Podcast Zoeker

Digitaal | BNR

Digitaal | BNR

Technologie  |  200 afleveringen

ICT van algoritmes tot zerodays. Met: Herbert Blankesteijn.

Zo zet de EU zich met wetten én 'premiejagers' in voor ons digitale welzijnLuister  

Europa maakt zich hard voor onze digitale belangen, met belangrijke nieuwe wetsvoorstellen en zelfs een soort grondwet. En er worden zelfs hackers ingezet! Hoe verdienen zij beloningen door te jagen op bugs in onze software?

Websitebezoek meten met Google? Dat mag straks (waarschijnlijk) niet meerLuister  

Google ligt onder vuur wegens beschuldigingen van privacyschending. Onze eigen privacywaakhond onderzoekt of het meten van websitebezoeken via Google Analytics verboden moet worden. Hoe kun je dan nog bijhouden wie er allemaal op je website komen?

Hoe is ons digitale lees-, kijk- en luistergedrag veilig te meten?Luister  

Het Nationaal Media Onderzoek wil bijhouden hoe we lezen, kijken en luisteren. Dat werkt middels een app en speciale verbinding, mits je je daarvoor hebt aangemeld. Maar hoe kan dat op een betrouwbare, doch ook privacyvriendelijke manier? En: zo krijgen Apple en Tesla het voor elkaar het chiptekort …

Tech-jaar 2022: cyberaanvallen gaan afnemen en Bitcoin kent nieuwe risico'sLuister  

We zijn net onderweg in 2022, ook op het gebied van digitale technologie! Wat staat ons dit jaar te wachten op het gebied van cybersecurity, digitaliserings-beleid, cryptovaluta en NFTs?

Tech-jaar 2021: corona-impact, platformoorloog en van Facebook tot MetaLuister  

2021 zit er bijna op! Hoe kijken we op dat jaar terug, door de tech-bril welteverstaan? Van Apple vs. Epic tot de vele controverses rond Facebook - pardon, Meta. En natuurlijk de wederzijdse impact van de coronapandemie en digitale technologie.

Een bericht van onze vrienden van de CryptocastLuister  

De Cryptocast viert een jubileum en daarom willen wij even namens hen de aandacht vragen voor hun 200ste editie die nú online staat.

Groot risico op cyberaanvallen deze kerst door Log4j-kwetsbaarheidLuister  

Tesla, overheidsdiensten en vele andere systemen gebruiken Log4j om logs bij te houden. Door een bug daarin staan we nu voor een grote cyber-dreiging. Hoe kunnen criminelen daarvan uitgerekend tijdens de feestdagen misbruik maken? En: wat kunnen we verwachten van de nieuwe Staatsecretaris van Digita…

Als je dood bent, wie mag er dan bij je data?Luister  

Hoe kunnen nabestaanden van een overledene eigenlijk bij diens accounts op platforms zoals die van Microsoft, Google en Apple? En Mercedes mag in 2022 écht zelfrijdende autos de weg op sturen. Wat doen ze daar anders dan Tesla?

Het quantum internet komt eraan!Luister  

Het quantum internet komt eraan! Althans, dat zeggen onderzoekers van QuTech aan de TU Delft. Met de pas onthulde Quantum Network Explorer kan iedere belangstellende experimenteren met het nieuwe quantum internet. Gebruikers kunnen rondkijken bij een aantal apps en zelf aan de slag gaan met het prog…

Een verbod op gepersonaliseerde advertentiesLuister  

Europese privacytoezichthouders willen een verbod op gepersonaliseerde advertenties. Maar kan dat wel? En wat zijn dan de gevolgen? En de Fairphone 4 is een nieuwe duurzame smartphone, kan het Amsterdamse bedrijf de concurrentie aangaan met Apple en Samsung?

We gaan geld verdienen met gamen dankzij cryptovaluta en NFT'sLuister  

Videogame-makers flirten steeds nadrukkelijker met blockchain-technologie. Wanneer worden cryptovaluta en NFTs in games gemeengoed? En hoe kun je daarmee geld verdienen door games te spelen?

Waarom willen Chinezen geen technologie van ons én wij niet van hen?Luister  

In het Westen moeten we nu weinig meer hebben van grote Chinese techbedrijven, zoals Huawei. Hoe proberen zij daar wat aan te doen? En in China houden juist steeds meer Westerse techbedrijven het voor gezien. Wat is daar precies misgegaan?

Eeuwige strijd tegen illegale downloads bereikt nieuw hoofdstukLuister  

Er is een belangrijk akkoord gesloten in de strijd tegen illegale downloads in Nederland. Maar is dat een échte doorbraak, of toch een irrelevant dealtje? En: robots doen nu al meer met onze emoties dan we misschien denken.

De fouten van het internet kunnen we herstellen met het metaverseLuister  

Facebook heet sinds kort Meta, en dat heeft natuurlijk te maken met het metaverse dat Mark Zuckerberg wil realiseren. Hoe moet die nieuwe naam daarbij helpen? En wat heeft Microsoft daarmee te maken?

Icoon Pac-Man zorgt al 40 jaar voor diversiteit in videogamesLuister  

Pac-Man viert een bijzonder jubileum: al rond 1981 sprak het gele happertje nadrukkelijk een breed publiek aan. Hoe groot is die impact nu nog? En: een merkwaardige actie van Facebook's virtual reality-tak Oculus.

Google werkt onderzoek naar verboden datavergaring via Android actief tegenLuister  

Android-gebruikers worden écht meer gevolgd dan ze kunnen zien, juist ook door Google. Wat doen we daartegen? En: softwareontwikkelplatform GitLab is, onder leiding van een Nederlander, 10 miljard euro waard op de beurs!

NFT's zijn een blijvertje als digitale contracten voor iedereenLuister  

Na cryptovaluta zijn nu ook NFTs haast niet meer weg te denken. Steeds meer grote techbedrijven omarmen deze technologie om digitaal bezit vast te leggen. Maar: hoe ingrijpend gaan ze ons leven écht veranderen?

Algoritmes van de overheid worden voor ons openbaar gemaaktLuister  

Onze gevoeligste informatie is vaak versleuteld, maar is die bescherming ook bestand tegen ultrakrachtige quantumcomputers? En de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toont openheid over de algoritmes die deze instantie - en andere - op ons burgers loslaat. Moet dat niet de norm worden?

Apparaten zonder batterij of stroomkabel worden nu al ontwikkeld in DelftLuister  

Kleine apparaatjes kunnen we op termijn zonder batterijen gebruiken, dankzij onderzoekers aan de TU Delft. En waarom nemen tal van bedrijven en overheidsinstanties onze digitale privacy nog stééds niet serieus - en wat kunnen wíj daaraan doen?

Clive Sinclair was nog belangrijker voor ons dan Bill Gates en Steve JobsLuister  

Clive Sinclair bracht de computer in miljoenen huishoudens. Wat betekent zijn nalatenschap voor de tech-wereld van nu? En Google brengt opeens een update uit voor tal van oude Android-versies, maar waarom?

Zo kan Facebook toch je WhatsApp-berichten meelezenLuister  

Facebook kan onze WhatsApp-berichten wel degelijk inzien, als men dat wil. Wat is versleuteling dan nog waard? Verder: mogen banken eigenlijk wel eisen dat we ons digitaal identificeren voor hun verificatie?

Zo leveren energiemeters 'terug' zónder zonnepanelenLuister  

Onze energiemeters zijn te foppen! Hoe gebeurt dat en wat zijn de risicos? En de Autoriteit Persoonsgegevens kampt naar eigen zeggen steeds met te weinig budget. Hoe zit dat met andere privacywaakhonden in Europa?

Starlink gaat internet over de hele wereld veranderenLuister  

Met Starlink kun je nu internetten via een satellietverbinding. Hoe goed werkt dat in Nederland? En daarbuiten? Verder: het duopolie van Apple en Google begint te wankelen, onder meer door maatregelen in Azië.

Het metaverse moet iedereen en alle techreuzen samenbrengenLuister  

Het metaverse komt eraan! Deze ultieme virtuele wereld is volgens Facebook de belangrijkste nieuwe ontwikkeling voor het internet. Maar: wat moet het metaverse zo interessant maken, zowel voor gebruikers als bedrijven?

De techreuzen gaan dood, leve onze techreuzenLuister  

Tijdens deze zomer hoor je het beste van BNR Digitaal. In deze aflevering praten we over de kansen voor techbedrijven uit Europese landen.

