Podcast Zoeker

Een Lied voor Elke Tijd

Een Lied voor Elke Tijd

Kunst  |  54 afleveringen

Welkom bij mijn wekelijkse podcast over koormuziek door de eeuwen heen. Bij elke tijd of bij elke gelegenheid past er wel muziek. Ik wil u graag vertellen waarom componisten teksten, liederen, psalmen en hymns op muziek hebben gezet. Muziek voor overwinningen, begrafenissen, hun geliefden, bijzondere gelegenheden, de getijden van de dag, verjaardagen en bruiloften, voor elke tijd is er wel een lied.

54 Pasen - Een Lied Voor Elke Tijd - 3 april 2021Luister  

Op onnavolgbare wijze geeft Bach het verschil aan tussen dood en opstanding. Et Resurrextit spettert uit je boxen en geeft je Paasfeest extra kleur. Dit is voorlopig de laatste aflevering uit de serie 'Een Lied Voor elke Tijd'.

53 Passie 06 - Een Lied voor Elke Tijd, 27 maart 2021Luister  

Meer dan 100 jaar werd Der Tod Jesu van Carl Heinrich Graun elke Goede Vrijdag uitgevoerd aan het Berlijnse Hof. In Nederland wordt het werk zelden uitgevoerd. Een impressie.

52 Passion 05 - Een Lied Voor Elke Tijd- 20 maart 2021Luister  

Charles Wood schrijft de Markus Passion in opdracht van de Dean van Kings College in Cambridge. Een passie met een duidelijk liturgisch karakter voor een Anglicaanse viering.

51 Passion 04 - Een Lied Voor Elke Tijd 13 maart 2021Luister  

51 Passie 04, 13 maart 2021

50 Passie 03 - Een Lied Voor Elke Tijd - 6 maart 2021Luister  

De Lukas Passion van Schütz kenmerkt zich door eenvoud. In ongeveer 40 minuten wordt het hele verhaal vertelt, zonder opsmuk en met een grote intensiteit.

49 Passie 02 - Een Lied voor Elke Tijd - 27 februariLuister  

De Nederlandse componist Addie de Jong voltooide in 1983 zijn Markuspassie. Een compositie in twee delen met in totaal 13 acten. De evanglistenpartij is er voor een sopraan. Deze passie verdient meer aandacht bij Nederlandse koren tijdens de passietijd.

48 Passie 01 - Een Lied Voor Elke Tijd - 20 februari 2021Luister  

Alternatieven voor de gebruikelijke passionen van Bach. Een aantal fragmenten uit de Mattheus Passion van Telemann.

47 Praetorius - Een Lied Voor Elke Tijd - 13 februari 2021Luister  

400 jaar geleden stierf Michael Praetorius, een componist die veel Protestantse kerkmuziek maakte. Zijn Lobet den Herrn alle Heiden en zijn Jubilate Deo worden nog regelmatig gezongen.

46 Nunc Dimittis - Een Lied Voor Elke Tijd- 6 februari 2021Luister  

Het Nunc Dimittis is wellicht een van de meest gezongen liederen in de wereld. Het wordt dagelijks in getijdengebeden gezongen.

45 - de Enige - Een Lied Voor Elke Tijd -30 januari 2021Luister  

Bach, Hassler, Schein, Scheidt, Luther, allemaal namen een van de mooiste koralen uit de Reformatie vorm te geven: "Herr, Christ, der enig Gottes Sohn

44 Sweelinck - Een Lied Voor Elke Tijd - 23 januari 2021Luister  

Een componist die zijn hele leven te maken had met de Tachtigjarige oorlog. We herdenken dit jaar Jan Pietersz. Sweelinck, die 400 jaar geleden overleed. Hij was misschien wel de grootste Nederlandse componist. Zijn 150 psalmbewerkingen vormen zijn Magnus Opus.

