Column Corné van Zeijl | BNR

Opinie | Daden zeggen meer dan tweets

Column Corné van Zeijl | BNR
29-04-2022

Je vraagt je weleens af wat zich allemaal in het hoofd van Elon Musk afspeelt. Zo is hij bezig om raketten om de aarde te brengen en de hele wereld in een elektrische auto te laten rijden. Dan bedenkt hij op een dag, laat ik Twitter eens kopen. 'Ik ben toch de rijkste man van de wereld, waarom niet?' En natuurlijk is het bod van $54,20 een hoogstandje van schoolpleinhumor met een verwijzing naar 4-20. Het getal van cannabis.
Bijzonder is wel dat Twitters commissarissen als een blad aan een boom zijn gedraaid. Ze strubbelden eerst nog tegen, maar kozen snel voor de makkelijkste weg door het bod te accepteren. De kans is inderdaad klein dat het socialemediaplatform op korte termijn meer waard kan worden dan de $54,20. In dat geval krijgen ze allemaal vervelende en moeilijke vragen van aandeelhouders.
Op lange termijn is het wel mogelijk om meer waarde uit Twitter te halen. De winstgevendheid is belabberd. Voor een verbetering hoef je geen raketgeleerde te zijn, zelfs geen Space-X-geleerde.
Een paar simpele suggesties: een abonnement zonder advertenties, of een professioneel model met meer programmeerfunctionaliteiten. Dat bod van $54,20 komt overeen met 50 keer de verwachte winst. Dat is niet eens zo heel duur, als het je tenminste lukt om die winstgevendheid omhoog te brengen.
Als fervent twitteraar (@beursanalist, voor uw dagelijkse portie beursgrafieken) vrees ik de komst van Musk. Zijn gedachten over het vrije woord zijn niet de mijne. Complete vrije meningsuiting betekent ook geen enkele rem op leugens, aanzet tot haat of misinformatie.
Maar goed, als er iemand is die weet hoe Twitter werkt, dan is het Elon Musk. Misschien zet hij zijn kennis ook in om het platform echt beter te maken. Daarbij wil hij de anonieme profielen gaan afschaffen; dat wordt dan het einde van de trollenlegers. Geen scheldende, tierende anonieme mannetjes op zolderkamertjes meer.
Jeff Bezos, de ceo van Amazon, wees Elon fijntjes op het addertje onder het gras van deze overname. China is al een tijdje niet zo tevreden met wat er op Twitter gebeurt. Als meneer Xi niet tevreden is, weet hij nu wie hij moet bellen. En als Elon Musk de telefoon niet opneemt, weet meneer Xi ook welke fabriek hij moet sluiten. Dat is het voordeel van zo’n gigafabriek, je hoeft er maar één op slot te doen.
Hoe meneer Musk met critici omgaat, bleek wel in 2016, toen een Amerikaanse blogger te kritisch op hem was. De Tesla-order van deze blogger werd gelijk gecanceld. Deze 'free speech'-koning heeft nu controle over dit 'free speech' digitale stadsplein. Daden tellen meer dan woorden, ook al passen ze niet een tweet van maximaal 280 tekens. Dat geldt zelfs voor Elon Musk.
Over de column van Corné van Zeijl
Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.
See omnystudio.com/listener for privacy information.