Podcast Zoeker

De A.L. Snijderspodcast

De A.L. Snijderspodcast

Maatschappij & Cultuur  |  33 afleveringen

Op 7 juni overleed A.L. Snijders, de schrijver en bedenker van het zeer korte verhaal (zkv). Voor veel luisteraars en voor de makers van het radioprogramma De Ochtend van 4 (https://www.nporadio4.nl/deochtendvan4/zeer-korte-verhalen) een grote schok. Zijn verhalen én zijn karakteristieke stem worden enorm gemist. Daarom op veler verzoek vanaf maandag 5 juli: iedere werkdag een gesproken zkv uit ons enorme archief, gevolgd door speciaal uitgezochte klassieke muziek.

#20 - ZKV 'Dagrecreatie' (S03)Luister  

26 juni 2016 las A.L. Snijders dit ZKV voor. Daarna klonk muziek van Henri Tomasi, een deeltje uit Concert Champêtre.

#19 - ZKV 'Tolk' (S03)Luister  

Op 24 september 2017 las A.L. Snijders zijn ZKV voor, met de titel 'tolk'. De verbinding was niet optimaal, het verhaal was dat wel. Aansluitend muziek van Francis Poulenc. 

#18 - ZKV 'Koken' (S03)Luister  

Dit ZKV werd door A.L. Snijders voorgelezen op 7 april 2019. De titel gaf natuurlijk aanleiding tot de muziek: twee deeltjes uit Revue de Cuisine van Bohuslav Martinu. 

#17 - ZKV 'Het vliegveld van Amsterdam' (S03)Luister  

'Het vliegveld van Amsterdam' is de titel van het ZKV van vandaag. A.L. Snijders las het voor op 24 maart 2019. Daarna klinkt muziek van Robert Schumann. Het scherzo uit zijn Rheinische Symfonie, uitgevoerd door het Zweeds Kamerorkest o.l.v. Thomas Dausgaard.

#16 - ZKV 'De vogelaar' (S03)Luister  

Het ZKV van vandaag las A.L. Snijders voor op 10 maart 2019 in De Ochtend van 4. De aansluitende muziek is van Robert Schumann: Vogel als Prophet uit de Waldzenen, uitgevoerd door rietkwintet Calefax. 

#15 - ZKV 'Een gemene streek' (S03)Luister  

3 maart 2019 las A.L. Snijders dit ZKV in De Ochtend van 4 bij presentator Niels Heithuis. Aansluitend klonk Adieu mes amours van Josquin des Prez.

#14 - ZKV Het bos (S03)Luister  

24 februari 2019 las A.L. Snijders dit ZKV voor, getiteld 'Het bos'. Uiteraard gevolgd door bosrijke muziek; Abschied uit de Waldzenen van Robert Schumann. Uitgevoerd door pianist Andras Schiff. 

#13 - ZKV 'Eigendomsrecht' (S03)Luister  

Opnieuw een pareltje uit het archief met ZKV's van A.L. Snijders. 'Eigendomsrecht' is de titel en het wordt gevolgd door muziek van Richard Strauss. Auf stillem Waldespfad, gespeeld door violist Augustin Dumay en pianist Louis Lortie.

#12 - ZKV 'Tasje' (S03)Luister  

A.L. Snijders las zijn ZKV 'Tasje' voor in de uitzending van De Ochtend van 4 op 10 februari 2019. Aansluitend klinkt muziek van Leo Smit, het langzame deel uit zijn concert voor altviool en strijkorkest. Uitgevoerd door Daniel Raiskin (altviool) en het Nederlands Kamerorkest. 

#11 - ZKV 'Herinneringen' (S03)Luister  

Het ZKV van vandaag werd door A.L. Snijders voorgelezen op 3 februari 2019. De muziek die daarop volgt is van Hernando Cabezón. Dulce Memoriae, uitgevoerd door het Brisk blokfluitkwartet. 

#10 - ZKV 'Rechtspraak' (S03)Luister  

A.L. Snijders las zijn ZKV 'Rechtspraak' voor op 13 januari 2019. Daarna klonk muziek van Sergei Prokofiev, deeltjes uit een suite voor orkest. 

#9 - ZKV 'Schaap' (S03)Luister  

A.L. Snijders las dit ZKV voor op 26 februari 2017. Aansluitend een duo voor viool en cello van Erwin Schulhoff, uitgevoerd door Julia Fischer en Daniel Müller-shot

#8 - ZKV 'De vraag' (S03)Luister  

ZKV 'De vraag' werd voorgelezen door A.L. Snijders op 12 februari 2017. Daarna muziek van Philip Glass, uitgevoerd door harpiste Lavinia Meijer. 

#7 - ZKV 'Klacht' (S03)Luister  

15 januari 2017 las A.L. Snijders dit ZKV voor in De Ochtend van 4. Aansluitend klinkt er pianomuziek van Louise Adolpha le Beau.

#6 - ZKV 'Pinda-chinees' (S03)Luister  

Dit ZKV werd uitgezonden op Eerste Kerstdag 2016. De muziek aansluitend is van Domenico Scarlatti. 

