Podcast Zoeker

De Geschiedenisles die je nooit hebt gehad

Vrouwen in de Canon

De Geschiedenisles die je nooit hebt gehad

10-07-2020

In deze aflevering gaat het over de 7 vrouwen uit de hernieuwde  canon van de Nederlandse geschiedenis. Op 22 juni werd de herijkte canon gepresenteerd. De canon is een poging en een middel om de Nederlandse geschiedenis te presenteren in 50 onderwerpen. Dit is een handreiking naar het onderwijs, maar ook gewoon interessant en leuk voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse geschiedenis. 

En hoe staat het met de vrouwen in de canon? We zijn van een magere 3 naar 7 gegaan. Het mag van ons nog wel wat meer: maar 7 vrouwen is een belangrijke stap vooruit. Naast de 3 gevestigde A’s: Aletta Jacobs, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt heten we Trijntje, Marie van Bourgondië, Sara Burgerhart (Betje Wolff en Aagje Deken) en Marga Klompé welkom! Zjj vormen het middelpunt van deze aflevering.

De experts in de aflevering zijn wijzelf? 'Huh, wat, wie en waarom?' Ja wijzelf dus, want vanuit Van Gisteren waren we betrokken bij het uitwerken van de publieksteksten. We kunnen de canon dromen. Maak je klaar voor een waterval aan feitjes, anekdotes, tips en zelfs een muzikaal intermezzo. En over intermezzo's gesproken: wel bellen we tussendoor nog canon- commissielid Lotte Jensen in.