

Nieuwe Mobiliteit | Marchel Koops (Athlon International)Luister  

Ondanks het vele thuiswerken gaat het de leasebedrijven nog steeds goed. Dat zit m in het feit dat zij niet meer puur op de zakelijke leasewagen inzetten. Hoe ziet de toekomst van leasen eruit nu we hybride gaan werken?

Nieuwe Mobiliteit | Allard Castelein (Havenbedrijf Rotterdam)Luister  

De Rotterdamse haven is vandaag nog een grote vervuiler, maar volgens topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam kunnen grote stappen gemaakt worden als ons land groots inzet op waterstof. Hoe krijgt hij Nederland mee in de waterstofrevolutie?

Nieuwe Mobiliteit | Marjan Rintel (NS)Luister  

De Nederlandse Spoorwegen hadden in coronatijd flink wat overheidssteun nodig. Het is de vraag of alle thuiswerkers terugkeren in de trein, maar president-directeur Marjan van de NS is niet pessimistisch. Welke rol gaat de trein spelen in Nederland?

Nieuwe Mobiliteit | Robin Berg (We Drive Solar)Luister  

Met elektrische autos en slimme laadpalen kunnen we alle huishoudens straks van duurzame energie voorzien. Dat is de overtuiging van ondernemer Robin Berg van We Drive Solar. Hoe hij dat voor zich ziet vertelt hij in BNRs Big Five van de Nieuwe Mobiliteit.

Nieuwe mobiliteit | Maarten Steinbuch (TU Eindhoven)Luister  

Hoe ziet onze mobiliteit er in de toekomst uit? Wint de trein het van het vliegtuig? En wordt het stroom of waterstof? Maarten Steinbuch, hoogleraar Systeem- en Regeltechniek aan de TU Eindhoven is de eerste gast in BNRs Big Five van de Nieuwe Mobiliteit.

Cybersecurity | Jaya Baloo (Avast Software)Luister  

De derde wereldoorlog is volop aan de gang en speelt zich vooral online af, dat zegt Jaya Baloo tenminste. Ze is CISO bij Avast Software, was dat eeder bij KPN en is een autoriteit op het gebied van cybersecurity. Hoe gaan we die cyberoorlog winnen?

Cybersecurity | Michiel Zwinkels (OM)Luister  

Van WhatsApp-fraude tot DDos-aanvallen en van phising tot ransomware. Online criminaliteit is een breed begrip. Hoe spoor je de daders op als je geen signalement hebt? Wat kan justitie en de overheid doen om cybercrime tegen te gaan? Te gast is Michiel Zwinkels, hoofdofficier van Justitie en landel…

Cybersecurity | Lennaert Oudshoorn (DIVD)Luister  

Als ethisch hacker bij DIVD gaat Lennaert Oudshoorn buiten werktijd om op zoek naar zwakheden in systemen. Afgelopen juli werd daardoor mogelijk een ramp voorkomen bij softwarebeheerder Kaseya. Wat beweegt Oudshoorn om dit te doen en welke oplossingen ziet hij om cybercrime tegen te aan?

Cybersecurity | Inge Bryan (Fox IT)Luister  

De vrouw die met Fox-IT onze staatsgeheimen beschermt, is tegelijk kritisch op de overheid. Er moeten volgens haar heel veel tandjes bij gezet worden op het gebied van onze nationale cybersecurity. Hoe krijgt zij overheid, bedrijfsleven en burger in beweging?

Cybersecurity | Jarno DuursmaLuister  

Cybercriminelen gebruiken deepfakes om bedrijven te chanteren, op te lichten en reputatieschade aan te brengen. Waar zijn ze toe in staat en hoe kan het bedrijfsleven zich hiertegen beschermen? Te gast is Jarno Duursma, trendwatcher en expert op het gebied van technologie, waaronder deepfakes.

Woningcrisis | Maartje MartensLuister  

Als er niet snel wordt ingegrepen op de woningmarkt dan verpauperen onze binnensteden, denkt woningmarktanalist Maartje Martens van Housing Analysis. Aan welke knopen moeten we draaien om dat te voorkomen?

Woningcrisis | Heleen Aarts (Amvest)Luister  

Amvest staat al in de top van de woningontwikkelaars in Nederland. Maar in de huidige woningcrisis zijn de ambities om meer te bouwen groot. Wat houdt ze tegen? Waarom kan het niet sneller? Te gast is topvrouw Heleen Aarts.

Woningcrisis | Erik Gerritsen (woningcorporatie Ymere)Luister  

Meer dan een kwart van alle woningen in Nederland zijn bestemd voor de sociale huur. In Amsterdam is dat zelfs bijna de helft, maar alsnog moet je daar maar liefst 13 jaar op de wachtlijst staan voordat je een woning krijgt toegewezen. Woningcorporaties bouwen al jarenlang onvoldoende en onder de hu…

Woningcrisis | Onno Hoes (NVM)Luister  

De huizenprijzen blijven maar stijgen en woningbezit is steeds meer voor slechts een kleine groep weggelegd. Kom je er überhaupt nog tussen zonder een zak geld? Te gast is Onno Hoes, voorzitter van de NVM, de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs

Woningcrisis | Kees Diepeveen (wethouder Wonen Gemeente Utrecht)Luister  

Er zijn dringend meer betaalbare woningen nodig, ook in Utrecht. Daarom wordt er flink gebouwd in de stad. Maar dat is niet genoeg om de woningcrisis te bestrijden, denkt Kees Diepeveen, wethouder Wonen. Wat is er nog meer nodig? Je hoort het in BNRs Big Five van de Woningcrisis.

Wereldbestormers | Jitse GroenLuister  

Jitse Groen is een wereldbestormer pur sang. Met de overname van het Amerikaanse Grubhub werd zijn Just Eat Takeaway de op één na grootste maaltijdbezorger ter wereld. Wat moet je in je hebben om zo ver te komen?

Wereldbestormers | Amber Jae SlootenLuister  

Amber Jae Slooten ontwerpt met haar modehuis The Fabricant kleding die je alleen digitaal kunt dragen. Inmiddels heeft ze internationaal de interesse gewekt van de mode-industrie en zit ze aan tafel met de grootste merken. Hoe groot wordt digitale mode en hebben we in de toekomst nog maar één fysi…

Wereldbestormers | Faiza OulahsenLuister  

Faiza Oulahsen van Greenpeace vecht al van jongs af aan voor een duurzamere wereld. Ze belandde er zelfs door in een Russische cel. In BNR's Big Five vertelt ze over haar activisme en idealen.

Wereldbestormers | Hanna VerboomLuister  

Net als de grote streaming platforms is haar Cinetree in de coronatijd gegroeid. Wat is nu de volgende stap voor het maatschappelijke filmplatform van Hanna Verboom? Hoe groeit zij als impact ondernemer?

Wereldbestormers | Samira RafaelaLuister  

In 2019 werd Samira Rafaela met voorkeurstemmen verkozen tot lid van het Europees Parlement. Als een van de jongste leden wil deze D66er een stem geven aan een nieuwe generatie Europeanen. In haar werk focust ze zich op vrouwenrechten, werkgelegenheid, internationale handel en landen en gebieden ove…

Blockchain | Chris Huls (Rabobank)Luister  

Door blockchain kan er een hele nieuwe financiele industrie onstaan. Maakt het de traditionele bank overbodig? Te gast is Chris Huls, hoofd van het Tech Lab bij de Rabobank

Blockchain | Bart GroothuisLuister  

Volgens europarlementariër Bart Groothuis (VVD) moet Europa hard aan de slag om China bij te benen op het gebied van blockchain en cryptovaluta. Anders ontstaat er een nieuwe financiële orde waardoor Europa en de Verenigde Staten de macht verliezen.

Blockchain | Rick Schmitz (LTO Network)Luister  

Blockchainbedrijf LTO Network plaatste in opdracht van de Verenigde Naties het kadaster van Afghanistan op de blockchain. Volgen er binnenkort nog meer landen? En: wie ziet straks zijn baan verdwijnen door de komst van blockchain? Te gast is Rick Schmitz, ceo en oprichter van LTO Network

Blockchain | Robert Reinder NederhoedLuister  

Bitcoin maakte de afgelopen jaren een stormachtige groei door. Ondanks de grote schommelingen en de sceptici gelooft Robert Reinder Nederhoed van Bitmymoney al sinds het begin in de decentrale digitale munt. Welke toekomst ziet hij voor cryptovaluta?

