Podcast Zoeker

Een podcast over voeding

Een podcast over voeding

Gezondheid & Fitness  |  59 afleveringen

In deze podcast serie gaan we in op de wetenschap achter voeding en laten we wetenschappers aan het woord over allerlei thema’s die met voeding te maken hebben. Een tip voor een gast of onderwerp? Mail naar info@iamafoodie.nl Geproduceerd door evidence based foodcollectief I’m a Foodie

#57: Recap shows eerste maanden 2022 met Arnoud & BartLuister  

In de show van vandaag blikken we terug naar de shows van de afgelopen maanden. We hebben de shows teruggeluisterd en bespreken wat we ervan hebben geleerd. Weer een mooi rijtje gasten:  Jaap Seidell:  voeding in regeerakkoord Marianne Geleijnse: totstandkoming Richtlijnen goede voeding Gerda Fe…

#56: | THROWBACK | Hoe om te gaan met het prikkelbare darm syndroom, een gesprek met diëtist & gezondheidswetenschapper Gaby HerweijerLuister  

We hebben deze week weer een interessante show uit het archief gehaald die je wellicht nog niet gehoord had. Deze week is dat een show uit het begin van seizoen 1, met Gaby Herweijer. Zij sprak over prikkelbare darm syndroom. De eerste belangrijke vraag is natuurlijk: wat is het eigenlijk? Luister h…

#55: Hoe ziet de gezonde basisschool van de toekomst eruit? In gesprek met prof. dr. Onno van SchaykLuister  

Vandaag is prof. dr. Onno van Schayk te gast. Onno is Hoogleraar Preventieve Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Hij is de initiator van de gezonde basisschool van de toekomst. Wat dit is en hoe het eruit ziet hoor je in deze show. Daarnaast is hij ook nauw betrokken bij het preventie akkoor…

#54: | VOLGENDE WEEK | Hoe ziet de gezonde basisschool van de toekomst eruit? In gesprek met prof. dr. Onno van SchaykLuister  

Dit is een voorproefje van de aflevering van volgende week. We praten met prof.dr. Onno van Schayk hoe de gezonde basisschool van de toekomst eruit ziet én welke rol jij als ouder hierin kan betekenen.!  Wij maken deze podcast mede dankzij de financiële steun van vrienden van de show. Wil je ons …

#53: | THROWBACK | Hoe je die zak chips of reep chocola tóch kan weerstaan, in gesprek met dr. Roel HermansLuister  

We hebben deze week weer een interessante show uit het archief gehaald die je wellicht nog niet gehoord had. Deze week is dat een show met Roel Hermans van Leefstijllab. Wij praten met hem over waarom je toch elke keer weer kiest voor die chocoladereep in plaats van die banaan. Ben je benieuwd waaro…

#52: Duurzame voedselketens en hoe we voedselverspilling tegen kunnen gaan! In gesprek met ir. Toine TimmermansLuister  

Vandaag is Toine Timmermans te gast. Toine is programmamanager duurzame voedselketens aan de WUR en directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Wat zijn duurzame voedselketens? En hoe kan je zelf voedselverspilling tegen gaan? Red het klimaat: gooi geen eten weg! Toine praat je bij! N…

#51: | VOLGENDE WEEK | Duurzame voedselketens en hoe we voedselverspilling tegen kunnen gaan! In gesprek met ir. Toine TimmermansLuister  

Dit is een voorproefje van de aflevering van volgende week. We praten met ir. Toine Timmermans over duurzame voedselketens en hoe we voedselverspilling tegen kunnen gaan!  Steun deze show en wordt Vriend van de Show!