Verzet tegen de sleepwet en politierobothondenLuister  

Tijdens deze zomer hoor je het beste van BNR Digitaal. In deze aflevering praten we over het geklaag van de veiligheidsdiensten rond de 'sleepwet' en de inzet van robothond Spot door de politie.

Google confronteert ons met de opwarming van EarthLuister  

Tijdens deze zomer hoor je het beste van BNR Digitaal. In deze aflevering zoomen we in op nieuws van Google Earth en de actuele gevaren en kansen van zelfrijdende auto's.

Waarom Bitcoin wel/niet geslaagd is na ruim tien jaarLuister  

Tijdens deze zomer hoor je het beste van BNR Digitaal. In deze aflevering blikken we terug op de opvallendste ontwikkelingen van bitcoin in de afgelopen tien jaar.

Amazon misleidt ons met nep-reviewsLuister  

Tijdens deze zomer hoor je het beste van BNR Digitaal. In deze aflevering bespreken we de misleidende productreviews op Amazon en de lancering van data-uitwisseling via AMdEX.

Zo zijn miljarden verdiend met transmediafranchise PokémonLuister  

Tijdens deze zomer hoor je het beste van BNR Digitaal. In deze aflevering analyseren we het gigantische succes van Pokémon, dat al 25 jaar voortduurt, en de Non-Fungible Tokens, oftewel NFTs, die opeens in het nieuws verschenen.

Facebook komt met 'wappie-kliklijn' tegen extremistenLuister  

Facebook wil weten wie jouw vrienden met extremistisch gedachtegoed zijn, maar waarom? En hoe gemakkelijk zijn jouw wachtwoorden, woonadres en andere gegevens uit oude smart-apparaten te halen, zelfs als je ze hebt gereset?

Geldautomaten blijken te hacken met een smartphoneLuister  

Niet alleen franje, maar ook een boel technische veranderingen kenmerken het net onthulde Windows 11. Zo legt Skype het daardoor af tegen Microsoft Teams. Verder: geldautomaten blijken volgens een nieuw onderzoek te hacken door misbruik te maken van NFC.

Zo moet Windows 11 je pc-werk mooier gaan makenLuister  

Windows 11 wordt gepresenteerd! Moeten we daar naar uitkijken, of willen we liever vasthouden aan de geliefde versie 10? En president Biden heeft een jonge vrouw gekozen om Big Tech onder de loep te nemen. Hoe gaat deze Lina Khan dat doen?

Is Bitcoin de redding voor El Salvador?Luister  

Het Zuid-Amerikaanse El Salvador voert als eerste land ter wereld de Bitcoin in als wettig betaalmiddel. Wordt het een crypto-utopia aan de Stille Oceaan of stort, zoals top-econoom Steve Hanke voorspelt, de economie volledig in? En hoe kijken de buurlanden, de VS en het IMF naar deze stap?

Internet Explorer is dood, over de doden niets dan goedsLuister  

Na ruim 25 jaar trekt Microsoft de stekker volgend jaar uit Internet Explorer. Welke invloed heeft de ooit alomtegenwoordige browser gehad op ons internetgebruik, en valt er tegenwoordig wel genoeg te kiezen op browsergebied?

Eindelijk krijgen 'techreuzen' uit Europa nu kansenLuister  

Europa is klaar met de macht van Amerikaanse techreuzen zoals Amazon, Facebook, Google en Microsoft. Privacybeleid en overnames worden kritischer onder de loep genomen. Waar liggen nu de kansen voor techbedrijven uit Europese landen?

'Late bitcoin-instappers hebben de grote winsten gepakt'Luister  

Cryptocurrency behoeft allang geen toelichting meer. Maar slechts tien jaar geleden hadden we er nog nagenoeg nooit van gehoord. In mei 2011 werd bitcoin voor het eerst besproken in BNR Digitaal. Hoe kijken we precies tien jaar later terug én vooruit?

Strijd tegen ransomware begint op de basisschoolLuister  

Over cyberaanvallen horen we tegenwoordig haast wekelijks. Maar nu voelen we ze allemaal ook, in de portemonnee aan de brandstofpomp en de boodschappenmand. Tijd om de preventie van hacks en ransomware nóg serieuzer te nemen. Maar hoe?

Apple speelt bad guy én good guyLuister  

Facebook schreeuwt moord en brand, omdat iPhone-gebruikers nu gemakkelijk kunnen aangeven dat hun data niet gebruikt mag worden. En Apple lijkt zelf de gebeten hond, in de juridische strijd met Fortnite-maker Epic Games, waarbij sappige geheimen van allerlei techgiganten op tafel zijn gelegd.

Politie moet extra voorzichtig zijn met robothondenLuister  

Wat doet de politie nu met de robothond Spot van Boston Dynamics? In Nederland wordt hij sinds kort ingezet voor verkennend onderzoek; in de VS zelfs al tussen de mensen op straat. Echter: na een flinke backlash in New York is Spots surveillancedienst daar alweer stopgezet. Wat zijn de bezwaren tege…

Worden geheime diensten écht beperkt door privacyregels?Luister  

Volgens de AIVD en MIVD beperkt de huidige sleepwet hun mogelijkheden om ons te beschermen door af te luisteren. Daar hebben deze veiligheidsdiensten echter wel geld voor gehad. Waar ligt nu precies het probleem?

Zelfrijdende auto's zoals Tesla's zitten op een dood spoorLuister  

Teslas zijn per definitie elektrisch aangedreven én kunnen in veel gevallen zichzelf besturen, maar dat resulteerde onlangs (weer) in een triest dodelijk ongeluk. Heeft de zelfrijdende auto na ruim 16 miljard aan investeringen nog wel toekomst?

AMdEX, de internationale marktplaats voor data, gebouwd in NederlandLuister  

Steeds meer grote instanties hebben data te over, maar kunnen ze die veilig met elkaar delen? De nieuwe Amsterdam Data Exchange, oftewel AMdEX, schiet te hulp. Deze infrastructuur wordt nu opgezet door onder meer de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdam Economic Board.

Gokproblemen door lootboxen in videogamesLuister  

Ben jij of zijn je kinderen stiekem aan het gokken? Als er thuis geld wordt uitgegeven aan zogeheten lootboxen in videogames, is het antwoord eigenlijk ja. Nieuw onderzoek legt de verbanden bloot, dus hoe gaan Nederlandse en Europese beleidsmakers deze verkapte casinos aanpakken?

Huawei-incident is waarschuwing voor grote risico's in telecomLuister  

Huawei is negatief in het nieuws door onwettige datavergaring. Bevestigt dat de kritische vooroordelen over dit soort buitenlandse techreuzen? Daarnaast: de beveiliging van smartphones moet nu al solide genoeg zijn om er digitale paspoorten en autosleutels op te bewaren.

Ministerie van Digitale Zaken moet prioriteit zijn voor nieuwe regeringLuister  

Na de Tweede Kamer-verkiezingen wordt daartoe nu druk geformeerd. In hoeverre staan digitale vraagstukken, zoals privacy, security en de macht van techreuzen, daarbij op de agenda? En wat betekent de verkiezingsuitslag voor de digitale expertise in de Kamer?

Internetmemes zijn miljoenen waard als NFT's, maar juridisch klopt het nietLuister  

Non-Fungible Tokens, oftewel NFTs, zijn opeens overal in het nieuws. Die maken het mogelijk om eigenaar te worden van de meest uiteenlopende digitale objecten, voor prijzen die nu al oplopen tot 60 miljoen euro. Hoe is deze hype opeens ontstaan? En belangrijker, wat moet je weten als je hieraan mee …

Overheid loopt risico's met Centric door soap Sanderink en Van RijbroekLuister  

In deze speciale coproductie met BNR Bouwmeesters duiken we in een spraakmakende, langlopende zaak rondom twee van de belangrijkste bedrijven van Nederland: bouwer Strukton en IT-bedrijf Centric, allebei eigendom van Gerard Sanderink. Beide hebben onder meer cruciale overheidsinstanties als klant.

Twitter gaat na Trump in de aanval met betaalde abonnementenLuister  

Twitter komt met een heel offensief aan nieuwe features, inclusief betaalde abonnementen. En Pokémon bestaat alweer 25 jaar én heeft vele miljarden in het laatje gebracht; wat is het grote geheim van dit generatie-overstijgende mediafenomeen?

De digitale euro zou banken overbodig makenLuister  

Na het succes van cryptocurrency wil de Europese Centrale Bank een digitale euro, maar heeft dat wel kans van slagen? En overheidsinstanties houden zich lang niet altijd aan de AVG en daar wordt nu flink druk op gezet.

