Podcast Zoeker

De Nieuwe Wereld | BNR

De Nieuwe Wereld | BNR

Technologie  |  94 afleveringen

Als een ware ontdekkingsreiziger verkent Mark Beekhuis de contouren van het continu veranderende landschap.

Wat als dit de allerlaatste is?Luister  

Wat als dit het was? Dan luister je volgende week gewoon naar iets anders. Zo simpel kan het zijn. Maar hoe gaat dat klinken? Daarover gaat deze laatste aflevering: hoe we in de zomer gewerkt hebben aan de klank en de vormgeving van de podcast Newsroom.

Wat als we gewoon zouden mogen falenLuister  

Fouten maken is menselijk, maar het is ook menselijk om die fouten liever niet toe te geven. Wat gebeurt er als we dat wel doen?

Wat als we een lift naar de maan bouwenLuister  

Het is een kleine stap in onze gedachten. Maar een onmogelijk grote sprong voor liftfabrikanten.

Wat als we van iedereen het DNA opslaanLuister  

Met DNA kun je rechercheonderzoek soms versnellen. Maar een DNA-match is op zichzelf nog geen bewijs. Wat zouden we nog meer kunnen doen?

Wat als we allemaal biologisch etenLuister  

Alleen nog biologisch eten. Het kan, maar het zou wel een vrij ingrijpende keuze zijn. Voor de boeren. Maar ook voor wat we dan eten.

Wat als we de woestijnen groen makenLuister  

Wat als alle woestijnen groen worden, door ze te irrigeren met ontzilt zeewater? Wat gebeurt er dan met de natuur, de voedselvoorziening, het klimaat, de hoogte van de zeespiegel? En met migratiestromen en de bevolkingsgroei?

Wat als er geen privacy meer isLuister  

Hoe verandert de wereld als niets meer persoonlijk is en alles publiek. Een blik op onszelf via spiegels in China en Japan.

Wat als je collega's je concurrenten zijn - deel 2Luister  

In een team moet je kunnen samenwerken met je collega's. Maar vroeg of laat worden ze ook je concurrenten. Kun je dat gegeven in je voordeel draaien, bijvoorbeeld door die concurrentieslag te ondermijnen?

Wat als je collega's je concurrenten zijn - deel 1Luister  

In een team moet je kunnen samenwerken met je collega's. Maar vroeg of laat worden ze ook je concurrenten. Dat moet de samenwerking flink in de weg zitten.

Wat als je moet doorwerken tot je vijfenzeventigste - deel 2Luister  

Wat wil je worden als je later 70 bent? Dat is helemaal geen makkelijke vraag. Hoe krijg je je medewerkers zo ver dat ze daarover gaan nadenken?

Wat als je moet doorwerken tot je vijfenzeventigste - deel 1Luister  

Moeten bedrijven hun medewerkers helpen, om ze tot aan hun pensioen aan het werk te houden? Bij sommige bedrijven denken ze van wel. Maar het is lastig, want voor je het weet zit je diep in hun privéleven te wroeten.

Wat als iedereen natuurkundeformules kan lezen - deel 2Luister  

Voor natuurkundigen zijn sommige formules pure poëzie. Voor anderen zijn ze net zo ondoorgrondelijk als Japans. Zou de wereld er iets aan hebben als iedereen die formules kan lezen?

Wat als iedereen natuurkundeformules kan lezen - deel 1Luister  

De natuur wordt beschreven met wiskunde, een taal die voor veel mensen even ondoorgrondelijk is als Japans. Maar voor natuurkundigen zijn sommige formules pure poëzie. Net als een Japans gedicht kun je het letterlijk vertalen. Je kunt ook op zoek gaan naar de diepere lagen die er achter verscholen …

Wat als de gemeente een koekjesfabriek isLuister  

Grote delen van het land hebben we zelf gemaakt. Gewonnen op de zee door mensen die daar woonden. De gemeente, een samenwerkingsproject van burgers, is daarom de essentie van wat het betekent Nederlander te zijn, stellen Wim Voermans en Geerten Waling. Maar begint de gemeente uit de vingers van de b…

Wat als iedereen een eigen pensioenleeftijd krijgtLuister  

Kun je van mensen met zware beroepen vragen of zij doorwerken tot hun 75ste? Want dat is de vermoedelijke AOW-leeftijd voor wie vandaag geboren wordt. Is een persoonlijke pensioenleeftijd niet eerlijker?