#50: | THROWBACK | Maak kennis met diëtist en voedingswetenschapper ir. Marijke Berkenpas founder van I’m a FoodieLuister  

Diëtist en voedingswetenschapper ir. Marijke Berkenpas heeft evidence based foodcollectief I'm a Foodie in 2013 opgericht. Marijke was de 1e gast bij de start van een Podcast over Voeding :)    Op I’m a Foodie, analyseert ze – samen met zo’n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswe…

#49: De Super(markt)lijst gezondheid. In gesprek met Charlotte Linnebank van stichting QuestionmarkLuister  

Vandaag is Charlotte Linnebank te gast. Charlotte is eindbaas bij de stichting Questionmark. Questionmark streeft naar een wereld waarin mensen gezond leven, op een gezonde planeet, met respect voor alle mensen en dieren. We praten met Charlotte over de 2-jaarlijkse rapportage ‘superlijst gezondhe…

#48: | VOLGENDE WEEK | De Super(markt)lijst gezondheid. In gesprek met Charlotte Linnebank van stichting QuestionmarkLuister  

Dit is een voorproefje van de aflevering van volgende week. We praten met Charlotte Linnebank over de Super(markt)lijst!

#47: Hoe Albert Heijn al ongeoorloofd gebruik maakt van de Nutriscore. In gesprek met Michelle van Roost en dr. Annet RoodenburgLuister  

Vandaag zijn Michelle van Roost en Annet Roodenburg te gast. Michelle van Voedingsjungle ken je uit seizoen 1 (show 24) over de Nutriscore. Annet is lector Voeding & Gezondheid aan HAS Hogeschool in Den Bosch waar ze verantwoordelijk is voor de kennisontwikkeling rondom het thema Voeding en Gezondhe…

#46: | VOLGENDE WEEK | Hoe Albert Heijn al misbruikt maakt van de Nutriscore! In gesprek met Michelle van Roost en dr. Annet RoodenburgLuister  

Een update nav onze eerdere show over de Nutriscore (aflevering 24) Steun onze show en word Vriend van de Show: https://vriendvandeshow.nl/pov

#S02A20: Wat doet het Voedingscentrum en wat mogen we van deze organisatie verwachten? In gesprek met dr. ir. Gerda Feunekes (Directeur)Luister  

Vandaag is Gerda Feunekes te gast. Gerda is sinds 2014 directeur van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum ken je van het voorlichtingmodel Schijf van 5. Na het luisteren van de show weet je wat het Voedingscentrum allemaal doet, hoe de politieke lijntjes lopen, wat de rol van het Voedingscentrum…

#S02A19: Selenium, zink en COVID-19: hoe antivaxxers en verkopers van voedingssupplementen onjuist aan de haal gaan met wetenschappelijke inzichten. In gesprek met prof. dr. Gijs Du LaingLuister  

Vandaag is prof. dr. Gijs Du Laing te gast in de shows. Hij is specialist in mineralen (hierbij kan denken aan selenium, zink) en als landbouwexpert verbonden aan de Universiteit van Gent. Daarnaast is hij vicevoorzitter van een internationaal consortium met betrekking tot onderzoek naar selenium. T…

#S02A18: Hoe komen de Richtlijnen goede voeding tot stand? In gesprek met vicevoorzitter van de Gezondheidsraad prof. dr. Marianne GeleijnseLuister  

Spanning in de studio :-) Vandaag is de vicevoorzitter van de Gezondheidsraad én hoogleraar prof. dr. Marianne Geleijnse bij ons te gast. Een soort van dubbele show wordt het: we gaan het hebben over haar rol bij de GR (hoe komen de richtlijnen tot stand? van wie krijgen ze de opdracht? wat schuift…

#S02A17: Wat zijn de voedingsambities van de nieuwe regering Rutte IV? In gesprek met Prof. Dr. Ir. Jaap SeidellLuister  

Vandaag hebben we een oude bekende te gast. Jawel: we hebben Jaap Seidell weer weten te strikken voor de show! Jaap heeft geen verdere toelichting nodig. Luister show van 4 van seizoen 1 en je weet genoeg :-). Een nieuwe regering en dus een nieuw regeringsbeleid. Wat zijn de plannen en ambities van …

