Podcast Zoeker

De Podcast Psycholoog

De Podcast Psycholoog

Onderwijs  |  32 afleveringen

Waarom leerde niemand je ooit hoe je moet omgaan met stress, hoe je een vriend kunt troosten, of hoe je in godsnaam stopt met het continu checken van je Instagram? In De Podcast Psycholoog bespreken we in elke aflevering een belangrijk psychologisch thema en geven we tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven.


De kracht van muziekLuister  

‘Music was my first love, and it will be my last’ zong John Miles in 1976 over zijn grote liefde muziek. En zeg nou zelf, is muziek niet ook jouw liefde van je leven? Soms raakt muziek je zo, dat je voor een moment totaal wordt overgenomen. Dat je alleen nog maar oor hebt voor dat ene nummer…

AfgunstLuister  

In deze aflevering van De Podcast Psycholoog praten we met psycholoog en universitair hoofddocent Niels van de Ven over afgunst. We hebben het over de functie van deze emotie en het verschil met benijden.

Keuzes makenLuister  

In deze aflevering praten we over het maken van keuzes. We bespreken of langer wikken en wegen altijd leidt tot het beste besluit en op welke manier we kunnen verschillen in onze keuzestrategie. Maar ook welke fabels er bestaan over beslissingsgedrag en op wat voor manier we wél tot een goed beslui…

HechtingLuister  

Samen met Fatima Jelti, psychotherapeut en relatietherapeut, praten we over het belang van een veilige hechting en de invloed van onze hechtingsstijl op huidige (liefdes)relaties.

Gezond sportenLuister  

In deze aflevering van De Podcast Psycholoog praten we met sportpsycholoog Jan Sleijfer over welke verkeerde aannames er bestaan rondom sport en waarom het mentale gedeelte juist zo belangrijk is. Maar ook wat je kunt doen om weer op een gezonde manier om te gaan met jouw workout.

DwangLuister  

In deze aflevering van De Podcast Psycholoog praten we over de dwangstoornis, in de psychologie ook wel obsessief compulsieve stoornis (of in het Engels: “OCD”) genoemd. Samen met Willemijn Scholten, psychotherapeut en GZ-psycholoog bij de polikliniek Angst- en Dwangstoornissen, bespreken we wel…

Eetpatronen veranderenLuister  

In deze aflevering hebben we het over het veranderen van eetpatronen. Wil jij weten hoe je jouw ‘valse ik’ van de ‘echte ik’ kunt onderscheiden, je triggers kunt leren herkennen en gezond kunt gaan genieten? Luister dan naar aflevering 25 van De Podcast Psycholoog.

PsychopathieLuister  

We hebben het met GZ-psycholoog Almar Zwets over psychopathie. Wil jij weten wat gewetenloze criminelen en ‘slangen in pak’ drijft? Luister dan naar aflevering 24 van De Podcast Psycholoog.

Relaties verbeterenLuister  

In deze aflevering van De Podcast Psycholoog leggen we samen met relatietherapeut Fleur Kraanen uit hoe je de relaties met de mensen die je het liefst ziet, zo fijn mogelijk houdt.

CreativiteitLuister  

Als je creatief bent, doorzie je complexe problemen, verbind je verschillende kennis met elkaar en kijken mensen ook nog eens tegen je op. Maar hoe word je het? En kun je het eigenlijk leren?

PedofilieLuister  

In deze aflevering leggen we uit wat pedofilie precies is en hoe het beste voorkomen kan worden dat iemand met pedofiele gevoelens de fout in gaat. Maar ook wat we als maatschappij het beste kunnen omgaan met pedofilie.

PiekerenLuister  

Piekeren doen we allemaal wel eens. Maar wanneer het je overdag en ‘s nachts in zijn greep houdt, ben je misschien overmatig aan het tobben. Hoe komt dit? En wat kun je er aan doen?

VerslavingLuister  

Met Bani da Lima, voormalig manager behandelzaken bij Jellinek, zetten we op een rijtje waaraan je verslavingsgedrag bij jezelf en anderen kunt herkennen. We bespreken hoe eenzaam het is om met een verslaving te moeten leven en hoe het je zelfbeeld kan afbreken.

Sociale angst overwinnenLuister  

Gelukkig zijn er manieren om deze angst te overwinnen. Samen met psychotherapeut Rob Faltin bespreken we welke stappen jij zelf kunt zetten om je eigen vicieuze cirkel te doorbreken.

PsychedelicaLuister  

Wat valt er nu allemaal precies onder psychedelica en hoe werken ze in het brein? En op wat voor manier kunnen ze ons helpen om rigide denkpatronen te doorbreken?

