Podcast Zoeker

De Visdetective

De Visdetective

Kunst  |  7 afleveringen

Welke vis kun je zorgeloos eten? En welke zeker niet? De Visdetective duikt in de wereld van overbevissing, sjoemelvissen en andere onderwatermysteries. Met de microfoon in de hand trekken voedseljournalisten Janno Lanjouw (NL) en Barbara Serulus (BE) naar vissers, professoren, chefs om te ontdekken wat er zich afspeelt onder het wateroppervlak.


Blauwvintonijn: de terugkeer van een reuzenroofvisLuister  

Als er één vis is die je nooit meer mag eten, dan is het wel de majestueuze Blauwvintonijn. Dat weet iedereen. Toch? Rond het begin van de eeuw stonden de bestanden op instorten, met name door een sterk toegenomen wereldwijde honger naar sushi, waar de blauwvintonijn een onmisbaar ingrediënt voor…

Seaspiracy: fake visnieuwsLuister  

Is Seaspiracy, de nieuwe Netflix-docu over vis en visserij, een belangrijke film of sensatiebeluste troep?

Mosselen: Waarom eten Nederlanders ze niet?Luister  

Mosselen zijn rare diertjes. Ze zijn familie van de slak in je tuin èn de octopus, maar zitten zelf het liefst op een bank in Waddenzee of de Oosterschelde. En ze doen alsof ze planten zijn want ze laten zich uitstekend zaaien, verplanten, maaien en oogsten. ‘Het waren toch dieren?’, hoor ik u …

Rode mul: Zijn er genoeg rode mullen om groen te worden?Luister  

De rode mul is een lekkere vis. En hij wordt steeds meer gevangen door Nederlandse vissers. Zij zien het als bewijs dat het goed gaat met het bestand en als bevestiging dat de visserij erop duurzaam is. Maar onderzoekers en NGO's houden een slag om de arm: want ja, hoeveel mul zwemt er eigenlijk in …

Rivierkreeft: freak of nature, uitroeien of in de soep?Luister  

Wist je dat een bepaalde soort rivierkreeften zichzelf kan klonen?

Paling: Over Europol, Freud en een van de grootste vismysteries...Luister  

Waarom buigen wetenschappers buigen zich al eeuwenlang over deze lange glibberige vis?

Dit onderzoekt De Visdetective - trailerLuister  

In De Visdetective kom je te weten welke vis je zonder zorgen mag opeten – en welke liever niet.