Welkom nieuwe luisteraar!Luister  

Welkom bij een Podcast over Voeding! In deze podcast serie gaan we in op de wetenschap achter voeding en laten we wetenschappers aan het woord over allerlei thema’s die met voeding te maken hebben. Twijfel je of een Podcast over Voeding iets voor je is luister snel deze trailer met enkele hoogtep…

#S02A16: Live QA met de auteurs van het boek Eet als een expert miniLuister  

Vandaag in onze show een Live Q&A met Rolinde Demeyer & Eline Tommelein, de auteurs van het boek Eet als een expert mini. Zij zaten klaar om al jullie vragen over voeding voor de allerkleinsten te beantwoorden. We behandelden de vragen die vooraf werden ingestuurd door luisteraars, fans en volgers. …

#S02A15: Eindejaarsspecial 2021: Een terugblik op de favo shows van Arnoud & BartLuister  

Eindejaarsspecial 2021! In 2021 zijn we gestart met deze podcast-show en maakten we totaal wel 39 shows! In deze 40e en laatste show van 2021 Blikken we terug, luisteren we de meest spraakmakende en interessante fragmenten en bespreken we de top-5 favo shows van Arnoud en Bart uit seizoen 1 & 2! Lu…

#S02A14: Hoe je je reuk- en smaakbeleving terug kan krijgen na een COVID-19 infectieLuister  

Vandaag is Elbrich Postma te gast. Elbrich werd ons getipt door Kelly Silverio, een eerdere gast in de show. Elbrich is onderzoeker en verbonden aan de WUR en het reuk- en smaakcentrum in Ede. Ze weet alles over reuk en geur in relatie tot het coronavirus. Na het luisteren van deze show weet je wat …

#S02A13: debunken met diëtist Rob van Berkel, vandaag: helpt een ketogeen dieet bij ?Luister  

Als fervent luisteraar van onze show ken je inmiddels vast de rubriek 'debunken met Rob'. In deze debunk sessie staat het ketogeen dieet centraal. Dat is een streng dieet dat bestaat uit weinig koolhydraten, weinig tot een normale hoeveelheid eiwitten en veel vet. Vorig jaar kwam er een zelfhulpboek…

#S02A12: Het onderzoek van … prof. dr. Renger WitkampLuister  

We hadden een tijdje een geschreven rubriek op I'm a Foodie  over de onderzoeken van Nederlandse (voedings)wetenschappers, maar nog leuker is het om dit onderwerp te bespreken in deze nieuwe rubriek binnen Een podcast over voeding. Want vaak valt er zoveel te vertellen over een onderzoek of onderz…

#S02A11: debunken met diëtist Rob van Berkel, vandaag: is kokosolie gezond?Luister  

We hebben een nieuwe rubriek dit seizoen in deze show. De rubriek ‘debunken met Rob’. In seizoen 1 hebben we hier een show over opgenomen met Rob en hierop  kregen we zulke leuke reacties gehad dat we dachten ‘rob krijgt een eigen rubriek :)’. In deze debunk sessie staat kokosolie ce…

#S02A10: zo ga jij gezond oud worden! In gesprek met prof. dr. Andrea MaierLuister  

Een opname vanuit Singapore. Afgelopen week was prof. dr. Andrea Maier te gast in de show. Hoe kunnen we als mens zo gezond mogelijk oud worden? Met deze vraag houdt Andrea, verouderingsonderzoeker, zich in haar werk dagelijks bezig. Verbeter je balans tijdens het tandenpoetsen, vergroot je botdich…

#S02A09: Sneakpeek Eet als een expert mini! Borstvoeding of kunstvoeding? In gesprek met mede auteur prof. dr. Eline TommeleinLuister  

Eline is doctor in de farmacie en lactatiekundige. Ze is professor aan de Vrije Universiteit Brussel en in 2012 heeft ze Medicourse opgericht, een onafhankelijk opleidingsbedrijf dat focust op multidisciplinaire opleidingen binnen de gezondheidszorg. Daarnaast heeft ze ook nog ergens tijd gevonden o…

#S02A08: Voedingssupplementen zouden verboden moet worden! In gesprek met prof. dr. Renger WitkampLuister  

