Podcast Zoeker

De Bezige Bij Podcast

#12 Liesbeth Staats over deeltijdwerken, de moedercultus en de hardnodige systeemverandering

De Bezige Bij Podcast

26-11-2021

Nederland mag dan tot de welvarendste landen ter wereld behoren, daarvan profiteert vooral de ene helft van de bevolking: de mannen. Op de werkvloer, en ook daarbuiten, zijn zij de norm. Ondanks hun betere prestaties op school en tijdens hun studie werken vrouwen veel minder dan mannen – en voor datzelfde werk krijgen zij doorgaans minder betaald. De zorg voor naasten, voor de kinderen en het huishouden, het wordt in ons land nog altijd gezien als de verantwoordelijkheid van vrouwen.

Journalist en televisiemaker Liesbeth Staats schreef een boek over hoe het komt dat deze patronen in Nederland zo hardnekkig zijn en zich moeilijk laten uitroeien, Waarom vrouwen minder werken dan mannen (en dat ook jouw probleem is). Daarin zoekt ze naar oplossingen en laat ze zien wat de gemiste kansen zijn voor vrouwen én mannen, zolang we ons niet los worstelen van deze ingesleten gewoontes. In deze aflevering van De Bezige Bij Podcast spreekt ze over haar boek met haar redacteur Merijn Hollestelle.

Liesbeth Staats maakte de spraakmakende documentaireseries De baby-industrie(2018) en Waarom werken vrouwen niet? (2020). Voorheen was zij een van de gezichten van actualiteitenprogramma Brandpunt, het NOS Jeugdjournaal en EenVandaag. Nu is ze presentator bij BNR Nieuwsradio en De ochtend van 4 op NPO Radio 4. Met Waarom vrouwen minder werken dan mannen (en dat ook jouw probleem is) debuteert Staats als schrijver.


Productie: Suzanne Holtzer, Merijn Hollestelle en Romanee Rodriguez

Montage: Romanee Rodriguez

Muziek: Peter van de Witte

Op 10:09 minuten hoor je kort een fragmentje uit de Netflix-serie 'MAID'.