Blockchain | Marloes PompLuister  

Blockchain is misschien gesneden koek voor 'tech nerds', maar de gemiddelde Nederlander weet niet hoe het al in ons leven verweven is. Blockchain expert Marloes Pomp neemt ons mee in de huidige toepassingen en duidt de rol die blockchain in de toekomst in ons leven zal spelen.

Winkelen van Morgen | Pieter Cox, Van UffelenLuister  

Toen de winkelstraat in december 2020 dicht ging vanwege corona, had hij net twee modemerken met bijbehorende winkels gekocht. Pieter Cox, directeur van de Van Uffelen Groep, zat niet in zak en en as. Hij ziet toekomst in de branche en legt uit waar de winst te halen is.

Winkelen van Morgen | Huub Vermeulen (Bol.com)Luister  

Online shoppen ging in coronatijd skyhigh en de omzet van Bol.com ook. Hoe zorgt topman Huub Vermeulen ervoor dat zijn bedrijf het relevant blijft en wat doet de komst van Amazon met de positie van Bol.com?

Winkelen van morgen | Kitty KoelemeijerLuister  

Boodschappen kan je al binnen tien minuten thuis laten bezorgen. Gaat het straks zo ver dat we alles met een druk op de knop meteen in huis hebben? Kitty Koelemeijer, retailexpert en hoogleraar marketing aan Nyenrode, legt uit wat de gemaksconsument nu en in de toekomst wil.

Winkelen van Morgen | Michiel WitteveenLuister  

Online winkelen neemt toe, fysieke winkels hebben het mede door corona zwaar. Het aantal lege panden in de winkelstraten neemt toe. Maar met de winkels van Mirage Retail Group (Blokker, Big Bazar, BBC) gaat het goed. Hoe maakt CEO Michiel Witteveen zijn bedrijf toekomstbestendig?

Winkelen van Morgen | Enny van de VeldenLuister  

Betalen we in de toekomst nog met cash of met pinpasjes? Of werkt de betaalsector aan revolutionaire nieuwe plannen? Enny van de Velden, CEO van CCV, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor 60% van het betalingsverkeer in Nederland, praat je bij over de nieuwste ontwikkelingen.

Overbevolking | Ingrid RobeynsLuister  

Als ethicus Ingrid Robeyns gevraagd wordt in de media om over overbevolking te spreken, zegt ze vaak: Nee. Er is volgens haar vaak niet genoeg tijd en ruimte om de nuance te zoeken die dit onderwerp wel nodig heeft. In BNRs Big Five hoor je wél haar ethische blik op overbevolking.

Overbevolking | Michiel Servaes, Oxfam NovibLuister  

In de landen waar Oxfam Novib veelal werkt, groeit de bevolking snel. Niet uit luxe, maar uit armoede. Directeur Michiel Servaes legt uit hoe dat in elkaar steekt en welke veranderingen nodig zijn.

Overbevolking | Paul GerbrandsLuister  

Er zijn teveel mensen op aarde en als dat niet verandert dan stevenen we af op een ramp, dat denkt Paul Gerbrands tenminste. Daarom richtte hij de Club van Tien miljoen op. Maar al die jaren voelde hij zich roepende in de woestijn.

Overbevolking | Ralf BodelierLuister  

We moeten niet minderen, de wereld heeft juist behoefte aan méér, bepleit journalist en filosoof Ralf Bodelier. Meer mensen, meer welvaart, meer consumptie. Waarom is de wereld volgens hem gebaat bij overvloed?

Overbevolking | Wim de Vries, WURLuister  

Hoeveel mensen kan onze wereld voeden? Hoe zorgen we ervoor dat we de aardbodem niet uitputten? Wat zijn de effecten van menselijk gedrag op het milieu? In BNRs Big Five van de Overbevolking praten we met Wim de Vries, hoogleraar milieusysteemanalyse aan de Wageningen Universiteit.

Topadvocaten | Marry de Gaay FortmanLuister  

Als topadvocaat bijt Marry de Gaay Fortman (Houthoff) zich het liefste vast in de meest complexe vraagstukken. Wat vraagt dat van haar en hoe weet zij zaken vlot te trekken? En: ze strijdt al jaren voor meer vrouwen aan de top. Lukt het haar om de Zuidas diverser te krijgen?

Topadvocaten | Bénédicte FicqLuister  

Ze verdedigde criminelen als Badr Hari en Dino Soerel, maar voert ook maatschappelijke rechtszaken tegen de tabaksindustrie en Tata Steel. Wat is voor Bénédicte Ficq de gemene deler in deze zaken wat drijft haar? Ze vertelt erover in BNRs Big Five van de Topadvocaten.

Topadvocaten | Inez WeskiLuister  

Waar de discussie over de uitholling van onze rechtstaat inmiddels gemeengoed is, laat Inez Weski zich al jaren horen rond dit thema. Komt er, nu er meer aandacht, is ook verandering in de volgens haar zorgelijke toestand? Wie is verantwoordelijk voor concrete acties?

Topadvocaten | Carry KnoopsLuister  

Carry Knoops-Hamburger heeft een diepgeworteld gevoel voor rechtvaardigheid. Hoe opereert zij in een tijd waarin het functioneren van de rechtsstaat regelmatig in twijfel wordt getrokken? Gelooft zij dat de rechtspraak in Nederland altijd rechtvaardig is?Vervang met intro

Topadvocaten | Gerard SpongLuister  

Gerard Spong is bijna 75 en zit bijna 50 jaar in het vak. Aan stoppen denkt hij nog lang niet, ook al is het strafrecht een stuk complexer geworden. Hoe komt hij iedere keer weer tot creatieve vindingen?

Hoofdredacteuren | Corine de VriesLuister  

De populariteit van de regionale kranten is gegroeid in coronatijd. Ineens is nieuws van dichtbij belangrijker geworden. Corine de Vries is hoofdredacteur van een reeks regionale kranten. Denkt zij dat die trend zal doorzetten? Hoe houd zij de regionale journalistiek op een hoog niveau? Hoe zorgt ze…

Hoofdredacteuren | Pieter Klok (Volkskrant)Luister  

Vlak voor de coronacrisis werd Pieter Klok hoofdredacteur van de Volkskrant. Hoe blikt hij terug op deze onvoorspelbare tijd? Welke journalistieke keuzes maak je? Je hoort het in BNRs Big Five van de Hoofdredacteuren.

Hoofdredacteuren | Paul Jansen (De Telegraaf)Luister  

De Telegraaf grossiert in de knetterende koppen. Waarom zijn die chocoladeletters essentieel als je de massa wil bereiken? En: de krant krijgt al jaren te maken met bedreigingen, in coronatijd namen die flink toe. Hoe gaat hoofdredacteur Paul Jansen daarmee om?

Hoofdredacteuren | Marcel GelauffLuister  

De NOS besloot vorig jaar de logos van hun satellietwagens te halen en verslaggevers niet langer naar manifestaties te sturen zonder beveiliging. Is er in Nederland nog wel sprake van persvrijheid? Marcel Gelauff, hoofdredacteur van de NOS is te gast in BNR's Big Five van de Hoofdredacteuren.

Hoofdredacteuren | Harm Taselaar, RTL NieuwsLuister  

Verslaggevers die met hun camera bij demonstraties aanwezig zijn, krijgen steeds vaker te maken met intimidatie en geweld. Hoe ga je daar als nieuwsmedium mee om? Is onze huidige samenleving meer gepolariseerd dan ooit of zal dat na corona weer afnemen? Harm Taselaar, al ruim 20 jaar hoofdredacteur …

Nieuwe Macht | Paul Polman (Imagine)Luister  

Hoe pakt Nederland en de wereld de draad weer op na corona en met welk leiderschap komen we duurzamer, socialer en gezonder uit de crisis? Oud-Unilever topman Paul Polman pleit voor een reset en werkt daaraan vanuit zijn sociale onderneming Imagine.

Nieuwe Macht | Herman Tjeenk WillinkLuister  

Politiek Den Haag wil breken met de oude machtsstructuren. Maar hoe ziet een nieuwe bestuurscultuur eruit en welke verbeteringen ziet Herman Tjeenk Willink, minister van Staat, na alle formatiegesprekken?

Nieuwe Macht | Reinier van Zutphen (de Nationale Ombudsman)Luister  

De overheid pakte het afgelopen jaar flink uit met steunpakketten. Ondernemers die financieel in zwaar weer zitten konden daardoor overleven. Toch vreest de Nationale Ombudsman voor de uiteindelijke gevolgen. Daarnaast maakt hij zich zorgen over de hersteloperatie rondom de toeslagenaffaire. Onlangs…

Nieuwe Macht | Herna Verhagen (PostNL)Luister  

PostNL-topvrouw Herna Verhagen is nog altijd de enige Nederlandse vrouw aan de top van een AEX-bedrijf. Net als toen ze begon. Hoe komt het dat er in al die jaren niets is veranderd? En: wat kan zij ons leren over nieuw leiderschap?