Prof. dr. Renger Witkamp van de Wageningen Universiteit is te gast. Sinds 2006 is hij hoogleraar "Voeding en Farmacologie" aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum, binnen een vakgebied dat hij zelf omschrijft als "het wetenschapsgebied dat zich bezighoudt met het bestuderen van effecten van b…

#S02A07: Sneakpeek boek Eet als een expert mini! Wanneer moet ik vast voedsel introduceren bij mijn baby? In gesprek met dr. Rolinde Demeyer.Luister  

Vandaag is Rolinde Demeyer te gast. Een oude bekende. In seizoen 1 aflevering 4 was Rolinde al eens te gast met tips & trucs bij kieskeurige etertjes. Rolinde is (en let op: ) kinderdiëtist, lactatiekundige, wetenschapper, auteur, spreker & mama. In deze show staat het nieuwe 'I'm a Foodie presents…

#S02A06: Wat is het microbioom en wat kan je ermee? In gesprek met dr. Clara BelzerLuister  

Clara Belzer is te gast. Clara is universitair docent bij het Laboratorium voor Microbiologie aan de Universiteit van Wageningen. Zij is onder andere gespecialiseerd in microbiële diversiteit, moleculaire genetica en het microbioom van het spijsverteringskanaal. Na het luisteren van deze show weet …

#S02A05: Van normaal naar abnormaal eetgedrag (en hoe je hersenen werken). In gesprek met prof. dr. Anne RoefsLuister  

Vandaag is Anne Roefs, Professor of Psychology and Neuroscience of Abnormal Eating te gast. Anne is verbonden aan de Maastricht Universiteit. Anne probeert te achterhalen welke processen gaande zijn in de hersenen tussen normaal en abnormaal eetgedrag. Na deze show weet je hoe je de verleiding kan w…

#S02A04: Hoe je om kan gaan met verandering van smaak! In gesprek met diëtist Kelly SilverioLuister  

Vandaag is Kelly Silverio te gast. Kelly is gezondheidswetenschapper diëtist in het Amsterdam UMC met specialisatie smaaksturing. Ellen Kampman (gast uit seizoen 1 aflevering 20) tipte ons om Kelly te vragen. Kelly weet alles over smaak en geur sturing in relatie tot smaakverlies bij kanker en covi…

#S02A3: Waarom is er regelgeving over voedings- en gezondheidsclaims? In gesprek met diëtist Rob van BerkelLuister  

Hoe zit het met de regelgeving van voeding- & gezondheidsclaims? Vandaag een lange show met vriend van de show onderzoeksjournalist en diëtist Rob van Berkel. Na deze show weet je het!   I'm a Foodie  Gezondheidsclaims De Keuringsraad heeft een handige database waarin je kunt zoeken op voedin…

#S02A02: debunken met diëtist Rob van Berkel, vandaag: wat is het nut van een ketonen supplement?Luister  

We hebben een nieuwe rubriek dit seizoen in Een podcast over voeding. De rubriek ‘debunken met Rob’. In seizoen 1 hebben we oa hierover een show opgenomen met Rob en zulke leuke reacties gehad dat we dachten ‘rob krijgt een rubriek haha’. In deze debunk sessie staat het ketonen supplement ce…

#S02A1: Waarom vind je iets lekker en hoe kan je iets leren eten? In gesprek met prof. dr. ir. Kees de GraafLuister  

Vandaag is prof. dr. ir. Kees de Graaf van de WUR te gast. Kees is gespecialiseerd in smaak en eetgedrag/voeding. Na het luisteren van deze show weet je hoe je iets nieuws kan leren eten en waarom je juist het 1 direct lekker vindt en het ander moet leren eten. I'm a Foodie  Drop jezelf op de li…

#S01A25: EINDE S1 Een podcast over de podcast. In gesprek met Arnoud Wokke (host) & Bart Mol, MSc. (I'm a Foodie)Luister  