Clubhouse overtreedt nu al veel Europese regelsLuister  

Het is een razendsnel groeiende social audio app: Clubhouse! Hiermee kun je live luisteren naar radio- en podcastmakers en ook meepraten als je de beurt krijgt. Ook op BNR hebben we Clubhouse al gebruikt om luisteraars aan het woord te laten. Waar komt dat plotselinge enthousiasme vandaan? En zijn e…

De James Bond die niet verscheen is nu opeens uitgelektLuister  

Velen van ons zijn al bijna een jaar niet meer naar de bioscoop geweest - en de vraag is wanneer dat wél weer kan. Maar je kunt je natuurlijk ook een bekende actieheld wanen in grote videogames! Jarenlang hebben we weinig interactieve avonturen gezien rondom helden als James Bond, Indiana Jones en …

Slimme (video)deurbellen zijn gevoelig voor privacyproblemenLuister  

Er worden steeds meer slimme deurbellen van onder meer Amazon, Google en diverse Chinese merken aangeboden. Hoe veilig zijn deze apparaten - vaak voorzien van een camera - eigenlijk als het gaat om datavergaring vanuit de fabrikanten, maar ook bijvoorbeeld door de politie?

Biden moet schijnheilige big tech-bedrijven flink aanpakkenLuister  

Joe Biden raakt ingewerkt als president van de Verenigde Staten. De eerste decreten zijn getekend en de contouren van zijn agenda worden langzamerhand zichtbaar. Wat gaat Biden doen aan de macht van de Amerikaanse techreuzen zoals Google, Facebook en Apple?

Grote politieke partijen willen meer belasting van Google en FacebookLuister  

De Tweede Kamer-verkiezingen staan alweer bijna voor de deur. Wie komen er volgens de partijprogramma's het meest op voor onze privacy, het bestrijden van cybercrime en het beheersen van grote Amerikaanse techbedrijven?

Andere chat-apps profiteren van Facebook-invloed op WhatsAppLuister  

WhatsApp is nog altijd de populairste chat-app in onze westerse wereld, maar voor hoe lang nog? Facebook legt vanaf 8 februari nieuwe voorwaarden op, onder meer wat betreft het gebruik van persoonlijke gegevens. Is het nu echt de hoogste tijd om over te stappen?

Deze series van Disney en Netflix zijn het populairstLuister  

Game of Thrones is verslagen als meest gedownloade tv-serie door The Mandalorian, Disneys spin-off van de Star Wars-films. Worden series en films in dit tijdperk van betaalbare streamingsdiensten nog veel illegaal gedownload? En welke producties moeten we in 2021 zeker in de gaten houden?

Tech-jaar 2021: digitale soevereiniteit, data-opslag en digitale vaccinsLuister  

In de laatste BNR Digitaal van 2020 blikken we vooruit op tech-jaar 2021. Over hoe dat het jaar wordt waarin we weer zelf aan de knoppen van digitale technologie draaien, waarin we ons moeten afvragen of we bepaalde data überhaupt nog wel opslaan en waarin vaccins digitaler zijn dan ooit.

Tech-jaar 2020: privacydiscussies, big tech beteugelen en een ongekende supply chain-hackLuister  

In BNR Digitaal blikken traditioneel terug op het afgelopen tech-jaar. Over hoe zaken als de CoronaMelder en het willen verzamelen van telecomdata leidden tot privacydiscussies, hoe de Verenigde Staten de eigen techreuzen wil beteugelen en hoe op de valreep een ongekende digitale spionage-operatie k…

Wat we weten over de SolarWinds-hackLuister  

Naar verluidt Russische staatshackers wisten via software-updates van ontwikkelaar SolarWinds achterdeurtjes te plaatsen in de systemen van zeker achttienduizend klanten van het bedrijf. Amerikaanse ministeries zijn de pineut, maar waarschijnlijk ook Nederlandse bedrijven en instanties.

De hack op Hof van TwenteLuister  

Hackers hebben bij de gemeente Hof van Twente flink wat data vernietigd en zeker veertig terabyte aan gemeentelijke back-ups versleuteld. Alles wijst erop dat er sprake is van afpersing met behulp van ransomware.

Microsoft vindt gluren bij de werknemer toch niet zo handigLuister  

Microsoft kreeg een bak kritiek, omdat het in de zakelijke 365-software mogelijk zou zijn om allerlei informatie over de productiviteit van werknemers in de gaten te houden. Het bedrijf trekt zijn keutel nu in, en beperkt de functionaliteit alsnog.

Google vecht tegen Whatsapp met de opvolger van sms'jesLuister  

Google gaat de strijd aan met Whatsapp en zet daarbij de opvolger van sms-berichten in. Deze is al bekend onder de naam 'rich communication services', oftewel rcs.

Apple verzamelt meer data dan je denktLuister  

Apple benadrukt vaak het respecteren van gebruikersprivacy, maar heeft nu toch de schijn tegen. Zowel Mac- als iOS-gebruikers worden meer gevolgd dan ze wellicht beseffen.

De nieuwe PlayStation 5 staat er sterker voor dan rivaal Xbox Series XLuister  

Een bijzondere week in de gamewereld, want dé nieuwe spelcomputers worden gelanceerd: Sonys PlayStation 5 en de Xbox Series X en S van Microsoft. Sony gaat traditioneel te werk, Microsoft zet in op een Netflix-achtig model.

Het échte gevaar van cybercrime-as-a-serviceLuister  

Iedereen met kwade intenties kan aan een DDoS-aanval of ransomware komen, aldus diverse cybersecuritybedrijven. Hoe groot is dat probleem nu echt en wat is er tegen te doen?

Trumps Twitter-beveiligingLuister  

Zeven keer raden was genoeg: een Nederlandse ethisch hacker zat naar eigen zeggen zo in het Twitter-account van president Trump. Dat is niet voor het eerst: ook in 2016 wisten Nederlandse ethische hackers binnen te komen.

LiDAR in je broekzakLuister  

Onder andere autonome voertuigen gebruiken het om de directe omgeving in kaart te kunnen brengen: LiDAR. Maar het zit straks ook in je broekzak, want na de iPad Pro gebruikt Apple de techniek nu ook in de iPhone 12-modellen.

Tik op neus van Trickbot-botnetLuister  

Er zijn weinig botnets in de wereld zo groot en complex als Trickbot. Toch wist een internationale samenwerking, met daarin onder meer Microsoft en beveiligingsbedrijf ESET, Trickbot behoorlijk plat te leggen.

Europa trekt tech-teugels aanLuister  

Met de Digital Services Act wil de Europese Commissie ervoor zorgen dat de macht van grote techbedrijven wordt ingeperkt. Het eerste ontwerp daarvan is pas bekend geworden. Een van de voorstellen: consumenten moeten straks afstand kunnen nemen van standaard apps van fabrikanten.

Het wel en wee van de zero dayLuister  

Stel: de politie ontdekt een lek in software, maar de ontwikkelaar weet dat nog niet. Mag de politie - of andere overheidsdiensten - dat lek dan geheimhouden en gebruiken voor opsporingswerk? Een initiatiefwet van D66-Kamerlid Kees Verhoeven moet beter regelen wat de spelregels zijn.

Game-oorlog: Sony versus MicrosoftLuister  

Microsoft en Sony zijn verwikkeld in een game-oorlog. Beide bedrijven hebben na jaren weer nieuwe spelcomputers gepresenteerd. Op basis van de verkoopcijfers van de vorige spelcomputers lijkt Sony's Playstation voor te staan, maar Microsoft heeft nog een troef in handen.

Campagne-hackers doemen weer opLuister  

Russische, Chinese en Iraanse staatshackers hebben het - opnieuw - voorzien op de campagneteams van de Amerikaanse presidentskandidaten. Dat blijkt uit onderzoek van Microsoft. Het is niet voor het eerst dat dit gebeurt: de Russen hadden het in 2016 ook al voorzien op de Amerikaanse presidentsverkie…

Machine learning op microscopisch niveauLuister  

Er is een nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie die het afgelopen jaar een vlucht heeft genomen: 'tiny machine learning'. Het wordt gezien als de missing link tussen algoritmen die nog met de cloud moeten communiceren en volledig zelfstandig werkende en lerende apparaten.

Ontwikkeling CoronaMelder: 'We zouden het altijd zo moeten doen'Luister  

De Nederlandse corona-app CoronaMelder is binnen no-time uit de grond gestampt. Hoe de app tot stand is gekomen, is alles behalve vanzelfsprekend: geen stroperig aanbestedingsproces en jarenlang ontwikkelen, maar in drie maanden met externe experts een goed werkende app bouwen.

