Column Corné van Zeijl | BNR

Opinie | Het gelijk van de kleine belegger

Column Corné van Zeijl | BNR
05-06-2020

De particuliere belegger heeft er zin in. De online broker robinhood.com heeft dit jaar maar liefst 3 miljoen nieuwe rekeningen geopend. Een Amerikaans onderzoek naar de bestemming voor de stimulans checks van 1.200 dollar laat zien dat sparen op nummer één staat. Nummer twee is cash opnemen en nummer drie beleggen.
Dat snap ik niet zo goed. De gemiddelde Amerikaan zit tot aan zijn nek toe in de schulden en bij een hulpcheck van 1.200 dollar, ga je beleggen? Het zal wel aan mijn gebrek aan inlevingsvermogen liggen. Deze koopdrift onder particuliere beleggers zou een van de redenen achter de huidige beursrally zijn.
Ik denk dat dat effect wel meevalt. Kleine particuliere aandelentransacties zijn goed voor ongeveer 2,2 procent van het totale handelsvolume. In 2019 was dat grofweg 1,5 procent. En de koersstijging wordt altijd door de marginale koper veroorzaakt. Maar tegenover deze kleine koopwoede staat dat het aantal bedrijven dat aandelen inkoopt in de VS drastisch is gedaald. Per saldo houden deze geldstromen elkaar grofweg in evenwicht.
Dat enthousiasme onder particuliere beleggers zie je ook in Nederland terug. Beginnende beleggers staan in de virtuele wachtrij om bij Binck en DeGiro te mogen beleggen. En uit een enquête bij beleggerssite www.iex.nl blijkt dat particuliere beleggers alweer met een roze bril naar de aandelenmarkt kijken. 43 procent van de ondervraagden verwacht een stijging. Slechts 27 procent gaat van een daling uit. Dat was vorige maand nog 54 procent.
Tegenover al dit particulier enthousiasme staan de professionals. Uit de maandelijkse enquête van Actiam onder beursexperts blijkt dat men de toekomstige koersontwikkelingen erg somber inziet. De beursprofessionals vinden aandelen te veel op een economisch herstel vooruitgelopen. De recessie moet nog komen maar voor aandelenbeleggers is die al historie.
Ook grote beleggers, zoals Stanley Druckenmiller, David Tepper, Warren Buffett, Paul Tudor Jones en Paul Singer zijn somber voor aandelen. Druckenmiller noemde het de slechtste risico-rendementsverhouding ooit. David Tepper omschreef de markt als het meest overgewaardeerd sinds de internetbubbel van 2000. En Warren Buffett zit op een grote berg met cash van 130 miljard dollar en heeft deze nog altijd niet ingezet.
Voorlopig lijkt de kleine, beginnende belegger het gelijk aan zijn zijde te hebben. Sinds hij is gaan kopen, zijn koersen alleen maar gestegen. Dat is mooi, want de geschiedenis leert dat deze meestal tot de verliezende klasse behoort. De professionals kijken intussen nog beteuterd naar de koersstijging.
De komende maanden zullen we weten wie de winnaar wordt in de strijd tussen de grote beleggers en de professionals versus de particuliere beleggers. Tot nu zijn de particuliere beleggers aan de winnende hand. Ik hoop voor ze dat dat zo blijft, maar ik vrees van niet. Die grote rijke beleggers zijn niet voor niets zo groot en rijk geworden.
Over de column van Corné van Zeijl Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via: corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere vrijdag in het Financieele Dagblad lezen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.