Podcast Zoeker

De BNR Techniektour | BNR

De BNR Techniektour | BNR

Technologie  |  140 afleveringen

Elke week gaan we op pad door Nederland om te kijken welke impact techniek heeft op onze samenleving en hoe techniek bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen.

Behind the scenes: zo worden filmstunts gemaaktLuister  

Een grote explosie, autocrash of val van grote hoogte. Indrukwekkende stunts zijn cruciaal voor de beleving van een film. Maar welke technieken gaan er schuil achter de meest spectaculaire stunts?

Zomerspecial: Virtual Reality in de bouwLuister  

Om de zomer door te komen en niks te hoeven missen van alle technische hoogstandjes en indrukwekkende innovaties, hoor je de komende weken de beste afleveringen van de BNR Techniektour. Met als afsluiter: Virtual Reality in de bouw.

Zomerspecial: hoe techniek topsporters naar goud helptLuister  

Om de zomer door te komen en niks te hoeven missen van alle technische hoogstandjes en indrukwekkende innovaties, hoor je de komende weken de beste afleveringen van de BNR Techniektour. Met vandaag: de techniek achter topsport.

Zomerspecial: de techniek op het grootste werkschipLuister  

Om de zomer door te komen en niks te hoeven missen van alle technische hoogstandjes en indrukwekkende innovaties, hoor je de komende weken de beste afleveringen van de BNR Techniektour. Met vandaag: de techniek op het grootste werkschip ter wereld.

De techniek achter scheepvaart: zo worden essentiële onderdelen van een schip gerepareerdLuister  

Voortstuwing: datgene wat een vaartuig voortbeweegt. Zonder de aandrijving komt een schip niet van a naar b. Maar hoe onderhoud en repareer je zo'n systeem? En is het eigenlijk wel een beetje duurzaam?

Met deze technieken worden molens gerepareerdLuister  

Molens: ze zijn er in allerlei soorten en maten, staan op ansichtkaarten en zijn niet weg te denken uit ons oer-Hollandse landschap. Maar wat als er een onderdeel vervangen moet worden?

Leeftijd en ziektes achterhalen door het analyseren van opgegraven skelettenLuister  

Hoe leefden mensen vroeger? En wat waren veel voorkomende ziektes in een bepaald gebied? Na een archeologische opgraving kan het grote onderzoeken beginnen.

Graven naar archeologische vondstenLuister  

Voordat er ergens gebouwd kan worden moet er archeologisch onderzoek worden gedaan. Hoe ga je te werk? En welke technieken zijn onmisbaar bij een archeologische opgraving?

Weggebruikers van de toekomst: de autonome bus is onderwegLuister  

Een bus zonder chauffeur die passagiers naar de bestemming brengt. Hoe ziet het verkeer van de toekomst eruit? En welke rol is er weggelegd voor autonoom vervoer? We stappen in bij de autonome testauto en kijken of de techniek er klaar voor is.

Bodemdaling: wat is het en hoe ga je het tegen?Luister  

Verzakte gevels, ongelijke drempels en scheuren in muren. Op verschillende plekken komt ons land lager te liggen door bodemdaling. Wat zijn de gevolgen? En met welke technieken ga je bodemdaling tegen?

Nauwkeurig meten in de medische zorgLuister  

Klein, kleiner, kleinst. Zo precies mogelijk een tumor bestralen of zoveel mogelijk informatie over de binnenkant van een kransslagader verzamelen. In situaties waarbij exact meten van levensbelang is, is soms niet de arts, maar een meetinstrument het belangrijkst.

Duurzame verpakkingen: recycling, circulariteit en zo licht mogelijke materialenLuister  

Onze verpakkingen moeten milieuvriendelijker, maar hoe maak je een plastic, kartonnen of glazen verpakking zo duurzaam mogelijk? Waar liggen de uitdagingen? En welke technieken spelen een rol?

Rijden met een hoogwerker en lopen door ontwerpen in virtual realityLuister  

Virtual reality wint steeds meer terrein in de bouw. Wat zijn de mogelijkheden? En welke technieken gaan er schuil achter deze virtuele wereld?

Deze technieken vind je in een cleanroomLuister  

Een schone en steriele omgeving is cruciaal ontwikkelen van fotonische chips of bereiden van medicijnen. Maar hoe worden cleanrooms gemaakt, en welke technieken vind je er?

Alles op één dak: van waterberging tot kinderspeelplaatsLuister  

De steden worden drukker, de zomers heter en de regenbuien heviger. Om het water op te kunnen blijven vangen, de stad te verkoelen en tegelijkertijd voor recreatie en ontspanning te kunnen blijven zorgen, worden daken steeds belangrijker. Hoe staat het ervoor met dakverkenning? En welke technieken …

Wat wij van microben kunnen lerenLuister  

Bacteriën en schimmels om scheuren in beton te dichten of als geheime troef om duurzaam veevoer te maken. Welke technieken komen hierbij kijken? En waar liggen de uitdagingen?

Grote recycle-uitdagingen vragen een heel nieuwe manier van denkenLuister  

We weten dat je plastic, groen-afval en papier kunt recyclen, maar hoe zit het met grotere objecten? Hoe recycle je een betonnen viaduct of een heel bedrijfspand?

Hoe de brandweer traint voor noodsituatiesLuister  

Branden, ongelukken, een gijzeling: voor hulpdiensten zijn het de situaties waar ze hun hele leven voor trainen. Maar hoe oefen je zoiets gevaarlijks?

De toekomst van voedselveiligheid in NederlandLuister  

Er wordt hard gewerkt aan nieuwe testmethodes om te zorgen dat het bewaken van de voedselveiligheid in de toekomst minder reactief en meer preventief is. Hoe werken die methodes?

Het weer, de luchtkwaliteit en de mast die ze probeert te doorgrondenLuister  

Meetmast Cabauw van het KNMI, ook wel de snuffelmast genoemd, doet allerlei belangrijke metingen in de lucht en bodem. Maar wat meet hij nou precies?