Wat als wereldverbeteraars winst moeten makenLuister  

Amit Bhattacharjee onderzoekt waarom we zo'n weerstand voelen tegen bedrijven die winst maken. Erwin Peterman en Gijs Wuite wonnen onlangs een prijs voor het te gelde maken van hun fundamenteel wetenschappelijke onderzoek. Zij dingen de wetenschap in om de wereld een beetje beter te maken. Wat als j…

Wat als de pessimisten gelijk krijgenLuister  

Donald Trump bombardeert Noord-Korea; Vladimir Poetin bezet Estland, Letland en Litouwen; de Brexit ontaardt in chaos; de Europese Unie valt uiteen. Wat als als het allemaal misgaat. Wat als de pessimisten gelijk krijgen?

Wat als je zelfsturende auto een racist isLuister  

Als een computer een belangrijke beslissing neemt, wil je zijn redenering kunnen volgen. Tot nu toe kan kunstmatige intelligentie nauwelijks uitleggen wat 'gedachten' waren. Dus waarom gaf dat intelligente zeeppompje alleen zeep aan blanke handen? En wat als een zelfsturende auto dat soort fouten ma…

Wat als alle software open source isLuister  

In een tijd waarin iedereen praat over openheid en transparantie, blijft de programmacode van veruit de meeste software die we gebruiken in nevelen gehuld. Daar kiezen we zelf voor natuurlijk, door juist die programma's te gebruiken. En niet de open alternatieven, die natuurlijk ook bestaan.

Wat als we maar drie uur slaap nodig hebbenLuister  

Neem je een hobby? Spreek je vaker af met vrienden en familie? Of ga je gewoon meer werken?

Wat als The Beatles vandaag zouden beginnenLuister  

Stel dat The Beatles vandaag zouden beginnen. Zouden ze het redden? En zouden ze net zoveel impact hebben als toen?

Wat als we allemaal tegelijk moetenLuister  

Wat als we allemaal tegelijk de wc doortrekken? Riolen raken overbelast door hoosbuien. Nederland moet anders ingericht worden om steeds meer water in korte tijd te kunnen verwerken. Maar als we allemaal op precies het zelfde tijdstip doortrekken, hebben we pas écht een probleem.

Wat als de oplossing voor alle problemen origami isLuister  

Hoe de NASA zonnepanelen opvouwt, dat is wel haast een cliché-voorbeeld. Maar er is ook zoiets DNA-origami. Er worden 'spiercellen' gemaakt, of een stukje kunstbot. En je kunt origami gebruiken als rekenmachientje.

Wat als we stoppen met leeftijdsgrenzenLuister  

Auto rijden, stemmen, alcohol kopen, film kijken. We hebben er harde leeftijdsgrenzen voor bedacht. Hersenonderzoekers en ontwikkelingspsychologen komen die harde grenzen in hun onderzoek totaal niet tegen. En regelmatig scoren twaalfjarigen volwassener dan mensen van vijfentwintig.

Wat als we programmeurs sprookjes moeten vertellenLuister  

Er was eens een onderzoeker die in sprookjes geloofde. Of misschien geloofde hij niet echt in die sprookjes, maar hij geloofde toch zeker in de kracht van sprookjes. Net zoals de gebroeders Grimm dat ooit gedaan hadden.

Wat als we de regering vervangen door een algoritmeLuister  

We leven in een wereld die meer en meer wordt geregeerd door technologie. Maar waarom doen we dat? Tijd voor een gedachte-experiment.

Wat als we stoppen met de filemeldingenLuister  

Het is niet de meest spannende radio. Voor de meeste mensen is het niet relevant. En navigatiesystemen houden vaak al rekening met drukte en vertragingen. Toch brengt elk radiostation verkeersinformatie.