Kleine partijen | Sylvana Simons (BIJ1)Luister  

Sylvana Simons wil uitsluiting en racisme bij de wortel aanpakken. Met die missie haalde ze een zetel in de Tweede Kamer. Hoe gaat ze als eenmansfractie de politieke agenda beïnvloeden?

Kleine Partijen | Esther Ouwehand (PvdD)Luister  

Partij voor de Dieren zat jarenlang met twee zetels in de Kamer. Inmiddels zijn dat er zes. De partij is uitgegroeid tot de middenmoot. Hoe kan je als kleine partij gestaag groeien? Hoeveel meer invloed kan je uitoefenen met zes zetels, ipv twee. En hoe ontworstel je jezelf van het beeld van een one…

Kleine partijen | Farid Azarkan (DENK)Luister  

DENK is met drie zetels een stabiele factor in de Tweede Kamer geworden. Hoeveel denken ze nog te kunnen groeien? En wat doet de partij om zich breder te profileren? We praten erover met partijleider Farid Azarkan in BNRs Big Five van de Kleine Partijen

Kleine Partijen | Laurens Dassen (Volt)Luister  

Onder leiding van Laurens Dassen kwam Volt vanuit het niets met drie zetels de Tweede Kamer in. Belangrijkste speerpunt van deze partij is meer aandacht voor onderwerpen die grensoverschrijdend zijn en dus meer samenwerking op Europees vlak. Maar wat houdt dat concreet in? We bespreken het in BNRs B…

Kleine partijen | Caroline van der Plas (BBB)Luister  

Met een tractor reed Caroline van der Plas naar het Binnenhof na het behalen van een zetel tijdens de verkiezingen. Hoe gaat de fractievoorzitter van BoerBurgerBeweging (BBB) de komende vier jaar nog meer van zich laten horen?

BV Nederland | Feike SijbesmaLuister  

De BV Nederland moet dóór na corona en wachten op een nieuwe regering in Den Haag is er niet bij. Welke veranderingen zijn nodig en welke kansen liggen er juist nu? Feike Sijbesma kijkt vanuit vogelperspectief naar de BV Nederland.

BV Nederland | Steven van der HeijdenLuister  

De reisbranche heeft door corona een zwaar jaar achter de rug. Het zal naar verwachting nog wel even duren voordat reisorganisaties weer pakketten kunnen aanbieden naar bestemmingen buiten Europa. Is dit de uitgelezen kans om de sector te vernieuwen? In BNRs Big Five van de BV Nederland deelt Steven…

BV Nederland | Janneke NiessenLuister  

Is tech de toekomst van de BV Nederland? Dat kan als het aan tech ondernemer en investeerder Janneke Niessen ligt alleen als de sector diversiteit omarmt en technologie zorgt voor brede welvaart. Hoe krijgen we dat voor elkaar?

BV Nederland | Chris BuijinkLuister  

Chris Buijink neemt binnenkort afscheid als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. Wat is zijn belangrijkste wapenfeit na acht jaar voorzitterschap? En: we maken de balans op na een jaar corona. De banken waren onmisbaar voor de BV Nederland. Wat kunnen ze nog kunnen doen voor worstele…

Misdaad en Straf | Henri BeundersLuister  

Welke rol spelen emoties in de rechtszaal? Worden rechters bij het opleggen van straffen beïnvloed door de toenemende aandacht voor slachtoffers in traditionele en sociale media? Volgens Henri Beunders is de emotionalisering van de rechtspraak een feit. De vraag is: wordt de maatschappij er beter e…

Misdaad en Straf | Natacha HarlequinLuister  

Al van jongs af aan wil Natacha Harlequin het opnemen voor de underdog. Als strafpleiter staat ze verdachten van zware misdrijven bij. Hoe kijkt zij naar de verharding in de samenleving? En: hoe gevoelig zijn rechters voor geluiden uit de maatschappij?

Misdaad en Straf | Frans DouwLuister  

Voormalig gevangenisdirecteur Frans Douw vindt dat de samenleving daders te veel ziet als gevaarlijke mensen die weggestopt moeten worden. Douw focust altijd op wat iemand wel kan en pleit al veertig jaar voor menswaardige detentie. Hij vliegt de hele wereld over om zijn visie te delen.

Misdaad en Straf | Disa Jironet, officier van justitieLuister  

In haar boek 'Misdaad en mededogen' pleit officier van justitie Disa Jironet voor een menselijker strafklimaat en meer ruimte voor emotie in de rechtszaal. Waar komt deze visie vandaan en helpt het ook om onze samenleving veiliger te maken? We bespreken het in BNR's Big Five van de Misdaag en Straf.

Misdaad en Straf | Johan Bac, reclasseringLuister  

De reclassering behandelt in totaal zon 80.000 cliënten die een strafbaar feit hebben gepleegd of daarvan verdacht worden. Directeur Johan Bac moet ervoor zorgen dat deze mensen weer op het rechte pad komen. Wat is er nodig om deze mensen zo goed mogelijk te begeleiden in de maatschappij? We praten…

Informateurs | Uri RosenthalLuister  

Als informateur van Rutte I moest Uri Rosenthal om tafel met fractieleiders die elkaar niet helemaal vertrouwden. Vooral Maxime Verhagen (CDA) wist het zo net niet met Geert Wilders (PVV), die naar verluidt af en toe wat informatie doorspeelde naar het ANP. Hoe probeerde Rosenthal de neuzen dezelfde…

Informateurs | Klaas de VriesLuister  

Klaas de Vries was in 1994 informateur van een nieuwe politieke samenwerking. Voor het eerst in de geschiedenis probeerden VVD, PvdA en D66 samen een kabinet te vormen. Hoe complex was dat proces en wat zijn lessen voor de huidige informatie? We bespreken het in BNR's Big Four van de Informateurs.

Informateurs | Jacques WallageLuister  

Den Haag heeft een andere bestuurscultuur nodig en dat begint misschien wel bij een ander type regeerakkoord. Eentje die kort en bondig is en op draagvlak van de samenleving kan rekenen. Dat denkt Jacques Wallage tenminste. De PvdAer en oud-informateur is te gast in BNRs Big Five.

Informateurs | Henk KampLuister  

Het vertrouwen in het formatieproces is tot een nieuw dieptepunt gezakt. Wat doet dat met de onderlinge verhoudingen en hoe kan de formatie vlot worden getrokken? Te gast is oud-informateur Henk Kamp

Brexit in Perspectief | John BercowLuister  

Hij was 10 jaar lang speaker van het Britse Lagerhuis en het leiden van de Brexit-debatten was zijn pièce de résistance. Wat ziet John Bercow met het Verenigd Koninkrijk gebeuren nu Brexit werkelijkheid is?

Brexit in Perspectief | Sjoerd van der LaanLuister  

Familiebedrijf Zwanenberg begon na de Tweede Wereldoorlog met exporteren naar het Verenigd Koninkrijk. Nu is de vleesverwerker door Brexit in een logistieke nachtmerrie terechtgekomen. Een stap terug in de tijd? Te gast is Sjoerd van der Laan, topman van Zwanenberg International.

Brexit in Perspectief | Tim de WitLuister  

Correspondent Tim de Wit vertrok zeseneenhalf jaar geleden nietsvermoedend naar Londen. Het werd een politieke achtbaan. Wat heeft Brexit met het Verenigd Koninkrijk gedaan? Hij vertelt erover in BNRs Big Five.

Brexit in Perspectief | Rem KortewegLuister  

Nu de Brexit een feit is moet het Verenigd Koninkrijk op zoek naar haar nieuwe plek op het wereldtoneel. Wie zijn logische bondgenoten en met welke landen kunnen de Britten slimme handelsakkoorden sluiten? Te gast is Rem Korteweg van Instituut Clingendael

Brexit in Perspectief | Bart LosLuister  

Al jarenlang doet Bart Los, hoogleraar internationale handel, groei en ontwikkeling, onderzoek naar de effecten van een Brexit op de economie. In hoeverre zien we nu al de gevolgen, zowel in Nederland als in het Verenigd Koninkrijk? Welke regios en sectoren hebben het meeste last van een Brexit en w…

Fusies en Overnames | Tjeerd JegenLuister  

HEMA belandde de afgelopen jaren in diverse overname stormen. Topman Tjeerd Jegen maakte maar liefst vier verschillende eigenaren mee. Nu het iconische warenhuis is verkocht aan de Jumbo Familie vertrekt hij als CEO. Hoe kijkt hij terug en kan hij HEMA met een gerust hart achterlaten?