Masten: waar ze voor nodig zijn en hoe je ze goed houdtLuister  

Het is zo'n object waar je regelmatig langskomt, maar zelden bij stilstaat: een mast. Ja we weten wel dat ze nodig zijn voor onze telefoongesprekken, dat er in sommigen meetapparatuur hangt en dat er elke eerste maandag van de maand een alarm in af kan gaan, maar hoe zitten ze nou echt in elkaar? En…

Deze techniek vind je in de stad van de (nabije) toekomstLuister  

We nemen dit keer een kijkje in de stad van de toekomst. Maar dan wel de stad van de nabije toekomst: projecten en technieken met veel potentie, die nu al mogelijk zijn.

Wanneer een gram, graad of centimeter het verschil maaktLuister  

Een kilootje meer of minder als we op de weegschaal staan, een graadje warmer of kouder als we een wandeling maken, of een centimeter lager of hoger als we een schilderijtje ophangen: in veel situaties is exact meten of wegen niet van levensbelang. Maar zonder dat we het doorhebben zijn er een heleb…

Tekort technisch personeel oplossen: het begint al op de basisschoolLuister  

Het aantal studenten en leerlingen dat kiest voor techniek neemt af, terwijl de tekorten aan technisch personeel alleen maar groeien. Volgens recent onderzoek door Ecorys zijn alleen al voor de energietransitie 23 tot 28.000 extra veelal technisch geschoolde - werknemers nodig. Maar wat gebeurt er …

Extra podcast | 'Nu al van het gas af? Dan moet je beloond worden.'Luister  

Het aardgasvrij maken van je woning is voor bijna niemand rendabel. En dus lopen de ambities van het klimaatakkoord vertraging op. Volgens Maarten van Poelgeest, voorzitter van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving, moet het voor woningeigenaren aantrekkelijker worden om duurzame aanpassingen te doen. J…

De hybride-strategie als route naar sneller duurzaamLuister  

Zonder techniek geen energietransitie, maar hoe kunnen we nou zorgen dat we op het juiste moment voor de juiste technieken kiezen? Welke strategie is de beste weg naar duurzaamheid?

De techniek op het grootste werkschip ter wereldLuister  

We gaan aan boord van de Pioneering Spirit: het grootste werkschip ter wereld. Daar horen we onder andere hoe het hefsysteem met gemak een platform van 48000 ton uit zee tilt.

Hoe hulpdiensten steeds slimmer gebruikmaken van dataLuister  

Hoe kunnen data, algoritmes en apps onze hulpverleners helpen bij het beter uitvoeren van hun werk? In deze aflevering hoor je alles over innovaties in de meldkamer.

Met techniek het aantal incidenten voorspellenLuister  

Hoe kun je met een drone gevaarlijke stoffen als chloorgas en kooldioxide opsporen? En aan de hand van welke technieken kan de brandweer voorspellen hoeveel incidenten er tijdens een hevige storm zullen komen?

Hoe techniek sporters naar goud helptLuister  

Welke technische hoogstandjes verbeteren de prestaties van de Nederlandse sporters? En kan de techniek de taak van de sportcoach overnemen?

Met welke technieken ga je autoschade en wateroverlast tegen?Luister  

Een deuk in de auto na een ongelukje met inparkeren of het hele huis onder water na een hevige lekkage. Wat zijn de meest voorkomende schades en met welke technieken repareer je deze mankementen?

Zijn biologische autowasstraten de toekomst?Luister  

Door welke technieken verspil je zo min mogelijk water tijdens het autowassen? En hoe zorg je ervoor dat het energieverbruik in een autowasstraat zo laag mogelijk blijft?

Welke technieken gaan het tekort aan drinkwater tegen?Luister  

Wereldwijd is er een groot tekort aan schoon drinkwater en ook in in Nederland neemt de vraag toe. Drinken we straks allemaal gezuiverd zeewater? En welke technieken komen daarbij kijken?

Kunstmatige intelligentie helpt artsen diagnoses stellenLuister  

Kunstmatige intelligente kan artsen helpen bij het stellen van diagnoses en bepalen wanneer een patiënt naar huis mag. Maar kan de computer ook de taak van de arts overnemen? En waar ligt de ethisch grens?

De techniek achter sauna'sLuister  

Een sauna verbruikt veel energie en is van zichzelf niet duurzaam. Maar hoe houd je de energiekosten zo laag mogelijk? En met welke technieken breng je de C02-uitstoot omlaag?

De techniek achter de tandartsLuister  

Gaatjes vullen, boren en tandsteen verwijderen. We ontkomen niet aan een jaarlijkse controle bij de tandarts. Maar hoe wordt die apparatuur eigenlijk gemaakt? En met welke innovatieve technieken komt een beugel tot stand?

De techniek achter ondergrondsLuister  

Er zijn allerlei manieren om de bovengrondse wereld in kaart te brengen. Maar hoe gaat dat onder de grond? En welke technieken spelen daarbij een belangrijke rol?

De techniek achter schoonLuister  

Jaarlijks belandt er veel plastic in de Nederlandse wateren. Maar hoe haal je die viezigheid er weer uit? En de uitstoot van veehouderijen moet omlaag, maar hoe?

De techniek achter ski- en schaatsbanenLuister  

Schaatsen en snowboarden zonder dat het ook maar één graad vriest. Welke technieken zijn er nodig om kunstmatig ijs en sneeuw te maken? En kan dat eigenlijk wel duurzaam?

De techniek achter gevaarlijk werkLuister  

Werken op grote hoogte of besloten ruimtes als tanks en liftschachten. Nederland kent heel wat risicovolle beroepen. Maar welke technieken zijn er nodig om gevaarlijke werk zo veilig mogelijk te kunnen uitvoeren?

De techniek achter fotonicaLuister  

Waar het bereik en de kracht van elektriciteit stopt, komt fotonica om de hoek kijken. Maar wat is het eigenlijk precies? En hoe belangrijk is het voor de ontwikkeling van 5G-netwerken?

