Podcast Zoeker

Etenschap

Etenschap

Wetenschap & Geneeskunde  |  11 afleveringen

Over de verborgen wetenschap en magie achter ons eten en de bereiding ervan. Gemaakt door wetenschapsjournalist en kok-in-opleiding Eric de Kruijk.

Etenschap | Lekker, Lekker! Smaakwetenschap! Over chocola, stinkkaas, cola light, vanille, vegan zuivel.. en nog veel meer smakelijke weetjes van onderzoeker Garmt Dijksterhuis (WUR)Luister  

Een podcast vol praktische en wetenschappelijke inzichten op het gebied van proeven en ruiken. Hoe komt het dat je proeft van je proeft en ruikt wat je ruikt? En hoe kun je als kok hier je voordeel uit halen? Wat doet geluid met onze smaakbeleving? Waarom stinkt stinkkaas, maar smaak het lekker?Waa…

Etenschap | Pierre Wind over de kookstopmethode, gestapeld koken en gebakken watermeloenschilLuister  

In zijn nieuwe boek “De Ecokeuken” geeft tv-kok Pierre Wind een uitgebreid overzicht van technieken waarmee we onze kookvaardigheden kunnen verbeteren. Het is duurzaam, maar vooral ook heel leerzaam. We hebben het over de KookStop, gestapeld koken en gaan iets maken met de schil van een watermel…

De magie van de citroen, een onmisbare culinaire alleskunner. Met Jadis Schreuder van The Lemon KitchenLuister  

De (biologische) citroen als onmisbare smaakmaker in de keuken– Jadis Schreuder deed onderzoek, ontwikkelt recepten en schreef nu het boek ‘The Lemon Kitchen’ waarin ze ons een inkijkje geeft in de verborgen culiniare magie van de citroen. En waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat we een bi…

Etenschap (in Coronatijd) - De Lekkerste Pannenkoek van Nederland (baktips van Edwin Hollanders)Luister  

Eric de Kruijk onderzoekt in de podcast Etenschap de verborgen magie en chemie achter de bereiding van ons eten. Deze week probeert hij het favoriete eten van zijn kinderen naar een hoger culinair niveau te tillen: pannenkoeken! De masterclass pannenkoeken bakken krijgen we van Edwin Hollanders. Hij…

Etenschap (in Coronatijd) - De perfecte burger, met Jord AlthuizenLuister  

Etenschap is een podcast die nieuwsgierig en met een vleugje wetenschap naar de bereiding van ons eten kijkt om zo onze maaltijden lekkerder, beter en interessanter te kunnen maken. Eric belt deze met verschillende culinaire experts om te horen hoe ze deze coronatijd doorkomen en vraagt ze om een p…

Etenschap (in coronatijd) - Yoghurt maken met Meneer WateetonsLuister  

Eric zit net als een groot deel van Nederland binnen. Naast alle chaos en onzekerheid heeft hij wel opeens tijd om langer in de keuken te staan en iets nieuws te proberen. Eric belt deze weken met verschillende culinaire experts om te horen hoe ze deze tijd doorkomen en vraagt naar kook- en keukenti…

Etenschap (in coronatijd) - Desembrood maken met Edwin KlaasenLuister  

Eric zit net als een groot deel van Nederland binnen. Geen klussen. Geen etentjes. Echter, hij heeft wel tijd om langer in de keuken te staan en iets nieuws te proberen. Eric belt deze weken met verschillende culinaire experts om te horen hoe ze deze tijd doorkomen en voor een paar keukentips.  Nu:…

Etenschap | Peter Klosse over Gastronomie, smaakwetenschap, saus en een MASTERCLASS mayonaise makenLuister  

Eric spreekt met Peter Klosse, eigenaar van restaurant De Echoput. Peter is de oprichter van de Academie voor Gastronomie en is gepromoveerd met een proefschrift over smaak. Hij is lector gastronomie en bij het grote publiek vooral bekend als De Smaakprofessor.  Ze hebben het over smaakwetenschap, …

Etenschap - Hoe maak je van een diner een spectaculaire beleving - The Creative ChefLuister  

In deze aflevering gaat Eric langs bij chefkok en kunstenaar Jasper Udink ten Cate, ook wel The Creative Chef genoemd. Jasper zoekt naar hoe hij een ultieme, spectaculaire eetervaring kan creëren en hij vertelt ons aan welke knoppen je als kok kunt draaien om je gasten, je familie of je geliefde e…

Etenschap Podcast | Sous-videLuister  

Etenschap is een podcast met verhalen en weetjes over de verborgen magie en wetenschap achter ons eten en de bereiding ervan. Ik ging langs bij Maurits de Klepper, hij is zowel wetenschapper als kok. We gaan het hebben over sous-vide koken, oftewel: precisie koken. Tot op de graad nauwkeurig eten ga…

Etenschap Podcast (PILOT) - VliegtuigetenLuister  

Etenschap is een podcast met verhalen over de verborgen wetenschap achter ons eten. In deze pilotaflevering proeft wetenschapsjournalist (en kok in opleiding) Eric de Kruijk aan het geheim van een perfecte vliegtuigmaaltijd.  Meer (w)etenswaardigheden zijn te vinden op dekookprofessor.nl