In de afsluitende show van seizoen 1 gaan we het hebben over de show zelf: wat we hebben geleerd van S1 en wat de plannen zijn voor S2, wat vonden de leuke shows, en we hebben ook vriend van de show in de show. Hoe gezellig is dat! Shownotes: Een podcast over de podcast I'm a Foodie  Geef tips voo…

#S01A24: Een nieuw voedselkeuzelogo: wat is de Nutri-Score? In gesprek met dr. ir. Manon van Eijsden en ir. Michelle van RoostLuister  

Primeurtje vandaag we hebben zowaar 2 gasten in de show. Dat zijn dr. ir. Manon van Eijsden en ir. Michelle van Roost van Voedingsjungle. Manon & Michelle zijn op de barricaden gesprongen ivm het nieuwe voedselkeuzelogo Nutri-Score. Dit is een voedselkeuzelogo dat mogelijk op termijn (begin 2022) wo…

#S01A23: Toeleven naar dé Olympische wedstrijd, voedingsadviezen voor een topprestatie, in gesprek met voedingswetenschapper Peter ResLuister  

Vandaag is Peter Res te gast. Peter heeft de master Voeding & Gezondheid gevolgd aan de WUR en heeft zich hierna begeven in het topsport klimaat. Hij is verbonden geweest aan de Rabobank wielerploeg, voetbalclub Ajax en is momenteel werkzaam bij TeamNL van het NOC NSF in het begeleiden van de olympi…

#S01A22: Wat is een voedselbos en hoe ontwikkel je dat?, in gesprek met diëtist Paulien KruiperLuister  

Vandaag is Paulien Kruiper te gast. In de media zagen we onlangs een leuk artikel van haar voorbij komen over een voedselbos. Dat triggerde ons: wat is het? Hoe ga je zoiets opzetten? Wat komt erbij kijken? Tijd om diëtist Paulien Kruiper hierover het hemd van het lijf te vragen. Na het luisteren v…

#S01A21 Intuïtief Eten: een revolutionair anti-dieetmethode, in gesprek met Intuïtief Eten diëtist Diede HuverLuister  

Vandaag een thuiswedstrijd :) We gaan het hebben over een brand new project binnen I'm a Foodie. Wellicht heb je het al vernomen via de socials of media dat wij onlangs het boek Intuïtief Eten hebben uitgebracht. Over deze methodiek en Centrum voor Intuïtief Eten gaan we het vandaag hebben. Hier h…

#S01A20: Kankerpreventie & voeding, in gesprek met prof. dr. ir. Ellen KampmanLuister  

Vandaag is prof. dr. ir. Ellen Kampman te gast. En wij mogen Ellen zeggen :). Ellen is verbonden aan de Wageningen Universiteit en dé autoriteit in Nederland op het gebied van kankerpreventie en voeding. Na het luisteren van deze show weet je welke type kankers voorkomen / verminderd kunnen worden …

#S01A19: Coeliakie & voeding, in gesprek met diëtist Gaby Herweijer (die ook zelf coeliakie heeft)Luister  

Na het luisteren van deze show weet je wat coeliakie is, hoe de diagnose tot stand komt én hoe je er (met voeding) mee om kan geen! En ja: genoeg mogelijkheden! In deze aflevering is Gaby Herweijer te gast. Gaby is diëtist, gezondheidswetenschapper en mede-auteur van Eet als een expert en Eet als …

#S01A18: De perfecte voorbereiding op je 10-15km hardlooprondje, in gesprek met sportdiëtist Titia van der SteltLuister  

Vandaag is bewegingswetenschapper en sportdiëtist Titia van der Stelt te gast. Als je I'm a Foodie volgt dan ken je Titia vast. Bijvoorbeeld als I'm a Foodie member van het eerste uur. En uiteraard als auteur van de boeken Eet als een atleet en Eet als een atleet: hardloop editie. In de 3e show van…

#S01A17: Hoe je die zak chips of reep chocola tóch kan weerstaan, in gesprek met dr. Roel HermansLuister  