De techniek achter curieuze constructiesLuister  

Een cactus nemen als inspiratie voor hoogbouw. Of een boom voor een efficiënte techniek voor het oppompen van water. De natuur heeft miljoenen jaren gekregen om zo efficiënt mogelijk te leren bouwen. Om nog maar te zwijgen van de schoonheid die in de natuur te zien is. Wat is daar vandaag de dag v…

De techniek achter opzienbarende onderdelenLuister  

Soms steelt niet de machine, maar slechts één enkel onderdeel de show. Om erachter te komen welke opzienbarende onderdelen er schuil gaan achter bijzondere machines en uitvindingen, reist Karlijn Meinders af naar Schiedam en Hoek van Holland.

De techniek achter diepzee mijnbouwLuister  

Op kilometers diepte liggen enorme hoeveelheden bruikbare en kostbare grondstoffen, eigenlijk voor het oprapen. Daardoor ontbrand er een strijd om die kostbaarheden omhoog te halen. Wat is er nodig? Juist! De juiste techniek om erbij te komen. "Wij zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst is van de …

De techniek achter baggerenLuister  

Bij een maritieme natie als Nederland, staat ook het baggeren hoog in het vaandel. Niet alleen uit traditie of principe, het is ook big business. Nederlandse baggeraars sleepten in de afgelopen decennia de ene na de andere mega-opdracht binnen. Kunstmatige wooneilanden? Slibvrij maken van internatio…

De techniek achter bizarre machinesLuister  

In Rosmalen staat op 'terrein RM3' een monster van een voertuig, van Heijmans. Het ding is zo breed als een huis en maakt herrie als de hel. Karlijn Meinders, de presentator van dit programma, is niet bang aangelegd en wil er gelijk op en in. Andere bizarre machines vindt ze in Drunen, bij Surplex. …

De techniek achter voedselproductieLuister  

KoppertCress is de trots van de tuinbouwstreek, welke techniek gebruiken zij om efficiënt en duurzaam voedsel te produceren? Bij KoppertCress gaat Karlijn de kas in en zelfs het dak op, want ook bij het produceren van voedsel moet de hele keten kloppen. Nederland is onder andere door de Wageningen …

De techniek achter scholenLuister  

Welke techniek maakt het schoolleven aangenaam voor docenten en leerlingen? Martijn de Rijk gaat langs twee scholen in Amsterdam die als 'sterk innovatief' worden aangeduid. Hij wil weten in hoeverre dat ook hard te maken is als je kijkt naar de techniek in het gebouw.

De techniek achter alternatieve brandstoffenLuister  

De tijd van kolen, gas en olie komt langzaam ten einde. Wat is het alternatief, waarbij er meer oog is voor de toekomst van de planeet? Bestaat er echt zoiets als biodiesel? En wat kun je met lignine-olie? Wat zijn veelbelovende technieken die binnen onze landsgrenzen worden getest en ingezet?

De techniek achter minder C0-2Luister  

Wat als je waterstof kan maken, zonder CO-2 uitstoot? Wat als je zonne- en windenergie kan combineren en dat kwijt kan op hoge gebouwen? En wat als je van een strand een plek kan maken dat 'klimaatpositief' is? Juist: dan zet je techniek in om minder C0-2 in de atmosfeer te hebben of zelfs C0-2 aan …

De techniek achter bioscopenLuister  

Terwijl streamingsdiensten wekelijks leden bijschrijven, gingen Nederlanders ook alleen maar meer naar de film. Tot bioscoopbezoek van de ene op de andere dag stil kwam te staan door Corona. De techniek staat echter niet stil. De bioscoopbezoeker krijgt een andere beleving door het gebruik van licht…

De techniek achter koelingLuister  

Kun je de energie van een vrachtauto gebruiken om de trailer te koelen? Hoe hou je de temperatuur van een fust bier mooi stabiel? En... Hoe laat je de natuur het werk doen? Als het aan Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de tu Delft, ligt, wordt koelen net zo st…

De techniek achter vrachtwagensLuister  

De BNR Techniektour is weer terug na de zomer! Karlijn Meinders gaat op pad en zelfs naar onze Zuiderburen om te zien welke innovatieve techniek ze bij DAF inzetten om vrachtwagens te produceren en te verven. Ook gaat ze in gesprek met truckjournalist Arjan Velthoven om een beeld te krijgen van de t…

Tour de Technique: Forensisch Onderzoek!Luister  

Het woord forensisch betekent 'gerechtelijk'. Als een persoon of een instantie een misdaad of een fout heeft begaan, kijkt de rechter hoeveel straf iemand verdiend heeft. Maar voordat de dader voor de rechter kan komen, moet hij eerst gevonden worden. Deze aflevering van de Tour de Technique gaat ov…

Tour de Technique: Musea!Luister  

Om kennis te ontsluiten voor jong en oud, wordt er in musea in Arnhem, Amsterdam en Utrecht volop techniek ingezet. Zo komt kunst tot leven en wordt kennis interactief aangeboden.

Tour de Technique: Afvalverwerking!Luister  

Deze uitzending duikt Karlijn Meinders in (de wereld van) het afval. En zoekt ze antwoorden op vragen als: welke techniek is ervoor nodig om plastic op te vissen uit een eindeloze stroom restafval? En hoe kun van blikjes een volwaardige bouwstof maken? Bij Attero in Wijster lopen ze volgens verschil…

Tour de Technique: Dierentuinen!Luister  

Als je opgaat in het gedrag van apen, of een foto trekt van een majestueuze leeuw, besef je niet dat er heel wat techniek gebruikt wordt om jou veilig en de dieren gelukkig te houden.

Tour de Technique: Alternatieven voor Gas!Luister  

Van waterstof tot biogas: steeds meer nieuwe technieken voor schone energie worden ontwikkeld. Hoe werkt het? En... Wat is de grote belofte?