Digitaal stemmen: 'Het is de vraag of je het waterdicht krijgt'Luister  

Digitaal online stemmen leek het CDA de beste manier om een nieuwe lijsttrekker te kiezen. Maar nadat het systeem eerder al te hacken bleek en de verkiezing over moest, is er nu opnieuw onrust. Opvallend is de keuze voor digitaal stemmen, want het lijkt eigenlijk nooit probleemloos te gaan.

Hardware die je begrijptLuister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen van BNR Digitaal. Het Amerikaanse bedrijf Purism werkt aan een smartphone die volledig gefocust is op software-vrijheid, computerbeveiliging en internet-privacy.

Updaten, updaten, updaten!Luister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen van BNR Digitaal. Je smartphone, je computer, of de IT binnen je bedrijf: er valt een hoop te updaten. Vrijwel altijd wordt je op het hart gedrukt: updaten, updaten, updaten!

Cyberverzekering als pleister op hack-wondLuister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen van BNR Digitaal. Wordt je bedrijf getroffen door een cyberaanval, dan kan de schade flink in de papieren lopen. Systemen moeten weer werkend worden gemaakt, data worden hersteld, hardware vervangen en met een beetje pech ligt je bedrijf een tij…

Wie je wel of niet in je 5G-netwerk wilLuister  

Het is nog altijd onduidelijk of een bedrijf als Huawei wel of geen apparatuur mag gaan leveren voor het 5G-netwerk. Wat we wel weten: we willen allemaal dat die apparatuur veilig is. Daarom moet bepaald worden of een leverancier al dan niet een 'High Risk Vendor' is. Maar, stelt Huawei in een recen…

Je recht op software- en beveiligingsupdatesLuister  

Over een tijdje krijgt iedere Nederlander het recht op software- en beveiligingsupdates. Althans, er ligt nu een wetsvoorstel klaar om dat te regelen. De verkoper moet dan garanderen dat je die updates ook ontvangt. Hoe lang je die garantie krijgt, wordt gebaseerd op 'proportionaliteit'.

Verbod op gepersonaliseerde advertentiesLuister  

Gepersonaliseerde advertenties zijn een smet op het internet, vindt PvdA-Europarlementariër Paul Tang. Hij wil dat techbedrijven als Google en Facebook niet zomaar allerlei persoonlijke data kunnen verzamelen. Hij diende in het Europees Parlement een motie in om die advertenties te verbieden en die…

Communiceren in het geniepLuister  

Criminelen kunnen met cryptotelefoons in het geheim communiceren, maar zakenmensen met bedrijfsgeheimen natuurlijk ook. Onlangs kregen gebruikers van aanbieder Encrochat een noodbericht: 'weggooien dat ding, want hij zou zijn gehackt door een overheidsdienst.'

Opsporing Verzocht, maar dan digitaalLuister  

De politie schakelt de hulp in van leden van de Tweakers-community bij opsporingsonderzoeken naar cybercrime. Daarmee hoopt de politie meer zaken op te lossen waarin technologie een rol speelt. Het gaat nog om een pilot, met de naam 'Blueweb'.

Uitzonderingspositie sociale media onder drukLuister  

President Trump heeft het aan de stok met sociale media, in het bijzonder met Twitter. Dus gooit hij een decreet in de strijd: hij wil sociale media aansprakelijk maken voor de inhoud op hun platforms.

Van microrobot tot in de ruimteLuister  

Het zou zomaar kunnen dat in de toekomst een minuscuul robotje door je aderen op zoek gaat naar een ziektebron en daar medicijnen aflevert. En het is een spannende dag voor Elon Musks SpaceX en het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.

Ai ai ai, problemen met AILuister  

Mondkapjes zorgen over de hele wereld voor problemen voor gezichtsherkennings-software. De kunstmatige intelligentie herkent de gezichten niet meer. Hoe los je dat op? Of is het beter als we het zo laten en niet herkend worden?

Ransom-waar voor je geldLuister  

Betaal je na een ransomware-aanval losgeld om weer bij je bestanden te kunnen, dan verdubbelen de kosten van het weer up-and-running krijgen van je computersystemen. Dat zegt IT-beveiligingsbedrijf Sophos na een internationale enquête.

Nederlandse systemen nog altijd doelwit van 'statelijke actoren'Luister  

Volgens de AIVD zijn andere landen nog altijd succesvol in het binnendringen van Nederlandse systemen, ook die van de overheid. Dat blijkt uit het meest recente jaarverslag van de inlichtingendienst. Het is voor het eerst dat de AIVD zo duidelijk is over wat er precies aan de hand is.

Toezicht op clouddiensten en heel veel rekenkrachtLuister  

We gebruiken steeds meer clouddiensten en ze worden ook steeds belangrijker. Maar toezicht op de informatiebeveiliging, en de continuïteit van de bedrijven achter die diensten, gebeurt door Europese regels eigenlijk alleen achteraf. Dat moet wat Agentschap Telecom betreft anders.

Corona-crisis-app: nog veel kritiek deskundigenLuister  

Om de GGD te helpen bij bron- en contactonderzoek naar het coronavirus is een app die kan zien bij wie je in de buurt bent geweest een serieuze optie. Er was een aanbesteding en een appathon, maar ook een wagonlading kritiek van allerlei deskundigen.

Hoe licht een computerchip wel duizend keer sneller kan makenLuister  

Computers die niet meer rekenen met elektriciteit maar met licht, zijn al decennia een belofte. Chips kunnen dan niet alleen veel sneller, maar ook energiezuiniger zijn. Het is de TU Eindhoven gelukt om silicium licht te laten uitzenden.

Zoom: nog nooit zo populair, nog nooit zoveel kritiekLuister  

Zoom is door de coronacrisis populairder dan ooit. Toch nemen bedrijven, overheden en scholen afscheid van de videobeldienst: ze maken zich zorgen over privacy en beveiliging. Moet je het links laten liggen, of valt het wel mee?

Fout in videogame laat menselijk gedrag bij virusuitbraak zienLuister  

De laatste pandemie die te vergelijken is met het coronavirus, was de Spaanse griep in 1919. Tenzij je de pandemie meerekent die plaatsvond in 2005 in World of Warcraft. Er zijn veel treffende overeenkomsten.

Corona-data: gezondheid versus privacyLuister  

Wil je de verspreiding van het coronavirus beter in kaart brengen, dan is data het toverwoord, zo lijkt het. Sommige overheden proberen grip op het virus te krijgen door de locatie van burgers te volgen via hun smartphone: gezondheid versus privacy.

Hoe we dankzij technologie massaal thuiswerkenLuister  

Vanwege het coronavirus is wordt er in Nederland - maar ook daarbuiten - massaal vanuit huis gewerkt. Hardware wordt op grote schaal ingevlogen en it-afdelingen draaien overuren: het vraagt een hoop aanpassingsvermogen van bedrijven en organisaties.

Gemeenten gaan afval te lijf met omgeving-scannende smartphonesLuister  

Afvaldumping, zwerfafval, scheuren in het wegdek: gebreken in de openbare orde aanpakken is voor gemeenten een hele klus. Een smartphone en software met kunstmatige intelligentie moeten dit een stuk makkelijker maken.

Herkenningstechnologie in alle soorten en matenLuister  

Of je nu op het internet browset, je smartphone gebruikt of gewoon over straat loopt: het is dankzij allerlei technologieën mogelijk om te herkennen wie je bent en wat je doet. Dat kan een ongemakkelijk gevoel geven, maar het kan het leven ook gemakkelijker maken. De vraag is alleen: hoe leid je he…

Signal: vaak aangeraden, nog niet mainstreamLuister  

Wil je e-mail beveiligen met encryptie? Vergeet het maar, zegt een Amerikaans beveiligingsbedrijf. Er is maar één optie: chat-app Signal. Ook de Europese Commissie draagt medewerkers inmiddels op het WhatsApp-alternatief te gebruiken. Toch is de app nog lang niet mainstream.

Strengere regels voor datafabriek op wielenLuister  

Autofabrikanten zijn hongerig naar de data uit connected cars, auto's die met het internet zijn verbonden. Als het aan de Europese privacytoezichthouder ligt, mogen ze zich straks pas na uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar aan het feestmaal tegoed doen.

