Podcast Zoeker

De Angststudio

#6 Jerry Afriyie – Angst voor veranderende tradities

De Angststudio

04-12-2019

Episode #6 - 4 december 2019 

Een speciale Sinterklaas-editie van de Angststudio, zie het als ons Sinterklaascadeau. In deze zesde aflevering van de Angststudio spreekt Mounir Samuel met activist en dichter Jerry Afriyie over de laatste racismegolf in Nederland.

Voor Sinterklaas zou iedereen een spiegel in zijn schoen moeten krijgen, zodat niemand meer weg kan duiken, concluderen Jerry Afriyie en Mounir Samuel. Want hoewel het racismedebat steeds feller wordt, durven mensen nog steeds niet te erkennen waar het echte probleem ligt. We lijken op een transitiepunt te staan, maar “…als de oplossingen zouden worden gezocht in samenwerking met zwarte mensen, dan waren deze zo gevonden. Racisme kun je niet ‘polderen’, dan hou je het in stand. Je kunt het niet knuffelen, je moet ervan af.”

Als Ghanese man in Nederland ondervond Jerry Afriyie racisme en uitsluiting aan eigen lijf. Jerry Afriyie vertelt over zijn eigen sterke maatschappelijke betrokkenheid en zijn missie met Kick Out Zwarte Piet. Hij spreekt over het stilzwijgen van Mark Rutte na de aanval op het KOZP-congres en de pijn die gepaard gaat met de strijd voor verandering.

Een eerlijk gesprek over racisme in Nederland, de angst voor verandering en bovenal de angst voor 'de ander'.