Tour de Technique: Muziek!Luister  

Overal om ons klinkt vrolijke zomermuziek, maar wat komt er eigenlijk kijken bij een goed nummer? In deze uitzending duiken we de opnamestudio in en sleutelen we aan instrumenten. Bij Wisseloord Studio's leren we alles over opnemen, mixen en produceren en horen we hoe muziek kan klinken als we het n…

De techniek achter watergebruikLuister  

Water geeft warmte, die je kunt inzetten om gebouwen mee te verwarmen. Water geeft voeding, dat je keer op keer weer kunt inzetten. Water kun je opslaan, zodat je genoeg hebt als een tekort dreigt. De vraag is: welke techniek zorgt ervoor dat je dat slim, duurzaam en precies op tijd doet?

De techniek achter verkeerLuister  

Techniek rolt, op twee of vier wielen, met techniek kun je verkeersborden lezen en met de nieuwste techniek weet (of waan?) je jezelf compleet veilig en comfortabel. De hamvraag is: hoe werkt die techniek voor in de auto of op de fiets? Want dan pas weet je écht of je veilig bent.

De techniek achter robotsLuister  

In deze aflevering van de Techniektour spreekt Karlijn Meinders de techneuten van VMS in Harderwijk, die een samenwerking zijn aangegaan met het Chinese Geek+. Nanda van der Stap van TNO legt Karlijn alles uit over intelligentie en autonomie van de nieuwste Nederlandse robots. En vanuit RoboValley i…

De techniek achter impactLuister  

Wat doe je als je technisch bent én een groot hart hebt voor de mensen om je heen? Dan ontwikkel je iets, wat van grote impact is voor de mensen om je heen. Mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken, omdat ze zelf bijvoorbeeld niet goed kunnen horen of herinneren. Karlijn Meinders gaat op tour om te…

De techniek achter de winkel van de toekomstLuister  

Tijdens de Corona-crisis kwamen winkeliers in de problemen, terwijl de omzet van webshops stevig steeg. Wat zetten winkeliers in om klanten vanachter hun computer naar de winkelstraat te trekken? Welke high-tech innovaties maken dat 'de moeite'? En... Wat voorzien de experts?

De techniek achter vliegtuigenLuister  

Het debat over duurzaam vliegen is weer opgelaaid, nu vleigtuigmaatschappijen het lastig hebben door de Corona-crisis. Maar is het verduurzamen van vliegtuigen wel zo makkelijk? Over welke termijn hebben we het dan? En... Welke techniek gaat uitkomst bieden?

De radiotechniek van Jeroen van InkelLuister  

Hij loopt al een aantal jaartjes mee, dus hij behoeft nauwelijks nadere introductie: Jeroen van Inkel. Tegenwoordig is hij terug in de moederschoot van de publieke omroep, bij NPO Radio 5, na omzwervingen langs onder meer Radio 538. In BNR's Techniektour vertelt hij uitgebreid over zijn vak, over zi…

De techniek achter radio makenLuister  

Welke techniek zorgde voor een vloeiende overgang van studio- naar thuiswerk? En hoe was dat voor DJ Jeroen van Inkel? Nederland kwam piepend en krakend tot stilstand, maar dat geluid wilden radio-zenders als NPO Radio 5 en BNR Nieuwsradio voorkomen. Niet alleen omdat het niet professioneel klinkt, …

De techniek achter snelbouwLuister  

De stikstofcrisis was nog niet voorbij of de corona-crisis deed de bouwsector schudden en beven. Terwijl iedere expert bouwen, bouwen en nog eens bouwen propageerde, lag de bouw aanvankelijk nagenoeg stil. Genoeg werk om in te halen dus. Hoe doe je dat snel en duurzaam?

De techniek achter onderhoudLuister  

Omdat veel stilstaat, kan er achterstallig onderhoud gedaan worden. Horeca-gelegenheden worden omgebouwd, woningen krijgen een grote beurt: alles gaat strak in de lak. Maar welke innovatieve technieken worden gebruikt bij 'smart maintenance'? En wat scheelt dat voor de portemonnee en het milieu?

De techniek achter crisis-innovatiesLuister  

Het is crisis, maar veel ingenieurs, uitvinders en techneuten zitten niet in zak en as. Oude ideeën winnen aan relevantie en nieuwe ideeën worden geboren. Niet alleen om corona het hoofd te bieden, ook om het post-coronatijdperk vorm te geven. Dat gaat verder dan alleen medische uitvindingen, want…

De techniek achter distributieLuister  

Vorige week werd een hele hoop techniek uit de doeken gedaan over het sorteren van al die duizenden pakjes die dagelijks in Nederland worden besteld. Deze week zoomt Karlijn in op de distributiecentra en de manieren waarop het pakketje uit zo'n gigantische 'black box' zo efficiënt en veilig mogelij…

De techniek achter sorterenLuister  

Meer dan ooit zijn we afhankelijk van pakketjes die netjes op de stoep neer worden gezet. Maar voordat een bezorger op veilige afstand de bestelling afvinkt als 'bezorgd', heeft het pakketje een hele reis gemaakt, waarin fascinerende techniek wordt ingezet om dat zo efficiënt mogelijk te laten verl…

De techniek achter VRLuister  

Een neveneffect van de corona-crisis is dat we innovatiever worden in het contact met elkaar leggen. Nu dat fysiek even niet kan, is VR een mooie optie om elkaar te treffen. Voor wat entertainment in je pauze van het thuiswerken, om met elkaar te vergaderen of om te leren in een omgeving waar je in …

De techniek achter dronesLuister  

Drones komen in alle soorten en maten en worden ingezet om de Corona-crisis het hoofd te bieden. Op de Nederlandse stranden waarschuwen ze om niet te dicht bij elkaar te komen, maar ze worden ook ingezet om publieke ruimtes te ontsmetten. In BNR's Techniektour zetten we een aantal hele innovatieve p…

De techniek achter de digitale landkaartLuister  

Hoe gaat de moderne kaartenmaker te werk? Kan een militair alvast oefenen op een 3D-oefenterrein? En hoe maak je een toeristische kaart, specifiek naar de voorkeuren van een gebruiker?

