Podcast Zoeker

Clio

Clio

Geschiedenis  |  14 afleveringen

Ik ben Cees Kremer en heb geschiedenis gestudeerd. Omdat ik graag geschiedenisverhalen vertel ben ik deze podcast, waar uiteenlopende geschiedenisverhalen worden verteld, gestart.

Special van Clio: Van Democratisch naar Republikeins aflevering 3Luister  

Clio heeft een nieuw format. Ook is een nieuwe stem te horen. Een onderwerp wordt in een serie van drie afleveringen uitgediept. Omdat in november de Amerikaanse verkiezingen zijn, gaat de eerste serie over de Verenigde Staten.Grote kans dat bij deze verkiezing in het Zuiden Republikeins wordt ge…

Special van Clio: Van Democratisch naar Republikeins, aflevering 2Luister  

Clio heeft een nieuw format. Ook is er een nieuwe stem te horen. Een onderwerp wordt in een serie van drie afleveringen uitgediept. Doordat in november de Amerikaanse verkiezingen zijn, gaat de eerste serie over de Verenigde Staten. Grote kans dat bij deze verkiezing in het Zuiden Republikeins wo…

Special van Clio: Van Democratisch naar Republikeins, aflevering 1Luister  

Clio heeft een nieuw format. Ook is er een nieuwe stem te horen. Een onderwerp wordt in een serie van drie afleveringen uitgediept. Doordat in november de Amerikaanse verkiezingen zijn, gaat de eerste serie over de Verenigde Staten.  Grote kans dat bij deze verkiezing in het Zuiden Republikeins wor…

Aflevering 11: De industriële familie die in Groningen vele sporen nalietLuister  

W.A. Scholten werd geboren in Loenen, Gelderland, op 6 oktober 1819. 73 jaar later bij zijn dood had hij een Gronings multinational die overgenomen zou worden door zijn zoon. In het noorden van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van deze welvarende familie.

Aflevering 10: De dichter met een eigen staatLuister  

De 1e wereldoorlog stopte niet gelijk met de Vrede van Versailles in 1919. Sommige conflicten bleven doorlopen, zo ook het conflict rond Fiume. Daar stichtte de dichter D'Annunzio een eigen staat wat een soort rare mix was van de jaren '60 en fascistisch Italië.

Aflevering 9: De mislukte Schotse kolonisatieLuister  

Bij Schotland denk je niet gelijk aan een kolonisator. Eerder aan gekoloniseerd door Engeland. Toch hebben de Schotten onder leiding van William Paterson eind 17e eeuw een poging gedaan om een kolonie op te zetten in Panama. Dit liep faliekant fout.

Aflevering 8: De Rotterdamse OproerkraaierLuister  

Tegenwoordig zijn er weer veel protesten. De boerenprotesten, de klimaatactivisten en de gele hesjes. In de 19e eeuw konden ze er ook wat van. 1848 was het revolutiejaar, maar in andere jaren waren ook revoluties of oproeren. Zo was er in 1868 de Vletteroproer in Rotterdam veroorzaakt door Jacob de …

Aflevering 7: De Vieze ZiekteLuister  

Een belangrijk onderzoek naar de oorzaak van de ziekte Cholera. De ziekte die grote impact had in het 19e eeuwse Europa. In deze aflevering bespreek ik deze impact en het beroemde onderzoek van John Snow.

Aflevering 6: All history is the history of thoughtLuister  

Vandaag wat anders. Het gaat deze keer over een denker over de geschiedenis, R.G. Collinwood. Hij is de bedenker van de re-enactmenttheorie en heeft de uitspraak gedaan: "All history is the history of thought."

Aflevering 5: De Scheepsbouwende TsaarLuister  

In deze aflevering het verhaal van Peter de Grote en zijn obsessie voor Nederland en de Nederlandse scheepsbouw

Aflevering 4: Het verdwenen paneelLuister  

In 1934 wordt België opgeschud door de roof van een stuk van het Lam Gods van de gebroeders van Eyk. Wat is er eigenlijk gebeurd?

Aflevering 3: Twee kantenLuister  

Clio is een geschiedenispodcast met uiteenlopende historische verhalen. Deze aflevering gaat over Lodewijk Pincoffs, succesvol Rotterdammer die uiteindelijk op de vlucht slaat.

Clio aflevering 2: VerraadLuister  

Clio is een geschiedenispodcast met uiteenlopende historische verhalen. Het absurde verhaal van Dreyfus. Een verhaal van verraad en spionage.

Pilot Clio, aflevering 1: Vader en ZoonLuister  

Clio is een geschiedenispodcast met uiteenlopende historische verhalen. Deze aflevering gaat het verhaal over Frederik de Grote en zijn moeizame en geweldadige relatie met zijn vader.