Wat als iedereen flexwerker isLuister  

De meest competitieve economieën in de wereld, geven het meeste uit aan alles wat een land een verzorgingsstaat maakt. Hoog tijd om anders te gaan denken over de verzorgingsstaat. Positiever. Misschien moeten we de Vlamingen volgen, die het veel positievere woord welvaartsstaat gebruiken.

Wat als we opnieuw leren kijkenLuister  

Een fotootje op Instagram om te laten weten hoe het met je gaat. Een grafiek voor een indruk van toestand van de economie. Maar wat als we opnieuw leren kijken? Met onze oren, bijvoorbeeld.

Helemaal op je plek in je eigen radiobubbelLuister  

Smart Radio kan de moderne radioluisteraar verblijden met op maat gesneden, relevante radiofragmenten - op basis van slimme algoritmes. Maar er zitten nog wel de nodige haken en ogen aan, wil je iedereen op elk moment op zijn wenken bedienen.

Wat als iedereen naar zijn eigen radiozender kan luisterenLuister  

Zou dat niet mooi zijn, een radiozender die alleen gesprekken en reportages uitzendt die je wilt horen? BNR komt nu al in de buurt, natuurlijk. Maar wat als iedereen naar een eigen versie kan luisteren? Wij noemen dat Smart Radio.

Arbeid op de schop door robotiseringLuister  

Is robotisering nou goed of slecht voor de arbeidsmarkt? Dat is voor een belangrijk deel afhankelijk van ons vermogen om de verdeling van de arbeid fundamenteel te veranderen, zegt Marcel van der Linden, senior researcher bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, in De Nieuwe Werel…

Wat als de robots het werk overnemenLuister  

Er was een tijd dat we optimistischer waren dan nu. Robots zouden ons het werk uit handen nemen. Wij kregen meer vrije tijd - was de belofte.

Wat als we het onderwijs privatiserenLuister  

Wat als ouders mogen kiezen wat hun kinderen leren. Wel of geen wiskunde, Nederlands of gym. Wat als ze de onderwijsmethode kunnen kiezen. Wat als ze mogen bepalen of hun kinderen twee, of juist zes dagen per week naar school gaan...

Wat als de wereld vergaatLuister  

Vorige week waren de supermarkten leeg en zochten we eten in de natuur. Maar we hebben ook warmte en beschutting nodig, natuurlijk.

Wat als de supermarkten leeg zijnLuister  

Elke samenleving zit maar drie maaltijden af van een revolutie, zeggen ze. Maar als de plunderingen voorbij zijn, hoeveel sprinkhanen moet je dan per dag eten? En hoelang is water eigenlijk houdbaar?

Wat als je tijd kunt bijkopenLuister  

We hebben het nogal druk, allemaal. Vinden we. Waar vinden we wat extra tijd?

Wat als je tijd kunt bijkopen - extraatje voor de podcastLuister  

Speciaal voor podcastluisteraars nog een paar minuten extra.

Wat als we het klimaatprobleem hebben opgelostLuister  

De inrichting van de straten verandert. En de kleuren van de gebouwen. De wereld zonder klimaatproblemen is een enigszins utopische wereld, waar Faiza Oulahsen moeiteloos in gedachten doorheen loopt, terwijl André Krouwel er met geen tien paarden naar toe te slepen is.

Wat als bedrijven het voor het zeggen hebbenLuister  

De invloed van de vijf of zes grote bedrijven op ons leven neemt alleen maar toe. Tegelijkertijd neemt het gemopper op de democratie toe. Wat zou er gebeuren als die bedrijven in dat gat springen?

Wat als kunstmatige intelligentie bereikbaar is voor iedereenLuister  

Nu hebben alleen de allergrootste bedrijven voldoende kennis en gegevens om kunstmatige intelligentie te 'trainen'. Gewone mensen die iets willen met A.I. zijn daarom afhankelijk van die bedrijven. Maar wat als dat anders wordt?

Wat als een robot jouw sollicitatie regeltLuister  

Nu eens niet de robots die ons werk afpakken. Maar bots die je aan een baan helpen. Inclusief het schrijven van een brief.

Wat als we een robot voor de klas zettenLuister  

Het klinkt als science fiction, maar niks daarvan. Over een paar weken staan er op tientallen scholen robots voor de klas.

