Podcast Zoeker

Een podcast over voeding

Een podcast over voeding

Gezondheid & Fitness  |  32 afleveringen

In de podcast gaan we in op de actualiteit, maar zo bescheiden als we zijn praten we natuurlijk ook over onze eigen projecten.

#S02A06: Wat is het microbioom en wat kan je ermee? In gesprek met dr. Clara BelzerLuister  

Clara Belzer is te gast. Clara is universitair docent bij het Laboratorium voor Microbiologie aan de Universiteit van Wageningen. Zij is onder andere gespecialiseerd in microbiële diversiteit, moleculaire genetica en het microbioom van het spijsverteringskanaal. Na het luisteren van deze show weet …

#S02A05: Van normaal naar abnormaal eetgedrag (en hoe je hersenen werken). In gesprek met prof. dr. Anne RoefsLuister  

Vandaag is Anne Roefs, Professor of Psychology and Neuroscience of Abnormal Eating te gast. Anne is verbonden aan de Maastricht Universiteit. Anne probeert te achterhalen welke processen gaande zijn in de hersenen tussen normaal en abnormaal eetgedrag. Na deze show weet je hoe je de verleiding kan w…

#S02A04: Hoe je om kan gaan met verandering van smaak! In gesprek met diëtist Kelly SilverioLuister  

Vandaag is Kelly Silverio te gast. Kelly is gezondheidswetenschapper diëtist in het Amsterdam UMC met specialisatie smaaksturing. Ellen Kampman (gast uit seizoen 1 aflevering 20) tipte ons om Kelly te vragen. Kelly weet alles over smaak en geur sturing in relatie tot smaakverlies bij kanker en covi…

#S02A3: Waarom is er regelgeving over voedings- en gezondheidsclaims? In gesprek met diëtist Rob van BerkelLuister  

Hoe zit het met de regelgeving van voeding- & gezondheidsclaims? Vandaag een lange show met vriend van de show onderzoeksjournalist en diëtist Rob van Berkel. Na deze show weet je het!   I'm a Foodie  Gezondheidsclaims De Keuringsraad heeft een handige database waarin je kunt zoeken op voedin…

#S02A02: debunken met diëtist Rob van Berkel, vandaag: wat is het nut van een ketonen supplement?Luister  

We hebben een nieuwe rubriek dit seizoen in Een podcast over voeding. De rubriek ‘debunken met Rob’. In seizoen 1 hebben we oa hierover een show opgenomen met Rob en zulke leuke reacties gehad dat we dachten ‘rob krijgt een rubriek haha’. In deze debunk sessie staat het ketonen supplement ce…

#S02A1: Waarom vind je iets lekker en hoe kan je iets leren eten? In gesprek met prof. dr. ir. Kees de GraafLuister  

Vandaag is prof. dr. ir. Kees de Graaf van de WUR te gast. Kees is gespecialiseerd in smaak en eetgedrag/voeding. Na het luisteren van deze show weet je hoe je iets nieuws kan leren eten en waarom je juist het 1 direct lekker vindt en het ander moet leren eten. I'm a Foodie  Drop jezelf op de li…

#S01A25: EINDE S1 Een podcast over de podcast. In gesprek met Arnoud Wokke (host) & Bart Mol, MSc. (I'm a Foodie)Luister  

In de afsluitende show van seizoen 1 gaan we het hebben over de show zelf: wat we hebben geleerd van S1 en wat de plannen zijn voor S2, wat vonden de leuke shows, en we hebben ook vriend van de show in de show. Hoe gezellig is dat! Shownotes: Een podcast over de podcast I'm a Foodie  Geef tips voo…

#S01A24: Een nieuw voedselkeuzelogo: wat is de Nutri-Score? In gesprek met dr. ir. Manon van Eijsden en ir. Michelle van RoostLuister  

Primeurtje vandaag we hebben zowaar 2 gasten in de show. Dat zijn dr. ir. Manon van Eijsden en ir. Michelle van Roost van Voedingsjungle. Manon & Michelle zijn op de barricaden gesprongen ivm het nieuwe voedselkeuzelogo Nutri-Score. Dit is een voedselkeuzelogo dat mogelijk op termijn (begin 2022) wo…

#S01A23: Toeleven naar dé Olympische wedstrijd, voedingsadviezen voor een topprestatie, in gesprek met voedingswetenschapper Peter ResLuister  

Vandaag is Peter Res te gast. Peter heeft de master Voeding & Gezondheid gevolgd aan de WUR en heeft zich hierna begeven in het topsport klimaat. Hij is verbonden geweest aan de Rabobank wielerploeg, voetbalclub Ajax en is momenteel werkzaam bij TeamNL van het NOC NSF in het begeleiden van de olympi…

#S01A22: Wat is een voedselbos en hoe ontwikkel je dat?, in gesprek met diëtist Paulien KruiperLuister  

Vandaag is Paulien Kruiper te gast. In de media zagen we onlangs een leuk artikel van haar voorbij komen over een voedselbos. Dat triggerde ons: wat is het? Hoe ga je zoiets opzetten? Wat komt erbij kijken? Tijd om diëtist Paulien Kruiper hierover het hemd van het lijf te vragen. Na het luisteren v…

