Column Corné van Zeijl | BNR

Opinie | Europa heeft eindelijk de wind mee

Column Corné van Zeijl | BNR
07-01-2022

In de afgelopen tien jaar heeft de Amerikaanse beurs het bijna jaar na jaar beter gedaan dan de Europese. Gemiddeld was het rendementsverschil 9,4% per jaar. In 2021 deden de Verenigde Staten het 13% beter. Dat verschil is ongekend groot.
Ieder jaar was er wel een andere verklaring. Eerst was er de nasleep van de bankencrisis. De bankensector in Europa was er slechter aan toe en veel groter dan die in de VS. Daarna was er de eurocrisis. Toen kwam de daling in de opkomende markten waar Europese bedrijven veel gevoeliger voor zijn. In 2018 was er de belastingverlaging van Donald Trump waardoor de winsten van Amerikaanse bedrijven harder stegen. En de afgelopen jaren was er de enorme performance van de grote technologiebedrijven die wij in Europa niet hebben.
Maar voor 2022 gloort er licht in de duisternis. Zo is er de Amerikaanse dollar. De munt is het afgelopen jaar langzaam maar zeker steeds een beetje duurder geworden. De belangrijkste verklaring hiervoor zit in het renteverschil. De Amerikaanse rente is een stuk hoger dan die in Europa. En dat renteverschil neemt verder toe. Dat maakt de munt aantrekkelijker voor beleggers en dus stijgt de koers. Tegelijkertijd is die dollarstijging erg gunstig voor Europese bedrijven.
Grofweg een derde van de winsten komt uit de VS, of is in dollars genoteerd. Het mooiste bij een dollarstijging is als de kosten nog wel in euro’s zijn. Dan wordt het gelijk een soort winstverdriedubbelaar. De omzet gaat omhoog, maar de kosten niet. Dit is overigens alleen maar leuk als de dollar sterker wordt. Bij een dollardaling werkt deze hefboom de andere kant op. Het lijkt erop dat nog niet alle analisten die hogere dollar in hun winsttaxaties hebben zitten. Dat betekent dat er nog wel wat voor de Europese aandelen in het vat zit.
Ook het waarderingsverschil tussen de VS en Europa is te veel uit het lood geslagen. Op dit moment is de koers/winstverhouding van Amerikaanse aandelen 40% hoger dan die in Europa. Dat verschil is nog nooit zo groot geweest. Natuurlijk is de verklaring logisch. In de VS hebben ze de technologiebedrijven waar iedereen verliefd op is en die hebben wij niet.
Als u denkt het maakt mij niet uit want ik zit toch maximaal gespreid in een wereldaandelenindex, dan moet u wel beseffen dat Amerikaanse aandelen nu goed zijn voor 61% van de totale index. In principe is mijn advies altijd, koop een zo gespreid mogelijk beleggingsfonds. Maar die spreiding is dus nu een heel stuk minder breed dan vroeger. Ik zou zeggen doe er wat extra Europa bij. Dan is uw portefeuille weer een beetje in evenwicht en profiteert u als Europa eindelijk de wind in de zeilen krijgt.
Over de column van Corné van Zeijl
Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.
See omnystudio.com/listener for privacy information.