Podcast Zoeker

De Laurenskerk Podcast

De Laurenskerk Podcast

Religie & Spiritualiteit  |  15 afleveringen

Bernard van Verschuer is predikant in Rotterdam van de gemeente Maaskant Open Grenzen die kerkt in de monumentale St. Laurenskerk. Nu de kerk is gesloten vanwege de coronacrisis maakt hij, met onder andere de organist van de Laurenskerk Hayo Boerema, een wekelijkse podcast over religie en zingeving.


De seizoensfinale Luister  

Na 15 weken komt er een eind aan deze serie. U hoort voor het laatst in deze podcast Hayo Boerema op het orgel, Jan de Bas over zijn eigen dichtbundel. Bernhard van Verschuer vertelt in deze laatste aflevering over het begin van het christendom, zo'n 2000 jaar geleden. Dank voor het luisteren.

Het coronavirus: 3 maanden verderLuister  

Bernard van Verschuer maakt voorzichtig de balans op, hoe staan we er voor nadat drie maanden geleden het coronavirus ons leven op z'n kop zette? Jan de Bas vertelt in zijn rubriek weer over een nieuw boek. Deze week: Joop Berding Opvoeden en onderwijs tussen geduld en ongeduld. En natuurlijk zoals …

Levenslessen uit het Romeinse rijk Luister  

Laat je deze week weer verrassen door het orgelspel van Hayo Boerema. Jan de Bas over Seneca, de Romeinse filosoof heeft levenslessen waar je vandaag de dag nog je voordeel mee kan doen. Bernhard van Verschuer met een avontuurlijk verhaal met een hoog Indiana Jones-gehalte.

Tijd om je te laten horenLuister  

Deze week, zoals altijd Hayo Boerema op het orgel. Jan de bas over de filosofie van sport en bewegen en wat dat met het geloof te maken heeft. Tot slot vertelt Bernard van Verschuer over de vreemde eend in de bijt in de bijbelboeken: Prediker.

PinksterenLuister  

Pinkeren in tijden van Corona betekent geen festivals, geen bijeenkomsten. Gelukkig kan de podcast wel doorgaan. Deze week presenteert Hayo Boerema drie werken uit een vijfdelige serie van Nicolas de Grigny. Jan de Bas bespreekt de dichter Herman de Coninck en zijn gedichten. Bernard van Verschuer v…

De wonderlijke praktijken van de koekoekLuister  

Een vol programma deze week: natuurlijk weer Hayo Boerema met drie muziekstukken. Jan de Bas vertelt een verhaal over hoe hij met een gesigneerde dichtbundel van Gerard Reve uit de Bijenkorf wist te komen. En een speciale bijdrage van Karin Kreijkes over economie en vertrouwen. Bernard van Verschuer…

Wat doet deze tijd van gedwongen stilstand met ons?Luister  

In het lege terrein tussen geloof en ongeloof is het best goed vertoeven volgens Jan de Bas. Dit lege terrein treft hij aan in de roman van Stevo Akkerman "Donderdagmiddagdochter". Hij vertelt er over in deze aflevering. Bernhard van Verschuer geeft antwoord op de vraag wat deze tijd van gedwongen s…

We zullen doorgaan Luister  

Door heel het land hangen teksten van Ramses Shaffy. Ze gaan over de liefde van het leven en andere zaken waar Shaffy over schreef. Het moet ons een steuntje in de rug geven in deze gekke tijd van Corona. Jan de Bas zijn bijdrage gaat hierover. Bernhard van Verschuer vertelt over Willem Banning, een…

Op pad en van het pad afLuister  

Een nieuwe Laurenskerkpodcast met deze natuurlijk weer muziek van Hayo Boerema, Jan de Bas vertelt over de Franse filosoof Alain de Boton en waarom hangt er een vervalsing in het Boijmans Van Beuningen? Bernhard van Verschuer legt uit.

Het gezicht van de ander: eenzaamheid en verbindingLuister  

Deze week een update over de stand van de Eredivisie. Verder horen we een theorie van Fransman Emmanuel Levinas vanwege zijn filosofie die uitgaat van de ander. Hoe kan een mens zonder massa-evenementen, opgetild worden in iets dat je samen beleefd. Bernhard van Verschuer legt uit.

De intelligente lockdownLuister  

Wat voor idee over de mens schuilt er achter de intelligente lockdown die ons allen thuis houdt? U hoort Bernhard van Verschuer hierover. Daarnaast blikt hij vooruit: Hoe zal het zijn, of kunnen zijn, als we weer naar buiten mogen, na de Corona-crisis?

Vrolijk Pasen! Luister  

In deze aflevering een verhaal over hoe Russen Pasen vieren. Het paasfeest in de Russische Orthodoxe kerk is wat in Nederland Kerstmis is. Het is het belangrijkste feest in het jaar.

Lege straten Luister  

Afgelopen week vertelde de Paus dat de straten gevuld zijn met leegte. Cultuurfilosoof Jan de Bas bespreekt in deze aflevering het boek "Rondom de leegte" van filosoof Cornelis Verhoeven, omdat de leegte een plek is waar het soms best goed te vertoeven is.

Samen zijn in tijden van CoronaLuister  

Wat betekent samen zijn in een periode waarin je door de omstandigheden fysiek van elkaar bent gescheiden? Een antwoord op deze vraag én andere vragen worden besproken in deze aflevering.

Corona: geloven zonder antwoordenLuister  

Rotterdam zucht onder een epidemie. Waar vinden we moed en troost?