Fusies en Overnames | Rob OudmanLuister  

In zijn carrière adviseerde zakenbankier Rob Oudman bij honderden overnames. De totale waarde van al die deals loopt op tot tientallen miljarden. Hoe staat de overnamemarkt er nu voor. En wat zijn de saillante details achter de schermen, ook als het gaat om onderhandelen?

Fusies en Overnames | Jan AalbertsLuister  

Vanwege de vele overnames die Jan Aalberts in zijn carrière heeft gedaan wordt hij ook wel de kralenrijger genoemd. Zijn onderneming groeide uit tot een beursgenoteerd miljardenbedrijf. Wat is het geheim van een succesvolle overname?

Fusies en Overnames | Arne GrimmeLuister  

Noem een belangrijke overname in Nederland en de kans is heel groot dat advocaat Arne Grimme daarbij betrokken is. Meermaals werd ie uitgeroepen tot de beste M&A lawyer. In BNRs Big Five van de Fusies en Overnames vragen we naar zijn grote geheim om tot die geslaagde deal te komen.

Fusies en Overnames | Hans SchenkLuister  

Overnames zijn bijna nooit rationeel, het is allemaal psychologie. Dat claimt fusie- en overnameprofessor Hans Schenk. Doet een bedrijf een overname, dan volgen er velen. Eigenlijk is het allemaal een groot spel. Maar hoe was dat het afgelopen jaar, tijdens de coronapandemie?

De Formatie | Petra de KoningLuister  

Naar aanleiding van tien jaar Mark Rutte als premier, schreef NRC-journalist Petra de Koning een boek over hem. Ze weet als geen ander hoeveel Rutte van de politiek houdt en hoe graag hij de controle houdt. Hoe bekijkt zij het huidige formatieproces? We praten erover in BNRs Big Five van de Formatie

De Formatie | Julia WoutersLuister  

Julia Wouters was jarenlang de rechterhand van PvdA-politicus Lodewijk Asscher en ze schreef het boek De Zijkant van de Macht, over vrouwen in de politiek. Met de kennis die ze afgelopen jaren opdeed kijken we naar de kabinetsformatie. Wat staat er op het spel voor de linkse partijen en welke invloe…

De Formatie | Marleen de RooyLuister  

Het is de tweede keer dat NOS-verslaggever Marleen de Rooy de formatie verslaat. In 2017 zat ze er bovenop en wist zij met haar financieel-economische blik een aantal formatie-geheimen te ontrafelen. Waar zet zij deze keer op in?

De Formatie | Jack de VriesLuister  

Na het politieke drama van vorige week, vraagt iedereen zich af hoe het deze week verder moet. Vertrouwen is het sleutelwoord. Oud-spindoctor Jack de Vries heeft daar in zijn campagne-strategie voor Jan-Peter Balkenende ervaring mee. Hoe zou hij het aanpakken?

Marshallplan | Jan van ZanenLuister  

Gemeenten kunnen de cruciale rol die ze hebben in de wederopbouw nauwelijks uitvoeren, omdat ze er financieel gezien slecht voorstaan. In BNRs Big Five praat ik daarover met Burgemeester Jan van Zanen, tevens voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Kan de immer krimpende schatkist van de…

Marshallplan | Thom de GraafLuister  

De toeslagenaffaire heeft burgers argwanend gemaakt tegenover staat en rechtspraak. Wat zou Thom de Graaf, vice-president van de Raad van State, een nieuw kabinet meegeven om het vertrouwen tussen burger en staat te herstellen? Wat heeft de rechtsstaat nodig om straks na corona weer stevig in zijn s…

Marshallplan | Ingrid ThijssenLuister  

Middenin de coronacrisis presenteert Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW een nieuwe visie voor de toekomst. Bedrijven moeten medeverantwoordelijkheid nemen in de samenleving. Maar hoe gaat dat er concreet uitzien? Gaan bedrijven ons uit de crisis halen of is daar meer voor nodig? We praten erove…

Marshallplan | Wim PijbesLuister  

Musea en theaters zijn al maanden gesloten, festivals hebben minimaal één seizoen gemist en kunstenaars kunnen niet exposeren. De cultuursector is onevenredig hard geraakt door de coronacrisis. Wat is er nodig om de cultuursector te herstellen en hoe draagt kunst en cultuur bij aan de heropbouw va…

Televisie van Morgen | Frans KleinLuister  

Hoe ziet de publieke omroep van morgen eruit? De discussie over de functie van de NPO is al heel lang gaande, maar is nu nog actueler door de populariteit van streamingdiensten als Netflix. Hoe blijft de NPO de hele bingewatchende Nederlandse bevolking bereiken en zijn taak vervullen? Frans Klein, d…

Televisie van Morgen | Peter van der VorstLuister  

RTL investeert flink in groeidiamant Videoland en tikt inmiddels bijna een miljoen abonnees aan. Gaat het on demand platform lineaire televise vervangen? En: wat klopt er van het gerucht dat RTL in de etalage staat? Te gast is Peter van der Vorst, directeur content bij RTL.

Televisie van Morgen | Paul RömerLuister  

Ondanks de hogere kijkcijfers moest Talpa het afgelopen jaar reorganiseren. Adverteerders trapten op de rem en de inkomsten daalden tot een dieptepunt. Toch gelooft topman Paul Römer dat Talpa sterker uit deze crisis komt. Welke toekomst ziet hij voor het mediabedrijf en hoe lang blijft hij nog vol…

Televisie van Morgen | Georgette SchlickLuister  

Georgette Schlick is CEO van één van Nederlands grootste televisieproducenten en ze staat voor grote uitdagingen. Televisiemaken moet vanwege dalende advertentie-inkomsten goedkoper en tegelijk moet de kwaliteit omhoog omdat de concurrentie van streamingdiensten voelbaar is. Wat is haar strategie?

Televisie van Morgen | Giel de WinterLuister  

In 2011 richtte Giel de Winter StukTV op. Het YouTube-kanaal heeft nu bijna 2,5 miljoen abonnees en is daarmee het op-één-na grootste kanaal van Nederland. Inmiddels is StukTV overgenomen door Talpa. Wat kunnen online makers en hun collegas van de traditionele televisie van elkaar leren? We spreke…

Kamervoorzitters | Frans WeisglasLuister  

Van 1982 tot 2006 zat Frans Weisglas namens de VVD in de Tweede Kamer en in die laatste jaren was hij Kamervoorzitter. Hoe kijkt hij terug op die periode, hoe duidt hij de uitslag van de verkiezingen en hoe moet volgens hem de formatie eruit gaan zien? We bespreken het in BNRs Big Five van de Kamerv…

Kamervoorzitters | Ankie Broekers-KnolLuister  

Bijna zes jaar lang was Ankie Broekers-Knol voorzitter van de Eerste Kamer. Daar plakte ze nog twee jaar als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid aan vast. Nu zit haar politieke taak erop, al zegt ze niet direct nee als Rutte haar weer belt. We praten met haar over de verkiezingen, onze democ…

Kamervoorzitters | Jan Anthonie BruijnLuister  

Van de coronaspoedwet tot de stikstofwet: voor alle akkoorden en grote kwesties is de steun nodig van de Eerste Kamer. Hoe fanatiek wordt er gelobbyd in de wandelgangen? En: ook voor de Eerste Kamerleden was het een politiek bewogen jaar. Te gast is Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn

Kamervoorzitters | Anouschka van MiltenburgLuister  

Haar grote ambitie tijdens haar Kamervoorzitterschap was om de Kamer te moderniseren, toegankelijker te maken. Van 2012 tot 2015 heeft ze zich daarvoor ingezet. We praten met Anouchka van Miltenburg over wat er van haar doel terechtgekomen is en hoe je omgaat met kritiek die je krijgt als Kamervoorz…

Kamervoorzitters | Gerdi VerbeetLuister  

Het was een bewogen politiek jaar. Maar deze week kunnen we dan eindelijk onze stem laten horen. In de week van de verkiezingen -op het moment dat de democratie op zijn hoogtepunt is- kijken we hoe het met die democratie gaat. Maar ook: wat is de toon van het huidige debat, is er voldoende visie en …

Taalliefhebbers | Japke-d. BoumaLuister  

Agile werken, toegevoegde waarde creëren, co-creatie, in je kracht staan: Japke-d. Bouma verzamelt kantoortaal en schrijft er met een flinke dosis humor columns en boeken over. Wat schuilt er achter het gebruik van al die holle termen en jeukwoorden?

