Al snel na de Tweede Wereldoorlog stond Nederland voor een moeilijke keuze. In 1950 viel het Noord Koreaanse leger Zuid-Korea binnen. Moest een land in wederopbouw meedoen met een oorlog in het verre oosten ‘tegen het oprukkende communisme’? Onder druk van de Verenigde Staten besloot Nederland de Piet Hein te sturen.
Peter Voskuil en Nico Voorham vertrokken samen met 4000 andere vrijwilligers om mee te strijden. Ver van huis en haard, naar een land waar ze amper van hadden gehoord, voor een oorlog waar ze niets van wisten. 
Hoe ging het eraan toe op de boot? De verhalen van de twee mannen staan in schril contrast tot elkaar. Terwijl Voorham zijn belevenissen beschreef als één groot jongensboek, was het voor Voskuil een traumatische ervaring. Hij werd naar eigen zeggen mishandeld en vermoedt tot op de dag van vandaag dat de mariniers van de boot hem om wilden leggen. 
Rasit Elibol en Coen van de Ven beschreven deze week in De jongens van Piet Hein het verhaal van deze twee mannen en de boot waarmee ze naar het oosten voeren. Een in de vergetelheid geraakte periode in de Nederlandse geschiedenis. 

Productie: Kees van den Bosch & Fatih Kılıç
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.