De techniek achter het kantoor van de toekomstLuister  

De ruiten van het kantoor van de toekomst gaan allemaal energie opwekken. En in het toekomstige kantoor worden alle plaatsen maximaal bezet. Als laatste is er oog voor de kantoormedewerker, want wat houdt hem of haar mentaal sterk en productief?

De techniek achter biobrandstofLuister  

De benzineprijzen zullen in de toekomst alleen maar stijgen. Daarom is de vraag groot naar nieuwe brandstoffen. Welke techniek zet de CO2-voertuigen schaakmat? Is biobrandstof het licht aan het eind van de tunnel? En als dat zo is, waaruit valt dat te winnen?

De techniek achter forensisch onderzoekLuister  

Het woord forensisch betekent 'gerechtelijk'. Als een persoon of een instantie een misdaad of een fout heeft begaan, kijkt de rechter hoeveel straf iemand verdiend heeft. Maar voordat de dader voor de rechter kan komen, moet hij eerst gevonden worden. Deze aflevering van de techniektour gaat over de…

De techniek achter de slimme stadLuister  

'De slimme stad' komt als term al enige jaren voor. Experts wijzen naar Singapore en naar hoe de toekomst eruit zal zien. Maar wat zien we er nu al van terug in de Nederlandse steden? Welke techniek zorgt voor een gezonde, duurzame en prettige leefomgeving?

De techniek achter museaLuister  

Om kennis te ontsluiten voor jong en oud, wordt er in musea in Arnhem, Amsterdam en Utrecht volop techniek ingezet. Zo komt kunst tot leven en wordt kennis interactief aangeboden.

De techniek achter boerderijenLuister  

Zonder innovatie gaat iedere boerderij failliet. Niet gek dus dat de inzet van cutting edge techniek breed wordt ingezet op de Nederlandse boerderij in het buitengebied. Karlijn Meinders gaat op tour langs een boerderij in Vlist, die gebruikmaakt van de techniek van Lely. De boerderij komt ook naar …

De techniek achter afvalverwerkingLuister  

Deze uitzending duikt Karlijn Meinders in de wereld van het afval. En zoekt ze antwoorden op vragen als: Welke techniek is ervoor nodig om plastic op te vissen uit een eindeloze stroom restafval? En hoe kun van blikjes een volwaardige bouwstof maken? Bij Attero in Wijster lopen ze volgens verschille…

De techniek achter vliegveldenLuister  

Goede kans dat Schiphol voor jou synoniem staat voor haast, stress of het begin van een nieuw avontuur. Zo niet voor Karlijn Meinders. Zij wil onder de vloer en in de verkeerstoren kijken om te zien welke techniek de ongekende luxe van vliegen mogelijk maakt.

De techniek achter dierentuinenLuister  

Als je opgaat in het gedrag van apen, of een foto trekt van een majestueuze leeuw, besef je niet dat er heel wat techniek gebruikt wordt om jou veilig en de dieren gelukkig te houden. In deze aflevering begint de Techniektour in Artis, waar een super duurzaam slingerapenverblijf de dieren een natuur…

De techniek achter alternatieven voor gasLuister  

Van waterstof tot biogas: steeds meer nieuwe technieken voor schone energie worden ontwikkeld. Hoe werkt het? En... Wat is de grote belofte? We gaan naar het Hoge Noorden, waar presentatrice Paulien Sewuster de Magnumcentrale bezoekt. Dit is een bijzondere gascentrale, want een gedeelte wordt omgebo…

De techniek achter muziekLuister  

Overal om ons heen is muziek, maar wat komt er eigenlijk kijken bij een goed nummer? In deze uitzending duiken we de opnamestudio in en sleutelen we aan instrumenten. Bij Wisseloord Studio's leren we alles over opnemen, mixen en produceren en horen we hoe muziek kan klinken als we het niet allemaal …

De techniek achter ziekenhuizenLuister  

Van hele ziekenhuizen, tot de operatiekamer en het vervoer van de allerkleinste cellen: het moet allemaal een stuk duurzamer. Hoe krijgen we dat voor elkaar? We gaan met ULC Groep langs bij het Antoni van Leeuwenhoek waar ze belangrijke stappen hebben gezet in de energietransitie van het ziekenhuis.…

De techniek achter concertzalenLuister  

Het ene optreden is het andere niet, maar wat maakt het geluid van een concert nou goed? We gaan langs bij De Doelen in Rotterdam, waar we met Peutz bespreken hoe je een ruimte ontwerpt met goede akoestiek. Ook horen we van het Rotterdams Philharmonisch Orkest wat er voor de muzikanten zelf belangri…

De techniek achter het spoorLuister  

Op het drukst bereden spoorwegnet van de EU moet het onderhoud super strak geregeld zijn. Welke technieken worden in Nederland ingezet om dat voor elkaar te krijgen? We spreken op het perron af met de technisch directeur van de Nederlandse Spoorwegen, waar we het onder andere hebben over het automat…

De techniek achter digitaal ontwerpenLuister  

Algoritmes, 3D-printers, VR-brillen: ontwerpen gebeurt al lang niet meer met alleen pen en papier. Wat zijn de voordelen van al deze nieuwe technieken? We gaan langs bij DWT Groep waar we zien hoe digitaal ontwerpen de wereld van de installatietechniek heeft veranderd. Ook brengen we een bezoekje aa…

De techniek achter elektrisch vervoerLuister  

De elektrische auto die kent iedereen, maar hoe zit het met elektrisch varen, vliegen en vuilnis ophalen? Deze tour gaat langs TNO en VDL, waar we alles horen over de elektrische vuilniswagen. Thomas Schuurman gaat ook op bezoek bij Damen Shipyards in Gorinchem, waar ze bezig zijn met het ontwerpen …

De techniek achter schepenLuister  

Ook schepen moeten steeds duurzamer, maar een schip zonder uitstoot bouw je niet in een dag. In deze uitzending horen we wat daar allemaal bij komt kijken. We gaan onder meer langs bij de innovatiedag van Nederland Maritiem Land.