Wat als we de dokter vervangen door een robot (2)Luister  

We staan aan de vooravond van een revolutie in de geneeskunde. Binnenkort worden artsen geholpen door big data en operatierobots, maar maken diezelfde robots de dokter straks overbodig? In aflevering 2/2 hebben we het over big data en privacy.

Wat als we de dokter vervangen door een robot (1)Luister  

We staan aan de vooravond van een revolutie in de geneeskunde. Binnenkort worden artsen geholpen door big data en operatierobots, maar maken diezelfde robots de dokter straks overbodig? In aflevering 1/2 maken we kennis met hele kleine robotjes: nanobots.

Wat als we terroristen activisten noemenLuister  

Terrorisme is simpel. Daar zijn we allemaal tegen. Maar de een z'n terrorist is de ander z'n vrijheidsstrijder. Waren de Watergeuzen terroristen, bijvoorbeeld? En was de FARC de laatste jaren niet eigenlijk een drugsfabriek in plaats van een terroristische organisatie? Kunnen we misschien beter stop…

Wat als we kleiner gaan wonenLuister  

Er dreigt een tekort van misschien wel 300.000 woningen. Lossen we in een half uurtje op, toch?

Wat als journalisten het ook niet meer weten (2)Luister  

Is het erg als journalistiek ook amusement is? Wat is nieuws, en waarom eigenlijk? Wat als journalisten het ook niet meer weten...

Wat als journalisten het ook niet meer weten (1)Luister  

Is het erg als journalistiek ook amusement is? Wat is nieuws, en waarom eigenlijk? Wat als journalisten het ook niet meer weten...

Wat als computers het gewoon doenLuister  

De kwaliteit van software is beroerd. Dat kost miljoenen. En frustraties. Wat als we dat niet meer accepteren?

Wat als je geconcentreerd wilt werkenLuister  

Muziek kan hevige emoties opwekken. Maar kan het ook subtiel, met op elk moment precies de goede klanken om goed te werken?

Wat als de innovatie stopt...Luister  

Als het aantal patenten afneemt. Als de leeftijd waarop Nobelprijswinnaars hun doorbraak bereiken oploopt. Als de innovatie vertraagt. Wordt het tijd na te denken over het moment waarop alles tot stilstand komt.

Wat als we twee keer zo slim zijnLuister  

Lossen we grote wereldproblemen sneller op? En zijn we dan ook gelukkiger?

5 juni | Wat als we het kantoor opnieuw uitvindenLuister  

Als je nu een bedrijf begint, en je zou niet weten hoe een kantoor er uit ziet. Zou je dan het kantoor uitvinden, of zou je op iets anders kunnen uitkomen?

29 juni | Wat als The Beatles vandaag zouden beginnenLuister  

Stel dat The Beatles vandaag zouden beginnen. Zouden ze het redden? En zouden ze net zoveel impact hebben als toen?

22 mei | Wat als Europa een space shuttle gebouwd hadLuister  

Het had weinig gescheeld of Europa had een eigen space shuttle gebouwd. Het einde van de 'space race' kwam ertussen. En in Duitsland was het geld hard nodig voor de hereniging. Maar wat als we hadden doorgezet!

15 mei | Wat als ondernemers idealen moeten hebbenLuister  

Nyenrode Business Universiteit werft studenten met de vraag naar hun idealen. Moeten ondernemers echt 'ergens voor staan'?

8 mei | Wat als we de beste mensen het meeste betalenLuister  

Op het oog is het een onschuldige vraag. Maar schijn bedriegt.

1 mei | Wat als we Moneyball spelen op kantoorLuister  

Moneyball, uitgevonden voor honkbal, overgenomen in het voetbal. Zou je dat ook kunnen doen op kantoor?

24 april | Wat als we iedereen leren programmerenLuister  

Zou het nuttig zijn? Vast. Maar daar gaat het niet om. Als iedereen kan programmeren zou de wereld mooier worden.

17 april | Wat als Donald Trump de baas is over jouw bedrijfsgegevensLuister  

Europa en de VS zijn in een koude privacy-oorlog terecht gekomen, zegt advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. En sinds Trump is dat natuurlijk alleen maar erger geworden. Kun je je bedrijfsspreadsheets nog wel gewoon in de cloud opslaan?

