Podcast Zoeker

De Theaterbeprater

Aflevering #2 Dramaturgie "wandelende boekenkast"

De Theaterbeprater

30-09-2020

Kan je een voorstelling maken zonder regisseur? Wat is een dramaturg? En waarom is een één ster recensie beter dan een drie sterren recensie?

Acteur Sander Plukaard gaat in de nieuwe podcast De Theaterbeprater in gesprek met acteurs, regisseurs, dramaturgen, scenografen, muzikanten, recensenten én nieuw talent. Jeugdvriend Aaron begeleidt hem op zijn weg. Hij laat zijn licht schijnen op de achterkant van het toneel en stelt de vragen die het publiek wel heeft maar niet durft te stellen.

Iedere twee weken komt er een nieuwe aflevering online.

Aflevering 2 | Dramaturgie

In gesprek met dramaturgen Thomas Lamers, Janine Brogt en Martine Manten.

JANINE BROGT werkt als veelgevraagd dramaturg, schrijver en vertaler van toneel, opera en dans bij gezelschappen in binnen- en buitenland. Zij heeft onder andere jarenlang intensief samengewerkt met regisseurs Gerardjan Rijnders, Ivo van Hove en Pierre Audi bij Toneelgroep Amsterdam en De Nederlandse Opera en met choreograaf Ted Brandsen bij Het Nationale Ballet.

MARTINE MANTEN is dramaturg. Zij studeerde Theaterwetenschap in Utrecht. Op dit moment is zij vast verbonden aan NTjong/Het Nationale Theater waar zij intensief samenwerkt met Noël Fischer. Teksttheater en met name nieuw Nederlands repertoire vormt de lange lijn in haar carrière; onder andere in haar werk voor tg Bonheur, Het Toneel Speelt, tg Oostpool, HZT en ook nu bij NTjong. Zij werkt al jarenlang intensief samen met toneelschrijver Peer Wittenbols. Martine is naast haar werk bij NT verder actief als begeleider en coach van jonge toneelschrijvers en regisseurs.

THOMAS LAMERS is filosoof en dramaturg. Hij werkt met verschillende regisseurs en makers en de collectieven House of Nouws en Collectief Walden. Hij studeerde dramaturgie aan de UvA en werkte sindsdien onder andere voor Frascati, Oerol, ITA en Ulrike Quade Company. Bij de Toneelschuur maakte hij met Maren E. Bjorseth Emilia Galotti, met Olivier Diepenhorst Stilte, Smekelingen en Het leven is droom. Met Eline Arbo maakte hij Het lijden van de jonge Werther, Weg met Eddy Bellegueule en momenteel werkt hij aan Drie Zusters.

De Theaterbeprater is een podcast van Toneelschuur Producties en wordt gemaakt door Sander Plukaard en Tijmen Bergman. Meer informatie over de podcast is te vinden op de website van Toneelschuur Producties