#S01A21 Intuïtief Eten: een revolutionair anti-dieetmethode, in gesprek met Intuïtief Eten diëtist Diede HuverLuister  

Vandaag een thuiswedstrijd :) We gaan het hebben over een brand new project binnen I'm a Foodie. Wellicht heb je het al vernomen via de socials of media dat wij onlangs het boek Intuïtief Eten hebben uitgebracht. Over deze methodiek en Centrum voor Intuïtief Eten gaan we het vandaag hebben. Hier h…

#S01A20: Kankerpreventie & voeding, in gesprek met prof. dr. ir. Ellen KampmanLuister  

Vandaag is prof. dr. ir. Ellen Kampman te gast. En wij mogen Ellen zeggen :). Ellen is verbonden aan de Wageningen Universiteit en dé autoriteit in Nederland op het gebied van kankerpreventie en voeding. Na het luisteren van deze show weet je welke type kankers voorkomen / verminderd kunnen worden …

#S01A19: Coeliakie & voeding, in gesprek met diëtist Gaby Herweijer (die ook zelf coeliakie heeft)Luister  

Na het luisteren van deze show weet je wat coeliakie is, hoe de diagnose tot stand komt én hoe je er (met voeding) mee om kan geen! En ja: genoeg mogelijkheden! In deze aflevering is Gaby Herweijer te gast. Gaby is diëtist, gezondheidswetenschapper en mede-auteur van Eet als een expert en Eet als …

#S01A18: De perfecte voorbereiding op je 10-15km hardlooprondje, in gesprek met sportdiëtist Titia van der SteltLuister  

Vandaag is bewegingswetenschapper en sportdiëtist Titia van der Stelt te gast. Als je I'm a Foodie volgt dan ken je Titia vast. Bijvoorbeeld als I'm a Foodie member van het eerste uur. En uiteraard als auteur van de boeken Eet als een atleet en Eet als een atleet: hardloop editie. In de 3e show van…

#S01A17: Hoe je die zak chips of reep chocola tóch kan weerstaan, in gesprek met dr. Roel HermansLuister  

Vandaag is dr. Roel Hermans te gast. Roel is gedragsonderzoeker aan de Universiteit Maastricht en oprichter van LeefstijlLab, een inspiratieplatform op het gebied van gezonde leefstijl. Roel geeft regelmatig lezingen en workshops over de psychologie van gedragsverandering. In het verleden werkte Roe…

#S01A16: Hoe de gezonde kantine een groot succes wordt, in gesprek met dr. Liesbeth Velema (Voedingscentrum)Luister  

Vandaag is dr. Liesbeth Velema te gast. Liesbeth is expert voeding & gedrag en projectleider van het programma Eetomgevingen bij het Voedingscentrum. Liesbeth is helemaal into gezondere en duurzamere schoolkantines en bedrijfsrestaurants en veel andere eetomgevingen. Wat bedoelt ze hiermee? En wat z…

#S01A15: Waar zoek je hulp bij een eetstoornis? In gesprek met diëtist Marjolein van DopLuister  

Vandaag is diëtist Marjolein van Dop te gast. Marjolein is een I'm a Foodie teammember en zij is gespecialiseerd op het gebied van eetstoornissen. Hierover heeft ze enkele blogs geschreven en dat is een mooi haakje om daar in de podcast verder op in te gaan. Na het luisteren van deze show weet je h…

#S01A14: Misleiding door de voedingsindustrie, in gesprek met presentator en programmamaker Maarten Remmers (Keuringsdienst van Waarde)Luister  

Het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde behoeft geen betoog. Het programma is inmiddels al 33 seizoenen op TV en heeft talloze interessante afleveringen gemaakt met o.a. producten met een bijzondere herkomst of bijzonderheden om alles wat er niet/wel inzit. Een mooi haakje om Maarten Remmers (…

#S01A13: Hoe kan je de gezondheid van kinderen voor, tijdens, en na de geboorte verbeteren: in gesprek met prof. dr. Tessa RoseboomLuister  

Vandaag is Prof. Tessa Roseboom te gast. Tessa is hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid bij Amsterdam UMC. De eerste 1000 dagen is haar onderwerp. Dit is de periode voor, tijdens en na de geboorte. Na het luisteren van deze show weet je hoe je de gezondheid van je kleine kroost kan verbeteren…

#S01A12: personalised nutrition: wie is de diëtist van de toekomst, in gesprek met Nard ClabbersLuister  

Vandaag is Nard Clabbers te gast. In 2017 heb ik een seminar gevolgd over personalized nutrition & health (PNH). Hoe staat het hier eigenlijk mee? Is PNH een eendagsvlieg? Of is het here to stay? Na het beluisteren van deze show ben je weer helemaal bijgepraat en weet je of je deze trends links kan …

#S01A11: Artificial intelligence, gezondheid, gedrag en voeding, in gesprek met Guido CampsLuister  