De zon geeft leven, maar verstoort ook technologieLuister  

Dankzij de zon is leven op aarde mogelijk, maar tegelijkertijd kan de ster allerlei technologie rond en op onze planeet compleet verstoren. Om beter te begrijpen waardoor dat komt, heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA samen met de NASA de Solar Orbiter die kant op gestuurd.

Cybercriminelen en hoe ze aan te pakkenLuister  

Wil je daders van cybercriminaliteit weer op het goede pad krijgen, dan moet je wel weten hoe die mensen in elkaar steken. Nieuw onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden laat zien dat deze daders behoorlijk van elkaar verschillen.

Hardware zonder geheimenLuister  

Een apparaat met de focus op softwarevrijheid, computerbeveiliging en internetprivacy: het Amerikaanse bedrijf Purism werkt aan de Librem 5, een smartphone die zo open source is als het maar kan. Dat voor elkaar krijgen, blijkt alleen een hels karwei.

To update, or not to updateLuister  

Is je bedrijf kwetsbaar door een beveiligingslek, dan wil je het lek zo snel mogelijk dichten. Maar snel updaten is niet per definitie zonder risico's. Moet je snel updaten dan tóch verplichten, of niet? Daarover zijn de meningen nogal verdeeld.

5G-veilingenLuister  

Het kan landen wereldwijd niet snel genoeg gaan: de introductie van 5G. Ook in Nederland wordt er flink op ingezet, al moeten de eerste frequenties voor de nieuwe generatie mobiele communicatie nog geveild worden.

Cyberverzekeringen: goed voor erbij of noodzakelijk?Luister  

Wordt je bedrijf getroffen door een cyberaanval, dan kan de schade flink in de papieren lopen. Steeds meer verzekeraars bieden daarom een cyberverzekering aan en steeds meer bedrijven sluiten hem af.

Tech-jaar 2020: FUD, regelgeving en een nieuwe tak voor it-securityLuister  

In de eerste BNR Digitaal van 2020 blikken we vooruit op tech-jaar 2020. Met drie gasten praten we over 'FUD', méér regels rond digitale beveiliging en over simulatie als nieuwe tak voor de it-security branche.

Tech-jaar 2019: 5G en Huawei, méér privacy en persoonsgerichte cybercrimeLuister  

In de laatste BNR Digitaal van 2019 blikken we terug op tech-jaar 2019. Met drie gasten praten we over 5G en Huawei, over de roep om meer privacy en over persoonsgerichte cybercriminaliteit. Geen zorgen: 2019 was best leuk hoor!

Google houdt oogje in het zeil bij je wachtwoordenLuister  

De nieuwste versie van Googles Chrome-browser waarschuwt gebruikers of hun wachtwoorden zijn gelekt. Er zit wel een voorwaarde aan verbonden: je moet je wachtwoorden bij Google stallen.

Onrust over verkoop beheer .org-domeinenLuister  

Non-profit organisatie Internet Society heeft het beheer van alle .org-domeinnamen aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Ethos Capital verkocht. Een deal van ruim een miljard dollar, tegen het zere been van veel organisaties.

Reddingsplan voor het web verplicht tot nietsLuister  

Het 'Contract for the Web', Tim Berners-Lee's reddingsplan voor het wereld wijde web, is te vrijblijvend. Dat zegt softwareontwikkelaar Mozilla, een van de partijen die meehielp met de totstandkoming. Ze steunen het wel, maar ze vinden ook dat de tekst nergens toe verplicht.

'Privacy als businessmodel is al vaak geflopt'Luister  

Privacy-vriendelijke alternatieven voor sociale media als Facebook: critici zijn van mening dat het hard nodig is. Die alternatieven, zoals WT:Social en het Nederlandse Okuna zijn er, al lijken die maar moeilijk van de grond te komen.

Wel of geen achterdeurtjes?Luister  

Gaat minister Grapperhaus nou wel of niet het kabinetsstandpunt uitdragen, waarin staat dat encryptie te belangrijk is om achterdeurtjes in te maken? Zijn antwoorden op Kamervragen van D66-Kamerlid Kees Verhoeven bieden op zijn minst ruimte voor discussie.

'Freedom Internet kan niet zomaar verkocht worden'Luister  

Na een onverwacht succesvolle crowdfunding zag Freedom Internet deze week het licht. Het moet een alternatief worden voor het door KPN op te heffen XS4ALL. Mocht in de toekomst een grote partij een overname willen doen, 'dan kan dat niet zomaar'.

HP zegt weer nee tegen huismerkcartridgesLuister  

HP blokkeert met een firmware-update inktcartridges van andere merken. Dat is niet voor het eerst: in 2016 deed het bedrijf hetzelfde en in oktober kondigde de fabrikant aan te werken aan nieuwe manieren om het gebruik van huismerkcartridges te blokkeren.

Microsoft ontneemt Amazon Project JEDILuister  

Microsoft heeft, enigszins onverwacht, een grote cloud-aanbesteding van het Pentagon in de wacht gesleept. Dat is tegen het zere been van de andere gegadigde, Amazon, dat zichzelf beter en geschikter vindt.

Malafide app maakt van slimme speaker slimme spionLuister  

Het is onderzoekers van Security Research Labs gelukt om malafide apps te ontwikkelen die de slimme speakers om de tuin leiden. Door na goedkeuring van de app kleine aanpassingen door te voeren in de broncode, waren ze in staat de microfoon ongemerkt aan te laten en via 'voice-phising' wachtwoorden …

Facebooks Libra en een smart home mét privacyLuister  

Terwijl 'founding partners' als Visa, Mastercard, PayPal en Booking Holding uitstappen, gaat Facebooks Libra Association onverstoorbaar met zijn plannen door. Inmiddels heeft Facebooks crypto-tak een bestuur en blijft aanvoerder David Marcus optimistisch over de kans van slagen.

AI-realisme en Chinese gezichtsherkenningLuister  

Het is 'World AI Week', we hebben een Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie én een Nederlandse AI Coalitie. Maar willen echt verder komen met kunstmatige intelligentie, dan moeten er oplossingen komen voor een aantal fundamentele beperkingen.

Algoritme-meldplicht en GrapheneOSLuister  

Overheidsinstanties die voor besluitvorming gebruik maken van algoritmen, moeten dat straks gaan melden indien die algoritmen 'ingrijpend' zijn. Daar heeft een meerderheid in de Tweede Kamer mee ingestemd. De meldplicht moet onder andere discriminatie en uitsluiting voorkomen.

Ad blockers en quantum supremacyLuister  

Als je een hekel hebt aan online advertenties, dan kunnen ad blockers uitkomst bieden. Maar na Google is ook Apple bezig met aanpassingen in zijn browser, waardoor ad blockers beperkt of zelfs helemaal niet meer werken. Met één verschil: waar bij Google iedereen op zijn achterste benen stond, kraa…

Googles smart home-ecosysteem en Volkswagen OSLuister  

Slimme rookmelders die niet meer willen koppelen, apparaten en apps van derden die niet meer werken: het smart home-ecosysteem van Google zou een rommeltje zijn. Dat stelt een journalist van CNET. 'Is it time to leave the NEST?'

Digitale ontwrichting en gedachtelezenLuister  

Nederland is onvoldoende voorbereid op digitale ontwrichting. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in een nieuw rapport. De overheid, bedrijven en de rest van de samenleving moet zich daarom beter voorbereiden op grote hacks en andere verstoringen van onze digitale systemen.

eSIM-security en neerslagradarsLuister  

Met eSIM kunt je eenvoudig een tweede nummer mee op je smartphone zetten. Handig, alleen met de digitale simkaart kun je volgens onderzoek van RTL Nieuws relatief eenvoudig te knoeien. Maar we hebben nieuws: aanbieder T-Mobile laat weten dat klanten uitsluitend nog een eSIM kunnen activeren met twee…

Online anti-terreur en een Europese 'supercloud'Luister  

De Australische overheid wil websites waarop tijdens aanslagen terrorisme te zien is met een druk op de knop offline kunnen halen. Op die manier moet de vliegensvlugge verspreiding van de vaak schokkende beelden tegen worden gegaan.