Vandaag is dr. Roel Hermans te gast. Roel is gedragsonderzoeker aan de Universiteit Maastricht en oprichter van LeefstijlLab, een inspiratieplatform op het gebied van gezonde leefstijl. Roel geeft regelmatig lezingen en workshops over de psychologie van gedragsverandering. In het verleden werkte Roe…

#S01A16: Hoe de gezonde kantine een groot succes wordt, in gesprek met dr. Liesbeth Velema (Voedingscentrum)Luister  

Vandaag is dr. Liesbeth Velema te gast. Liesbeth is expert voeding & gedrag en projectleider van het programma Eetomgevingen bij het Voedingscentrum. Liesbeth is helemaal into gezondere en duurzamere schoolkantines en bedrijfsrestaurants en veel andere eetomgevingen. Wat bedoelt ze hiermee? En wat z…

#S01A15: Waar zoek je hulp bij een eetstoornis? In gesprek met diëtist Marjolein van DopLuister  

Vandaag is diëtist Marjolein van Dop te gast. Marjolein is een I'm a Foodie teammember en zij is gespecialiseerd op het gebied van eetstoornissen. Hierover heeft ze enkele blogs geschreven en dat is een mooi haakje om daar in de podcast verder op in te gaan. Na het luisteren van deze show weet je h…

#S01A14: Misleiding door de voedingsindustrie, in gesprek met presentator en programmamaker Maarten Remmers (Keuringsdienst van Waarde)Luister  

Het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde behoeft geen betoog. Het programma is inmiddels al 33 seizoenen op TV en heeft talloze interessante afleveringen gemaakt met o.a. producten met een bijzondere herkomst of bijzonderheden om alles wat er niet/wel inzit. Een mooi haakje om Maarten Remmers (…

#S01A13: Hoe kan je de gezondheid van kinderen voor, tijdens, en na de geboorte verbeteren: in gesprek met prof. dr. Tessa RoseboomLuister  

Vandaag is Prof. Tessa Roseboom te gast. Tessa is hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid bij Amsterdam UMC. De eerste 1000 dagen is haar onderwerp. Dit is de periode voor, tijdens en na de geboorte. Na het luisteren van deze show weet je hoe je de gezondheid van je kleine kroost kan verbeteren…

#S01A12: personalised nutrition: wie is de diëtist van de toekomst, in gesprek met Nard ClabbersLuister  

Vandaag is Nard Clabbers te gast. In 2017 heb ik een seminar gevolgd over personalized nutrition & health (PNH). Hoe staat het hier eigenlijk mee? Is PNH een eendagsvlieg? Of is het here to stay? Na het beluisteren van deze show ben je weer helemaal bijgepraat en weet je of je deze trends links kan …

#S01A11: Artificial intelligence, gezondheid, gedrag en voeding, in gesprek met Guido CampsLuister  

Onlangs hebben Radboud Universiteit, Wageningen Universiteit en imec als OnePlanet een nieuw Innovaction Center for Artificial Intelligence (een zogenaamd ICAI) lab heeft opgericht. Dit lab is gericht op gezondheid, gedrag en voeding. Dr. Guido Camps is verbonden aan de WUR en samen met Prof.dr. Tib…

#S01A10 Geen stress meer in de keuken door maaltijdplannen, een gesprek met diëtist Claudia VorkLuister  

Na het luisteren van deze show weet je hoe je stressloos, eenvoudige én gezonde maaltijden op tafel tovert. En in de PODCAST geven we je een kortingscode zodat je voor €15 (ipv €45) met de Insta cursus Maaltijdplannen met Claudia mee kunt doen! Start 22 maart a.s.   Claudia is diëtist en he…

#S01A09: Voeding & duurzaamheid: een gesprek met diëtist & voedingswetenschapper Paulien VinkeLuister  

Na het luisteren van deze show weet je hoe je duurzame(re) keuzes kan maken met voeding! Paulien Vinke is voedingswetenschapper, in de afronding van haar promotieonderzoek én houd zich bezig met voeding en duurzaamheid. Paulien woont in Duitsland (wat zijn de verschillen tussen deze landen?). De pa…