Taalliefhebbers | Paulien CornelisseLuister  

Art Rooijakkers, zelf taalliefhebber, gaat een uur lang de diepte in met Nederlandse grootste taalfan Paulien Cornelisse. Hoe luistert zij naar de corona-persconferenties en welke taal eigenaardigheden houden haar op dit moment in de greep?

Taalliefhebbers | Khalid MourighLuister  

Khalid Mourigh is straattaal expert en hij zou willen dat alle docenten zich verdiepen in straattaal. Daardoor zouden zij beter begrijpen waar leerlingen met een taalachterstand moeite mee hebben. Art Rooijakkers krijgt een snelcursus straattaal en mag zelf oordelen of het om taalverloedering gaat o…

Taalliefhebbers | Frits SpitsLuister  

Iedere zaterdag praat Frits Spits in het programma De Taalstaat op Radio 1 de luisteraar twee uur lang bij over taal. Het woord van de week, vergeetwoorden en het taalloket zijn vaste rubrieken en dit alles omlijst hij met Nederlandstalige muziek. Waar komt zijn liefde voor taal vandaan en wat biedt…

Taalliefhebbers | Wim DanielsLuister  

Van de fiets tot aan de komma: geen onderwerp lijkt te gek voor schrijver Wim Daniels. Vooral over taal raakt hij niet uitgepraat en -geschreven. Hij heeft maar liefst 118 boeken op zijn naam en aan zijn schrijfdrift komt voorlopig nog geen einde. Deze week verschijnt zijn nieuwe boek.

Frontlinie | Marieke van Schaik (Rode Kruis)Luister  

Als wereldwijde organisatie werd het Rode Kruis afgelopen jaar op allerlei verschillende manieren met de gevolgen van het coronavirus geconfronteerd. Op welke knelpunten konden de vrijwilligers noodhulp verlenen? Welke nieuwe kwetsbare groepen ontstonden er en hoe richt je je organisatie zo in dat z…

Frontlinie | Ella Kalsbeek (LHV)Luister  

De huisartsen hebben een extreem jaar achter de rug. Ze zijn een spil in de coronazorg, het vaccinatieprogramma en ook in de bestrijding van de bij-effecten van de lockdown. Worden zij overvraagd? Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging, houdt het nauwlettend in de gaten.

Frontlinie | Frank Paauw (Politiechef Amsterdam)Luister  

Politieagenten en MEers kregen het afgelopen jaar te maken met protesten, boze burgers en rellen. Persoonlijke gegevens en fotos van agenten werden door relschoppers met kwade bedoelingen online gezet. Hoe gaat de politie daarmee om en wat zijn de gevolgen?

Frontlinie | Roline de Wilde (Kindertelefoon)Luister  

De Kindertelefoon heeft het drukker dan ooit en de gesprekken zijn gedurende de coronacrisis zwaarder geworden. Kinderen bellen vaker over gevoelens van depressie en eenzaamheid. In hoeverre is het werk van de vrijwilligers van de Kindertelefoon veranderd en hoe ervaren zij hun rol in de frontlinie?…

Frontlinie | Stella Salden (Nu ‘91)Luister  

We klapten het afgelopen jaar met zn allen massaal voor de zorg. Ziet het personeel die waardering inmiddels ook terug op andere fronten? En: naast de grote emotionele druk, kregen medewerkers ook te maken met corona-agressie. Hoe beschermen organisaties hun medewerkers? Te gast is Stella Salden, vo…

Coronageneratie | Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie, Erasmus Universiteit RotterdamLuister  

In de tienerjaren en adolescentie is het brein volop in de groei. Nu veel activiteiten door coronamaatregelen wegvallen, stokt ook die ontwikkeling van jongeren. Snelle actie is nodig, zegt hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie Eveline Crone. We bespreken de impact en gevolgen op jonge…

Coronageneratie | Olaf Prinsen, directeur Jeugdzorg NederlandLuister  

Geldgebrek, wachtlijsten en personeelstekorten: de jeugdzorg staat onder grote druk en de coronapandemie lijkt de problemen te vergroten. Olaf Prinsen is nu bijna een jaar de directeur van Jeugdzorg Nederland. Wat is zijn indruk van de sector en wat kan er anders? En: moet de jeugdzorg weer onder …

Coronageneratie | Mariëlle Bruning, Universiteit LeidenLuister  

Voor kinderen tot 18 jaar zijn speciale rechten geregeld in de wet. Door de coronamaatregelen staan sommige van die rechten op spanning. Welk recht is belangrijker, dat van onderwijs of zorg? En welk recht wordt er geschonden wanneer er sprake is van emotionele verwaarlozing? We spreken erover met h…

Coronageneratie | Maurice Knijnenburg, Nationale JeugdraadLuister  

Er is te weinig aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis op jongeren. Ze lopen studievertraging op, hebben het mentaal zwaarder dan andere leeftijdsgroepen én jongeren geven hun leven momenteel een onvoldoende. Waar hebben deze jongeren behoefte aan en welke oplossingen stellen zij voor? Sprek…

Coronageneratie | Justine Feitsma, CNV JongerenLuister  

Jongeren krijgen harde klappen door de coronacrisis. Dat staat inmiddels als een paal boven water. Maar wordt er wel hard genoeg gewerkt aan oplossingen? Wordt de arbeidsmarkt bijvoorbeeld daadwerkelijk gerepareerd? Hoe zorgt Justine Feitsma dat haar stem wordt gehoord?

Voedselpioniers | Louise FrescoLuister  

Hoe moeten we tien miljard monden voeden en tegelijk een leefbare planeet overhouden? Met die vraag houdt Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research zich al jaren bezig. Technologie is onmisbaar in dat vraagstuk. Wat zijn de meest veelbelovende ontwikkelingen?

Voedselpioniers | Roland van der VorstLuister  

Voor een echte voedseltransitie moeten we het bestaande systeem van binnenuit veranderen, denkt Roland van der Vorst. Daarom ging hij aan de slag bij de Rabobank. Als hoofd innovatie zoekt hij naar nieuwe verdienmodellen die goed zijn voor planeet, maatschappij én bank. Hoe ingewikkeld is het om di…

Voedselpioniers | Meiny PrinsLuister  

Meiny Prins werkt met Priva wereldwijd aan technologische vooruitgang in de voedselproductie. Ze ziet het grote belang van technologie om voedseltekorten in de toekomst te voorkomen. Maar ze maakt zich ook zorgen: het gaat niet snel genoeg.

Voedselpioniers | Jaap KortewegLuister  

Jaap Korteweg is een pionier in hart en nieren, iemand die juist energie krijgt van tegenwind. Hij begon als boer en was de oprichter van de Vegetarische Slager, wat hij voor goed geld verkocht aan Unilever. Nu wakkert hij met zijn bedrijf 'Those Vegan Cowboys' de volgende revolutie aan.

Voedselpioniers | Kees KruythoffLuister  

Na een kwart eeuw werkzaam te zijn geweest bij Unilever, stapte Kees Kruythoff over naar The LIVEKINDLY Collective. Als CEO van dit collectief van ondernemers in de plantaardige levensstijl, is het zijn missie om van de verschillende merken internationaal een succes te maken. Hoe gaat hij de massa a…

Ondernemen met impact | Eva GouwensLuister  

Fairphone was een telefoon voor idealisten, maar begint steeds meer markt te veroveren. Wat is het geheime wapen om de massa te overtuigen? En dwingt deze kleine speler de grote spelers in de markt mee te gaan in de duurzame en eerlijke revolutie?

Ondernemen met impact | Boudewijn PoelmannLuister  

Met Novamedia, het moederbedrijf van onder andere de Postcode Loterij, investeerde Boudewijn Poelmann miljarden in goede doelen. Nu wil hij nog meer geld investeren. Niet in goede doelen, maar in bedrijven. Daarom start hij een nieuw impactinvesteringsfonds: Phase2.earth.

Ondernemen met impact | Boyan SlatLuister  

Boyan Slat begon 10 jaar geleden aan zijn missie: de oceanen plastic vrij. Een mooi idee waarvoor hij veel applaus, maar ook kritiek kreeg. De weg was lang, maar nu staat hij aan de vooravond van een schaalvergroting en werkelijk impact. Hoe blijf je gemotiveerd en houd je het doel voor ogen?