Meekijken via 'hyperlink auditing'Luister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen van BNR Digitaal. De meeste internetbrowsers - met uitzondering van Firefox en Brave - hebben eerder aangekondigd te stoppen met de mogelijkheid om het zogeheten 'hyperlink auditing' uit te schakelen. Online heeft dat voor veel kritiek op die be…

Digitale hygiëneLuister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen van BNR Digitaal. Om de digitale beveiliging van je bedrijf op orde te krijgen heb je helemaal geen dure securitybedrijven nodig. Dat kun je voor een belangrijk deel best zelf, zegt beveiligingsonderzoeker Brenno de Winter. Het staat in zijn boe…

Wat de connected car weetLuister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen van BNR Digitaal. Hij liet even op zich wachten, maar begin dit jaar was daar de Tesla Model 3. De auto verzamelt net als andere 'connected cars' een hoop data. Maar om welke informatie het precies gaat en wat autofabrikanten daarmee doen, dat i…

Satelliet ziet wat jij niet zietLuister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen van BNR Digitaal. Satellietbedrijf VanderSat heeft een primeur: zij kunnen met hun satellieten en algoritmen op een heel nauwkeurige manier berekenen hoe vochtig de grond is. Die informatie is voor uiteenlopende doelen interessant.

Autohackers tegengewerktLuister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen van BNR Digitaal. Hackers die de systemen in hun eigen Tesla willen testen of aanpassen, zouden door het bedrijf intern op een zwarte lijst worden gezet. Het gevolg: ze krijgen pas later software-updates, beweren twee oud Tesla-medewerkers tegen…

Opensource-gedoeLuister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen van BNR Digitaal. Amazon heeft zich de woede van veel opensourceprogrammeurs op de hals gehaald omdat het gratis opensourcesoftware tegen betaling aanbiedt als nieuwe dienst.

Vulnerability management en de schoonheid van computervirussenLuister  

Niet alleen de slechteriken, ook de 'good guys' speuren naar kwetsbaarheden in onze systemen. Dat levert een hoop informatie op, alleen een komt die informatie vaak niet snel en efficiënt genoeg op de juiste plek terecht. Het is daarom tijd voor een deltaplan, vindt Michiel Steltman, directeur van …

Het digitale paspoort komt eraanLuister  

Het Ministerie van Binnenlandse zaken heeft de TU Delft opdracht gegeven om een systeem te ontwikkelen voor het digitale paspoort. Het wordt een wallet waar niet alleen je persoonsgegevens in komen maar ook je complete digitale identiteit. Of dat een slim plan is bespreken we met beveiligingsconsule…

Overheid laat met honeypots lekke IoT opsporenLuister  

Je nieuwe koelkast, webcam of deurbel is hoogstwaarschijnlijk verbonden met internet. Maar de beveiliging is vaak ondermaats. De overheid laat nu de TU Delft actief lekke IoT-apparaten opsporen.

Privacyverklaringen, het kan en moet andersLuister  

Privacyverklaringen zijn doorgaans gedrochten van documenten. Te lang, te wollig en te juridisch. De auteur van een opiniestuk in The New York Times las 150 van die teksten en noemt het 'een onbegrijpelijke ramp'. Ook de Europese Commissie maakt zich zorgen.

Alles over Apple PayLuister  

Lang verwacht, toch gekomen: Apple Pay is er nu voor klanten van ING. Wat je eraan hebt en hoe het werkt bespreken we met Edgar Verschuur, hoofd Acquiring bij Adyen.

Amerikaanse visa en blockchaintechnologieLuister  

Wil je de Verenigde Staten in, dan word je straks ook gevraagd om al je sociale media-accounts, e-mailadressen en telefoonnummers. Een nieuwe - aanvullende - maatregel ter bescherming van de nationale veiligheid, zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Anti-encryptie en virtual realityLuister  

Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer is met een voorstel gekomen waardoor bij veel privacy-voorvechters de nekharen stijf overeind gaan staan. Hij wil toegang tot versleutelde chatberichten voor autoriteiten, schrijft Der Spiegel. Eerder nam Australië al een dergelijke wet aan.

Huawei en ISDNLuister  

Huawei en de Amerikaanse overheid liggen al maanden op ramkoers. Het Chinese techbedrijf staat inmiddels op een - tijdelijk versoepelde - sanctielijst. Verschillende Amerikaanse chipfabrikanten en bedrijven als Google worden gedwongen om geen zaken meer met Huawei te doen en ook dichter bij huis nem…

Vitale telecom en data als businessmodelLuister  

De overname van een telecombedrijf moeten kunnen worden verboden, of zelfs teruggedraaid, zodra de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar komt. Dat staat in de nieuwe wet ongewenste zeggenschap telecommunicatie. Er is echter een hoop kritiek op het wetsvoorstel.

Facebooks cryptomunt en alternatieve dataLuister  

Na WhatsApp wil ook Facebook zelf zich wagen aan een eigen blockchain-betaalnetwerk, inclusief een cryptomunt. Volgens The Wall Street Journal wil het daarmee onder meer de strijd aangaan met creditcardbedrijven als Visa en MasterCard.

DNS over HTTPS en augmented realityLuister  

Google en Mozilla zijn van plan om standaard al het internetverkeer in hun browsers over hun eigen servers te laten lopen. Dat zou ervoor zorgen dat alles wat wij online doen, gecheckt kan worden door overheden waarvan we dat misschien wel helemaal niet moeten willen.

Privacy policies en IoT-vogelhuisjesLuister  

Het kan zomaar zijn dat je met één klik ruim achthonderd verschillende privacyvoorwaarden accepteert. Het spreekt tot de verbeelding, tot je ál die voorwaarden in een boek drukt. Julia Janssen, design researcher en ontwerper van The Attention Fair, deed het en maakte het boek 'One Click'.

'Hyperlink auditing' en Raspberry Pi CompetitieLuister  

De meeste internetbrowsers - met uitzondering van Firefox en Brave - stoppen met de mogelijkheid om het zogeheten 'hyperlink auditing' uit te schakelen. Online is er veel kritiek op die beslissing, omdat de gebruiker hierdoor privacy zou inleveren.

Bitcoin-koers en bedrijfsnetwerkenLuister  

De afgelopen week steeg de koers van de Bitcoin in een half uur met zo'n duizend dollar. Die hogere koers houdt vooralsnog stand. Over de verklaring achter die koersstijging wordt nog altijd gediscussieerd, maar Bloomberg schuift een mogelijke verdachte naar voren: algoritmes.

Autohackers en Google CloudLuister  

Hackers die de systemen in hun Tesla willen testen of deze proberen aan te passen, zouden door het bedrijf intern op een zwarte lijst worden gezet. De consequentie: ze krijgen nieuwe software-updates pas later aangeboden. Dat blijkt allemaal uit een verklaring van twee oud Tesla-medewerkers tegenove…

Satellieten en algoritmesLuister  

Nederland is de extreme droogte van vorig jaar weer te boven. Dat blijkt uit berekeningen door VanderSat. Zij kunnen dankzij satellietgegevens en algoritmes waarnemen hoe vochtig de grond is. Een wereldprimeur wat betreft deze manier van meten.

Online kijkje in Provincie-keukenLuister  

Vergaderingen en debatten van de Provinciale Staten en gemeenteraden zijn tegenwoordig gewoon live vanuit de luie stoel te volgen. Ook achteraf terugkijken kan gemakkelijk online. Achter die webcast schuilt een systeem dat grotendeels geautomatiseerd is en de ontwikkelingen staan niet stil.

'Dev-fused iPhones' en telsoftwareLuister  

Slecht beveiligde iPhone-prototypes worden uit Chinese fabrieken gesmokkeld en voor grof geld verkocht aan hackers. Dat blijkt uit onderzoek van Motherboard. iPhones staan bekend om hun goede beveiliging, maar met deze prototypes lijken hackers het ei van Columbus in handen te hebben.

Datafabriek op wielenLuister  

Dat de Tesla Model 3 inmiddels ook in Nederland wordt geleverd, is voor de liefhebber goed nieuws. Maar Tesla verzamelt net als andere 'connected cars' een hoop data, en om wélke informatie het precies gaat en wát ze daarmee doen, dat is lang niet altijd even duidelijk. We bespreken het met Eva de…

Onveilige verkiezingssoftwareLuister  

Over drie weken staat Nederland weer in het stemhokje, maar de manier waarop de verkiezingssoftware wordt gebruikt laat nog altijd te wensen over. De discussie over hoe de Ondersteunende Software Verkiezingen wordt gebruikt loopt al jaren, terwijl de Duitsers het volgens beveiligingsconsultant en et…

Van zelfparkerend naar zelfrijdendLuister  

Met wat hardware en opensource-software kun je een niet-zelfrijdende auto voorzien van een autopilot. Leuk, maar het mag niet, zegt het RDW. Desondanks zorgen dit soort 'projecten' wel voor een versnelling van de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.