De techniek achter datacentra - deel IILuister  

Er zijn steeds meer en steeds sterkere datacentra nodig, maar hoe blijf je als datacentrum groeien, zonder op duurzaamheid in te leveren? En welke gloednieuwe innovaties gaan daarbij helpen? In dit tweede deel van deze aflevering, gaan we samen met Unica langs bij het datacentrum van InterXion op he…

De techniek achter datacentra - deel ILuister  

Ons datagebruik groeit en groeit en dus groeien datacentra mee. In dit eerste deel van de uitzending over datacentra bekijken we achter de schermen welke techniek er nodig is om die groei bij te houden en horen we hoe we als Nederland één van de koplopers kunnen blijven. We beginnen op het Science…

De techniek achter glasLuister  

Je hoeft niet lang te zoeken om in je omgeving iets van glas te vinden, maar de ramen, glazen en schermen die we daar zien zijn nog maar het topje van de ijsberg. Je kunt veel met glas en daar gaan we het in deze aflevering over hebben. We spreken een ouderwetse glasblazer die zich zorgen maakt over…

De techniek achter de visserijLuister  

Het pulsvisverbod, windparken op de Noordzee, kritiek op de bijvangst: de visserij staat voor aardig wat uitdagingen. Hoe kan techniek en innovatie de sector helpen om hier oplossingen voor te vinden? We gaan langs bij Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg waar we horen hoe de zaken er in de …

De techniek achter sluizenLuister  

In Nederland zijn honderden sluizen. Sommigen zijn al eeuwen oud. Om alles over sluizen te leren en de techniek die hierbij komt kijken gaan we langs bij een onderzoeksinstituut, een lopend bouwproject en een gloednieuwe waterkering. We beginnen bij Deltares, waar onder andere de sluis van IJmuiden …

De techniek achter isoleren en renoverenLuister  

Isoleren en renoveren: het moet allemaal duurzaam en het moet allemaal snel. Welke innovaties helpen de bouwsector om dit voor elkaar te krijgen? We nemen een kijkje tussen muren en onder de vloer, waar slimme oplossingen worden ingezet om huizen toekomstbestendig te maken.

De techniek achter de havenLuister  

Hoe blijf je als haven meetellen? En hoe doe je dat binnen een energietransitie? We gaan in deze uitzending langs bij twee van onze grootste havens: Port of Rotterdam en Groningen Seaports. In Rotterdam horen we alles over digitalisering en innovatie, want naast groot willen ze daar ook vooral slim …

De techniek achter slim wonenLuister  

Huizen worden steeds slimmer, maar wil je optimaal gebruik maken van al die sensoren, apps en zelfdenkende apparaten, dan moet je zelf ook je koppie erbij houden. Tenminste dat vindt Smart Living Coach Rudirick de Jong. Samen met onder andere BSH Nederland is hij onderdeel van de Smart Home Society…

De techniek achter windturbinesLuister  

Je hebt er vast al heel vaak eentje gezien, maar weet je ook hoe ze werken? In deze uitzending hoor je alles over de techniek achter windturbines en windenergie. We gaan naar de Maasvlakte waar de grootste windturbine van de wereld staat de wachten voor hij de zee op mag. Eerst voert TNO op het land…

De techniek achter parkerenLuister  

Sensoren, slimme cameras, apps en de ruimte die we hebben goed benutten: we horen alles over de techniek en tactiek die nodig is voor het parkeren van de toekomst. We gaan langs bij Staal Technologies waar ze een radar op een chip hebben gemaakt die ook wel eens zeer geschikt zou kunnen zijn als par…

De techniek achter textielLuister  

We gaan langs bij textiellab van Saxion, waar ze onder andere werken aan een broek die ouderen moet assisteren bij het lopen, maar waaraan je niet ziet dat hij dit doet. Ook bespreken we daar de toekomst van techniek in textiel: wordt het iets voor elke dag? Of werkt het alleen met grote oppervlakte…

De techniek achter crowdmanagementLuister  

Hoe zorg je tijdens evenementen dat de mensenstroom zo veilig mogelijk loopt? En wat kun je doen als het toch misgaat? We gaan langs bij de wereldberoemde dranghekken van Mojo die niet meer weg te denken zijn bij concerten, horen van UCrowds hoe je mensenmassa's in de computer kunt simuleren en gaan…

De techniek achter weersvoorspellingenLuister  

Zonder techniek kan de weervrouw of weerman geen voorspellingen doen. Van meetinstrumenten op satellieten tot ingewikkelde computermodellen, er is van alles nodig om te weten of het morgen gaat regenen en hoe het staat met de luchtkwaliteit. Thomas gaat langs bij TNO in Delft en bij het KNMI in De B…

De techniek achter waterstofLuister  

Als we willen verduurzamen, dan is overschakelen op waterstof een serieuze optie. Maar daar is ons land nog niet op ingericht. Want je wilt die waterstof duurzaam produceren, maar dan hebben we veel meer groene energie nodig. En goedkoop is het ook nog niet. Wij bespreken wat er moet veranderen en g…

De techniek achter achtbanenLuister  

Deze zomer hoor je de beste afleveringen van de BNR Techniektour. Met vandaag: we brengen een bezoekje aan de machinekamer van de Efteling en Toverland, waar we worden vergezeld door achtbaan-onderzoeker Jurnan Schilder van de Universiteit Twente. We horen alles over hoe je een achtbaan ontwerpt, te…

De techniek achter veiligheid op straatLuister  

Deze zomer hoor je de beste afleveringen van de BNR Techniektour. Met vandaag: wanneer voelen we ons veilig op straat? En hoe wordt er achter de schermen geprobeerd om die veiligheid en dat gevoel van veiligheid positief te beïnvloeden? Dit keer gaan we langs bij het Intelligent Lighting Institute …