Ondernemen met impact | Maurits GroenLuister  

Met zijn sociale onderneming Wakawaka en klimaatneutrale kippenboerderij Kipster wil Maurits Groen de wereld verbeteren. Die drang had hij als zevenjarig jochie. Inmiddels helpt hij ook andere impact ondernemers groot te worden. Hoe verdien je geld met je idealen? Hij vertelt het in BNR's Big Five.

Ondernemen met impact | Willemijn VerloopLuister  

Jarenlang stond Willemijn Verloop aan het roer van War Child, de ngo die ze als naïeve en idealistische 23-jarige oprichtte. Daarna stond ze aan de wieg van Social Enterprise NL, het netwerk van sociale ondernemers in Nederland, en is ze medeoprichter van het impact investeringsfonds Rubio Impact V…

Rouw | Quinten Fraai (Monuta)Luister  

De uitvaartbranche heeft een pittig jaar achter de rug. Ineens moest het afscheid helemaal anders worden georganiseerd. Met kleinere uitvaarten, minder menselijk contact en ceremonies via streaming. Welke impact heeft dat versoberde afscheid op het rouwproces? En blijven uitvaarten straks ook intiem…

Rouw | Manu KeirseLuister  

In de afgelopen veertig jaar is klinisch psycholoog Manu Keirse uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van rouw. Hij schreef er bestsellers over, geeft lezingen over verlies en ook al is hij eigenlijk met pensioen: bijna dagelijks praat hij nog met mensen over hun rouw.

Rouw | Michel de HondLuister  

Michel de Hond verloor op jonge leeftijd zijn moeder en hij heeft eigenlijk geen herinneringen aan haar. Na het overlijden van zijn broer Marc, die ook twee kinderen achterlaat, richtte Michel de Hond Stichting Komma op. Geïnspireerd door zijn moeder en broer maakt hij videos van terminaal zieke ou…

Rouw | Geert SmidLuister  

Rouw is doodnormaal en hoort bij het leven. Maar soms is de dood van een dierbare zo plotseling of gewelddadig dat er een rouwstoornis kan ontstaan. Geert Smid is psychiater bijzonder hoogleraar psychotrauma en gespecialiseerd in rouw na rampen of geweld. Hoe helpt hij nabestaanden te leven met de h…

Rouw | Chantal FrederiksLuister  

Hij zou brood gaan halen, maar kwam niet terug en liet ook geen briefje achter. Zijn vrouw Chantal Frederiks die met twee jonge kinderen achterbleef besloot: de dood is een reden om de slingers op te hangen. Ze is nu rouwcoach op de werkvloer.

Het Vaccin | Cécile van ElsLuister  

De vaccins tegen Covid-19 zijn razendsnel op de markt gekomen. Maar toch kan de wetenschap nog veel meer kennis vergaren om in de toekomst betere vaccins te ontwikkelen, die breder en sneller inzetbaar zijn. Hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els legt uit wat de grote uitdagingen van haar vakgebied…

Het Vaccin | Marc KapteinLuister  

Farmaceut Pfizer ontwikkelde in recordtijd een vaccin tegen corona. Waarom kon dat ineens zo snel terwijl het normaal jaren duurt? En: beschermt het vaccin ook tegen mutaties? Te gast is medisch directeur Marc Kaptein.

Het Vaccin | Jaap van Delden (RIVM)Luister  

Als een van de laatste Europese landen is Nederland gestart met vaccineren tegen corona. Onlangs werd bekend dat het vaccinatieschema nog meer vertraging oploopt omdat farmaceut AstraZeneca zestig procent minder vaccins kan leveren. Redden we het nog wel om iedereen voor de herfst te vaccineren? Dat…

Het Vaccin | Eric Snijder, LUMCLuister  

Naast de vaccins moet er ook oog zijn voor een bredere bestrijding van het coronavirus. Hoogleraar moleculaire virologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum doet onderzoek naar virusremmers, waarmee hij ook toekomstige varianten te lijf kan.

Het Vaccin | José SandersLuister  

Het vaccineren is begonnen en daarmee lijkt het einde van de crisis in zicht, maar hoe zorgt de overheid ervoor dat genoeg mensen zich laten inenten? José Sanders, hoogleraar Narratieve Communicatie aan de Radboud Universiteit, houdt zich bezig met de vraag hoe communicatie menselijk gedrag kan stu…

Strijders | Peter R. de VriesLuister  

Peter R. de Vries rust niet voordat een zaak is opgelost, ook al duurt het soms tientallen jaren. Hij vecht tegen onrecht, is de vertrouwenspersoon van nabestaanden en misdaadbestrijders kunnen inmiddels niet meer om hem heen. Daarmee is hij uitgegroeid tot een van de bekendste misdaadjournalisten v…

Strijders | Jens van TrichtLuister  

Jens van Tricht is directeur van Emancipator, organisatie voor mannenemancipatie. Feminisme is niet alleen voor vrouwen; mannen moeten deel gaan uitmaken van de oplossing. Maar daarom moet de norm van mannelijkheid ook op de schop.

Strijders | Wanda de KanterLuister  

Wanda de Kanter staat bekend om haar felle strijd tegen de tabaksindustrie. Nu verandert ze van strategie: ze stopt als longarts en gaat zich volledig richten op preventiebeleid. Waarom denkt ze dat ze op die manier het meeste kan betekenen? En hoe ziet haar strijdplan er nu uit?

Strijders | Kees de KortLuister  

Kees de Kort noemt zichzelf geen strijder, maar vaak is hij te horen met een tegengeluid. Dat komt omdat hij niet tegen leed kan en vindt dat mensen te veel meedenken met het establishment en te weinig zelf onderzoeken. Daarom doet híj het voor ze. Hoe probeert hij vervolgens zijn boodschap voor h…

Strijders | Pieter LakemanLuister  

Pieter Lakeman is de vrees van sjoemelende topmannen en bedrijven. Als bedrijfsonderzoeker strijdt hij al bijna zijn hele leven tegen financiële misstanden. Onlangs haalde hij de internationale pers met zijn grootste succes: de vervolging van Ralph Hamers in de ING witwaszaak. Ook al is het de kroo…

Technologische Veerkracht | Annemieke NijhofLuister  

Hoosbuien, storm of extreme hitte. Nederland is een waterland, maar door klimaatverandering moeten we anders met onze waterhuishouding leren omgaan. Hoe kunnen we het water in en rond ons polderland beter benutten? Te gast is Annemieke Nijhof, topvrouw van Deltares.

Technologische veerkracht | Jos BenschopLuister  

Je laptop, telefoon of toekomstige zelfrijdende auto. Alle apparaten die we dagelijks gebruiken hebben geavanceerde chips nodig om te kunnen functioneren. Chipmachinefabrikant ASML is een onmisbare wereldspeler in deze industrie geworden. Hoe kan de kleine technologie van chips grote dingen doen in …

Technologische Veerkracht | Ton van der SteenLuister  

Videobellen met de dokter, jezelf thuis monitoren en een algoritme dat uiteindelijk meer weet dan de arts. Technologie gaat onze gezondheidszorg drastisch veranderen en moet ons met minder behandelingen langer gezond houden. Te gast is Ton van der Steen, hoofd biomedische technologie van het Erasmus…

Technologische Veerkracht | Jim StolzeLuister  

De macht van kunstmatige intelligentie en algoritmes baart ons steeds meer zorgen. AI-ondernemer Jim Stolze is tech-optimist, maar maakt kritische kanttekeningen. Welke nieuwe regelgeving, instrumenten en vaardigheden hebben we nodig om algoritmen de baas te blijven? En hoe kan kunstmatige intellige…

Technologische veerkracht | Elphi NelissenLuister  

Sensoren die ervoor zorgen dat je koelkast gevuld blijft, lantaarnpalen die de straat veiliger maken, hightech stadslandbouw of drones die pakketjes rondbrengen. In de slimme stad wordt er volop geëxperimenteerd met de laatste technologische snufjes. Elphi Nelissen werkt aan de stad van de toekomst…

Creatieve Denkers | Duncan WardleLuister  

Duncan Wardle was jarenlang hoofd Creativiteit en Innovatie bij Walt Disney en was daar verantwoordelijk voor talloze nieuwe concepten. Nu helpt hij wereldwijd bedrijven om innovatief te denken. Geen overbodige luxe in coronatijd.

Creatieve Denkers | Iris HondLuister  

Pianist Iris Hond gooide een aantal keer haar leven succesvol om. Ze vertrouwt op haar creatieve talent. Hoe geef je een draai aan een negatieve situatie door te creëren? Dat is een les die we kunnen leren in deze corona tijd.

