Column Corné van Zeijl | BNR

Opinie | Krimpflatie

Column Corné van Zeijl | BNR
14-05-2021

Keukenpapier In de supermarkt hoeven de prijsstickers nog niet vervangen te worden. Maar pas op: daar heb je krimpflatie. Een van de mooiste voorbeelden die ik tegenkwam was de prijs van keukenpapier bij de supermarktketen Costco. De prijs bleef hetzelfde, alleen zaten er 20 velletjes minder op een rol. Wat is nou 20 velletjes? Nou, als je ze net nodig hebt, mis je ze wel. Dat komt overeen met een 14,3 procent hogere prijs per vel. Een duidelijk geval van krimpflatie: de prijzen lijken gelijk, maar dat zijn ze niet.
Markt sussen Richard Clarida, de vicevoorzitter van de Fed, was ook verrast. Hij probeerde de markt te sussen door te benadrukken dat het maar één cijfer is en dat veel van die prijsstijgingen transitoir zijn. Er is inderdaad tijdelijk een groot verschil tussen vraag en aanbod. De prijs van Amerikaans hout is bijvoorbeeld in een jaar tijd meer dan verviervoudigd. Dat komt doordat de productiecapaciteit in maart 2020 flink is teruggeschroefd.
Lees ook | Corné van Zijl | Inflatiehobbel
Logisch, door de coronalockdowns dacht iedereen dat er een enorme economische crisis kwam. Maar consumenten hadden niets te doen en gingen juist bouwen en verbouwen, dus de vraag nam toe. En dan duurt het even voordat vraag en aanbod weer op elkaar zijn afgestemd.
Vrijwel alle grondstoffen De houtfutures staan nu op 1.638 dollar. Als u het hout over een jaar geleverd wilt hebben, hoeft u nog maar 1.130 dollar te betalen, 30 procent goedkoper. Dit effect zie je bij vrijwel alle grondstoffen. Binnenkort mag u weer op verjaardagen komen. Als u terloops een interessante term wilt laten vallen, noem dan backwardation. Zo heet het fenomeen dat de huidige prijs van een grondstof hoger is dan de toekomstige prijs.
Luister terug | Corné van Zeijl | Economen en de coronacrisis
Moeten we dan bang zijn voor inflatie? Nee, voorlopig niet. Structureel hogere inflatie krijgen we pas als de lonen gaan stijgen. Dat zie ik nog niet gebeuren.
Dalende koersen De aandelenkoersen daalden flink op het inflatiebericht. Maar aandelenbeleggers zijn niet bang voor inflatie. Ze zijn bang dat de inflatie zo hard stijgt, dat ook de Fed bang gaat worden voor inflatie en op de monetaire rem gaat staan. En daar kunnen financiële markten niet tegen. Met de huidige waardering van 22 maal de verwachte winst wordt dat wel een dingetje. Dan zullen we ook krimpflatie in de beurskoersen zien.
Over de column van Corné van Zeijl Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.
See omnystudio.com/listener for privacy information.