Uploadfilter en linktaksLuister  

De Europese lidstaten konden het niet eens worden over het gevreesde 'uploadfilter' en de 'linktaks'. Tot een compromis tussen Frankrijk en Duitsland zorgde voor een Brusselse meerderheid en de richtlijn in een nieuwe fase is beland. En de internetbedrijven: die hebben waarschijnlijk het nakijken.

Onmogelijke CAPTCHA'sLuister  

Om te voorkomen dat bots meedoen aan enquête's of zomaar e-mailaccounts aanmaken om te kunnen spammen zijn CAPTCHA's bedacht: eenvoudige testjes die de mens kan oplossen, terwijl de computer dit niet kan. Maar steeds vaker worden CAPTCHA's zo ingewikkeld, dat de mens er niet meer uit komt, terwijl …

Japanse IoT-strategieLuister  

Japanse burgers die hun Internet of Things-apparaten slecht hebben beveiligd, kunnen binnenkort worden gehackt door hun eigen overheid. Daarvoor heeft het land wetgeving aangenomen. Volgend jaar vinden in Tokio de Olympische Zomerspelen plaats en de Japanners zitten niet te wachten op malware zoals …

De magie van de digitale advertentieLuister  

Het internet zou de heilige graal worden van de reclamemarkt; adverteerders zouden voor het eerst heel precies kunnen opmeten wat een campagne opleverde. De Correspondent dook naar eigen zeggen 'in de wereld van clicks, banners en keywords' en ontdekte dat je bijna niet kunt weten wat het effect is …

Amazons opensourcemisbruikLuister  

Amazon haalt zich de woede van veel opensourceprogrammeurs op de hals, omdat het gratis opensourcesoftware tegen betaling aanbiedt als nieuwe dienst. De opensourceprogrammeurs zijn het nu zat.

NSA geeft reverse engineering-tool vrijLuister  

De Amerikaanse geheime dienst NSA gaat software vrijgeven waarmee je de werking van bijvoorbeeld computerprogramma's of malware kunt achterhalen. Het gaat om een tool die GHIDRA heet. De grote vraag is waarom de Amerikaanse geheime dienst ervoor kiest om deze software vrij te geven.

Techjaar 2019: virtual reality, de cloud en reguleringLuister  

In de eerste BNR Digitaal van 2019 blikken we vooruit op het komende jaar. Met drie backups praten we over de doorbraak van virtual reality, over hoe de cloud het leidende model voor bedrijven wordt en over de politiek, die als het om ICT gaat, blijft slapen.

Techjaar 2018: digitale geheime diensten, datalekken en FacebookLuister  

BNR Digitaal blikt terug op tech-jaar 2018. Met drie backups praten we over de digitale prestaties van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, over datalekken, over de vele schandalen bij Facebook en meer.

Luister naar de App RapLuister  

Heb je recent de App Rap voorbij horen komen op BNR? Hier vind je de volledige versie!

DatadictatuurLuister  

In 'De structurele verandering van de openbare sfeer' beschreef de Duitse filosoof Jürgen Habermas het ideaal van de machtsvrije ruimte. Met de komst van het internet was de gedachte dat dit ideaal werkelijkheid zou worden. Inmiddels weten we beter. Jan Kuitenbrouwer schreef op basis van Habermas' …

Australische anti-encryptiewetLuister  

Techbedrijven kunnen in Australië voortaan gedwongen worden om mee te werken bij het ontgrendelen van versleutelde berichten. Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat in het Australische parlement is aangenomen. Het is wereldwijd voor het eerst dat een dergelijke wet er doorheen komt.

Tik op vingers inlichtingen- en veiligheidsdienstenLuister  

Op 1 mei van dit jaar ging de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in. Nu, een halfjaar later, is er de nulmeting van toezichthouder CTIVD. De kritiek is niet mals: onze privacy is bij de uitvoering van de wet onvoldoende gewaarborgd, vindt de toezichthouder.

Internet via satellietenLuister  

Internetten kan via kabel, telefoonlijn of mobiele verbinding. Maar het kan ook via satellieten! Zo is SpaceX bezig met een ambitieus plan en Hiber - een Nederlands initiatief - wil satellieten lanceren om sensoren aan connectiviteit te helpen.

Groothandel in nepvolgersLuister  

Achter de miljarden fotos en filmpjes op Instagram gaat een wereld schuil waar likes en volgers keiharde valuta zijn geworden. Programmamaker Nicolaas Veul maakte een documentaire over de financiële wereld achter het platform.

Hoe je kinderen online leert zoekenLuister  

Zoeken op het internet. We doen het allemaal, de hele dag door, meestal vrij achteloos en op de automatische piloot. Des te gekker dat kinderen op school niet online leren zoeken. Maarten Sprenger wil daar verandering in brengen, hij schreef het boek 'Slim Zoeken', waarvan onlangs een herziene versi…

De zin en onzin van blockchainLuister  

Blockchain-technologie zou de manier waarop wij data vastleggen helemaal gaan veranderen. In de afgelopen jaren hebben veel bedrijven en overheden wel iets met blockchain gedaan. Nu blijkt, onder andere uit onderzoek van de Volkskrant en De Correspondent, dat de meeste van die projecten helemaal nie…

Silk Road-maker Ross Ulbricht te zwaar bestraft?Luister  

Ross Ulbricht creëerde met Silk Road een online marktplaats waar je volledig anoniem handel kon drijven. Het werd een bazaar voor drugs, wapens, valse papieren enzovoorts. Ulbricht werd tot levenslang veroordeeld, maar nu komen zijn medestanders in een serie video's met "verrassende details".

Flexibele smartphoneschermen komen eraanLuister  

Het gonst al tijden van de geruchten: het opvouwbare of oprolbare scherm komt eraan. Maar wie maakt 'm als eerste, Samsung of Huawei? We praten erover met Roel Vertegaal, hoogleraar Human-Computer Interaction bij Queens University in Canada en tevens directeur van het Human Media Lab.

De rechten van een seksrobotLuister  

Op de expositie Robot Love vond een fictief kort geding plaats tussen seksrobot Sadie en haar werkgever. De robot was mishandeld door een agressieve klant, waarna ze zijn privacy en die van haar werkgever zou hebben geschonden door te klagen op sociale media. Hoofdvraag in de zaak: in hoeverre zijn …

Hack met minuscule spionage-chipLuister  

China zou een chip ter grootte van een rijstkorrel hebben ingebouwd in servers van het bedrijf Supermicro, nog voor die hardware de fabriek uit rolde. Met dat bericht kwam Bloomberg Businessweek. Er bestaat scepsis rond het verhaal, maar als het klopt, dan is deze hack ongekend. Waarom dat zo is, ho…

Malware die zich op de firmware richtLuister  

Beveiligingsonderzoekers hebben een cyberaanval ontdekt die niet simpelweg je besturingssysteem aanvalt, maar je computer op het allerdiepste niveau infecteert, namelijk bij de firmware. In BNR Digitaal hoor je hoe dat werkt.

Voice in de autoLuister  

Het is Mobility Week bij BNR! Dat komt goed uit, want je struikelt de afgelopen weken over de nieuwsberichten met betrekking tot slimme assistenten in de auto. Met aan de ene kant de autofabrikanten en aan de andere kant de bekende techbedrijven. Maar... wat moet je er eigenlijk mee?

Linux zonder LinusLuister  

De bedenker en beheerder van het open source besturingssysteem Linux - de Fin Linus Torvalds - neemt een tijdje wat afstand van zijn magnum opus. Torvalds erkent dat 'ie in het verleden regelmatig op vrij hufterige manier gecommuniceerd heeft, bijvoorbeeld met andere ontwikkelaars, en neemt nu een p…

Burger de dupe van digitalisering bij de overheidLuister  

Als het om digitalisering gaat, denkt de overheid veel te veel aan zichzelf en niet aan ons, de burgers. Dat constateert de Raad van State in een ongevraagd advies aan de regering. Volgens het adviesorgaan zien overheden digitalisering voornamelijk als manier om kosten te besparen en efficiënter te…

ICT-onderwijs anno nuLuister  

Steeds meer jongeren willen een ICT-gerelateerde opleiding doen, zoals kunstmatige intelligentie of datawetenschappen. Maar de universiteiten kunnen de vraag niet aan, terwijl Nederlandse bedrijven lopen te springen om tech-talent. Hoe moet dit verder? Backup is startupconsultant en internetondernem…

De toekomst van app storesLuister  

Steeds meer bedrijven en app-ontwikkelaars maken zich boos om de commissies die Apple en Google rekenen bij verkopen via de app stores. Die commissie is - in de meeste gevallen - 30 procent en dat is tegen het zere been van grote spelers als Epic Games (bekend van het spel Fortnite), Netflix en Spot…

