Column Corné van Zeijl | BNR

Opinie | Machtsstrijd China doet beleggers pijn

Column Corné van Zeijl | BNR
20-08-2021

Vlak voor de beursintroductie gaf Jack Ma, de CEO van Alibaba, commentaar op de toezichthouders. Daarna werd de regelgeving voor dit soort fintechbedrijven flink aangescherpt. De beursintroductie werd afgelast. De doos van Pandora, die was verstopt onder een dikke laag stof bij de toezichthouders, werd geopend. Sindsdien is het een grote stroom met regels, beperkingen en verboden.
Ik noem een paar voorbeelden. De activiteiten van Didi, de Chinese Uber, werden vlak na de beursintroductie eind juni flink ingeperkt, vanwege monopolistische praktijken, slechte arbeidsomstandigheden en het gebruik van klantendata. Sinds de IPO is de koers gehalveerd. Daarmee is 40 miljard dollar aan beurswaarde verdwenen. Een ander voorbeeld zijn de techbedrijven voor onderwijs. Daar werd het met een simpele pennenstreek verboden om nog langer winst te maken. Daar gaat je businessmodel.
Logischerwijs staan de koersen van de Chinese technologiebedrijven sterk onder druk. De HangSeng Tech index is dit jaar 28% gedaald. Even ter vergelijking, de Amerikaanse Nasdaq is dit jaar 13% gestegen.
Maar waarom vraag je je af? Het is toch alleen maar in het belang van China dat het bedrijfsleven groeit en bloeit. De Chinese overheid zegt vooral de Chinese bevolking te willen beschermen, tegen slechte arbeidsomstandigheden, gebrekkige databescherming en privacyinbreuk. Als je de Chinese acties uit het verleden bekijkt, moet je constateren dat dit erg ongeloofwaardig overkomt.
De arbeidsomstandigheden van de Oeigoeren zijn niet echt optimaal te noemen. En de meest basale privacyregels worden met voeten getreden als de data naar de Chinese overheid vloeit. Ik denk dat het vooral een machtsspel is. De Chinese regering wil deze macht zelf houden en niet overlaten aan de bedrijven. In de VS zie je dat de big tech langzaam maar zeker steeds machtiger wordt. Deze ongewenste situatie wil men in China voorkomen. Dan maar wat eieren breken om een omelet te maken.
En dat is misschien de belangrijkste les die Westerse overheden hieruit kunnen trekken. Beleggers hebben deze les al op een pijnlijke manier geleerd. Er is volgens Reuters door de acties van de Chinese overheid al voor 1000 miljard dollar aan vermogen verdampt. Op die manier komt het vanzelf wel goed met die ongelijkheid. Echt socialisme, iedereen even arm. Te beginnen bij de beleggers.
Over de column van Corné van Zeijl Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.
See omnystudio.com/listener for privacy information.