TraumaLuister  

We praten in deze aflevering met klinisch psycholoog Suzy Matthijssen over trauma. We bespreken welke situaties vaak als traumatisch worden ervaren, welke klachten je kunt krijgen en wanneer we spreken van PTSS.

MotivatieLuister  

In deze aflevering hebben we het over motivatie met psychotherapeut en GZ-psycholoog Annelies de Goederen. Zij werkt in de forensische zorg en weet als geen ander hoe het is om mensen te motiveren die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken.

Lucide dromenLuister  

Met ‘droom meester’ Tim Post bespreken we wat lucide dromen precies zijn, wat je er aan hebt en hoe je in drie stappen zélf kunt proberen een lucide dromer te worden.

PaniekLuister  

We hebben het in deze aflevering over paniek met hoogleraar klinische psychologie Merel Kindt. Over hoe eng het is om het gevoel van controle kwijt te zijn, maar ook hoe je hier weer overheen komt.

Aandacht & concentratieLuister  

Hoe komt het dat je soms bent afgeleid? En wat is het eigenlijk, concentratie? We bespreken het met Stefan van der Stigchel, die onder meer het boek ‘Grip op je aandacht’ schreef.

Slaap & nachtmerriesLuister  

Met klinisch psycholoog en psychotherapeut Annette van Schagen bespreken we waarom slaap zo belangrijk is en wat voor verklaringen er zijn voor dromen. Hoe je een terugkerende nachtmerrie kunt uitschakelen door zelf de regisseur van het verhaal te worden.

BoosheidLuister  

In deze aflevering praten we opnieuw met Riekje Boswijk-Hummel, die het boek Boos schreef. We bespreken wat boosheid is en praten over het nut van time-outs.

Negatief zelfbeeldLuister  

Hoe je vriendelijker naar jezelf kunt kijken, bespreken we met ervaren gedrags- en psychotherapeute Manja de Neef. Zij schreef onder meer het zelfhulpboek ‘Negatief Zelfbeeld’ en geeft antwoord op de vraag wat een negatief zelfbeeld precies is, wat je beter niet kan doen en hoe je morgen al een …

HumorLuister  

We spraken met Madelijn Strick over humor, die er onderzoek naar doet en er een boek over schreef. Ze legt onder meer uit wat de functie is van humor, hoe we het in ons voordeel kunnen gebruiken en op welke manier we allemaal nét iets grappiger zouden kunnen worden.

EenzaamheidLuister  

In deze aflevering hebben we het met Eric Schoenmakers over eenzaamheid. Hij werkt op de Fontys Hogeschool en heeft veel onderzoek gedaan op dit gebied. Hij zegt dat iedereen er wel eens mee worstelt. Dat dit gevoel kan komen en gaan.

LiefdesverdrietLuister  

In deze aflevering praten we opnieuw met GZ-psycholoog Bjarne Timonen, die eerder bij ons te gast was. We praten over onze eigen ervaringen en belichten hartenleed vanuit de psychologie. Een eerlijk gesprek over vluchten, doorleven, rebounds en weer opkrabbelen.

Omgaan met stressLuister  

Altijd haast, een propvolle agenda en een hoofd dat overloopt: druk zijn is het nieuwe normaal. Is het überhaupt nog mogelijk om te ontspannen in ons hectische bestaan? In deze aflevering praten we met Thijs Launspach, psycholoog en auteur van boeken over millennials en stress, waaronder het boek …

Schermtijd verminderenLuister  

In de vierde aflevering van De Podcast Psycholoog hebben we het over de verslavende werking van apps en games op je telefoon. Michiel Smit, die in zijn tienerjaren verslaafd raakte aan gamen, vertelt zijn verhaal.

Gewoontes veranderenLuister  

In deze aflevering hebben we het samen over het nut van een gewoonte, maar ook waar we de mist in gaan als we deze willen veranderen. We helpen je op weg om van jouw goede voornemens vaste gewoontes te maken.

Tips tegen SomberheidLuister  

Het gevoel dat je niet vooruit te branden bent, niet lekker in je vel zit en je jezelf het liefst onder een dekentje begraaft. In deze aflevering praten we over somberheid met Bjarne Timonen, GZ-psycholoog en schrijver van “De Leefstijlgids tegen somberheid”.

TroostLuister  

In deze aflevering spreken we met Riekje Boswijk-Hummel, auteur van het boek “Troost”. Ze put uit haar eigen ervaringen en haar werk als psychotherapeute. Samen gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe troost je nu eigenlijk?

Dit is De Podcast PsycholoogLuister  

Waarom leerde niemand je ooit hoe je moet omgaan met stress, hoe je een vriend kunt troosten, of hoe je in godsnaam stopt met het continu checken van je Instagram? In De Podcast Psycholoog bespreken we in elke aflevering een belangrijk psychologisch thema en geven we tips die je meteen kunt toepasse…