El Rubio

El Rubio

Fictie  |  26 afleveringen

In deze podcasten duik je steeds dieper in nooit vertelde familie verhalen! Met veel dank aan oud oom Pjotr Seizoen 2: is de podcast over de moeder van Pjotr: Anna Petrovna Novikov geboren in 1910 in St Petersburg en in 1929 in grote haast gevlucht. Ook te volgen via de website: https://anna.ggms.nl/ Seizoen 1: is de podcast over El Rubio, mijn grootvader die in 1937 naar Spanje vluchtte en daar aan zijn bijnaam El Rubio (de blonde) kwam. In 1938 ontmoet hij Margaritha en in 1939 vluchten zij uit Spanje. Wat is er gebeurd? Ook te volgen via de website: https://elrubio.ggms.nl/

Verras mij  


Hoofdstuk 10 Blijft Anna in Haarlem, of reist ze door naar Antwerpen

Luister  

El Rubio  /  21-11-2022

De grote ontdekking die Anna deed in het voorgaande hoofdstuk, maakt haar aan het twijfelen: moet ze wel of niet doorreizen naar België. Het is de slotaflevering van Anna's verhaal. Pjotr wil wel verder met nieuwe familie verhalen en licht al wat tipjes op. 


Hoofdstuk 9 Anna is op het station in Haarlem, op weg naar Antwerpen

Luister  

El Rubio  /  21-11-2022

Nadat de Russische Anna de boot verlaten heeft in IJmuiden, probeert ze haar weg te vinden naar Amsterdam. Daar wil ze de trein vinden naar België. Om naar haar broer te reizen. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Ze beland met hulp van aardige Nederlanders op het station in Haarlem op het perron voor...


Hoofdstuk 8 Anna verlaat alleen en in stilte de boot, maar dan?

Luister  

El Rubio  /  07-11-2022

In dit hoofdstuk onder andere een wijze les van Pjotr: Het probleem en de oplossing liggen vaak dicht bij elkaar. Anna verlaat uiteindelijk de boot, met dank aan de lichtmatroos en probeert de weg te vinden naar een treinstation. Maar naar België reizen is nog niet zo gemakkelijk als je geen Nederl...


Hoofdstuk 7 Neem Anna (Pjotrs moeder) een moedig besluit?

Luister  

El Rubio  /  31-10-2022

We eindigden de vorige keer met een verdwaasde Anna op het voordek. Ze raakt de dagen daaropvolgend steeds meer verstrikt in wat is waar en wat is niet waar. Toch zal ze een keuze moeten maken hoe verder ...


Hoofdstuk 6 Anna beleeft het hoogste en laagste punt in haar leven

Luister  

El Rubio  /  25-10-2022

Pjotr aarzelt of hij wel alles zal vertellen wat hij weet. Het zijn nogal persoonlijke verhalen. Anna komt samen met Pavel veilig op de boot aan, deels loopt alles zoals ze kan dromen, maar .. deels ook helemaal niet.


Hoofdstuk 5 Anna (Pjotrs moeder) met een hele moeilijke beslissing nemen!

Luister  

El Rubio  /  17-10-2022

De langzaam groeiende romance tussen Pavel en Anna word behoorlijk beïnvloedt door de politieke wind die er in Rusland en met name in Leningrad waait. Was Pavel eerst onverwacht verdwenen uit het ziekenhuis. In deze aflevering staat hij in alle vroegte bij haar huis te wachten om haar een moeilijke...


Hoofdstuk 4 Anna en Pavel (Pjotrs ouders) vinden elkaar weer, maar dan?

Luister  

El Rubio  /  17-10-2022

Anna was helemaal in de ban van de ontmoeting in het ziekenhuis met Pavel. Maar op een ochtend komt ze zijn kamer binnen in het ziekenhuis en was hij weg. Niemand wist er iets van. Volgens Olga haar nichtje had het iets met politiek te maken, er gebeurden vreemde dingen in het land volgens haar.


Hoofdstuk 3 de ontmoeting

Luister  

El Rubio  /  04-10-2022

Anna's leven komt meer in beweging als ze een jaar of 16 is en een baantje krijgt in het ziekenhuis. Op een dag nadat ze in de vroege ochtend een forse aanvaring heeft gehad met haar nichtje Olga, heeft ze later die dag een ontmoeting in het ziekenhuis die haar leven een andere wending zal geven. 


HF1 Het verhaal van Pjotr, begint in Rusland begin 1900

Luister  

El Rubio  /  26-09-2022

In Hoofdstuk 1 schetst meesterverteller Pjotr de eerste jaren van het leven van zijn moeder in St Petersburg waar zij in 1910 geboren is. Een onrustige tijd waar in er veel gebeurd is in deze stad, hoe groeide zij daar op. Wat kreeg zij mee van de ingrijpende veranderingen.


HF 2 Anna's jeugd in St Petersburg 1917-1922

Luister  

El Rubio  /  26-09-2022

Voor veel burgers word het leven steeds harder in Sint Petersburg in die jaren. Anna is nog jong als ze samen met haar nichtje Olga toch de straat op gaan terwijl ze dat niet mochten. Ze komen al heel snel in een demonstratie terecht die hardhandig uit elkaar geslagen word, met veel gevolgen.


Waar gaat deze podcast over?