10 april | Wat als we vanavond eens lekker E-nummers eten!Luister  

Deze week komt het boek Ode aan de e-nummers uit. Rosanne Hertzberger legt daarin uit "waarom e-nummers, kant-en-klaar-maaltijden en conserveermiddelen ons leven beter maken".

3 april | Wat als we stoppen met vergaderenLuister  

Altijd al een kijkje achter de schermen willen nemen bij de nieuwsredactie van BNR? Dit is je kans! Maar schrik niet: er wordt heel veel vergaderd.

27 maart | Wat als we deze planeet binnen 100 jaar moeten verlatenLuister  

Een grote astroïde werd de dinosaurussen fataal. Hoe zou het ons vergaan, als er zo'n enorm rotsblok uit het heelal op de aarde botst. De enige optie is vluchten. Maar kunnen we dat? Lukt het ons om binnen 100 jaar de hele planeet te evacueren?

20 maart | Wat als je ineens Big Data hebt gemaakt?!Luister  

Big data klinkt als iets voor grote bedrijven. Maar doordat steeds meer gegevens worden gegenereerd door robots en computers, krijgen steeds meer mensen het op hun beeldscherm. Wat als je veel meer gegevens krijgt dan je aankunt?

13 maart | Wat als we een wereldwijd basisinkomen invoeren van 100 euroLuister  

Her en der zijn voorzichtige experimenten gaande met het basisinkomen. Maar wat als we het groots aanpakken? Wat als we het in de hele wereld invoeren, en iedereen krijgt 100 euro per maand?

6 maart | Wat als we alleen nog wetten aannemen die bewijsbaar werkenLuister  

Meningen genoeg. Maar wat werkt echt? Zou het niet beter zijn om alleen nog wetten aan te nemen die eerst wetenschappelijk getest zijn?

27 februari | Wat als we op de Maan gaan wonenLuister  

Er heen gaan was een kleine stap voor de mens; er gaan leven wordt een gigantische sprong voor de mensheid.

20 februari | Wat als je helemaal wilt verdwijnenLuister  

Zou het nog mogelijk zijn om helemaal te verdwijnen in een wereld die overloopt van de camera's?

13 februari | Wat als de Romeinen beter beton maakten dan wijLuister  

Een nieuwe coating verlengt de levensduur van beton van 50 tot 80 jaar. Maar het Colosseum in Rome staat er al 2000 jaar. Wat als de Romeinen beter beton maakten dan wij?

6 februari | Wat als er geen geld meer is (II)Luister  

Stoppen met munten en bankbiljetten is simpel. Maar kunnen we al het geld afschaffen, en vervangen door iets beters?

30 januari | Wat als er geen geld meer is (I)Luister  

Stoppen met munten en bankbiljetten is simpel. Nu al bestaat 97% van ons geld alleen in databases. Dat is altijd zo geweest, ook toen databases nog van klei werden gemaakt.

23 januari | Wat als we van onze hersenen een back-up kunnen makenLuister  

Met nanodeeltjes die zich vastzetten op alle duizend miljard synapsen in onze hersenen, zou het moeten kunnen. Een back-up maken van alle gedachten en herinneringen. Handig voor als je iets vergeten bent. Of als je iets wilt vergeten.

16 januari | Wat als mensen een winterslaap kunnen houdenLuister  

Lange perioden van grijs winterweer, of ijzige kou en sneeuwstormen, veel mensen zouden de winter graag overslaan. Dat moet ook kunnen, denken onderzoekers, want veel dieren houden een winterslaap. Maar als we eraan beginnen zijn de gevolgen niet te overzien.

Bonustrack bij Wat als mensen een winterslaap kunnen houdenLuister  

Dichten is nadenken over de nieuwe wereld.

9 januari | Wat als we de replicator uit Star Trek hebbenLuister  

In de 24e eeuw heeft iedereen toegang tot een speciaal apparaat: de replicator, als we de science-fiction serie Star Trek mogen geloven. Het apparaat zorgt er voor dat niemand meer honger heeft.

