Podcast Zoeker

De Theaterbeprater

Aflevering #7 Recenseren "1 ster is beter dan 3"

De Theaterbeprater

05-01-2021

Kan je een voorstelling maken zonder regisseur? Wat is een dramaturg? En waarom is een één ster recensie beter dan een drie sterren recensie?

Acteur Sander Plukaard gaat in de nieuwe podcast De Theaterbeprater in gesprek met acteurs, regisseurs, dramaturgen, scenografen, muzikanten, recensenten én nieuw talent. Jeugdvriend Aaron begeleidt hem op zijn weg. Hij laat zijn licht schijnen op de achterkant van het toneel en stelt de vragen die het publiek wel heeft maar niet durft te stellen.

Iedere twee weken komt er een nieuwe aflevering online.

Aflevering 7 | Recenseren

In gesprek met Hein Janssen, Sander Janssens en Elisabeth Oosterling

Hein Janssen 
begon na zijn studie Nederlands MO als journalist bij nieuwsblad De Kennemer in Beverwijk . Daarna stapte hij over naar Haarlems Dagblad, waar hij theatercriticus werd. In 1987 vroeg De Volkskrant hem het team van theaterrecensenten te komen versterken. Daar is hij sindsdien gebleven, eerst als freelancer, en vanaf 1991 in vaste dienst als theaterredacteur. In 2017 werd hij senior medewerker van de kunstredactie. Een keer per jaar geeft hij een workshop/masterclass ''Recensie Schrijven'' in het Nederlands Theaterfestival. 

Sander Janssens  is theaterjournalist bij NRC en Theaterkrant.nl. Sinds 2017 zit hij in de Nederlandse Toneeljury. Daarnaast is hij als adviseur verbonden aan het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. Van 2015 tot september 2019 schreef hij over theater voor Het Parool.

Hij studeerde Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en studeerde in een ver verleden ook een tijdje aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg

Elisabeth Oosterling studeerde Kunsten, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze zich specialiseerde in theaterwetenschap en kunstkritiek. Ze was recensent bij cultuurwebsite 8weekly, schreef voor vakblad Theatermaker en de website Theaterkrant. Sinds 2017 schrijft ze bij NRC Handelsblad over toneel, muziektheater en musicals.