#5 - ZKV 'Verhaal' (S03)Luister  

Het ZKV 'Verhaal' van vandaag werd door A.L. Snijders voorgelezen in De Ochtend van 4 op 9 april 2017. De muziek daarna is van Witold Lutoslawski, gespeeld door klarinetist Martin Fröst, samen met het Australin Chamber Orchestra. 

#4 - ZKV 'Detail' (S03)Luister  

Op nieuwjaarsdag 2017 las A.L. Snijders zijn ZKV voor, getiteld 'Detail'. 

#3 - ZKV 'Kooiaap' (S03)Luister  

Dit ZKV is getiteld 'Kooiaap' en werd uitgezonden in De Ochtend van 4 op 18 december 2016. De muziek is van Leos Janacek, een deeltje uit Pohadka (sprookje) voor cello en piano.

#2 - ZKV 'De Boeken' (S03)Luister  

Op 4 december 2016 las A.L. Snijders zijn ZKV 'De Boeken' voor in De Ochtend van 4. De aansluitende muziek is van Federico Mompou, een deeltje uit Musica Callada, gespeeld door pianist Marcel Worms.

#1 - ZKV 'Gedicht' (S03)Luister  

Dit ZKV 'Gedicht' van A.L. Snijders werd door hem voorgelezen in De Ochtend van 4 op 11 december 2016. De aansluitende muziek is van Arvo Pärt, gespeeld door pianist Ralph van Raat.

Vanaf maandag 5 juli: iedere werkdag een gesproken zkv uit ons enorme archiefLuister  

Op 7 juni overleed A.L. Snijders, de schrijver en bedenker van het zeer korte verhaal (zkv). Voor veel luisteraars en voor de makers van het radioprogramma De Ochtend van 4 een grote schok. Zijn verhalen én zijn karakteristieke stem worden enorm gemist. Daarom op veler verzoek vanaf maandag 5 juli…

#7 - Herdenking A.L. Snijders (S02)Luister  

Op maandag 7 juni 2021 overleed A.L. Snijders plotseling. In deze eerste zondag zonder de geliefde ZKV's herdenken we een man die onlosmakelijk verbonden is met Radio4 en De Ochtend van 4. 

#6 - ZKV 6 juni 2021 (S02)Luister  

A.L. Snijders leest zijn wekelijkse ZKV, getiteld STOA. En hij neemt de week nog eens door met Niels Heithuis.

#5 - ZKV 30 mei 2021 (S02)Luister  

A.L. Snijders leest zijn nieuwste ZKV voor, speciaal geschreven voor De Ochtend van 4. Torenkamer heet het verhaal. Daarvoor neemt hij natuurlijk nog even de week door met Niels Heithuis. 

#4 - ZKV 23 mei 2021 (S02)Luister  

A.L. Snijders heeft naar het Songfestival gekeken en kletst daar even over met Niels Heithuis. Maar bovenal leest hij een nieuwe ZKV voor, met de titel Verhalenmachine

#3 - ZKV 16 mei 2021 (S02)Luister  

Het wekelijkse ZKV van A.L. Snijders. 'Helikopter' is de titel. Vandaag voor een keertje met Margriet Vroomans. 

#2 - ZKV 9 mei 2021 (S02)Luister  

Het wekelijkse ZKV van A.L. Snijders in De Ochtend van 4 heeft deze week de titel 'Dichtkunst'

#1 - ZKV 2 mei 2021 (S02)Luister  

ZKV "Bekwaam bootsman"

#4 - Literatuur (S01)Luister  

Schrijver A.L. Snijders ontvangt een cadeau en vertelt wat hij goede literatuur vindt. Plus: The making of a ZKV. Programmamaker Niels Heithuis helpt een handje.

#3 - De Wallen (S01)Luister  

Schrijver A.L. Snijders is met programmamaker Niels Heithuis in de rosse buurt. Hij bezoekt zijn oude woning, tegenover Casa Rosso. Over een tijd van affaires en rellen. En over Snijders’ geliefde filosofie De Tao.

#2 - De Jeugd (in Zuid) (S01)Luister  

Schrijver A.L. Snijders, loopt met programmamaker Niels Heithuis door de Amsterdamse buurten van zijn jeugd. "Als ik in een stad wil wonen, woon ik toch het liefst in Amsterdam."

#1 - De Liefde (S01)Luister  

Een uitgebreid praatje met schrijver A.L. Snijders (winnaar Constantijn Huygensprijs 2010), maker van het ZKV, het Zeer Korte Verhaal. Hij leest er elke zondag een voor in De Ochtend van 4. Presentator Niels Heithuis vraagt hem vooraf ‘Hoe gaat het met u’ en dan volgt een kort gesprek. Deze keer…

Binnenkort: Een zeer lang verhaal van A.L. SnijdersLuister  

Deze week: Een voorproefje voor wil zich wil gaan abonneren. Doe dat vooral! Een zeer lang verhaal van A.L. Snijders, een cadeautje voor liefhebbers!