43 Bruiloft - Een Lied Voor Elke Tijd- 16 januari 2021Luister  

Een bruiloft met met een spetterend begin en een mooie zegenbede aan het eind. Muziek van Benjamin Britten en John Rutter. 

42 Dageraad - Een Lied voor Elke Tijd 9 januari 2021Luister  

Oude hymnen en sprankelende lofzang markeren die aflevering in de zondag na Epifanie. Muziek van Luther en Saint-Saëns

41 Verschijning - 3 januari 2021Luister  

Twee melodieën die in ons collectieve muziekgeheugen staan gegrift Wie schön leuchtet der Morgenstern en Puer Natus Est. Ze horen bij het feest van Epifanie. 

40 Wellekome- 26 december 2020Luister  

Bach schreef een van zijn langste cantates voor Tweede Kerstdag 1723. In deze podcast hoort u het openingskoor. Verder de katholieke versie van Nu zijt Wellekome van Louis Toebosch.

39 Een Lied Voor Elke Tijd - 19 december 2020 - Open de hemelLuister  

Als de hemel open gaat kan de regen zorgen voor vruchtbare grond. Daarover gaan de liederen op de 4e advent, zoals O Heiland Reiss die Himmel auf van Johannes Brahms of het Lutherlied Vom Himmel hoch da komm ich her, in een harmonie van Felix Mendelssohn

38 Een Lied Voor Elke Tijd - 12 december 2020 - Roze AdventLuister  

In deze rare tijdens is het goed om blij te worden. Verblijdt u. Gaudete. Daarom kleurt de zondag morgen roze en proeven we vast van Kerstmis.

37 Een Lied Voor Elke Tijd - Tweede Advent - 5 december 2020Luister  

Franse, Engelse en Duitse adventsliederen markeren deze Tweede Advent.

36 Een Lied Voor Elke Tijd - 28 november 20202 - Advent is wachtenLuister  

Advent is wachten op het feest van kerst. Luister naar een van de oudste adventsliederen en op een hedendaags adventslied waarin wachten centraal staat. Muziek van Johann Gottfried Walther en Christiaan Winter.

35 Een Lied Voor Elke Tijd - 21 november 2020 St CecilliaLuister  

St Cecillia, de naamdag van de beschermheilige van de muziek. Twee bijzondere odes, een hymne van Herbert Howels en een deel uit de Ode van St. Cecillia van Händel.

34 Een Lied Voor Elke Tijd - 14 november 2020 - Hollandse MeesterLuister  

Een Engelse koning in Nederland geboren. Een Nederlandse componist in Engeland overleden en de invloed van Händel op zijn werk. Willem de Fesch, Nederlandse componist in Engelse dienst.

33 Een Lied Voor Elke Tijd - 7 november 2020 - 1000 merenLuister  

Eeuwige bossen en duizenden meren vormen een voedingsbodem voor prachtige melodieen in Finland door een van de beroemdste jeugdkoren in de wereld, Het Tapiola koor.

32 Een Lied Voor Elke Tijd -31 oktober 2020 - AllerheiligenLuister  

Katholieken en Anglicanen en sommige Protestanten herdenken dit weekend hun heiligen en doden.Twee uitersten in benadering, Purcell en Bach.

31 Een Lied Voor Elke Tijd - 24 oktober 2020 - RemplacantLuister  

De luis in de pels van het Chichester Cathedral Choir aan het begin van de 17e eeuw, Thomas Weelkes. Intussen wel een componist die hoog in de repertoirelijst staat van veel kathedraalkoren in Engeland 

30 Een Lied Voor Elke Tijd - 17 oktober 2020 - SlavenLuister  

Arbeidsvitaminen maar dan anders. Of wel hoe slaven hun werk lichter maakten door te zingen.

29 Een Lied Voor Elke Tijd - 10 oktober 2020 - BrucknerLuister  

Anton Bruckner. Bij het grote publiek bekend vanwege zijn symfonieën. Bij koorliefhebbers bekend om zijn fijnzinnige composities voor a capella koorzang en kerkmuziek.

