Column Corné van Zeijl | BNR

Opinie | Tegenstrijdige sentimenten op de aandelenmarkt

Column Corné van Zeijl | BNR
17-07-2020

Een mooi voorbeeld was het overmatige optimisme in januari. Vrijwel alle indicatoren stonden toen op rood. Dat leek een mooi moment om te verkopen. Maar de kudde liep gewoon nog even door. Beleggers trokken zich niets aan van het coronavirus. Dat zou waarschijnlijk wel met een sisser aflopen, dacht men, zoals destijds bij SARS. De S&P bereikte in februari nog bijna dagelijks nieuwe records.
Van overmatig optimisme naar pure paniek Pas toen bleek dat het virus zich wel eens tot een pandemie kon gaan ontwikkelen, werden beleggers bang. Binnen no time draaide het overmatige optimisme om in pure angst en paniek. Daardoor stonden in maart alle sentimentssignalen weer op groen. Dan moet je dus aandelen gaan kopen. Maar dat is lastig, je gaat immers kopen terwijl de wereld in brand staat en iedereen je voor gek verklaart. En vervolgens dalen de koersen ook nog eens flink door.
Luister ook | Opinie | Het gelijk van de kleine belegger
Zelfs voor Elon Musk te duur De vraag hoe het er nu voor staat, is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Ja, er is speculatie. Zo is de beurswaarde van Tesla in een paar maanden geleden verdrievoudigd naar bijna 300 miljard dollar. Zelfs Elon Musk, toch een optimistisch man, vindt het aandeel te duur. Natuurlijk zijn er genoeg redenen om enthousiast over het bedrijf te zijn. Maar niet genoeg om te verklaren waarom de koers moet verdrievoudigen.
Extreme speculatie in techhoek De extreme speculatie is vrijwel alleen in de hoek van tech- en biotechaandelen te vinden. In de brede markt zien we die speculatie niet terug. Institutionele beleggers zijn nog erg terughoudend. Volgens de meest recente enquête van Merril Lynch hebben deze beleggers een kaspositie van gemiddeld 4,9 procent. Dat is een stuk hoger dan normaal. En 71 procent van de ondervraagden denkt dat de aandelenmarkt overgewaardeerd is.
Luister ook | Beurswatch: Beleggers, luister naar Buffet
Particuliere beleggers voorzichtig Ook gewone particuliere beleggers zijn nog erg voorzichtig. Volgens de AAII (American Association of Individual Investors) zijn de meeste kleine beleggers somber gestemd. Daarentegen zijn de Amerikaanse beleggingsadviseurs juist erg enthousiast. En ook optiebeleggers kopen vooral call opties. Een teken van veel optimisme.
Het ultieme verkoopmoment Uit deze diverse mix is het moeilijk om een eenduidig signaal te destilleren. Dat is jammer. Het ultieme verkoopmoment komt misschien pas als de sombere beleggers de handdoek in de ring gooien. Dan moeten we daar maar op wachten. Gelukkig heeft de eerste kandidaat zich al aangemeld. Het 2,8 miljard dollar grote hedgefund Lansdowne dat zich specialiseert in short posities stopt ermee. Nu de rest nog.
Over de column van Corné van Zeijl Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via: corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere vrijdag lezen in het FD.
See omnystudio.com/listener for privacy information.