Creatieve Denkers | Daan RoosegaardeLuister  

Hij staat bekend om zijn prachtige ontwerpen waarin hij schoonheid koppelt aan design voor een betere wereld. Daan Roosegaaarde vertelt over een uniek project dat hij de komende maanden uitrolt in de strijd tegen corona.

Creatieve denkers | Derk LoorbachLuister  

Echte omwentelingen ontstaan in tijden van onrust en disbalans. Het lijkt erop dat we nu midden in zon transitietijd zitten. Hoe kunnen we het meeste uit deze tijd halen? Hoogleraar sociaal-economische transities, Derk Loorbach, ziet ook ruimte voor bezinning, nieuwsgierigheid en verbeelding.

Creatieve denkers | Marian SpierLuister  

We beginnen aan een nieuw jaar, in een wereld die er totaal anders uitziet dan een jaar geleden. Alles is gaan schuiven, oude businessmodellen werken niet meer. Dus als er iets is wat we nodig hebben in 2021 is creativiteit. Daarom hoor je deze week BNRs Big Five van de Creatieve denkers. We trappen…

Big Four van Art | Schrijver Bas HeijneLuister  

Hoe moeten we terug kijken op dit vreemde en verwarrende jaar 2020? En wat kunnen we verwachten voor volgend jaar? Op de laatste dag van het jaar bespreken we dat met iemand die met een frisse nuchtere blik naar de wereld kijkt: schrijver en essayist Bas Heijne.

Big Four van Art | Techjournalist Daniël VerlaanLuister  

Hij bracht ministers in verlegenheid door in te breken in hun digitale vergadering, hij wist de verlichting van de Erasmusbrug te ontregelen en hij ontdekte een gevoelig datalek in de jeugdzorg. Techjournalist Daniël Verlaan is de schrik geworden van elke IT-beheerder. Hij schreef er afgelopen jaar…

Big Four van Art | Instagram-beroemdheid Bas SmitLuister  

Met zijn videos is Bas Smit een grote hit op Instagram, maar hij doet meer dan de hele dag grappige berichten posten. Hij weet er namelijk een florerend zakelijk imperium van te bouwen. Hoe groot is zijn business, en dreigt deze snelle jongen zichzelf niet voorbij te lopen?

Big Four van Art | Eric van Eerdenburg, LowlandsLuister  

In het begin van de coronacrisis dacht Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg nog dat zijn festival in de zomer misschien nog wel door kon gaan. Nu is het maar de vraag of de editie voor volgend jaar er wel komt. Door welke achtbaan is hij afgelopen jaar gegaan en wat betekent dat voor Lowlands 2021…

Big Four van Diana | Bemiddelaar Fleur RavensbergenLuister  

Fleur Ravensbergen bemiddelt namens de Dialogue Advisory Group in gewelddadige conflicten, zoals in Irak en Congo. Wat drijft haar om dit risicovolle werk te doen? En wat kunnen we van haar leren over het oplossen van conflicten?

Big Four van Diana | Heleen DupuisLuister  

Oud VVD senator en emeritus-hoogleraar medische ethiek Heleen Dupuis viel de afgelopen maanden op omdat ze als 75-jarige meerdere keren aankaartte dat ouderen in corona tijd een stap opzij zouden moeten doen om de economie en jongeren ruimte te geven. Eerst was er kritiek, maar langzaam komt er bijv…

Big Four van Diana | AkwasiLuister  

Hij steekt zijn nek uit en gaat door met zijn missie, ook na de heftige storm waar hij in 2020 in terecht kwam. Iedereen heeft een mening over hem. Wat is het echte verhaal achter Akwasi en Omroep Zwart?

Big Four van Diana | Internist Sabine PinedoLuister  

In de week voor Kerst vier mensen die presentator Diana Matroos inspireren. Als eerste internist en zorgondernemer Sabine Pinedo. Een arts die vindt dat we niet alleen zieken moeten genezen, maar veel meer naar de leefomgeving moeten kijken. Want wat heeft hardlopen voor zin als je alleen maar fijns…

Media onder Vuur | Gert-Jaap Hoekman, NU.nlLuister  

Met bijna 9 miljoen unieke bezoekers in een maand haalde NU.nl afgelopen jaar een nieuw record. Maar al die miljoenen bezoekers brengen ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Hoe zorg je dat je je publiek altijd goed informeert? Daarover praten we met Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl …

Media onder Vuur | René Moerland, NRCLuister  

Journalisten worden niet meer zomaar vertrouwd, fake news gaat rond op social media en feiten zijn niet altijd meer feiten. Hoe moeten media omgaan met een tijd waarin hun eigen positie onder vuur ligt? Vandaag in BNR's Big Five vaan de Media onder Vuur: René Moerland, hoofdredacteur van NRC. Hoe z…

Media onder Vuur | Hoogleraar Mediastudies Mark DeuzeLuister  

Dat mensen nepnieuws en complottheorieën geloven is helemaal niet zo gek, zegt hoogleraar Mediastudies Mark Deuze van de Universiteit van Amsterdam. Wat kunnen journalisten doen om meer vertrouwen te kweken? Daarover praten we in deze BNR's Big Five van de Media onder Vuur.

Media onder Vuur | Arnold KarskensLuister  

Oud-oorlogsverslaggever Arnold Karskens noemt zichzelf journalist van het volk, en is boegbeeld van aspirant-omroep Ongehoord Nederland. Hij is kritisch op de media, maar hoe kritisch kijkt hij naar zichzelf?

Media onder Vuur | Rudy Bouma, NieuwsuurLuister  

Journalisten worden niet meer zomaar vertrouwd, fake news gaat rond op social media en feiten zijn niet altijd meer feiten. Hoe moeten media omgaan met een tijd waarin hun eigen positie onder vuur ligt? Rudy Bouma, journalist bij Nieuwsuur, heeft zich verdiept in fake news, desinformatie en complott…

The Masterclasses | Cathelijne BroersLuister  

Welk leiderschap heeft de culturele sector juist nu nodig? We leggen ons oor te luisteren bij de vrouw die sinds 1 november de baas is van het Prins Bernhard Cultuurfonds: Cathelijne Broers.

The Masterclasses | Oscar KneppersLuister  

Serie-ondernemer Oscar Kneppers is na een sabbatical van twee jaar weer helemaal opgeladen en klaar voor een nieuwe uitdaging. Hij wil minder in zijn hoofd zitten, dus helpt hij nu ondernemers die met hun handen werken. Wat zijn zijn adviezen voor de ambachtsman?

The Masterclasses | Soenil BahadoerLuister  

Waarom zou een sterrenchef altijd volgens de regels van de Franse keuken moeten werken? Topkok Soenil Bahadoer bewijst dat het ook anders kan. In zijn twee twee sterrenrestaurant De Lindenhof kookt hij volgens zijn Surinaams-Hindoestaanse roots. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. In BNR's Big …

The Masterclasses | Bibian MentelLuister  

Bibian Mentel vecht al meer dan twintig jaar tegen kanker. Ook na veertien keer de diagnose kanker te hebben gehoord blijft ze positief. In BNR's Big Five van The Masterclasses praat Diana Matroos met de oud-snowboardkampioen over haar drijfveer en de lessen die wij van haar kunnen leren.

The Masterclasses | Louis van GaalLuister  

Hoe grijp je kansen, juist in moeilijke tijden? Deze week in BNRs Big Five iedere dag een masterclass van mensen die het kunnen weten. We trappen af met niemand minder dan Louis van Gaal. Over de lessen die het leven hem geleerd heeft, over leiderschap in coronatijd en over hoe je jongeren motiveert…

Stad vs Platteland | Jack Poels van Rowwen HèzeLuister  

In de laatste aflevering van BNRs Big Five van de Stad versus Platteland de man die al zijn hele leven in hetzelfde dorp woont en daar prachtige liedjes over schrijft: Jack Poels van Rowwen Hèze. Waarom is hij zo verknocht aan dat dorpse leven? En hoelang duurt het nog voor heel Holland Limburgs lu…

Stad vs Platteland | Martha Riemsma, hoofdredacteur TubantiaLuister  

Waarom zijn driehonderd verzakte huizen in Almelo amper landelijk nieuws, terwijl verzakte grachtenpanden in Amsterdam wel meteen de voorpagina halen? De aandacht is ongelijk verdeeld, vinden ze buiten de Randstad. Waarom dat een probleem is, bespreek we met Martha Riemsma, hoofdredacteur van Tubant…

Stad vs Platteland | Sjaak van der Tak, LTOLuister  

In BNRs Big Five van de Stad versus Platteland vandaag een man die beide werelden goed kent. Sjaak van der Tak was wethouder in Rotterdam, burgemeester in het Westland en straks voorzitter van boerenorganisatie LTO. Wat kan hij doen om boeren en stedelingen bij elkaar te brengen?