De techniek achter recyclenLuister  

Deze zomer hoor je de beste afleveringen van de BNR Techniektour. We beginnen vandaag bij een product dat onmogelijk te recyclen lijkt: luiers. Het bedrijf ARN is aan het kijken of ze hier toch iets op kunnen verzinnen. Ook verlichting is een lastige. Greenfox en Spie vertellen hoe ze het toch voor …

De techniek achter slimme gebouwenLuister  

Deze zomer hoor je de beste afleveringen van de BNR Techniektour. Met vandaag: een gebouw is tegenwoordig veel meer dan een verzameling bakstenen en beton. Steeds vaker denken muren, ramen, apparaten en installaties met ons mee. Wat kan er allemaal en wat komt er nog? We gaan langs de TU Eindhoven o…

De techniek achter zwembadenLuister  

Deze zomer hoor je de beste afleveringen van de BNR Techniektour. Met vandaag: we duiken in het diepe en leren alles over de techniek in en om zwembaden. Hoe houden we het water veilig en schoon? En kun je als zwembad eigenlijk wel duurzaam zijn? We gaan langs bij het moderne Jaap van der Krolbad in…

De techniek achter de slimme wegLuister  

Deze zomer hoor je de beste afleveringen van de BNR Techniektour. Met vandaag: een weg is tegenwoordig veel meer dan een lap asfalt. We maken een ritje langs de sensoren, zonnecellen, stoplichten, geluidschermen én mensen die onze wegen elke dag slimmer maken. Met onder andere: veiliger in het verk…

De techniek achter achtbanenLuister  

We brengen een bezoekje aan de machinekamer van de Efteling en Toverland, waar we worden vergezeld door achtbaan-onderzoeker Jurnan Schilder van de Universiteit Twente. We horen alles over hoe je een achtbaan ontwerpt, test en onderhoudt. Ook maken we met de Leisure Expert Group een ritje door This …

De techniek achter de keukenLuister  

We nemen letterlijk een kijkje in de keuken, waar Miele ons alles vertelt over een oven waarin dezelfde techniek wordt gebruikt als bij orgaantransplantaties. Je schijnt er een vis mee te kunnen bakken in een blok ijs. Ook bespreken we hoe je een professionele keuken duurzamer kunt maken. Strukton W…

De techniek achter veiligheid op straatLuister  

Wanneer voelen we ons veilig op straat? En hoe wordt er achter de schermen geprobeerd om die veiligheid en dat gevoel van veiligheid positief te beïnvloeden? Dit keer gaan we langs bij het Intelligent Lighting Institute van de TU Eindhoven waar onderzoek wordt gedaan naar het inzetten van slim lich…

De techniek achter waterveiligheid IILuister  

We kunnen niet zonder schoon water, dat is zeker. Maar om ons water schoon te houden, moet wel het één en ander gebeuren. We gaan kijken hoe er in Nederland met de laatste technieken wordt gezorgd dat we veilig kunnen drinken, douchen en zwemmen. We spreken met Elektrospekt over het installeren va…

De techniek achter waterveiligheid ILuister  

In dit eerste deel van onze wateruitzending gaan we langs bij de Universiteit Utrecht waar we spreken met onderzoeker Maarten Kleinhans over wat we kunnen doen om te voorkomen dat we natte voeten krijgen bij een stijgende zeespiegel. De huidige aanpak is volgens hem niet direct de goede. We gaan lan…

De techniek achter recyclenLuister  

We beginnen in deze uitzending bij een product dat onmogelijk te recyclen lijkt: luiers. Het bedrijf ARN is aan het kijken of ze hier toch iets op kunnen verzinnen. Ook verlichting is een lastige. Greenfox en Spie vertellen hoe ze het toch voor elkaar krijgen dat lampen niet helemaal de prullenbak i…

De techniek achter de liftLuister  

We nemen hem allemaal wel eens, maar hoe dat ding nou precies werkt? We stappen dit keer in de lift om erachter te komen welke techniek vandaag de dag wordt gebruikt om ons veilig een verdieping hoger te brengen.

De techniek achter een veilige festivaltentLuister  

Het dak gaat er op festivals vaak af, maar de tent: die moet natuurlijk gewoon blijven staan. Ook als het keihard waait, dondert van het onweer, of er een grote groep mensen flink op los danst. We gaan langs bij bliksemexpert Aardnet en bespreken wat er allemaal wordt gedaan om te voorkomen dat het …

De techniek achter pakketjesLuister  

We bestellen met zijn allen gigantisch veel pakketjes, maar hoe wordt er gezorgd dat die allemaal de juiste route afleggen? We duiken in de techniek achter het sorteren en bezorgen van pakketjes. Met PostNL kijken we hoe het er nu aan toe gaat in hun sorteercentra en denken we alvast een beetje voor…

De techniek achter kassenLuister  

We duiken in de glastuinbouw van de toekomst en gaan langs bij onderzoeker Leo Marcelis van Wageningen University waar we de mogelijkheden van LED-verlichting in kassen bespreken. Ook brengen we een bezoekje aan de all-climate kas van Stolze, waar gekeken wordt welke invloed het klimaat om kassen he…

De techniek achter duurzaam producerenLuister  

Als je als bedrijf duurzamer wilt gaan produceren, dan is er techniek genoeg om dat voor elkaar te krijgen. Maar welke installaties vervang je? En hoe ingrijpend is zo'n omslag eigenlijk? We gaan langs bij de visrokerij van Koelewijn waar ze zoveel mogelijk processen hebben verduurzaamd. Ook gaan we…

De techniek achter warmteLuister  

Hoe zorgen we in de toekomst op een duurzame manier voor warme huizen en warm water? We zoeken het antwoord tussen de nieuwste technieken, zowel diep in de grond, als dichtbij huis. Met Warmtebron Utrecht bespreken we twee lopende projecten die kijken naar aardwarmte als duurzaam alternatief voor fo…