2 januari | Wat als het 2017 isLuister  

De oude wereld van 2016 is voorbij. Bij het opruimen, ontdekten we nog een juweeltje en een to-do-lijstje.

26 december | Wat als iedereen toegang tot internet heeftLuister  

Volgens officiële cijfers heeft de helft van de wereldbevolking toegang tot het internet. Maar dat getal beteken niks. Voor de Kerst een opgefriste reprise van de aflevering met de beste verhalenverteller.

19 december | Wat als de wereld een rommeltje isLuister  

We willen de dingen graag simpel houden. Maar wat dat niet kan? Wat als alles ingewikkelder is dan het lijkt?

12 december | Wat als we toch weer met stemcomputers stemmenLuister  

Met stemcomputers hebben we simpel gezegd de keuze tussen veilig en onpraktisch, of praktisch en onveilig. Dus wat als we dat toch doen...

5 december | Wat als we met dieren kunnen praten (deel II)Luister  

Je kunt hele verhalen aan je hond vertellen, en hij lijkt het te begrijpen. Zou het interessant zijn als dieren iets terug zeggen? Of confronterend?

28 november | Wat als we met dieren kunnen praten (deel I)Luister  

Voor een paar euro koop je een vogelfluitje, waarmee je vogels kunt lokken. Maar weet je dan wat je tegen die vogel zegt?

21 november | Wat als we het weer kunnen bepalenLuister  

Al sinds de jaren '70 is het gebruik van weersverandering als militair wapen verboden. Maar zouden we er vrede mee kunnen stichten? Of hongersnood voorkomen?

14 november | Wat als plastic verboden isLuister  

Dat we problemen hebben met plastic is geen nieuws, natuurlijk. Er zitten klein stukje in ons eten. De oceanen worden beschreven als plasticsoep. Dus wat als we nou eens helemaal met plastic stoppen?

7 november | Wat als we quantumcomputers hebbenLuister  

Het duurt niet lang meer voor er quantumcomputers bestaan. Voor het eind van dit jaar wil het Delftse QuTech het eerste werkende apparaat in de wereld laten zien.

31 oktober | Wat als we contact maken met buitenaards leven (II)Luister  

Met enige regelmaat wordt er buitenaards leven ontdekt. En kort daarna blijkt het vals alarm. Maar wat als het raak is? Deze week deel twee: Wat als we elkaar niet begrijpen.

24 oktober | Wat als we contact maken met buitenaards leven (I)Luister  

Met enige regelmaat wordt er buitenaards leven ontdekt. En kort daarna blijkt het vals alarm. Maar wat als het raak is? Vandaag het eerste van twee delen over die vraag: Wat als we heel goed zoeken...

17 oktober | Wat als robots verliefd wordenLuister  

Het gaat gebeuren, daar lijken alle robotonderzoekers het over eens te zijn. Robots worden verliefd.

10 oktober | Wat als er geen regering isLuister  

Na de overwinning van president Trump sloeg de verwarring toe in de meeste Westerse democratieën. De verkiezingen van 2017 werden in Nederland nog wel gehouden, memoreert historicus Henk te Velde. De vraag is nu of het grote kunstmatig intelligente systeem taken van de regering kan overnemen.

3 oktober | Wat als je voor je nieuwe baan in de hersenscanner moetLuister  

26 september | Wat als vroeger alles beter wasLuister  

Niet elke verandering is een verbetering. De meeste veranderingen roepen zelfs weerzin op. Zou het kunnen dat vroeger alles beter was?

19 september | Wat als er ook voor vliegtuigen een klimaatakkoord isLuister  

Vliegtuigen zijn nu verantwoordelijk voor ongeveer 5% van de klimaatopwarming. Inmiddels werd al wel een vlucht rond de wereld gemaakt in een elektrisch vliegtuig. Is dat de toekomst?

12 september | Wat als iedereen toegang tot internet heeftLuister  

De helft van de wereldbevolking heeft toegang tot het internet. Maar dat betekent niet overal het zelfde. In Oeganda nemen we de bus, om in de stad een e-mail account aan te maken.

5 september | Wat als we 200 jaar oud wordenLuister  

Doorwerken tot je 180ste. Het conservatisme viert hoogtij. Maar we worden wel gelukkig oud.