Podcast Zoeker

De Namarama Show

Ons totaal onlogische koopgedrag met Patrick Wessels

De Namarama Show

21-11-2019

Deze keer in gesprek Patrick Wessels, de ConsumentenPsycholoog. Hij vertaalt wetenschappelijke rapporten over psychologie naar begrijpelijke taal en doet dat niet ongemerkt. Patrick is vaak op televisie en radio te zien en te horen met inzichten over hoe we (steeds weer) vallen voor marketing. Mooie inzichten om jezelf en je koopgedrag beter te begrijpen. Al is meer inzicht ook niet heiligmakend, zelf zegt Patrick nog wekelijks aankopen te doen die hij niet voorzien had.

We hebben het natuurlijk over het meest actuele voorbeeld van consumentengekte van dit moment, Black Friday. Waarom is deze afschrikwekkende en onveilige naam nou zo enorm aantrekkelijk? We komen een koopmotief op het spoor dat de populariteit van dit fenomeen precies verklaard. En nee, dat zijn dus niet alleen de lage prijzen en de schaarste die wordt gecre√ęerd. Het heeft er ook mee te maken dat we niet meer naar de fysieke winkels gaan en online anoniem onze winkelwagentjes kunnen vullen.

Vervolgens hebben we het over de invloed van bedrijfsnamen, de rol van de Kamer van Koophandel, wanneer je nou van bepaalde merken gaat houden en waarom herhaling van je naam zo belangrijk is. De hamvraag is: hoe be√Įnvloed je jouw klanten? Waarmee kun je nou aantrekkelijker zijn dan de rest? Hoe verander je bijvoorbeeld het eetgedrag van mensen? Allemaal wezenlijke vragen waarbij de oplossingen niet allemaal heel voor de hand liggend blijken.

Wel is alles terug te voeren op één menselijke eigenschap. En dat is dat we uiteindelijk allemaal op zoek naar veiligheid. De veiligheid de juiste keuze gemaakt te hebben. De veiligheid om niets te verliezen. De veiligheid om altijd gelijk te krijgen. Daar kun je op diverse manieren op inspelen.

Als je een beetje van marketing houdt dan ga je enorm genieten van deze podcast. De beste keuze om te luisteren die je vandaag kunt maken. Echt waar! ;-)

Ik ben benieuwd wat je ervan vond, je kunt hieronder je reactie zetten.