De techniek achter restauratieLuister  

Het mag dan een beetje stoffig klinken: bij de restauratie van schilderijen komt behoorlijk wat innovatieve techniek kijken. We gaan langs bij Maartje Stols-Witlox van de Universiteit van Amsterdam om te kijken wat zij allemaal aan slim apparatuur inzet bij het restaureren en onderzoeken van schilde…

De techniek achter energieneutraal wonenLuister  

Hoe ver zijn we nog verwijderd van 100 procent energieneurtraal wonen? En welke technieken zijn daar allemaal voor nodig? We kijken mee met de pioniers van de duurzaamheid. Bij de TU Delft bezoeken we The Green Village, waar studenten in living labs wonen waar de nieuwste technieken worden getest. O…

De techniek achter zwembadenLuister  

In de aflevering duiken we in het diepe en leren we alles over de techniek in en om zwembaden. Hoe houden we het water veilig en schoon? En kun je als zwembad eigenlijk wel duurzaam zijn? We gaan langs bij het moderne Jaap van der Krolbad in Nijkerk, waar we spreken met Hollander Techniek en zwembad…

De techniek achter bruggenLuister  

Voor de veiligheid en de doorstroom van het verkeer is het van enorm belang dat onze bruggen goed gebouwd en gecontroleerd worden. We nemen een kijkje bij de nieuwste technieken die dat mogelijk maken. Met TNO en de gemeente Amsterdam gaan we langs bij een testbrug en duiken we in het lab, waar we h…

De techniek achter de thuiszorgLuister  

Techniek krijgt een steeds grotere rol binnen de thuiszorg, maar met het installeren van een paar slimme systemen ben je er nog niet. We bespreken hoe techniek en thuiszorg toch succesvol samen kunnen komen. Met Spie bespreken we Het Dorp 2.0: een zorginstelling waar techniek overal terug te vinden …

De techniek achter brandveiligheidLuister  

Breekt er brand uit in huis, dan heb je 3 minuten om weg te komen. Hoe kunnen we voorkomen dat het misgaat? En hoe kan techniek ons daarbij helpen? We gaan langs bij de Nationale Brandweer om te praten over veiligheid en innovatie. Ook bespreken we met inspectiebedrijf SGS Search welke gevaarlijke s…

De techniek achter zonne-energieLuister  

In deze aflevering gaan we langs in Barneveld om met het bedrijf Leertouwer te bespreken wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen van zonnepanelen. Ook brengen we een bezoekje aan onderzoekscentrum SEAC (onderdeel van TNO) waar de nieuwste toepassingen worden getest, bekijken we flexibele zonnef…

De techniek achter luchtzuiveringLuister  

Zonder schone lucht kunnen we niet leven, we nemen een kijkje in de longen van onze steden en huizen, om te zien hoe techniek ervoor zorgt dat wij veilig kunnen blijven ademen. We gaan langs bij een luchtzuiveringsinstallatie van ENS, waarmee in Weert de lucht rond een parkeergarage schoon wordt geh…

De techniek achter slimme gebouwenLuister  

Een gebouw is tegenwoordig veel meer dan een verzameling bakstenen en beton. Steeds vaker denken muren, ramen, apparaten en installaties met ons mee. Wat kan er allemaal en wat komt er nog? We gaan langs de TU Eindhoven om meer te leren over slimme materialen, krijgen een lesje sensoren en radars va…

De techniek achter energieopslagLuister  

We staan aan het begin van een energierevolutie. Met welke technieken voor stroomopslag kunnen we de toekomst aan? We gaan langs de projecten die vooroplopen en de mensen die er hun hoofd over breken. Met onder andere: hoogleraren Gert Jan Kramer en Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht, het…

De techniek achter de slimme wegLuister  

Een weg is tegenwoordig veel meer dan een lap asfalt. We maken een ritje langs de sensoren, zonnecellen, stoplichten, geluidschermen én mensen die onze wegen elke dag slimmer maken. Met onder andere: veiliger in het verkeer en onderhoud met Heijmans, de zon-opwekkende Solaroad, en energieneutraal e…

De techniek achter de operatiekamer van de toekomstLuister  

Hoe gaat de operatiekamer van de toekomst eruit zien? We duiken in de techniek achter de geneeskunde en bevinden ons deze aflevering op het snijvlak tussen mens en machine. Bij het UMC Utrecht krijgen we een rondleiding tussen indrukwekkende innovaties die daar in huis worden ontwikkeld, Maarten Ste…

De techniek achter de elektrische fietsLuister  

De elektrische fiets is inmiddels vast onderdeel van het straatbeeld, maar hoe werkt de techniek die erin zit eigenlijk? En kan dat in de toekomst nog slimmer en veiliger? We gaan op pad langs de Stella-fabriek, horen van QWIC meer over een jonger publiek bereiken en leren van Miton alles over accu'…

De techniek achter tunnelsLuister  

Tunnels: je rijdt er zon beetje elke dag doorheen, maar wat komt er allemaal bij kijken om er eentje neer te leggen? En hoe zorg je dat ze veilig zijn? We gaan langs bij de nieuwste tunnel van Nederland die net is afgeboord, en we lopen door de Maastunnel die nu wordt gerenoveerd. Ook praten we met …

De techniek achter rioleringLuister  

Het weer wordt naar verwachting extremer en dat betekent: meer regenwater richting het riool. Welke oplossingen zijn er nodig om droge voeten te houden? En zijn we nog op tijd? We spreken Marie-Claire ten Veldhuis van de TU Delft over hoe het rioleringssysteem nu werkt en welke innovaties er zijn e…

BNR start nieuw programma: De BNR TechniektourLuister  

Donderdag 10 januari start BNR Nieuwsradio met een nieuw programma: De BNR Techniektour. In de wekelijkse uitzending wordt duidelijk welke impact techniek heeft op onze samenleving en hoe techniek bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Elke aflevering gaat Thomas Schuurman in een reportage op…