Een Cursus in Wonderen Dagelijkse Les

Tekst 75 De Twee Waardeoordelen

Een Cursus in Wonderen Dagelijkse Les
15-04-2022

https://eencursusinwonderen.org/doneer

VII. De twee waardeoordelen

1. Gods Wil is jouw verlossing. Zou Hij je dan niet de middelen hebben verschaft om die te vinden? Als Hij wil dat die jou ten deel valt, heeft Hij het beslist mogelijk en makkelijk gemaakt die te verwerven. Jouw broeders zijn overal. Je hoeft niet ver te zoeken voor verlossing. Iedere minuut en iedere seconde krijg jij de kans jezelf te verlossen. Verspeel deze kansen niet, niet omdat ze niet zullen terugkeren, maar omdat uitstel van vreugde onnodig is. God wil volmaakt geluk voor jou nu. Is het dan mogelijk dat dit niet tevens jouw wil is? En is het dan mogelijk dat dit niet tevens de wil van jouw broeders zou zijn?
2. Bedenk dus dat jullie allen in deze gezamenlijke wil, en hierin alleen, verenigd zijn. Er kan over al het andere een meningsverschil bestaan, maar hierover niet. Hierin ligt dan ook vrede. En jij verkeert in vrede wanneer je aldus beslist. Toch kun je niet in vrede verkeren tenzij je de Verzoening aanvaardt, want de Verzoening is de weg naar vrede. De reden is zeer eenvoudig, en zo vanzelfsprekend dat ze vaak over het hoofd wordt gezien. Het ego is bang voor wat vanzelf spreekt, omdat vanzelfsprekendheid het wezenlijk kenmerk van de werkelijkheid is. Maar jij kunt haar niet over het hoofd zien, tenzij jij niet kijkt.
3. Het is volkomen vanzelfsprekend dat als de Heilige Geest alles wat Hij waarneemt met liefde beziet, Hij jou met liefde beziet. Zijn waardeoordeel over jou berust op Zijn kennis van wat jij bent, en dus beoordeelt Hij je waarde naar waarheid. En dit waardeoordeel moet zich wel in jouw denkgeest bevinden, omdat Hij zich daar bevindt. Ook het ego bevindt zich in jouw denkgeest, omdat jij het daar hebt toegelaten. Zijn waardeoordeel over jou is echter precies het tegenovergestelde van dat van de Heilige Geest, omdat het ego jou niet liefheeft. Het is zich niet bewust van wat jij bent, en wantrouwt alles wat het waarneemt volkomen, omdat zijn waarnemingen zo wisselend zijn. Het ego is dan ook op zijn best tot argwaan en op zijn slechtst tot kwaadaardigheid in staat. Dat is zijn bereik. Daarbuiten kan het niet gaan vanwege zijn onzekerheid. En daarbovenuit kan het nooit gaan omdat het nooit zeker kan zijn.
4. Jij hebt in je denkgeest dus twee tegenstrijdige waardeoordelen over jouzelf, en die kunnen niet allebei waar zijn. Jij beseft nog niet hoe totaal verschillend deze waardeoordelen zijn, omdat je niet begrijpt hoe verheven de Heilige Geest jou in werkelijkheid waarneemt. Hij wordt niet door iets wat je doet misleid, omdat Hij nooit vergeet wat jij bent. Het ego wordt door alles wat je doet misleid, vooral wanneer jij op de Heilige Geest reageert, want op zulke momenten groeit zijn verwarring. Het ego zal jou dus hoogstwaarschijnlijk juist dan aanvallen wanneer jij liefdevol reageert, omdat het jou als niet-liefdevol heeft beoordeeld en jij tegen zijn oordeel ingaat. Het ego zal jouw beweegredenen aanvallen zodra die duidelijk niet meer overeenstemmen met zijn waarneming van jou. Op dat moment zal het bruusk van argwaan overgaan op kwaadaardigheid, aangezien zijn onzekerheid is toegenomen. Toch heeft het stellig geen zin om een tegenaanval uit te voeren. Wat kan dat immers anders betekenen dan dat jij akkoord gaat met het waardeoordeel dat het ego heeft over wat jij bent?
5. Als je besluit jezelf als liefdeloos te zien, zul je niet gelukkig zijn. Je veroordeelt jezelf en moet jezelf dus wel als ontoereikend beschouwen. Zou jij je tot het ego wenden om jou te helpen verlossen van een gevoel van ontoereikendheid dat het zelf heeft teweeggebracht en voor zijn voortbestaan instandhouden moet? Kun jij aan zijn waardeoordeel over jou ontkomen door gebruik te maken van zijn methoden om dat beeld intact te houden?
6. Je kunt een krankzinnig geloofssysteem niet van binnenuit op zijn waarde beoordelen. Zijn bereik sluit dat uit. Je kunt er alleen buiten gaan staan, erop terugkijken vanaf een punt waar gezondheid en wijsheid heerst en het contrast zien. Alleen door dit contrast kan krankzinnigheid als krankzinnig worden aangemerkt. Met de grootheid van God in jou heb jij ervoor gekozen klein te zijn en over je kleinheid te weeklagen. Binnen het systeem dat deze keuze heeft opgelegd is de weeklacht onvermijdelijk. Je kleinheid is daar een vanzelfsprekend gegeven en jij vraagt je niet af: ‘Wie heeft die gegeven?’ Die vraag heeft binnen het denksysteem van het ego geen betekenis, omdat ze het hele denksysteem aan twijfel bloot zou stellen.
7. Ik heb gezegd dat het ego niet weet wat een echte vraag is. Alle vormen van gebrek aan kennis houden altijd verband met de onwil om te kennen, en die veroorzaakt een totaal gebrek aan kennis eenvoudig omdat kennis totaal is. Het niet in twijfel trekken van je kleinheid komt daarom neer op het ontkennen van alle kennis, en houdt heel het denksysteem van het ego intact. Je kunt een denksysteem niet gedeeltelijk behouden, omdat het alleen in twijfel getrokken kan worden bij zijn fundament. En dit kan alleen maar van buiten het systeem worden gedaan, omdat zijn fundament daarbinnen overeind blijft. De Heilige Geest oordeelt ten nadele van de realiteit van het egodenksysteem louter omdat Hij weet dat het fundament ervan niet waar is. Daarom heeft niets wat eruit voortkomt enige betekenis. Hij beoordeelt elke overtuiging die jij eropna houdt naar haar herkomst. Als ze van God komt, weet Hij dat ze waar is. Als dat niet zo is, weet Hij dat ze zonder betekenis is.
8. Zeg telkens wanneer jij je waarde in twijfel trekt:
God Zelf is incompleet zonder mij.
Denk hieraan wanneer het ego spreekt, en je zult het niet horen. De waarheid over jou is zo verheven dat niets wat God onwaardig is jou waardig zou zijn. Beslis dan ook in deze zin wat jij wilt, en neem niets aan wat jij God niet als een volmaakt gepaste gave voor Hem zou willen schenken. Jij wilt niets anders. Geef Hem jouw deel terug, en Hij zal alles van Zichzelf aan jou geven in ruil voor het feit dat jij teruggeeft wat Hem toebehoort en Hem compleet maakt.