Column Corné van Zeijl | BNR

Opinie | Bedrijven slachtoffer op geopolitiek slagveld

Column Corné van Zeijl | BNR
07-08-2020

Stel: u ziet een persbericht voorbij komen. China zegt tegen Apple dat ze hun Chinese activiteiten aan Huawei moeten verkopen, want bij de Chinese gebruikers van de iPhone is de privacy niet gewaarborgd. Bovendien loopt China een veiligheidsrisico omdat de VS alle data van de Chinese iPhone gebruikers kan inzien. En Apple moet heel snel reageren anders neemt de Chinese overheid zelf maatregelen en wordt het bedrijf genationaliseerd.
Deel van opbrengst ontvangen O, en van de verplichte verkoop wil China ook nog eens een deel van de opbrengst ontvangen. De Chinese activiteiten zijn goed voor een zesde van de totale Apple omzet. Als Apple aandeelhouder zult u zich dan wel even achter de oren krabben. Wat is hier aan de hand en kan dat zomaar?
Diefstal door de overheid Nee, natuurlijk kan dat niet, maar met TikTok gebeurt het wel. De verplichte verkoop van de Amerikaanse TikTok activiteiten aan Microsoft is een praktijk die je normaal gesproken in een corrupt land zou verwachten. Maar dit zijn de Verenigde Staten, the land of the free and the home of the brave. Zo te zien is er van die vrijheid niet veel meer over. Bovendien is de geëiste vergoeding simpelweg diefstal door de overheid.
De willekeur van president Trump Bij belastingen ligt er nog een wet aan ten grondslag. Hier is het slechts de willekeur van een president. Zelfs Trumps adviseur Larry Kudlow, meestal een kritiekloze verdediger van Trumps uitspraken, wist niet hoe hij deze uitspraken moest recht breien. En of China nu wel of niet achter de data van TikTok gebruikers kan komen, dat doet niet ter zake. Iedereen weet dat TikTok onder Chinese overheidsinvloed staat. Probeer maar eens een filmpje over de Oeigoeren op TikTok te plaatsen.
Lees ook | Microsoft wil 30 miljard betalen voor TikTok
Lange en bloedige strijd Als Microsoft TikTok koopt, heeft Microsoft deze gegevens. Is er dan geen privacyschending? China reageert logischerwijs furieus. Chinese bedrijven zien zich genoodzaakt om zich over te geven, of een juridische strijd aan te gaan die ze niet kunnen winnen. China zal terugslaan, aldus de Chinese staatsmedia. Dat belooft een lange en bloedige strijd te worden.
Les voor beleggers Een belangrijke les van deze zaak is dat politiek een steeds grotere factor wordt om rekening mee te houden als belegger. Je bent niet meer zeker van je eigendom. Het ene moment ben je de gelukkige eigenaar van een bedrijf en het andere moment word je verplicht om het te verkopen. Dat er meer slachtoffers gaan vallen in de strijd tussen China en de VS lijkt slechts een kwestie van tijd. Het wordt tijd dat beleggers rekening houden met een risicopremie bij bedrijven die mogelijk slachtoffer worden op dit geopolitieke slagveld.
Over de column van Corné van Zeijl Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via: corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere vrijdag lezen in het FD.

See omnystudio.com/listener for privacy information.