Column Corné van Zeijl | BNR

Opinie | Terug naar abnormaal

Column Corné van Zeijl | BNR
12-11-2021

Ook het monetaire beleid zou weer normaal worden. Afgelopen week werd het Amerikaanse inflatiecijfer bekendgemaakt, maar daar was niets normaals aan. Dat was een dikke 6%. Een stuk hoger dan afgelopen maand en hoger dan de verwachtingen. Begin 2021 rekenden economen nog op een geldontwaarding van 2%.
De Federal Reserve Bank of Atlanta berekent een zogenaamde sticky price-CPI. Hierbij kijkt men alleen maar naar de elementen die zich langzaam aanpassen. Maar als het er eenmaal in zit gaat het niet zomaar weg. Een mooi voorbeeld zijn de huurprijzen. Ook deze plakkerige inflatie stijgt snel en zit op het hoogste niveau van de afgelopen dertig jaar.
Qua monetair beleid concentreren beleggers zich vooral op de Fed en de ECB. Maar elders in de wereld reageert men veel traditioneler op de stijgende inflatie. Ik heb de centrale banken even afgevinkt die vanwege de stijgende prijzen de rente reeds hebben verhoogd. Ik tel er al negen. Vooral in Oost-Europa en in een aantal opkomende markten, zoals Brazilië, Indonesië en Zuid-Afrika, zie je dat beeld.
Dus zo te zien is iedereen gefocust op inflatie. Daarom is zelfs de Fed zijn opkoopprogramma aan het afbouwen. Alleen in Frankfurt wil men gewoon doorgaan. Monetair beleid is het afwegen van risicos. Blijkbaar ziet de ECB die inflatierisicos niet.
Ook ik zit in het kamp tijdelijk qua inflatieverwachtingen. Maar je moet altijd je ogen openhouden waarom je wellicht ongelijk kunt krijgen. Wij hebben in Europa niet zon mooie datareeks van 'plakinflatie', maar ook zonder die reeks is het makkelijk te begrijpen dat bij ons de huren flink zullen stijgen. Hoe hoger de huizenprijzen, hoe hoger de huren op langere termijn.
ECB-president Christine Lagarde zegt dat ze geen duif is (voorstander van een los monetair beleid) en ook geen havik (voorstander van een streng beleid), maar een uil. Dat impliceert dat ze de wijsheid in pacht heeft. Het lijkt mij eerder een teken van arrogantie. Dat geeft op zich niet, maar ik heb liever iemand met een beetje gezond verstand.
En als de reële rente (rente min inflatie) zo extreem laag is als nu, moet je je afvragen of dat ruime beleid past bij de economische situatie. Even ter illustratie: iemand die zijn geld in Nederlandse staatsobligaties stopt, krijgt een negatieve reële rente van maar liefst -4%. Dat is niet normaal, normaal is een procent of vier positief. Dat zou zelfs een uil moeten begrijpen.
Over de column van Corné van Zeijl Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.
See omnystudio.com/listener for privacy information.