Onlangs hebben Radboud Universiteit, Wageningen Universiteit en imec als OnePlanet een nieuw Innovaction Center for Artificial Intelligence (een zogenaamd ICAI) lab heeft opgericht. Dit lab is gericht op gezondheid, gedrag en voeding. Dr. Guido Camps is verbonden aan de WUR en samen met Prof.dr. Tib…

#S01A10 Geen stress meer in de keuken door maaltijdplannen, een gesprek met diëtist Claudia VorkLuister  

Na het luisteren van deze show weet je hoe je stressloos, eenvoudige én gezonde maaltijden op tafel tovert. En in de PODCAST geven we je een kortingscode zodat je voor €15 (ipv €45) met de Insta cursus Maaltijdplannen met Claudia mee kunt doen! Start 22 maart a.s.   Claudia is diëtist en he…

#S01A09: Voeding & duurzaamheid: een gesprek met diëtist & voedingswetenschapper Paulien VinkeLuister  

Na het luisteren van deze show weet je hoe je duurzame(re) keuzes kan maken met voeding! Paulien Vinke is voedingswetenschapper, in de afronding van haar promotieonderzoek én houd zich bezig met voeding en duurzaamheid. Paulien woont in Duitsland (wat zijn de verschillen tussen deze landen?). De pa…

#S01A08: De Nederlandse overheid doet te weinig om een gezonde leefomgeving te creëren, in gesprek met Dr. Maartje PoelmanLuister  

Vandaag is Maartje Poelman te gast. Maartje is gezondheidswetenschapper en werkt bij de leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl aan de Wageningen Universiteit. Zij onderzoekt de voedselomgeving, hoe individuen met deze omgeving omgaan en hoe de voedselomgeving verbeterd kan worden. We hebben …

#S01A07 De koning van het debunken: een gesprek met onderzoeksdiëtist Rob van BerkelLuister  

In deze aflevering is Rob van Berkel te gast. Hij is (onderzoeks)diëtist, schrijver en eigenaar van ‘Rob van Berkel voeding en gezondheid’. Met zijn bedrijf schrijft hij teksten over voeding en gezondheid. Van blogs op websites tot professionele artikelen. Rob houdt zich bezig met het ontkracht…

#S01A06: Lobby: politiek & industrie: wat moet er veranderen? Een gesprek met Prof. Dr. Ir. Jaap SeidellLuister  

Vind je het overheidsbeleid ten aanzien van voeding belangrijk? Wellicht weet je na het luisteren van deze show welke politieke partij je voorkeur heeft! In deze aflevering is Prof. dr. Jaap Seidell te gast. Primair is hij gefocust op diverse onderwijs- en onderzoekstaken op de Vrije Universiteit in…

#S01A05 Hoe om te gaan met het prikkelbare darm syndroom, een gesprek met diëtist & gezondheidswetenschapper Gaby HerweijerLuister  

Na het luisteren van deze show weet je wat het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is, hoe de diagnose tot stand komt én wat je er (met voeding) aan kan doen! En ja: genoeg mogelijkheden! In deze aflevering is Gaby Herweijer te gast. Gaby is diëtist, gezondheidswetenschapper en mede-auteur van Eet als…

#S01A04 Help: mijn peuter van 3 eet nauwelijks! Een gesprek met kinderdiëtist dr. Rolinde DemeyerLuister  

Na het luisteren van deze show weet je exact hoe je moet omgaan met je nee-eter! In deze aflevering is de Vlaamse Rolinde Demeyer te gast. Rolinde is kinderdiëtist, ze heeft een PhD in biomedische wetenschappen en is lactatiekundige. In deze show staat de nee-eter centraal, oftewel een peuter die n…

#S01A03 Eet als een atleet: hardloop editie. Een gesprek met de auteurs Vera (sportdiëtist) & Titia (sportdiëtist & bewegingswetenschapper)Luister  

Ons nieuwste boek 'Eet als een atleet: hardloop editie' is in november 2020 gelanceerd. Een mooi moment om de diepte in te gaan met de auteurs: Titia van der Stelt en Vera Wisse. Hoe komt zo’n boek tot stand? En welke learnings hebben de auteurs zelf opgedaan tijdens het schrijven van het boek? T…

#S01A02 Laat je niet meer misleiden met quotes over voedingLuister  

Dagelijks lees je items over voeding op bekende nieuwssites en in kranten. Bijvoorbeeld dat je nu vitamine X moet slikken om je immuunsysteem te boosten. Dat je van melk dood kunt gaan of dat suiker kanker veroorzaakt. Als je verder op onderzoek gaat dan zit het nét wat genuanceerder. Ofwel, mislei…

#S01A01 Maak kennis met Marijke Berkenpas van I'm a FoodieLuister  

In deze aflevering is Marijke Berkenpas te gast. Marijke is diëtist en voedingswetenschapper en de founder van food collectief I'm a Foodie. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische w…

Trailer Een podcast over voeding powered by I'm a FoodieLuister  

Dagelijks staat er wel een voedings item in de krant, tijdschrift of ergens online die wij binnen het team bespreken waarvan we achteraf denken ‘wowww dit had echt een leuke podcast geweest? ‘ Daarom zijn we gestart met podcasten :)