Stad vs Platteland | Geograaf Josse de VoogdLuister  

Verkiezingen win je niet in de stad of op het platteland, maar precies daar tussenin. Maar dat midden wordt veel te vaak over het hoofd gezien, zegt geograaf Josse de Voogd. Hij vindt dat er te vaak met een Amsterdamse blik wordt gekeken, en hij legt uit hoe de Tachtigjarige Oorlog nog steeds te zie…

Stad vs Platteland | Planoloog Zef HemelLuister  

Onder invloed van het thuiswerken beginnen steeds meer stedelingen te denken aan wonen in de polder. Maar een cultuurclash ligt op de loer, boeren laten zich horen en zwarte pietendiscussies worden nu in het hele land gevoerd. Hoe groot is de kloof? Dat bespreken we deze week in BNRs Big Five van de…

De Macht van Tech | Victor Knaap, MediaMonksLuister  

Algoritmes hebben te veel macht, stelt de documentaire The Social Dilemma. Maar wat vinden reclamemakers daarvan? Zij kunnen niet meer zonder. Victor Knaap ziet alleen maar voordelen voor de consument. Diana Matroos voelt hem daarover aan de tand.

De macht van Tech | Constantijn van OranjeLuister  

De documentaire The Social Dilemma heeft veel mensen wakker geschud: is de macht van tech niet veel te groot geworden? Wat is nu de volgende stap? Hoe houden we ook het goede van technologie voor de wereld vast? Constantijn van Oranje, speciaal gezant van TechLeap deelt zijn visie.

De macht van Tech | Constance ScholtenLuister  

Hoe schat je als investeerder de impact in van een jong tech bedrijf? Constance Scholten van Slingshot Ventures heeft het fingerspitzengefühl en zoekt naar tech ondernemers die de wereld in haar ogen positief zullen veranderen.

De macht van Tech | Hans Schnitzler, filosoofLuister  

De macht van algoritmes is soms niet te bevatten. Moet je al je social media accounts stopzettten en al je apps verwijderen om er aan te ontsnappen? Of zijn er andere manieren om Big Tech te slim af te zijn?

De macht van Tech | Jasper HauserLuister  

De discussie over Big Data en de macht van tech is niet nieuw, maar sinds de release van de documentaire The Social Dilemma op Netflix lijkt ook de consument wakker geschud. Komt er een kentering? Kan technologie de wereld ook béter maken? En hoe kan de Nederlandse tech-sector daarin voorop lopen? …

Ruimtevaart | Pieternel LeveltLuister  

Media wereldwijd publiceerden over de luchtvervuiling die zienderogen afnam toen de halve wereld in een lockdown zat. Die berichtgeving is gebaseerd op beelden van de Tropomi, een satellietinstrument van Nederlandse makelij. Volgens Pieternel Levelt, hoofd Research & Development Satellietwaarneminge…

Ruimtevaart | Vincent Icke, sterrenkundigeLuister  

Hij tuurt al decennia het grote heelal in en toch ziet hij elke keer weer iets nieuws. Wat we kunnen leren van de ruimte vragen we in BNR's Big Five van de Ruimte aan sterrenkundige Vincent Icke. Hij is ervan overtuigd dat er buitenaards leven is, en vindt Elon Musk maar een gevaarlijke cowboy.

Ruimtevaart | Astronaut André KuipersLuister  

De mens blijft niet voor altijd op aarde hangen. We gaan op zoek naar andere plekken in het heelal om ons te vestigen, daarvan is voormalig astronaut André Kuipers overtuigd. In BNR's Big Five van de Ruimtevaart praten we met hem over de kwetsbaarheid van de aarde en de verbeeldingen van het oneind…

Ruimtevaart | Maarten Schippers, CEO AirbusLuister  

In de ruimtevaart is niet alles made in China. Belangrijke raketonderdelen en zonnepanelen komen uit Nederland. Airbus Defence and Space Netherlands is onmisbaar voor elke Europese ruimtemissie. CEO Maarten Schippers praat in BNRs Big Five van de Ruimtevaart over zijn raketten, geld voor de ruimteva…

Ruimtevaart | Jeroen Rotteveel, CEO ISISpaceLuister  

Deze week kijken we in de wereld van raketten, satellieten en planeten, en naar de bijdrage die Nederland daaraan levert. Een sector die goed is voor ruim twee miljard euro, en waar je elke dag mee te maken hebt zonder dat je het door hebt. En wat is de toekomst? Gaan we ooit naar Mars? Of buiten on…

Het Nieuwe Amerika | Ayaan Hirsi AliLuister  

Ayaan Hirsi Ali verhuisde in 2006 van Nederland naar Amerika: het land van de vrijheid en kansen voor het individu. Maar is Amerika nog wel het land waar zij zo veel van verwachtte? Waar moet zij op dit moment hard voor vechten?

Het Nieuwe Amerika | Nout WellinkLuister  

Welke impact heeft de machtswisseling in het Witte Huis op de wereldeconomie? En welke invloed heeft het op de handelsstrijd tussen China, de VS en Europa? Nout Wellink is niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur van de grootste Chinese bank ICBC en geeft zijn visie.

Het Nieuwe Amerika | Casper ThomasLuister  

Is de democratie in Amerika veilig? Of kunnen we pas opgelucht ademhalen als Biden op 20 januari echt de president is? Amerika-correspondent van het Financieele Dagblad, Casper Thomas, analyseert de autoritaire leider Trump.

Het Nieuwe Amerika | Markha ValentaLuister  

Joe Biden wil de ziel van Amerika herstellen. Maar hoe doet hij dat in een land met een lange geschiedenis van rassenhaat? Kan de nieuwe president straks een verschil maken?

Het Nieuwe Amerika | Bernard HammelburgLuister  

Gaat de nieuwe president Joe Biden echt iets veranderen aan Amerika? En: whats in it for us? Daar gaat het over in BNR's Big Five van de het Nieuwe Amerika. We trappen de week af met Bernard Hammelburg.

Politieke Iconen | Hedy d'AnconaLuister  

Ze is de grand old lady van de PvdA en ze heeft de samenleving behoorlijk zien veranderen sinds ze de politiek in ging. Hoe moet de wereld er na corona uitzien? We vragen het aan Hedy d'Ancona in BNR's Big Five van de Politieke Iconen.

Politieke Iconen | Paul RosenmöllerLuister  

Al ruim 30 jaar is GroenLinks een vaste waarde in de Tweede Kamer, maar altijd in de oppositiebankjes. Hoe belangrijk is het dat daar verandering in komt? Dat bespreken we met oud-partijleider en senator Paul Rosenmöller in BNRs Big Five van de Politieke Iconen.

Politieke Iconen | Jaap de Hoop SchefferLuister  

De Amerikaanse verkiezingen dreigen uit te draaien op een loopgravenoorlog tussen Donald Trump en Joe Biden. Trump heeft de overwinning al geclaimd, zonder dat de uitslag echt duidelijk is. Hoe kijkt oud-NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer nu naar het land waar hij zo lang met bewondering naar heeft gek…

Politieke Iconen | Eimert van MiddelkoopLuister  

Zijn partij de ChristenUnie is de enige die het goed lijkt te doen in een coalitie met Mark Rutte. Andere partijen die met Rutte in een kabinet stappen verliezen, de ChristenUnie staat er juist goed voor. En hoe kijkt oud-Defensieminister Eimert van Middelkoop terug op vier jaar Donald Trump? Wat he…

Politieke Iconen | Neelie KroesLuister  

Ons leven is in een paar maanden tijd compleet veranderd. Hoe diep zullen de sporen van deze periode blijven? Wat voor leiderschap is er nodig? En wat gebeurt er ondertussen bij de verkiezingen in Amerika? Deze week gaan we te rade bij mannen en vrouwen van statuur, in BNR's Big Five van de Politiek…

Coronaslagveld | Barbara BaarsmaLuister  

Barbara Baarsma kijkt als de onafhankelijk denker die ze wil zijn kritisch naar de corona strategie van het kabinet. Wordt haar stem gehoord? Heeft Den Haag genoeg oog voor de gevolgen op de lange termijn? En wat is haar eigen verantwoordelijkheid als directievoorzitter van Rabobank Amsterdam?