Column Corné van Zeijl | BNR

Opinie | Episch gevecht om Apple tax

Column Corné van Zeijl | BNR
21-08-2020

Als u jonge kinderen heeft, dan heeft u er misschien wel van gehoord. Apple en Google hebben het spel Fortnite van hun platformen verwijderd. Fortnite bood gebruikers aan virtuele wapens op hun eigen site te kopen, in plaats van binnen de app. Binnen de app ontvangt Apple 30 procent van de omzet, daarbuiten niets. Dat mag niet van Apple en dus werd Fortnite verwijderd. Een paar uur later deed Google hetzelfde.
Omzetverlies voor Epic Games en Apple Hierdoor mist Epic Games, de eigenaar van Fortnite, in een keer 400 miljoen dollar omzet. De marge op iedere euro extra omzet is nagenoeg 100 procent. Dus 400 miljoen minder omzet is ook 400 miljoen minder winst. Ik zeg hier overigens met nadruk bruto, want de Apple fee van 30 procent moet hier nog van af. Apple verliest dus ook 120 miljoen dollar aan omzet. Dat is op een totale serviceomzet van ruim 50 miljard dollar peanuts. Ook Epic kan het verlies best wel hebben.
Macht Applemonopolie Een aankondiging van een rechtszaak door Epic volgde toch snel. Tot zover hun aanvalsplan. Waar Epic waarschijnlijk niet op rekende was dat ook de ontwikkellicentie werd ingetrokken. Dat betekent dat Epic Games geen nieuwe spellen meer kan ontwikkelen op de Appleplatformen. Op deze cruciale meesterzet had Epic niet gerekend. Het geeft gelijk de macht van het Applemonopolie duidelijk aan.
Luister ook | Opinie: de waarde van Apple
Dubieuze belasting Als aanhanger van de vrije markt moet ik ook toegeven dat ik de 30 procent Apple tax, zoals de ontwikkelaars de fee noemen, ook wel erg veel vind. IPhonegebruikers betalen al de hoofdprijs bij de aanschaf voor hun smartphone. En dan rekent Apple aan de andere kant ook nog eens die 30 procent. Op zich ook bijzonder dat Apple wel de Applebelasting kan opleggen, terwijl ze zelf alles uit de kast halen om belastingbetaling te ontduiken.
Transformatie Apple Nu de beurswaarde van Apple de 2.000 miljard dollar heeft bereikt, komt dit gevecht wel op een bijzonder moment. Apple is immers alleen maar zoveel waard omdat beleggers een transformatie verwachten van een hardware- naar een servicebedrijf. Zover is het trouwens nog lang niet. De iPhone is nog steeds de helft van de omzet, services slechts 20 procent.
Epische strijd Ik ben benieuwd wat de rechter in dit epische gevecht gaat besluiten. Mocht de rechter in het nadeel van Apple besluiten, dan vraag ik me af of beleggers maar liefst 36 maal de verwachte winst voor een aandeel Apple willen betalen. De rechtszaak is op 28 augustus. Het gevecht zal waarschijnlijk ook daarna nog jaren doorlopen. Wie ook wint, deze zakelijke strijd is in ieder geval nu al episch.
Over de column van Corné van Zeijl Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via: corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere vrijdag lezen in het FD.

See omnystudio.com/listener for privacy information.