Diefstal door 'de basisinfrastructuur van het internet' te manipulerenLuister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Dieven stalen een tijdje geleden veel geld bij gebruikers van MyEtherWallet. Bijzonder aan deze kraak is vooral de manier waarop: niet met malware of via phishing, maar door 'de basisinfrastructuur van het internet' te manipuleren.…

Google probeert (opnieuw) groot te worden in messagingLuister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. We spraken onder andere over 'Chat', het nieuwe initiatief van Google om de messaging-wereld te veroveren. Een zoveelste poging, want vorige zijn eigenlijk allemaal gestrand. Of Chat wél kansrijk is, bespraken we met messaging-exp…

Hoe drones beter kunnenLuister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Drones hoef je amper meer te besturen. Ze blijven zelf stabiel en sommige navigeren ook zelf. MIT - het Massachusetts Institute of Technology - heeft uitgezocht hoe dat nog beter en efficiënter kan en kwam eerder dit jaar met een …

'Apple verder zonder Intel-chips'Luister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Apple gaat voor zijn desktop- en laptopcomputers eigen chips maken. Het bedrijf zou de chips van Intel per 2020 aan de kant schuiven ten faveure van de eigen fabrikaten, meldde Bloomberg eerder dit jaar. We spraken er over met Koen…

Serverless computing: hype of blijvertje?Luister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Van een eigen serverruimte, naar de cloud, naar... 'serverless computing'! Dat is de nieuwste stap in hosting, als we gezaghebbende analisten mogen geloven. Wij spraken er over met Sander Nagtegaal, CEO van IT-dienstverlener Unless…

VPN voor iedereenLuister  

Deze zomer hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. VPN-verbindingen zijn gemeengoed in de zakenwereld, maar particulieren die met VPN verbinden, dat zie je nog niet zo vaak. Het initiatief 'Lets Connect' wil daar verandering in brengen, met hun open source VPN-software die bijvoorb…

Privacy Shield onder vuurLuister  

Het Privacy Shield is een overeenkomst die data over Europeanen in de Verenigde Staten moet beschermen. Maar op dat 'schild' is veel kritiek... en als de afspraken niet beter worden nageleefd, wil het Europees Parlement er zelfs helemaal vanaf! Backup is Boris van de Ven, presentator van BNR's Crypt…

Digitalisering van de rechtspraakLuister  

De digitalisering van de rechtspraak komt maar moeizaam tot stand . Met een speciaal programma wilde de minister van Justitie en Veiligheid en de Raad voor de rechtspraak begin vorig jaar die digitalisering een boost geven, maar inmiddels zijn de kosten uit de hadn gelopen, is het programma sterk af…

'Alleen openheid kan relatie tussen overheid en ict verbeteren'Luister  

Ict-systemen die niet werken of ict-projecten die veel duurder uitvallen dan verwacht. Bij de overheid is dat al tijden aan de orde van de dag. Dat kan gebeuren doordat ict-projecten bij de overheid eindeloos uit de hand kunnen lopen, weet René Veldwijk. Hij is managing partner van de Ockham Groep …

'Nieuwe auteursrechtrichtlijn niet in belang van makers en consumenten'Luister  

De omstreden nieuwe auteursrechtrichtlijn die de Juridische Zaken-commissie van het Europees Parlement heeft aangenomen, is niet in het belang van makers en consumenten van online content. Dat zeggen deskundigen in het programma BNR Digitaal. Een omstreden punt uit die 'wet' is het zogeheten upload-…

Microsoft omarmt open source met GitHubLuister  

Microsoft heeft 7,5 miljard dollar neergelegd voor GitHub. Daarmee is het eigenaar geworden van een open source platform met 28 miljoen software-ontwikkelaars, 85 miljoen projecten en miljarden regels aan code. Leuk voor Microsoft, maar veel softwareontwikkelaars herinneren zich nog de haat tegenove…

Komt het nog goed met de AVG?Luister  

Bakken mails met privacy-statements en voorwaarden, organisaties die niet weten of ze aan de wet voldoen, een Autoriteit Persoonsgegevens die gemengde signalen afgeeft en een overheid die zelf z'n zaakjes niet op orde heeft. Komt het nog goed met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)? Te…

Datavakbond: AVG lost problemen datadelen niet opLuister  

De AVG is niet zaligmakend als het gaat om hoe grote socialemediabedrijven omgaan met data van gebruikers en niet-gebruikers. Dat zegt Bas van der Gaag, voorzitter van de pas opgerichte Datavakbond. De bond gaat binnenkort een hackathon organiseren en werken aan een toolkit zodat internetters meer c…

'Geen verweer mogelijk tegen 51-procentsaanval bij Bitcoin-sidechains'Luister  

Bij cryptomunten die zijn afgeleid van de Bitcoin, zullen 51-procentsaanvallen altijd mogelijk blijven. Dat zegt Aljosja Beije van BlockLab Rotterdam. Vorige week werden Bitcoin Gold en Verge geraakt door zo'n aanval, waarbij een kwaadwillende praktisch het hele netwerk achter de coin kan overnemen.

'Consument hoeft zich geen zorgen om Spectre te maken'Luister  

Begin dit jaar werden we opgeschrikt door de Spectre- en Meltdown-bugs in veelgebruikte processors. Het leed is echter nog niet geleden: deze week nog kwamen Microsoft en Google met een nieuwe, gerelateerde bug. Volgens Koen Crijns van Hardware.Info hoeven gewone consumenten zich geen zorgen te make…

ECP wil helpen met verantwoorde implementatie AILuister  

Killerrobots, racistische chatbots, ondoorzichtige algoritmes: er gaat veel mis met kunstmatige intelligentie. ECP, platform voor de informatiesamenleving, wil bedrijven en organisaties graag helpen met een verantwoorde implementatie van AI, Daniël Frijters vertelt hoe.

'Kaspersky moet stoppen met datadelen om vertrouwen terug te winnen'Luister  

Als Kaspersky het vertrouwen van de Nederlandse overheid wil terugwinnen, zal de software van het bedrijf moeten stoppen met het opsturen van gevonden virussen naar de anti-virusreus. Dat zegt Tobias Kuipers van software-ontwikkelaar Utilus. Het verplaatsen van een deel van de operatie van Moskou na…

'Beter onveilige versleuteling gebruiken dan geen'Luister  

Het is geen goed idee om te stoppen met het gebruik van e-mailversleutelingssoftware PGP. Dat zegt beveiligingsonderzoeker en -consultant Loran Kloeze. Een groep Duitse onderzoekers en burgerrechtenorganisatie EFF riepen daar eerder toe op, maar bij dat advies en de onderliggende redenering zijn enk…

'Doodzonde dat landen AVG nog niet landelijk hebben geïmplementeerd'Luister  

Over ongeveer twee weken moeten alle Europese organisaties in lijn met de 'Algemene verordening gegevensbescherming' handelen, die de bescherming van persoonsgegevens regelt. Echter, de privacywaakhonden die daarop toezien zijn zélf nog niet klaar voor die AVG, blijkt uit een rondgang van Reuters. …

Binnenkort behoorlijk aanbod van elektrische auto's die 400 tot 500 km bereik hebbenLuister  

Eind dit jaar of begin volgend jaar zal er een behoorlijk aanbod zijn van elektrische auto's waarmee zo'n 400 tot 500 kilometer op één acculading gereden kan worden. Het gaat dan niet om dure Tesla's, maar om auto's van 'gewone' merken als Hyundai, Renault en Nissan. Voorwaarde voor een doorbraak …

'Google lost met podcastintegratie probleem van luisteraars op'Luister  

Sinds kort integreert Google podcasting met Android en de zoekmachine op die smartphones. Er is een heuse podcast-webapp voor het platform beschikbaar en podcasts zijn ook direct afspeelbaar vanuit de browser. Dit tot vreugde van Tim de Gier, een van de oprichters van podcastnetwerk Dag en Nacht Med…

BGP-hijack: 'makkelijk om te doen, maar niet zo toegankelijk'Luister  

Het Border Gateway Protocol (BGP) 'hacken' is redelijk gemakkelijk om te doen, maar niet zo toegankelijk, omdat je op de basisinfrastructuur van het internet moet zitten en een kostbare BGP-router nodig hebt. Dat vertellen cybersecurity-deskundige Rickey Gevers en Erik Bais, oprichter van de zakelij…