28 Een Lied Voor Elke Tijd - 3 oktober - Leidse koorboekenLuister  

Dit jaar geen Leidens Ontzet maar wel kijkje in de Leidse koorboeken.

27 Een Lied Voor Elke Tijd - 26 september 2020 - straatnamenLuister  

Ken je in componistenbuurten elke componist die op een straatnaambordje staat? 

26 Een Lied Voor Elke Tijd - 19 september 2020 - VredeLuister  

Morgen begint de Vredesweek en dus gaat deze podcast over liederen die over vrede gaan

25 Een Lied Voor Elke Tijd - 12 september 2020 -ThomasLuister  

Het oudste gymnasium van de stad Leipzig de Thomasschule bestaat meer dan 800 jaar. Het gymnasium is de bakermat van het Thomanerchor.

24 Een Lied Voor Elke Tijd-5 september 2020 - Willem VogelLuister  

Willem Vogel mag je wel de grootmeester noemen van de hedendaagse protestantse kerkmuziek. In deze podcast hoor je muziek waar de kerkganger zelf een duidelijke rol heeft.

23 Een Lied Voor Elke Tijd -29 augustus 2020, OeralLuister  

Twee grootmeesters van de Russische koormuziek; Tchaikovski en Rachmaninov.

22 Een Lied Voor Elke Tijd - 22 augustus 2020 - KoorboekLuister  

Het Eton Choir boek is een bijzondere verzameling liturgische koormuziek uit de Renaissance met daarin een belangrijke bijdrage van de relatief onbekende componist John Brown. 

21 Een Lied Voor Elke Tijd- 15 augustus 2020 - MariaLuister  

Liederen over Maria uit de Vlaamse romantiek vormen de basis voor deze aflevering. Een gedicht van Guido Gezelle over een wegkapelleken en een vrij onbekend Ave Maria van een Brugse componist

20 Een Lied Voor Elke Tijd - 8 augustus 2020- Er is er een jarigLuister  

Een verjaardagsode voor mijn zoon en kleindochter. Maar ook een impressie van twee verjaardagsode's voor twee Engelse koninginnen. De ode voor Queen Mary van Henry Purcell en de Ode voor Queen Anne van Handel.

19 Een Lied Voor Elke Tijd- 1 augustus 2020 - Een muzikale edelmanLuister  

Benedetto Marcello, de jongere broer van Alessandro, was een edelman in Venetië die van zijn vader geen muziek mocht studeren en ook niet mocht trouwen met de vrouw van zijn dromen. Zijn muziek inspireerde Bach tot het transcriberen van Marcello's vioolconcert. Marcello schreef vele koorwerken waar…

18 Een Lied Voor Elke Tijd- 25 juli 2020 - RequiemLuister  

Bach schreef zelf zijn eigen Requiem door het dicteren van het koraal Vor deinen Thron tret’ ich hiermit. Een paar dagen later, nu 270 jaar geleden, stierf hij op 28 juli 1750. Toen hij 22 jaar was maakte hij de Actus Tragicus, een van de allermooiste begrafeniscantates die ooit zijn gemaakt.

17 Een Lied Voor Elke Tijd- 18 juli 2020 - Cantate DominoLuister  

De herkenningsmelodie van deze serie podcast is een combinatie van twee psalmen die vaak in de getijden worden gereciteerd en in kerken gezongen. In deze podcast twee tijdgenoten Monteverdi en Jan Pietersz Sweelinck die zeer verschillend met deze teksten omgaan. De eerste vanuit de rijk versierde It…

16 Een Lied Voor Elke Tijd - PsalmenLuister  

We zingen in onze kerken niet alleen psalmen, zoals ons minister beweert, maar ze vormen wel een belangrijk onderdeel. In deze podcast iets over de eeuwenoude geschiedenis van psalmen.