Luister  

El Rubio  /  18-09-2022

Beste luisteraar, Dit is het tweede verhaal over de geschiedenis van mijn familie aan mij verteld door mijn oudoom Pjotr. Het eerste verhaal, in een serie van bijna 15 hoofdstukken, is het verhaal van El Rubio (de blonde), mijn grootvader die eind jaren 30 van de vorige eeuw, amper 18 jaar oud vanui...


Hoofdstuk 14 Ruby en Margaritha verlaten Spanje

Luister  

El Rubio  /  12-07-2021

Ruby heeft inmiddels Gibraltar bereikt, maar Margaritha staat nog een verrassend lastige eindsprint te wachten. Pjotr maakt zich ondertussen zorgen of hij het wel goed doet als verteller in een podcast.


Hoofdstuk 13 Ruby zit gevangen en Margaritha gaat de strijd aan

Luister  

El Rubio  /  05-07-2021

Margaritha wordt opgevangen door een hele aardige Spaanse, ook al weer een Maria. En Ruby hoopt op een misverstand, maar er wordt niet naar hem geluisterd. Toch wordt hij onverwacht op transport gezet met een groep Engelsen.


Hoofdstuk 12 De Spaanse burgeroorlog raakt ook Margaritha en Ruby

Luister  

El Rubio  /  28-06-2021

Na een inval in de woning van Maria midden in de nacht besluiten Margaritha en Ruby het land uit te vluchten. Dat blijkt nog niet zo simpel. Onderweg op hun vlucht wordt Ruby opgepakt.


Hoofdstuk 11 Pjotr heeft een brief gevonden

Luister  

El Rubio  /  21-06-2021

Pjotr heeft een brief gevonden van El Rubio, die hij geschreven heeft aan zijn zus Anna kort nadat hij Margaritha heeft ontmoet. Vermoedelijk geschreven eind juli 1938.


Hoofdstuk 10 We zijn weer in Spanje

Luister  

El Rubio  /  14-06-2021

In Spanje botsten El Rubio en Margaritha tegen elkaar op, maar hoe ging dat eigenlijk verder?


Hoofdstuk 9 Antwoord op heel veel vragen

Luister  

El Rubio  /  07-06-2021

Inmiddels weten we wat het geheim van Margaritha is, maar waarom moest ze daarvoor van Jamaica vertrekken? En waarom naar Spanje?  Nog veel meer vragen en ook veel antwoorden in deze aflevering van El Rubio.


Hoofdstuk 8 Het geheim van Margaritha

Luister  

El Rubio  /  31-05-2021

Het heeft even geduurd, maar eindelijk verteld Pjotr wat het geheim van Margaritha is.


Hoofdstuk 7 Het verhaal achter het vertrek van Margaritha deel 2

Luister  

El Rubio  /  24-05-2021

Pjotr neemt uitgebreid de tijd om stil te staan bij de jeugd van Margaritha. En haar bijzondere vriendschap met Evita. 


Hoofdstuk 6 Het verhaal achter het vertrek van Margaritha

Luister  

El Rubio  /  17-05-2021

Wat is er in 1938 eigenlijk gebeurd in Jamaica waardoor Margaritha daar weggevlucht is? Ik wist dat er iets gebeurd was, maar wat, in deze aflevering probeer ik daar een antwoord op te vinden. 


Hoofdstuk 5 Vind El Rubio in Spanje zijn weg?

Luister  

El Rubio  /  09-05-2021

In het vorige hoofdstuk stonden we stil bij zijn plotselinge vertrek uit Nederland. Maar hoe verging het hem de eerste tijd in Spanje eigenlijk, vond hij wel zijn draai? En ondertussen doe ik ook nog inzichten op bij Pjotr op de werkbank.


Hoofdstuk 4 Waarom vertrok El Rubio eigenlijk uit Nederland

Luister  

El Rubio  /  03-05-2021

Hoe raakte El Rubio eigenlijk verzeild in die kleine Spaanse havenstad? En dat terwijl hij nog zo jong was (17) en in 1937 nog niet echt sprake was van toerisme.


Hoofdstuk 3 El Rubio kijkt onverwacht Margaritha in haar ogen

Luister  

El Rubio  /  26-04-2021

De tweede keer dat El Rubio Margaritha zag was midden in de nacht op een begraafplaats. Daar durfde hij haar niet aan te spreken waardoor Margaritha geen weet had van die "ontmoeting". Hoe moest El Rubio nu verder?


Hoofdstuk 2 El Rubio ziet Margaritha voor het eerst

Luister  

El Rubio  /  18-04-2021

Een onverwachte ontmoeting in een kleine Spaanse havenstad eind jaren 30 van de vorige eeuw.


Hoofdstuk 1 Het begin, bezoek aan oudoom Pjotr

Luister  

El Rubio  /  10-04-2021

Het verhaal begint na de afronding van mijn studie, toen ik een brief van mijn vader ontving. Kort daarna bezocht ik mijn oudoom Pjotr en vanaf dat moment .. ach luister zelf maar. 


Waar gaat deze podcast over

Luister  

El Rubio  /  10-04-2021

Deze podcast gaat over mijn grootvader El Rubio, die in 1937 naar Spanje vluchtte. Een geschiedenis waar ik steeds dieper in verzeild raak en die verrassende geheimen bevatte. Toen ik mijn verhalen ging delen met met familie en vrienden, wilden zij alleen maar meer weten. Weet waar je aan begint!