#S01A08: De Nederlandse overheid doet te weinig om een gezonde leefomgeving te creëren, in gesprek met Dr. Maartje PoelmanLuister  

Vandaag is Maartje Poelman te gast. Maartje is gezondheidswetenschapper en werkt bij de leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl aan de Wageningen Universiteit. Zij onderzoekt de voedselomgeving, hoe individuen met deze omgeving omgaan en hoe de voedselomgeving verbeterd kan worden. We hebben …

#S01A07 De koning van het debunken: een gesprek met onderzoeksdiëtist Rob van BerkelLuister  

In deze aflevering is Rob van Berkel te gast. Hij is (onderzoeks)diëtist, schrijver en eigenaar van ‘Rob van Berkel voeding en gezondheid’. Met zijn bedrijf schrijft hij teksten over voeding en gezondheid. Van blogs op websites tot professionele artikelen. Rob houdt zich bezig met het ontkracht…

#S01A06: Lobby: politiek & industrie: wat moet er veranderen? Een gesprek met Prof. Dr. Ir. Jaap SeidellLuister  

Vind je het overheidsbeleid ten aanzien van voeding belangrijk? Wellicht weet je na het luisteren van deze show welke politieke partij je voorkeur heeft! In deze aflevering is Prof. dr. Jaap Seidell te gast. Primair is hij gefocust op diverse onderwijs- en onderzoekstaken op de Vrije Universiteit in…

#S01A05 Hoe om te gaan met het prikkelbare darm syndroom, een gesprek met diëtist & gezondheidswetenschapper Gaby HerweijerLuister  

Na het luisteren van deze show weet je wat het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is, hoe de diagnose tot stand komt én wat je er (met voeding) aan kan doen! En ja: genoeg mogelijkheden! In deze aflevering is Gaby Herweijer te gast. Gaby is diëtist, gezondheidswetenschapper en mede-auteur van Eet als…

#S01A04 Help: mijn peuter van 3 eet nauwelijks! Een gesprek met kinderdiëtist dr. Rolinde DemeyerLuister  

Na het luisteren van deze show weet je exact hoe je moet omgaan met je nee-eter! In deze aflevering is de Vlaamse Rolinde Demeyer te gast. Rolinde is kinderdiëtist, ze heeft een PhD in biomedische wetenschappen en is lactatiekundige. In deze show staat de nee-eter centraal, oftewel een peuter die n…

#S01A03 Eet als een atleet: hardloop editie. Een gesprek met de auteurs Vera (sportdiëtist) & Titia (sportdiëtist & bewegingswetenschapper)Luister  

Ons nieuwste boek 'Eet als een atleet: hardloop editie' is in november 2020 gelanceerd. Een mooi moment om de diepte in te gaan met de auteurs: Titia van der Stelt en Vera Wisse. Hoe komt zo’n boek tot stand? En welke learnings hebben de auteurs zelf opgedaan tijdens het schrijven van het boek? T…

#S01A02 Laat je niet meer misleiden met quotes over voedingLuister  

Dagelijks lees je items over voeding op bekende nieuwssites en in kranten. Bijvoorbeeld dat je nu vitamine X moet slikken om je immuunsysteem te boosten. Dat je van melk dood kunt gaan of dat suiker kanker veroorzaakt. Als je verder op onderzoek gaat dan zit het nét wat genuanceerder. Ofwel, mislei…

#S01A01 Maak kennis met Marijke Berkenpas van I'm a FoodieLuister  

In deze aflevering is Marijke Berkenpas te gast. Marijke is diëtist en voedingswetenschapper en de founder van food collectief I'm a Foodie. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische w…

Trailer Een podcast over voeding powered by I'm a FoodieLuister  

Dagelijks staat er wel een voedings item in de krant, tijdschrift of ergens online die wij binnen het team bespreken waarvan we achteraf denken ‘wowww dit had echt een leuke podcast geweest? ‘ Daarom zijn we gestart met podcasten :)