15 Een Lied Voor Elke Tijd, 4 juli 2020- GeestLuister  

Kort-kort-kort-lang. Het lijkt wel een morsecode. Het is het begin van een Italiaanse Balleto per Cantare. Een ballet om te zingen. En dat danslied groeit uit tot een bekend lied in de Lutherse traditie en daarna tot een graag gezongen lied in de Protestantse Kerken in Nederland. 

14 Een Lied Voor Elke Tijd- 27 juni 2020 - BruiloftLuister  

Vroeg in de Reformatie werden bij een huwelijksdienst in de kerk nog vaak de vaste gezangen gezongen. Bij het huwelijk van Luther klonken zeer waarschijnlijk al Duitse gezangen, want er werd hard gewerkt aan de Deutsche Messe. Tweehonderd jaar later kon er veel meer in de kerk en daar maakte Bach oo…

13 Een Lied Voor Elke Tijd- 20 juni 2020- VaderLuister  

Misschien is het 'Vater unser im Himmelreich' de bekendste vertolking van het Onze Vader. Maarten Luther schreef het lied en maakte de melodie in 1539 en daarna werd het snel bekend in heel Europa, zowel bij Gereformeerden als Rooms-katholieken. 

12 Een Lied Voor Elke Tijd -13 juni - Vorst der muziekLuister  

Orlando di Lasso werd ook wel de Vorst der Muziek genoemd, mede door zijn vakmanschap. Di Lasso, geboren in België, reisde heel Europa af en sprak Latijn, Frans, Engels, Italiaans. Hij componeerde maar liefst 53 missen en meer dan 1250 motetten, madrigalen, chansons en liederen. In het Liedboek, Zi…

11 Een Lied Voor Elke Tijd - 6 juni, Ode aan de zonLuister  

De bekendste ode aan de zon werd geschreven door Franciscus van Assisi. Zijn lied wordt overal in Europa uitgevoerd. De Tsjechische componist Petr Eben schreef op de tekst een prachtig koormotet. Verder in deze podcast een zetting van psalm 72 uit de Ionian Psalter waarin wordt verwezen naar de teks…

10 Een Lied Voor Elke Tijd - 30 mei - VuurLuister  

Vreemde talen en tongen van vuur kenmerken het verhaal rond Pinksteren. Daar weet Bach wel raad mee in zijn cantate BWV 34. En verder hoor je de Pinksteravondsterren in het lied 'Pingst', een Zweedse compositie.

09 Een Lied Voor Elke Tijd - VogelvrijLuister  

Luther schrijft in 1523 voor het eerste een paar liederen. Daarmee verschaft hij gelovigen iets in hun eigen taal, in plaats van in het Latijn.En dat terwijl hij al vogelvrij was verklaard door keizer Karel V

08 Een Lied Voor Elke Tijd - KoninginLuister  

Twee koninginnen Elisabeth I en Elisabeth II hebben niet alleen hun naam gemeen maar ook het feit dat er voor hen bijzondere liederen zijn geschreven. Daarover gaat deze podcast.

07 Een Lied Voor Elke Tijd - MoederLuister  

Een podcast over koormuziek door de eeuwen heen. In deze aflevering twee voorbeelden over muziek rondom moederdag.

06 Een Lied Voor Elke Tijd- Dona nobis pacemLuister  

4 en 5 mei . Geef ons vrede. Twee voorbeelden van Dona nobis pacem.

05 Een Lied Voor Elke Tijd - Leve de KoningLuister  

Een podcast over twee koningsliederen, ons eigen Wilhelmus en het Engelse 'The King Shall Rejoice'.

04 Een Lied Voor Elke Tijd - RotsLuister  

een wekelijkse podcast over koormuziek door de eeuwen heen

03 Een Lied Voor Elke Tijd - LichtLuister  

Een wekelijkse podcast over koormuziek door de eeuwen heen

02 PalmpasenLuister  

Een wekelijkse podcast over koormuziek door de eeuwen heen

01 Tempus ClausumLuister  

Een wekelijks podcast over koormuziek door de eeuwen heen.met muziek van Bach en Tallis