De Technoloog | BNR

#28 - ASML, De Geldmachine

De Technoloog | BNR
14-06-2017

Mede mogelijk gemaakt door: DELL

Het Eindhovense ASML werd pas een vlaggenschip van de Nederlandse ICT nadat het verschillende keren langs de rand van de afgrond was gegaan. Medegrondlegger Arthur del Prado van ASM in Bilthoven werd eerst verschillende keren door Philips afgewezen omdat zijn bedrijf te klein was om mee samen te werken. Zowel Del Prado als de eerste directeur Gjalt Smit verdiepten zich onvoldoende in de perspectieven, anders zouden ze er nooit aan zijn begonnen. En toen het eenmaal bestond had ASML voortdurend financiële moeilijkheden, al was directeur Smit zo verstandig om juist niet zuinig te zijn.

Dat zijn wat saillante feiten uit het boek De Geldmachine waarin René Raaijmakers de geschiedenis van ASML tot 1996 beschrijft. Het is een meeslepend en spannend boek voor iedereen die belangstelling heeft voor business, ict of technologie. Het is trouwens geschreven in twee versies. De Geldmachine is de managementversie. Er is ook een technisch-populaire versie, 'De architecten van ASML' geheten. Op www.asmlboek.nl worden de verschillen tussen de versies uitgelegd, met fragmenten uit beiden ter illustratie.

De gastheren van De Technoloog zijn allebei laaiend enthousiast over dit boek. Het is een spannend en amusant verhaal over de strijd om het bestaan van een techbedrijf, dat zeker zoveel over mensen gaat als over techniek. Diverse sterke karakters worden treffend beschreven, zoals Gjalt Smit, Arthur del Prado maar ook bijvoorbeeld Wim Troost van Philips. In deze Technoloog geeft auteur René Raaijmaker op al hun vragen antwoord.

Links:
Boek 'De Geldmachine'
ASML
Bits & Chips
Uitgeverij Techwatch Books
Gast:
René Raaijmakers
Hosts:
Herbert Blankesteijn, BNR Digitaal
Ben van der Burg, BNR Column
Abonneren:
Mis geen enkele aflevering van de Technoloog en abonneer je via jouw favoriete app:
BNR-app voor iOs
BNR-app voor Android
Spotify
iTunes
RSS feed
See omnystudio.com/listener for privacy information.